Υπάρχει ένα έξυπνο επιτραπέζιο παιχνίδι που λέγεται stratego και κερδίζει όποιος πάρει τη σημαία του αντιπάλου. Μια τέτοια κατάσταση έχει δημιουργηθεί και στη Ν. Ιωνία γύρω από την κιτρινόμαυρη σημαία που έχει αναρτήσει η Δήμαρχος έξω από το Δημαρχείο. Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και σε προηγούμενα έγινε στην κυριολεξία χαμός με δημοτική αρχή και Αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ενώ οι πολίτες παρακολουθούν μέσα από τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, παίρνοντας το μέρος της δημοτικής αρχής που επιμένει στην διατήρηση της ανάρτησής της ή της Αντιπολίτευσης που ζητά επιμόνως το κατέβασμά της. Ας επιχειρήσουμε ψύχραιμα να δούμε το ζήτημα που έχει πολώσει το κλίμα μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων δίνοντας παράλληλα και στοιχεία του ρεπορτάζ για να αντιληφθούν οι συμπολίτες μας το όλο θέμα.
Η δημοτική αρχή ανέβασε προ μηνών την κιτρινόμαυρη σημαία με τον δικέφαλο αετό έξω από το δημαρχείο θέλοντας να δείξει, όπως είπε, την Μικρασιατική καταγωγή της πόλης μας, τιμώντας παράλληλα και τις Ορθόδοξες παραδόσεις των προσφύγων πρώτων κατοίκων της. Θεωρεί ότι αυτή η σημαία συμβολίζει τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και θέλει να σηματοδοτήσει ότι η Ν. Ιωνία εμπνέεται από αυτά τα ιδανικά. Παράλληλα επιθυμεί να δείξει τις καλές σχέσεις και προθέσεις της με την Εκκλησία, μιας και το ίδιο σύμβολο συναντάται σε αρκετούς Ναούς και μοναστήρια. Σαφέστατα κλείνει το μάτι σε ένα ακροατήριο κυρίως συντηρητικό και αρκετά πολυπληθές ,ενώ δημιουργεί συνειρμούς με τη σημαία της ΑΕΚ της λαοφιλούς ομάδας της περιοχής μας με πολλούς οπαδούς στην πόλη μας.
Η Αντιπολίτευση ζητά με επιμονή το κατέβασμα της σημαίας. Αυτό ανεξάρτητα αν διαφωνεί ή όχι με αυτές τις αξίες και τον τρόπο που εκφράζονται, αλλά γιατί δεν επιθυμεί να παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες χωρίς την έγκρισή της, κατηγορεί εν ολίγοις τη Δήμαρχο για αυθαιρεσία και θέλει να την σταματήσει από τέτοιες κινήσεις. Στα επιχειρήματά της προστίθενται ότι η σημαία μπορεί να υπάρχει σε θρησκευτικούς χώρους και όχι σε δημόσια κτίρια που πρέπει να απέχουν από κάθε είδους θρησκευτικές ταυτίσεις που πιθανόν δεν υπάρχουν παρόμοιες σε άλλο δήμο, ενώ την κατηγορεί ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη σημαία ως μια έμμεση προσέγγιση ενός πολιτικού ακροατηρίου.
Το θέμα το είχε φέρει στο δημοτικό συμβούλιο η «Ενότητα» ζητώντας το κατέβασμα της σημαίας, αλλά στο συγκεκριμένο συμβούλιο που ήταν να συζητηθεί η Αντιπολίτευση αποχώρησε για άλλους λόγους. Το θέμα τότε το εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και φυσικά απορρίφθηκε αφού οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι ήταν μόνο της δημοτικής αρχής και ένας άλλης παράταξης. Στις αιτιάσεις της «Ενότητας», πώς είναι δυνατόν να συζητηθεί θέμα που έβαλε αυτή ως παράταξη ενώ απουσίαζε η δημοτική της ομάδα άρα και ο εισηγητής της και πως αυτό είναι απαράδεκτο ,ο Πρόεδρος απάντησε ότι «δεν μου είπατε όταν αποχωρούσατε να μην το θέσω για συζήτηση».
Το θέμα όμως είχε και συνέχεια αφού επανήλθε σε πρόσφατο δημ. συμβούλιο από την «Ενότητα» και την «Δημιουργία Αλληλεγγύη» με τη σύμφωνη άποψη της «Λαϊκής συσπείρωσης» και της «Εκτός σχεδίου», δηλαδή τους 31 από τους 41 δημοτικούς συμβούλους, ενώ από τους υπολοίπους 10 ο δημ. σύμβουλος της «Νέα Ιωνία Νέα άποψη – 21ος αιώνας» αντιπροσώπευε την άποψη της παράταξής του δηλ. να αναρτάται η σημαία μόνο στις σημαντικές θρησκευτικές γιορτές και όχι σε μόνιμη βάση.
Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκε να βάλει το θέμα σε ψηφοφορία επικαλούμενος ότι στην παλαιότερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε συζητηθεί και είχε απορριφθεί, δεχόμενος τα ομαδικά πυρά της Αντιπολίτευσης που επί πολλή ώρα τον καλούσαν να σεβαστεί την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου με εκείνον να αντιστέκεται επικαλούμενος ότι αν το ξαναβάλει με το ίδιο σκεπτικό θα παρανομήσει, ενώ η Δήμαρχος και σύμβουλοι της δημ. αρχής σιωπούσαν. Μιλάμε για ένα σκληρό pressing όπου ο Πρόεδρος χρειάστηκε να επιστρατεύσει όλη του την εμπειρία για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.
Τελικά σ’ αυτή τη συνεδρίαση πέρασε ψήφισμα που έμμεσα επαναφέρει το δικαίωμα της Αντιπολίτευσης να ζητήσει το κατέβασμα της σημαίας, δηλαδή αποφασίστηκε να μην αναρτάται κάποια σημαία αν δεν συμφωνήσει η πλειοψηφία του δημ. συμβουλίου. Στο τελευταίο μάλιστα συμβούλιο όπου πάλι η Αντιπολίτευση ζήτησε εδώ και τώρα να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση που οδηγούσε στο κατέβασμά της, ο Πρόεδρος κάνοντας με ηπιότητα ελιγμό ζήτησε να συναντηθεί εντός των επομένων ημερών με τους επικεφαλής των δημ. παρατάξεων για να λυθεί το θέμα κάτι που έγινε αποδεκτό. Έτσι όπως πληροφορηθήκαμε έγινε συνάντηση του κ. Κουλούρη με τους κ.κ. Μανούρη και Γκότση, αλλά δεν υπήρξε σχετικό ανακοινωθέν και από πληροφορίες μας δεν κατέληξαν κάπου.
Η δική μας θέση είναι σαφής. Ας μείνουν έξω από τη συζήτηση και την πολιτική εμπλοκή ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία κι ας δώσουμε απάντηση στο εξής ερώτημα: Θα μπορεί η εκάστοτε δημοτική αρχή να αναρτά όποια σημαία ή άλλο σύμβολο επιθυμεί εντός και εκτός των δημοτικών κτηρίων; Αν η απάντηση της πλειοψηφίας του δημ. συμβουλίου είναι θετική τότε η Δήμαρχος δικαιούται να αναρτά όποια σημαία επιθυμεί, το ίδιο όμως δικαίωμα θα έχει και κάθε μελλοντικός δήμαρχος που θα αναρτά σημαίες και σύμβολα που μπορεί για κάποιους λίγους ή πολλούς να είναι εκπλήξεις. Φανταστείτε δηλαδή ένας αριστερός δήμαρχος να αναρτήσει την κόκκινη σημαία γιατί θα συμβολίζει την εργατική και αγωνιστική παράδοση της Ν. Ιωνίας.
Το σωστό λοιπόν κατά τη γνώμη μου είναι να τιμώνται βεβαίως οι παραδόσεις των συμπολιτών μας και υπάρχουν πολλοί τρόποι γιαυτό ,αλλά για σημαίες και σύμβολα να είμαστε προσεκτικοί και να αναρτούνται στα δημοτικά κτήρια μόνον του δήμου και η Ελληνική σημαία εκτός αν η Πολιτεία επιβάλλει και κάποια επιπλέον, π.χ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ θα διαφωνήσω με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Καμία άλλη σημαία ακόμα κι αν το επιθυμεί η συγκυριακή πλειοψηφία ενός δημοτικού συμβουλίου.