Περιβαλλοντική παρέμβαση της “Ανοικτής Πόλης” στη Ριζούπολη

Συμβολική δενδροφύτευση  διοργάνωσε (8/12) σε οικόπεδο της Ριζούπολης η δημ. παράταξη της Αθήνας «Ανοικτή πόλη». Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Κάθε Τετραγωνικό Μετράει» και συμμετείχαν πολλοί φίλοι και μέλη της «Ανοικτής πόλης», ενώ σημαντική συμβολή είχε ο δραστήριος Σύλλογος της περιοχής «Πολίτες της Ριζούπολης» που στο κάλεσμά του συμμετείχαν αρκετά μέλη του, αλλά και μικρά παιδιά της Ομάδας του «Ολυμπιακού Λαμπρινής».

Το εν λόγω οικόπεδο είναι παρατημένο ιδιοκτησίας ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ), κομμάτι της έκτασης του πρώην εργοστασίου της Θερμίδας που οι κάτοικοι  και οι «Πολίτες της Ριζούπολης» με πολύχρονη διεκδίκηση κατάφεραν να γίνει ένα όμορφο πάρκο, ανάσα για μια ευρύτερη περιοχή. Το οικόπεδο έχει έκταση 4 στρέμματα, κάτω από το 22ο Λύκειο και ο Σύλλογος εδώ και καιρό αγωνίζεται να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, μάλιστα στο πλαίσιο ενημέρωσης των υποψήφιων δημάρχων της Αθήνας για τα προβλήματα της Ριζούπολης είχε ζητήσει τη συνδρομή τους, ώστε να παρθεί αυτός ο χώρος από τον Δήμο και να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της.

Η «Ανοικτή πόλη» με τον επικεφαλής της, δημοτικό σύμβουλο Αθηναίων κ. Νάσο Ηλιόπουλο αποφάσισε στο πλαίσιο της καμπάνιας της «Κάθε Τετραγωνικό Μετράει» να ανταποκριθεί στο αίτημα του Συλλόγου «Πολίτες της Ριζούπολης» και να παρέμβει στο χώρο με τον καθαρισμό και τη δενδροφύτευση μέρους του, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι οι πολίτες παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, ότι σε μια πόλη που ασφυκτιά δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, απαιτούνται παρεμβάσεις των ενεργών πολιτών για μια πόλη βιώσιμη, για μια πόλη ανθρώπινη.

Η δενδροφύτευση
Οι συμμετέχοντες στην δενδροφύτευση ήταν εφοδιασμένοι με τον ανάλογο εξοπλισμό και με την καθοδήγηση των πιο έμπειρων φύτευαν τα δενδρύλλια δίνοντας σταδιακά μια άλλη αίσθηση του χώρου, Μια έκταση άδεια, παρατημένη γέμισε αυτό το Κυριακάτικο ηλιόλουστο πρωινό από ανθρώπους κάθε ηλικίας, μικρά παιδιά και μεγαλύτεροι, όλοι με ευχάριστη διάθεση, άνθρωποι δραστήριοι, με πνεύμα συλλογικότητας που δρούσαν για έναν καλό σκοπό, δίνοντας ταυτόχρονο ένα παράδειγμα αποτελεσματικής δράσης. Χαρακτηριστική φυσιογνωμία η υπέργηρη κ. Φιφή Πρωτογερέλλη, πρωτεργάτρια της ίδρυσης του Συλλόγου το 2009, που συνεχίζει να αγωνίζεται ακούραστα μέχρι σήμερα για τα κοινά προβλήματα και που υποβασταζόμενη με ένα φυτό στο χέρι προσέτρεξε συγκινώντας τους παρευρισκόμενους, φωτεινό παράδειγμα μαζί με τον σύζυγό της Φρίξο, για όλους τους νεώτερους.

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ που από καιρό καλύπτει κάποιες σημαντικές δραστηριότητες των γύρω από τη Ν. Ιωνία περιοχών, ειδικά όταν αγγίζουν την πόλη μας, βρέθηκε στο χώρο και μίλησε με τους πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης δράσης, οι οποίοι μας είπαν:

Δηλώσεις στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ
Νάσος Ηλιόπουλος, δημ. σύμβουλος Αθηναίων, επικεφαλής της δημ. παράταξης «Ανοικτή πόλη»: είμαστε εδώ γιατί στηρίζουμε το αίτημα των κατοίκων για την αξιοποίηση του οικοπέδου. Αυτή είναι η πρώτη δενδροφύτευση που διοργανώνουμε μετά τις δημ. εκλογές και θα συνεχίσουμε. Η Ριζούπολη είναι μια περιοχή ξεχασμένη, όμως υπάρχει εδώ ένας Σύλλογος δραστήριος οι «Πολίτες της Ριζούπολης» που σηματοδοτεί έναν αγώνα για τα προβλήματα της περιοχής. Διεκδικούμε με τη σημερινή δράση μας ο χώρος να παραχωρηθεί στον Δήμο μ’ ένα μικρό αντίτιμο και οι κάτοικοι να αποφασίσουν τη χρήση του. Σήμερα θα φυτέψουμε αρωματικά φυτά, πορτοκαλιές, ελιές και λεμονιές και χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή τη δράση δεκάδες πολίτες. Παράλληλα θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για το μεγάλο πρόβλημα της Ριζούπολης, τις πλημμύρες. Φέτος εγκρίθηκε στον προϋπολογισμό του δήμου κονδύλι για μελέτη αντιπλημμυρικών έργων κι εμείς πρέπει να πιέσουμε να αξιοποιηθεί η μελέτη. Βεβαίως η «Ανοικτή πόλη» πέρα από τις δενδροφυτεύσεις θίγει κι άλλα σοβαρά ζητήματα της Αθήνας, όπως συνολικά το θέμα των δημόσιων χώρων, το πολύ σοβαρό θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην Αθήνα, ενώ οργανώνουμε σειρά σεμιναρίων για τα ζητήματα της πόλης.

Ξένια Κεφαλά, κοινοτική σύμβουλος 5ου διαμερίσματος με την «Ανοικτή πόλη»: Ϋπάρχει μεγάλη διάθεση για να παράξουμε έργο. Σήμερα κάνουμε μια αρχή και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε κάθε μέτρο ελεύθερου χώρου και τη βελτίωση των υπαρχόντων για να χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους.

Δημήτρης Αγανίδης, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την «Ανοικτή πόλη»: μένω στην περιοχή και το πάρκο αποτελεί σημαντικό χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών. Το οικόπεδο αυτό είναι αναξιοποίητο, υπάρχουν αποθήκες που δεν είναι πια χρήσιμες και μπορεί να το πάρει ο Δήμος για να το αξιοποιήσει.

Δέσποινα Αλεβυζάκη, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την «Ανοικτή πόλη», μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Αθηναίων: ξεκινήσαμε την καμπάνια μας με επισκέψεις σε σχολεία και αθλητικούς χώρους. Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με τους κατοίκους της περιοχής και με τον δραστήριο Σύλλογο «Πολίτες της Ριζούπολης». Όλο το 5ο διαμέρισμα έχει τεράστια έλλειψη σε ελεύθερους χώρους. Ξέρουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να διεκδικήσουμε έστω και 1 τ.μ για τους κατοίκους της περιοχής.

Ανδρέας Μαραγκός, πρόεδρος Συλλόγου «Πολίτες της Ριζούπολης»: παλεύουμε εδώ κι ένα χρόνο να ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το 1991 το οικόπεδο αυτό χαρακτηρίστηκε χώρος πρασίνου και αθλοπαιδιών. Σήμερα καλέσαμε τα μέλη μας, που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν, να συνδράμουμε την δενδροφύτευση. Ευχαριστούμε την «Ανοικτή πόλη» για την παρέμβασή της και είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα, μιας και σε σχετικές συζητήσεις με τον Δήμο αντιληφθήκαμε ότι υπάρχουν θετικές προθέσεις.

Ρεπορτάζ – φωτό: Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ