Παρουσιάστηκε το βιβλίο “Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης”

Τη Δευτέρα (13/5) το απόγευμα, στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας, οι Εκδόσεις «Πατάκη» παρουσίασαν το βιβλίο της κ. Ελένης Δικαίου, με τίτλο: «Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης».

Την παρουσίαση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση επεξηγώντας κάποιες αρχειακές φωτογραφίες, οι οποίες απεικόνιζαν την απόβαση του Ελληνικού Στρατού και την υποδοχή του στη Σμύρνη, πριν από 100 χρόνια.

Ο κ. ΓΑΒΡΙΗΛ
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδελφείας, Ν. Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιβλίο της κ. Δικαίου λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Πράγματι, το μεγαλείο της ένδοξης Ιστορίας μας, αλλά και η χαρισματική φυσιογνωμία του Αγίου Χρυσοστόμου Επισκόπου Σμύρνης περιγράφονται και προβάλλονται κατά τρόπο, επιτρέψτε μου, κομψό, ευφυέστατο, γλαφυρό, συγκινητικό, θλιβερά ρεαλιστικό και συνάμα  περιεκτικό μέσα στις 250 περίπου σελίδες του παρόντος βιβλίου της κ. Ελένης Δικαίου, όπου έχει τον τίτλο: «Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης», από τις Εκδόσεις «Πατάκη». Πρόκειται, ασφαλώς, για μία σημαντική ερευνητική δουλειά, όχι μόνο αρκετά δύσκολη, αλλά θα λέγαμε αρκετά τολμηρή. Πράγματι, είναι πολύ τολμηρό για κάποιον να επιχειρήσει να σκιαγραφήσει επαρκώς και με σαφήνεια τόσο τη φωτεινή προσωπικότητα, όσο και το μεγαλειώδες έργο του Αγίου Χρυσοστόμου. Διότι, πολύ απλά, όσα στοιχεία και αν διαθέτει, όσες ιστορικές πηγές και αν χρησιμοποιήσει, σε όσες ιστορικές αναφορές κι αν κατατρέξει, όσα μέσα και αν έχει στη διάθεσή του όλα αυτά είναι απλά λίγα, δεν αρκούν, δεν φτάνουν.».

Ο κ. ΖΟΥΡΑΣ
Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδούλου ανέγνωσε μια επιστολή της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στη Σμύρνη κ. Αργυρούς Παπούλια, η οποία αναφερόταν στο παρουσιαζόμενο βιβλίο, και αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Θεολόγος και συγγραφέας κ. Παντελής Ζούρας, ο οποίος μιλώντας για το βιβλίο της κ. Δικαίου είπε μεταξύ άλλων πως: «Ο τίτλος και μόνο σε παρακινεί να το κρατήσεις στα χέρια σου και χωρίς δεύτερη σκέψη ν’ αρχίσεις να το διαβάζεις μονορούφι, χωρίς να θέλεις να σταματήσεις καθόλου, χωρίς να θέλεις να χάσεις λέξη από την τραγική ιστορία των χαμένων πατρίδων, με επίκεντρο πάντα τη ζωή ενός αγίου, του Χρυσοστόμου Σμύρνης. Η συγγραφέας πλέκει μέσα στη μυθιστορηματική αφήγηση τη ζωή των χαρακτήρων, που εμπνευσμένα δημιουργεί,  ιστορικά γεγονότα, βασισμένα σε πηγές, υπαρκτά πρόσωπα, που η μοίρα τους έγινε κόμπος στον αργαλειό της υφάντρας τύχης, πρόσωπα που άλλα τιμούμε, θαυμάζουμε και θρηνούμε και άλλα που θέλουμε να μη θυμόμαστε, σύγχρονους Εφιάλτες, πρόσωπα που σαν άλλος Ιούδας πρόδωσαν ένδοξα χώματα και ανθρώπους. Ο αργαλειός της Ελένης υφαίνει πραγματικά ένα αριστοτεχνικό χαλί, που γεμίζει σελίδα τη σελίδα, ξεκινώντας από δύο ήρωες: τον Ραφαήλ (αγγελικό όνομα) και τον Εμμανουήλ, τον γέρο, που το όνομά του καθώς και όλα τα στοιχεία της κατοικίας του είναι αληθινά, μια και παραπέμπουν στον παππού της συγγραφέως.».

Η κ. ΔΙΚΑΙΟΥ
Κατόπιν, προβλήθηκε ένα βίντεο με την Προϊσταμένη του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη να εκθειάζει το συγκεκριμένο βιβλίο, ακολούθως ο κ. Χριστοδούλου ανέγνωσε το βιογραφικό της συγγραφέα κ. Ελένης Δικαίου, η οποία έλαβε αμέσως μετά τον λόγο, επισημαίνοντας αρχικά πως: «Κάθε φορά που βρίσκομαι σε έναν προσφυγικό συνοικισμό νιώθω σαν στο σπίτι μου. Σήμερα, θέλω να μου επιτρέψετε να το νιώθω αυτό διπλά. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια Νέα Ιωνία κι εγώ, αυτή του Βόλου.», και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους που την ώθησαν στη συγγραφή αυτού του βιβλίου, καθώς και σε άλλες λεπτομέρειες του συγγραφικού της πονήματος, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ανέγερση ναού προς τιμήν του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Επίσης, η κ. Ελένη Δικαίου ευχαρίστησε όλες και όλους όσοι συνέβαλαν στη συγκεκριμένη παρουσίαση, καθώς και εκείνους οι οποίοι βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου της.

ΧΟΡΩΔΙΑ
Επιπλέον, οφείλουμε να αναφέρουμε πως η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη Μεικτή Χορωδία του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας (υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου κ. Καίτης Τσεκούρα και με τη συνοδεία στο πιάνο της κ. Δέσποινας Στεφανίδου), τα μέλη της οποίας ερμήνευσαν παραδοσιακά Μικρασιατικά τραγούδια.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ