Πραγματοποιήθηκε η 11η συνεδρίαση Δ.Σ. του Δήμου Νέας Ιωνίας

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 11η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Το βράδυ της Δευτέρας (22/4), στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε η 11η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, δημαρχεύοντος του Αναπληρωτή Δημάρχου και Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κ. Χρήστου Κανλή, καθώς ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Η κ. ΑΘΥΜΑΡΙΤΟΥ

Στο ξεκίνημα της Συνεδρίασης η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Φιλίππα Αθυμαρίτου ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Ν. Φιλαδελφείας, Ν. Χαλκηδόνος και Ηρακλείου, σύμφωνα με την οποία το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαΐου, στις 6 η ώρα, θα πραγματοποιηθεί αγιασμός, θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος και θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ανοικοδόμησης του «Ιωνικού Κέντρου» στον Περισσό.

Επίσης, η κ. Αθυμαρίτου ανέγνωσε επιστολή της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με την παράταξη «Δύναμη προοπτικής» κ. Χριστίνας Παπαηλιοπούλου, η οποία καταγγέλλει εις βάρος της από κάποιους άσκηση «μπούλινγκ» με αήθη χρήση και σχολιασμό προσωπικών της δεδομένων.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης διαδικασίας υποβολής ερωτήσεων προς τη Δημοτική Αρχή, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής έχουμε φτάσει στον Μάη του 2019 και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ούτε καν η διαδικασία να παίρνετε μέτρα στους εργαζόμενους, ώστε να κερδηθεί χρόνος όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία να προχωρήσει η παραγγελία των Μ.Α.Π.(Μέτρα Ατομικής Προστασίας) να είναι όλα έτοιμα.», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Ξενοφώντα Κυριακόπουλο πως: «Κύριε Κυριακόπουλε, μέσα στην Οικονομική Επιτροπή σας ρώτησα και μου είπατε, ήταν μπροστά και συνάδελφοι εδώ πέρα, ότι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες και παίρνονται μέτρα στους εργαζόμενους. Μου απαντήσατε σαφώς ότι ουσιαστικά έχει γίνει κάτι τέτοιο. Και μια βδομάδα αργότερα μάθαμε, σε περιοδεία που κάναμε εδώ πέρα και στο αρμόδιο γραφείο, ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, ούτε έχει ξεκινήσει τίποτα τέτοιο. Είχατε πει, επίσης, μέσα στην Οικονομική Επιτροπή, ότι θα προχωρήσει σε ανάθεση των παπουτσιών κάτι που δεν έγινε ούτε κι αυτό.» κι ακόμη πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως: «Γίνεται μια συκοφαντία στο γκαράζ. Συκοφαντούνε, δηλαδή, ότι φταίει το σωματείο, φταίει ο ένας, φταίει ο άλλος, και ο μόνος που δεν φταίει είναι ο Δήμος. Σας καλούμε, λοιπόν, εάν δεν συμμερίζεστε αυτή τη βρωμιά, γιατί βρώμικο είναι να συκοφαντούνε έτσι το σωματείο, να τα διαψεύσετε άμεσα τώρα και να αναλάβετε τις ευθύνες σας, που οι εργαζόμενοι εδώ και δυόμισι χρόνια δεν έχουν πάρει τα Μ.Α.Π..».

Επιπλέον, ο κ. Τσουκαλάς είπε μεταξύ άλλων πως: «Και, επίσης, σας ζητάμε να χορηγήσετε άμεσα τα εμβόλια τετάνου, για να γίνουν στους εργαζόμενους όπως σας έχει ήδη ζητήσει ο γιατρός.», προσθέτοντας πως: «νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αυτό το ζήτημα, να πάρει η Δημοτική Αρχή την ευθύνη και να δηλώσει ευθέως ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση για να σταματήσουν οι συκοφαντίες και να μην προχωρήσουμε σε παραπέρα διενέξεις με ανακοινώσεις κ.τ.λ..».

Απαντώντας στον κ. Τσουκαλά, ο κ. Κυριακόπουλος είπε μεταξύ άλλων πως: «Πρώτα από όλα η Δημοτική Αρχή δεν έχει κατηγορήσει εργαζόμενους επίσημα ότι φταίνε για τη μη χορήγηση των Μ.Α.Π.. Αυτό πού το είδατε, πού το διαβάσατε, δεν ξέρω. Με προκαλείτε να αναλάβω τις ευθύνες. Επειδή παρακολουθείτε από την αρχή που ανέλαβα την Αντιδημαρχία των Οικονομικών, παρακολουθείτε όπως κι άλλοι συνάδελφοι, τι αγώνα έχουμε κάνει ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία των δύο χρόνων που δεν έχουμε Μ.Α.Π.. Αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, πλην, όμως, έχει βγει ο ανάδοχος και εμείς δώσαμε μία εντολή στους διευθυντές να μπορέσουν να ξεκινήσουν να παίρνουνε τα μέτρα. Πλην, όμως, υπάρχει μια άλλη διαδικασία, την οποία δεν γνώριζα. Ότι έπρεπε κι ο ανάδοχος να φέρει κάποια δείγματα για να ξεκινήσουν να παίρνουν τα μέτρα. «Δεν υπάρχει πρόβλημα από τη Δημοτική Αρχή να δώσουμε τα Μ.Α.Π.. Έχει ολοκληρωθεί τελείως η διαδικασία, έχει οριστεί ο ανάδοχος, είναι στο Ελεγκτικό και υπάρχει ένα πρόβλημα που ο ανάδοχος καθυστέρησε να φέρει τα δείγματα. Είναι διαδικαστικό το θέμα.».

Επίσης, παρενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» και Πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο. κ. Βασίλειος Καλογερόπουλος, σχολιάζοντας πως: «Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το θέμα κ. Τσουκαλά, γνωρίζω, όμως, από τον νόμο περί προμηθειών ότι εφόσον έχει αναδειχθεί ο μειοδότης, είναι υποχρεωμένος στην υπογραφή της σύμβασης να προσκομίσει τα δείγματα.», ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νέας Ιωνίας, κ. Κυριάκος Χαμαλίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Τώρα έχει δοθεί εντολή στην Υπηρεσία, δηλαδή στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, να συντάξουμε μελέτη ώστε να προχωρήσουμε στην προμήθεια εμβολίων τετάνου. Πληροφοριακά, όμως, σας λέω ότι θα κάνουμε τη μελέτη, θα κάνουμε τον διαγωνισμό, αλλά δεν υπάρχει τέτοια ποσότητα εμβολίων τετάνου στην αγορά για να κάνουμε προμήθεια. Πάντως εντός του μήνα Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μελέτης και της προμήθειας.».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ κ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ-ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

Ακολούθως, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης(υποψήφιος με «Δύναμη προοπτικής») έλαβε τον λόγο σχολιάζοντας πως: «Για την επιστολή που διαβάσατε, της κ. Παπαηλιοπούλου, έχω να πω δυο κουβέντες. Έχοντας ως δεδομένο ότι το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι λειτούργημα, όπως είναι λειτούργημα και αυτό που κάνουμε εμείς, καλά θα κάνανε αν υπάρχουν δημοσιογράφοι που λειτουργούν ως φερέφωνα κάποιων παρατάξεων, αν δεν σέβονται τον δημότη ας σεβαστούν τουλάχιστον τον εαυτό τους και να σταματήσουν να το κάνουν, γιατί και η υπομονή έχει και τα όριά της.».

Αξίζει να σημειωθεί πως το αδιευκρίνιστο σχόλιο του κ. Κουλούρη επέφερε την αντίδραση της υποφαινόμενης (ΣΗΜ: η δημοσιογράφος της ΙΟΝΙΑΝΕΤ Παναγιώτα Σούγια) και του παριστάμενου εκδότη της ΙΟΝΙΑΝΕΤ κ. Βασίλειου Μαγκαναδέλλη, ζητώντας του να ξεκαθαρίσει αν ισχύει για αυτούς το σχόλιό του, αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε ο κ. Κουλούρης λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Κυρία Σούγια και κ. Μαγκαναδέλλη επειδή με ρωτάτε, απαντώ: Σε εσάς δεν αναφέρομαι.». (Σημ.:ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Επειδή κατά καιρούς και σε άλλες συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Δήμου Ν. Ιωνίας έχουν διατυπωθεί από διάφορες πλευρές αόριστες «κατηγορίες» ή υπονοούμενα για δημοσιογράφους εφιστούμε την προσοχή τέτοια σχόλια να είναι συγκεκριμένα γιατί η αοριστολογία των καταγγελιών, μας αναγκάζει να ζητούμε την ίδια στιγμή διευκρινήσεις με πάντα την ίδια απάντηση ότι δεν αφορά την ΙΟΝΙΑΝΕΤ και τους δημοσιογράφους της, αλλά κάποια άλλα Μέσα ενημέρωσης, τα οποία τα πληροφορούμαστε στους διαδρόμους του δημ. συμβουλίου, αλλά δεν λέγονται δημόσια).

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη δημοτική σύμβουλο της παράταξης «Δύναμη προοπτικής», κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου, να ρωτά τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Με ποια διαδικασία επισημαίνουμε ποια κτήρια είναι ετοιμόρροπα προς κατεδάφιση;» ρωτώντας επιπρόσθετα πως: «Αν μπορεί να πάει η Υπηρεσία να δει ένα εγκαταλειμμένο διώροφο κτήριο στην οδό Φιλήντα.», λαμβάνοντας την απάντηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σάββα Χατζηκωνσταντίνου πως: «Θα το δούμε και θα σας απαντήσουμε.».

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Επίσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης ενός εκ των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, που αφορούσε στη 2η δόση της τακτικής επιχορήγησης των Σχολικών Επιτροπών, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Νομίζω πως πρέπει να ζητήσουμε, να το βάλω έτσι προφορικά, ότι διαπιστωμένα πλέον, εδώ και πολλά χρόνια κ.τ.λ., γίνεται με πολλά προβλήματα η λειτουργία των σχολείων, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουνε. Ζητάμε σαν Δ.Σ. την ουσιαστική αύξηση των δαπανών της επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών, να το δώσουμε να πάει στο υπουργείο Εσωτερικών και να δείξουμε τη διαμαρτυρία μας και την απόφασή μας να παλέψουμε για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και γενικότερα σε ό,τι αφορά και την επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών.». Μάλιστα, σχολιάζοντας το αίτημα του κ. Τσουκαλά, ο κ. Καλογερόπουλος επισήμανε πως: «Αυτό δεν μπορεί να γίνει διαδικαστικά σήμερα», ενώ ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Σχολικών Επιτροπών, κ. Χρήστος Χατζηιωάννου, σχολίασε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Δεν έχω καμία αντίρρηση με τις διαπιστώσεις του κ. Τσουκαλά. Θα το δούμε και θα το συζητήσουμε σε επόμενο συμβούλιο.».

Κατόπιν διεξήχθη η σχετική ψηφοφορία, επί 23 δημοτικών συμβούλων παρόντων, που είχε ως αποτέλεσμα την ομόφωνη έγκριση της αποδοχής της 2ης δόσης της επιχορήγησης των Σχολικών Επιτροπών.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Ακολούθησε η συζήτηση για τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης από τα οποία ξεχώρισε το θέμα: «Αποδοχή όρων δανείου, όπως αυτοί τροποποιούνται, επ’ ωφελεία του Δήμου, για την υπογραφή σχεδίου δανειστικού συμβολαίου σχετικά με τη χορήγηση τοκοχρεωλυτικού δανείου ύψους 1.222.609 Ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» για το έργο: «Εξοικονόμηση Ενέργειας στον Δημοτικό Φωτισμό με χρήση Λαμπτήρων LED».

Του θέματος εισηγήθηκε ο κ. Κυριακόπουλος, κατόπιν επεκτάθηκε σε σχετικές λεπτομέρειες ο κ. Κυριάκος Χαμαλίδης και στη συνέχεια τέθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους κ.κ. Παναγιώτη Τσουκαλά, Κωνσταντίνο Κουλούρη και Κωνσταντίνο Παπακώστα (ανεξάρτητος).

Ακολούθως, στην τοποθέτησή του ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε μεταξύ άλλων πως «Η εξοικονόμηση της ενέργειας μειώθηκε, αφού το έργο παραμένει το ίδιο, και θα είναι πολλαπλάσια, που σημαίνει ότι σου δίνεται η δυνατότητα να κάνεις σημαντική μείωση στα ανταποδοτικά τέλη.».

Αμέσως μετά ο δημαρχεύων κ. Χρήστος Κανλής είπε μεταξύ άλλων πως: «Παίρνουμε ένα δάνειο το οποίο μπορούμε και πληρώνουμε τις λάμπες LED. Ουσιαστικά έχει μικρότερο κόστος και άρα μέσα από τη μείωση του κόστους αποπληρώνουμε το δάνειο. Οπότε, μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν μπορείς να μειώσεις αυτόματα, άμεσα, τα δημοτικά τέλη. Σε βάθος χρόνου, όμως, και μέσα από τη διαδικασία ανακύκλωσης που έχουμε προχωρήσει κ.τ.λ. αυτό που τελικά θα κερδίσεις είναι η μείωση των δημοτικών τελών. Αποπληρώνεις το δάνειο και σε δεύτερο χρόνο μειώνεις τα δημοτικά τέλη. Πιο καθαρό από αυτό δεν υπάρχει.».

Επίσης, τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Παπακώστας (ανεξάρτητος), Νικόλαος Μπράτιμος (Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη-21ος αιώνας), Παναγιώτης Βλασσάς («Δύναμη προοπτικής») και Όλγα Κατημερτζή («Ενότητα για τη Νέα Ιωνία») και, κατόπιν, στην ψηφοφορία που ακολούθησε επί 23 παρόντων δημοτικών συμβούλων, εγκρίθηκε η τροποποίηση με 22 ψήφους υπέρ και 1 κατά (Τσουκαλάς).

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ