Πρόσφατα λάβαμε στην εφημερίδα μας δύο εξαιρετικά βιβλία για τον Ποδονίφτη και τη διαδρομή του στους γειτονικούς μας δήμους Φιλοθέης – Ψυχικού και Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας. Και τα δύο βιβλία είναι εκδόσεις των οικείων δήμων και παρέχουν πλήθος πληροφοριών για το ιστορικό ποτάμι που τόσο στενά συνδέθηκε και με τη δική μας πόλη τη Νέα Ιωνία.
Δυστυχώς στην πόλη μας πολλές φωνές ζητούσαν τότε να σκεπαστεί το ποτάμι γιατί “ήταν βρώμικο και ανέδυε οσμές”, λες και έφταιγε αυτό για όσους ανθρώπους και βιοτεχνίες συστηματικά το βρώμιζαν. Και αντί να το καθαρίσουμε, να το αναδείξουμε και να αποτελέσει όαση πρασίνου και αναψυχής για όλη την ευρύτερη περιοχή, εμείς, δήμος, παρατάξεις, σύλλογοι και πολίτες, ομόθυμα, το μπαζώσαμε στο όνομα της ανάπτυξης.
Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που συνάντησε τότε λίγες αντιστάσεις που όμως τώρα έχουν κορυφωθεί, τουλάχιστον στους γύρω δήμους, μήπως σωθούν τα εναπομείναντα ελεύθερα τμήματά του. Η αξία των ποταμιών και των ρεμάτων της Αττικής για τον αστικό ιστό έχει πλέον αποδειχθεί από πολλές μελέτες και ήδη σχεδιάζεται το ξεμπάζωμα ρεμάτων, ως φυσική διέξοδος του νερού για την αποφυγή πλημμυρών.Κι αν τότε οι συμπολίτες μας δεν γνώριζαν, τώρα οφείλουν να γνωρίζουν.
Προσωπικά ως ένας από αυτούς που αντιστάθηκαν τότε, πριν 27 χρόνια, στο μπάζωμα του Ποδονίφτη στη Ν. Ιωνία που μαζί με άλλους συμπολίτες δώσαμε αγώνες από την τότε τοπική εφημερίδα μας “ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ”, είχα πάντα στο μυαλό μου την “ουτοπική” εικόνα ενός ελεύθερου Ποδονίφτη, στολίδι της Ν. Ιωνίας. Με την πάροδο των ετών, διαβάζοντας μελέτες από ποτάμια που ξεμπαζώθηκαν σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, αρχίζω και βάζω στην δημόσια σφαίρα της συζήτησης ένα “αδύνατο” για πολλούς θέμα: το εφικτό του ξεμπαζώματος του Ποδονίφτη και την υπεργειοποίηση της Λ.Καποδιστρίου-Εθνικής Αντιστάσεως. Παράλληλα την ενοποίησή με τα τμήματά του στους γειτονικούς δήμους και την ανάδειξή τους ως ένα ενιαίο σύνολο περιβαλλοντικής και πολιτισμικής όασης, με χώρους αναψυχής.
Με ιδιαίτερη λοιπόν χαρά δημοσιεύουμε λίγα λόγια για την έκδοση του βιβλίου “Το ρέμα της Φιλοθέης – Η διαδρομή του Ποδονίφτη στο δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού”, ένα από τα δύο εξαιρετικά βιβλία που μου απέστειλε η καλή φίλη Χριστίνα Φίλιππα, που πρωτοστατεί στη διάσωση των ελεύθερων τμημάτων του ποταμιού.
Βασίλης Μαγκαναδέλλης
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ- Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ»
Δίπλα μας, στη γειτονιά μας, υπάρχει ένα ποτάμι, αιώνιος μάρτυρας της ζωής που, ίσως, δεν εκτιμήσαμε τη ζωτική συμβολή του, όπως θα οφείλαμε.
Το βιβλίο «Το Ρέμα της Φιλοθέης – η διαδρομή του Ποδονίφτη στον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού» μας βοηθά να διανύσουμε νοερά τη διαδρομή του ρέματος στον χώρο και στον χρόνο, να γνωρίσουμε τον πλούσιο κόσμο της χλωρίδας και της πανίδας του, να κατανοήσουμε τον ζωτικό του ρόλο στον αστικό ιστό της πόλης, καθώς και τη συμβολή του στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Η πρόταση της έκδοσης αγκαλιάστηκε, κυριολεκτικά, θερμά από τον δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρη Γαλάνη και χρηματοδοτήθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Φιλοθέης-Ψυχικού (ΔΗΚΕΦΙΙΨ), ενώ την οργάνωση και επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η «Ιάνθη αμκε για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό».
Στο όσο αφορά το “εν αρχή ην ο λόγος” ευτυχές υπήρξε το αντάμωμα της πρότασης με τα κείμενα του βιολόγου-περιβαλλοντολόγου Μαρτίνου Γκαίτλιχ, του οποίου η επιστημονική κατάρτιση και ο εξαίρετος τρόπος γραφής μεταδίδουν την γνώση με γλαφυρό και εύληπτο λόγο και το εξαιρετικό πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό που προσέφεραν δεκαεννέα φωτογράφοι φύσης.
Η συνεργασία μας αυτή δεν είναι η πρώτη. Υπάρχει ταύτιση ιδεών και αισθητικής που αποτυπώθηκε δημιουργικά και στην έκδοση με τίτλο: «Ιχνηλατώντας τον Ποδονίφτη και το Άλσος στον δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας».
Με τις εκδόσεις αυτές ευελπιστούμε, ότι θα κατανοήσουμε και θα επανεξετάσουμε τις δικές μας ενέργειες και παρεμβάσεις στα αστικά μας ποτάμια. Ενέργειες και παρεμβάσεις που είτε από πλεονεξία, είτε και απερισκεψία καθίστανται επικίνδυνες όταν, εξ αιτίας τους, διαταράσσεται η ισορροπία των στοιχείων της φύσης.
«Ιάνθη αμκε για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό»
«Ίσως υπάρχει πάντα μες στα χέρια μας ένα ποτάμι»
Τίτος Πατρίκιος «Ίσως ένα ποτάμι».