Πάσχα 2019: Πώς πληρώνονται οι αργίες – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αναλυτικός οδηγός για τις αμοιβές σας

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας δίνει στη δημοσιότητα οδηγίες για το πώς αμείβονται όσοι εργάζονται το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει τα εξής: 

  • Η Μεγάλη Παρασκευή (26 Απριλίου 2019) είναι υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με τον νόμο (άρθ. 4 ΒΔ 748/1966) απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13.00 της Μεγάλης Παρασκευής. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηριστεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
  • Το Μεγάλο Σάββατο (27 Απριλίου 2019) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή τη συγκεκριμένη ημέρα.
  • Για την Κυριακή του Πάσχα (28 Απριλίου 2019) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.
  • Η Δευτέρα του Πάσχα (29 Απριλίου 2019) είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Πηγή: www.ethnos.gr

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ