“Ποιές θα είναι οι προτεραιότητες της νέας δημ. αρχής;”, γράφει ο Βασ. Μαγκαναδέλλης

H κ. Θωμαΐδου αναλαμβάνει Δήμαρχος Ν. Ιωνίας την 1η Σεπτεμβρίου και αναμφίβολα κάθε Ιωνιώτης και Ιωνιώτισσα, ανεξάρτητα τι ψήφισε, εύχεται να τα καταφέρει για το καλό της πόλης μας. Κρατώντας οι παρατάξεις τις όποιες μεταξύ τους πολιτικές ή προγραμματικές διαφορές, οφείλουν να βάλουν στην άκρη τα πάθη και τις πικρίες που τραυμάτισαν την προεκλογική περίοδο και να σκύψουν πάνω στα ζωτικά προβλήματα της πόλης μας για να δώσουν λύσεις.

Έχω κατηγορηθεί από κάποιους ως συναινετικός γιατί, όπως μου λένε, ξεχνώ τα σημεία και τέρατα που έγιναν στην προεκλογική περίοδο. Πως είναι λοιπόν δυνατόν, κατά τη γνώμη τους, να υπάρχει συναίνεση από το φθινόπωρο; Κάνετε λάθος αγαπητοί συμπολίτες και λυπάμαι αν δεν συμφωνείτε. Ναι, πιστεύω στη συναίνεση, αλλά σε τι ακριβώς; Να συζητάμε πολιτισμένα, με επιχειρήματα κι όχι με κραυγές, να μην αναλωνόμαστε στις βαρετές συνεδριάσεις του δημ. συμβουλίου σε ανούσιες συζητήσεις και περιττολογίες, να είμαστε παρόντες-ούσες και να μην την κοπανάμε από τις συνεδριάσεις, τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να γίνουν.

Δεν πιστεύω σε συναινέσεις που κουκουλώνουν καταστάσεις και αγνοούν πραγματικές πολιτικές διαφορές, έτσι για να εξηγούμαστε. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι οι συμπολίτες μας αρέσκονται σε συγκρούσεις χωρίς νόημα είναι βαθιά γελασμένοι. Αντίθετα επιθυμούν έργα και υπηρεσίες που θα βελτιώσουν το επίπεδο της καθημερινής ζωής στη Ν. Ιωνία. Κρατήστε λοιπόν τις διαφορές σας και αργά η γρήγορα όπου υπάρχουν αποδείξεις για κάτι μεμπτό θα αποκαλυφθούν, εσείς όμως από τον Σεπτέμβρη, διοίκηση και αντιπολίτευση στρωθείτε στη δουλειά γιατί οι πολίτες έχουν ακούσει πολλές υποσχέσεις από όλους και δεν υπάρχει πλέον ούτε ανοχή ούτε υπομονή. Και για να μην ξεχνιόμαστε, χρέος του Τοπικού Τύπου είναι να θέτει πάνω από τις παρατάξεις, την πρόοδο της πόλης μας.

Η κ. Θωμαΐδου λοιπόν σε λίγο αναλαμβάνει Δήμαρχος. Στην προεκλογική περίοδο πρόβαλε βασικά δύο χαρακτηριστικά· ότι είναι γυναίκα και ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά πολιτικός μηχανικός. Φυσικό είναι λοιπόν να αναμένουμε οι πρώτες της κινήσεις να χαρακτηρίζονται από ευαισθησία και τεχνοκρατικό πνεύμα. Η κ. Θωμαϊδου θα πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να αντιμετωπίσει άμεσα τα ζητήματα των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου και της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης όπου γίνεται το έλα να δεις, που δυστυχώς φορτώθηκε στους δήμους χωρίς προετοιμασία, όπως έχουν επισημάνει οι Ενώσεις γονέων και διδασκόντων. Η διοίκηση Γκότση κάνει προσπάθειες να βρει ικανοποιητικές λύσεις στο θέμα της στέγασης, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα κι ότι και να βρεθεί θα είναι προβληματικό. Χώροι δεν υπάρχουν ούτε προσωπικό και βασικές υποδομές. Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα ελλείψεων των σχολείων που ξεκινούν κι αυτά τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να εξετάσει την πορεία των μεγάλων έργων που δρομολόγησε η διοίκηση Γκότση, ώστε να προχωρήσει η ολοκλήρωσή τους. Τα αντιπλημμυρικά, το υπόγειο δημοτικό parking, η πεζογέφυρα στην Παναγούλη εκκρεμούν. Η θωράκιση απέναντι σε πλημμύρες, η βελτίωση του οξυμμένου κυκλοφοριακού και η ασφαλής πρόσβαση για το ΙΚΑ μέσω της πεζογέφυρας είναι ζητήματα που συγκεντρώνουν την ομόθυμη σχεδόν αποδοχή του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης λόγω του πρόσφατου σεισμού καλό είναι να εμπεδώσουμε και το επικαιροποιημένο (2017) πρόγραμμα πολιτικής προστασίας του δήμου μας που έχει παρουσιάσει στο δημ. συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κανλής, ώστε να ήμαστε προετοιμασμένοι αν μας βρει κανά κακό.

Για όλα αυτά, αλλά και για τους υπόλοιπους τομείς δημοτικής πολιτικής αναμένουμε να δούμε τον προγραμματισμό που θα θέσει η νέα Δήμαρχος, καθώς και τα πρόσωπα που θα τον υπηρετήσουν. Κι εδώ δεν σηκώνει συμβιβασμούς και ισορροπίες. Όσοι και όσες αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε Αντιδημαρχίες και Νομικά Πρόσωπα πρέπει να διαθέτουν πολιτική βούληση σε συνδυασμό με γνώσεις του αντικειμένου τους, παράλληλα με σκληρή εργασία.

Ταυτόχρονα η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου για να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά και να μη γίνει μπάχαλο, θα πρέπει να είναι έργο ενός στιβαρού προεδρείου που θα επιβάλλει διαδικασίες, την ηρεμία στις συζητήσεις και τη σύνθεση των απόψεων, διαδικασία που ασφαλώς πρέπει να εγγυηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ