“Ποια προσωπικά δεδομένα έχουν οι δημοτικοί μας σύμβουλοι;”, του Βασ. Μαγκαναδέλλη

Επισκέφθηκα πρόσφατα το δημαρχείο για να ζητήσω τους αριθμούς τηλεφώνων και τα e-mails όλων των δημοτικών συμβούλων γιατί αρκετοί είναι νέοι στο αξίωμα, άλλοι τα άλλαξαν και θέλαμε γενικώς να τα χρησιμοποιήσουμε  για τη δημοσιογραφική μας εργασία, για ένα επίκαιρο ερώτημα και αρκετά στοιχεία συμβούλων μάς έλειπαν. Και τότε έγινε το κουφό όπου έμεινα κάγκελο και ενοχλήθηκα. Δεν μπορούμε να σας τα δώσουμε μου είπαν οι Υπηρεσίες γιατί είναι προσωπικά δεδομένα των δημοτικών συμβούλων! Και για να εξηγούμε δεν έχω κάτι να καταλογίσω στην συγκεκριμένη Υπηρεσία, άλλωστε μίλησα τηλεφωνικά και με τον Πρόεδρο του δημ. συμβουλίου και με τη Δήμαρχο που συνάντησα στην είσοδο και οι δύο ήταν κατ’ αρχήν θετικοί, αλλά κάπου κόλλησε το πράγμα.

Θέλοντας να διευκολύνω τα πράγματα έκανα όπως μου υπεδείχθη αίτηση στο πρωτόκολλο του δήμου μήπως πάρω άμεσα τα στοιχεία, αλλά αλίμονο, να περάσει πρώτα, όπως μου είπαν από τη νομική σύμβουλο και αν και όποτε εγκριθεί ότι δεν είναι προσωπικά δεδομένα, αυτά τα στοιχεία θα μου δοθούν, δηλαδή «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Τις επόμενες μέρες η Υπηρεσία έστειλε SMS σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ώστε αυτά τα στοιχεία που ζήτησα να μου αποσταλούν και τμηματικά από τότε μου έρχονται κάποιες απαντήσεις όχι όμως όλων των συμβούλων και αυτό είναι που ως δημοσιογράφος και πολίτης με ενόχλησε…

Θα επαναλάβω ότι δεν τα έχω με την Υπηρεσία μιας και γνωρίζομαι προσωπικά με πολλούς εργαζόμενους και εκτιμώ την εργασία τους, αλλά ευκαιρίας δοθείσης ας διορθωθεί αυτή η λάθος ερμηνεία του νόμου όχι μόνο για μένα, αλλά και για άλλους συναδέλφους δημοσιογράφους γιατί έτσι πρωτοτυπεί αρνητικά η Ν. Ιωνία σε αυτόν τον τομέα, μιας και κάτι τέτοιο δεν νομίζω να συμβαίνει σε άλλη πόλη.

Και για να το σοβαρέψουμε περισσότερο.

  1. Είναι τα τηλέφωνα και τα e-mails προσώπων που κατέχουν δημόσιο αξίωμα προσωπικά δεδομένα; Δηλαδή μια εφημερίδα, όπως η δική μας, που είναι η μόνη αποκλειστικά Ιωνιώτικη εφημερίδα με 13 χρόνια καθημερινή δημοσιογραφική παρουσία στην πόλη, που έχει δείξει δείγματα σεβασμού σε πρόσωπα και θεσμούς, που προστατεύει ανθρώπους που κατέχουν δημόσιο αξίωμα από κακόβουλες επιθέσεις, που αποφεύγει να αναπαραγάγει πληροφορίες, videos και ότι άλλο ιδιωτικό έρχεται στα γραφεία μας από καλοθελητές και αφορά πρόσωπα της τοπικής πολιτικής μας ζωής, από αυτή την εφημερίδα κινδυνεύουν αυτά τα δήθεν προσωπικά δεδομένα; Τώρα θα μας γνωρίσουν;
  2. Αυτή η διαδικασία που επιλέχθηκε, δηλαδή η προσωπική αίτησή μου να πηγαίνει με μήνυμα σε κάθε ένα από τους 41 δημοτικούς συμβούλους για να απαντά, είναι σοβαρή διαδικασία; Δηλαδή όποιος δημοσιογράφος κάνει ανάλογη αίτηση από κάποια εφημερίδα, ραδιόφωνο, ΤV, site, μπορεί δηλαδή και καμιά κατοσταριά, θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία;
  3. Μήπως κάποιος από τους δημοτικούς συμβούλους έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα το τηλέφωνο και το e-mail του; Όχι φυσικά, ο δημοσιογράφος για την εξυπηρέτηση του δικαιώματος του πολίτη στην ενημέρωση πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί άμεσα με τον εκλεγμένο σε δημόσιο αξίωμα για να πάρει απαντήσεις ειδικά για ένα τρέχον ζήτημα. Φανταστείτε να συμβαίνει κάτι σοβαρό στην πόλη και να μην μπορούμε να επικοινωνήσουμε γρήγορα π.χ. με κάποιον Αντιδήμαρχο. Φανταστείτε ακόμα κάποιος σύλλογος ή δημότης να μας έχει στείλει μια πληροφορία ή μια επιστολή που αφορά κάποιο δημοτικό σύμβουλο, πιθανόν αναληθή, και να μην μπορούμε να πάρουμε τη γνώμη του θιγόμενου.
  4. Κι αν θέλει ένας συμπολίτης να επικοινωνήσει με κάποιο δημοτικό σύμβουλο για ένα ζήτημά του, θα περάσει αυτή τη διαδικασία; Είναι αυτό δημοκρατία, προστασία του δημόσιου προσώπου; Αν κάποιος πολίτης βάζει υποψηφιότητα για δημ. σύμβουλος δημοσιοποιεί αυτά τα στοιχεία, ενώ όταν εκλεγεί μπορεί να τα αποκρύπτει; Αν τον ενοχλούν στα τηλεφωνήματα ας πάρει έναν ξεχωριστό αριθμό για να απαντάει όταν πρέπει, δεν είναι δυνατόν να έχει εμπόδια η επικοινωνία δημοτικού συμβούλου και συνδημότη. Δεν είναι μόνο γραφειοκρατικό, μη εφαρμόσιμο, αλλά και αντιδημοκρατικό, ας γίνει αντιληπτό.
  5. Μήπως κάνουν λάθος οι βουλευτές μας που στο site της Βουλής είναι αναρτημένα όλα αυτά τα στοιχεία και η διεύθυνση όσων διατηρούν πολιτικό γραφείο; Μήπως το ίδιο λάθος πράττουν οι Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Αττικής που στο site της Περιφέρειας δημοσιοποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους;
  6. Και εν κατακλείδι ας καταλάβουμε ποια είναι προσωπικά δεδομένα που ο νομοθέτης δικαίως θέλει να προστατέψει γιατί αυτά αφορούν την αμιγώς προσωπική και οικογενειακή ζωή του δημόσιου προσώπου, καθώς και τις προσωπικές του επιλογές. Δεν προστατεύει τη δημόσια συμπεριφορά ενός δημόσιου προσώπου ούτε θέτει εμπόδια στο δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση. Πέρα από αυτά τα αυτονόητα που αναφέραμε θα παραπέμψουμε στον νόμο 4624/2019 περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όπου στο άρθρο 28 «Επεξεργασία και ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης» γράφει ξεκάθαρα ότι:

«Στον βαθμό που είναι αναγκαίο να συμβιβαστεί το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας για δημοσιογραφικούς σκοπούς και για σκοπούς ακαδημαϊκής, καλλιτεχνικής ή λογοτεχνικής έκφρασης, η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται όταν (1γ): υπερέχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της πληροφόρησης έναντι του δικαιώματος προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του υποκειμένου, ιδίως για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος ή όταν αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δημοσίων προσώπων».

Συμπερασματικά ζητούμε οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου μας να μας αποστείλουν άμεσα το σύνολο των στοιχείων που ζητήσαμε και να αναρτηθούν αυτά δημόσια στο site του δήμου Ν. Ιωνίας και όποιου άλλου επιθυμεί, προς ελεύθερη χρήση. Αν υπάρχει επιμονή στην ίδια διαδικασία θα έχουμε δίκιο να διαμαρτυρηθούμε για παράνομες πρακτικές. Παράλληλα αν κάποιος δημοτικός σύμβουλος αρνείται όπως έχει υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα αυτά τα βασικά του στοιχεία (τηλ., e-mail), ας το δηλώσει δημόσια, να κρίνουν οι συμπολίτες μας την αντιδημοκρατική και επίσης παράνομη συμπεριφορά του.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ