Πραγματοποιήθηκε η 12η & 13η Συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Νέας Ιωνίας

Πραγματοποιήθηκαν η 12η (Ειδική) και η 13η (Τακτική) Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας

Το βράδυ της Τρίτης (7/5), στο Δημαρχιακό Μέγαρο Νέας Ιωνίας, πραγματοποιήθηκαν η 12η (Ειδική) και η 13η (Τακτική) συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, παρουσία 21 δημοτικών συμβούλων από τους 41 εκλεγμένους. Επίσης, αξίζει να επισημάνουμε πως σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 65 του ν. 3852/2010: «Έναν μήνα πριν από τα διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.».

12η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ – Ο κ. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
Μοναδικό θέμα της 12ης (Ειδικής) συνεδρίασης ήταν: «Ο καθορισμός του τρόπου χρήσης  των χώρων που διατίθενται κατά την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στους συνδυασμούς των υποψηφίων για την προβολή τους, καθώς και των άλλων λεπτομερειών.».

Του θέματος εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Σχολικών Επιτροπών, κ. Χρήστος Χατζηιωάννου, λέγοντας πως: «Σε σύσκεψη διακομματική-διαπαραταξιακή, η οποία συγκλήθηκε δυο φορές, με τελευταία αυτή στις 16/4/2019, ύστερα από πρόσκληση του Δήμαρχου Ηρακλή Γκότση. Στη συζήτηση που έγινε ζήτησαν οι δημοτικές παρατάξεις, όπως αναφέρεται στο πρακτικό, η «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» 4 χώρους, η «Δημιουργία Αλληλεγγύη» 5, η «Λαϊκή Συσπείρωση» 4, η «Δύναμη προοπτικής» 7, η παράταξη «εκτός σχεδίου» 3 και η παράταξη «Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη-21ος Αιώνας» 1 θέση. Έγινε συζήτηση και από τη συζήτηση η οποία διημείφθη δεν προέκυψε ομοφωνία, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση. Αντίστοιχα ζητήθηκαν και για τις περιφερειακές εκλογές από τη «Δύναμη Ζωής» 1, από τη «Νέα Αττική» 2, από την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική» 3 και από την «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» 1 θέση. Για τις Ευρωεκλογές: ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 1 θέση, η Ν.Δ. 2, το ΚΙΝ.ΑΛ. 2, η «ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.» 3 και το Κ.Κ.Ε. 3 θέσεις. Δεν προέκυψε, όμως, ομοφωνία. Διαφώνησαν εκπρόσωποι παρατάξεων και κομμάτων και ως εκ τούτου ερχόμαστε σήμερα στη βάση και κατ’ επιταγή της υπουργικής απόφασης να διαθέσουμε τους χώρους αναλογικά και επί ίσοις όροις, όπως επί λέξει λέει, στην κάθε παράταξη ανάλογα με τη δύναμή της, που είχε στις προηγούμενες εκλογές ή για τους πρωτοεμφανιζόμενους ό,τι προβλέπει η υπουργική απόφαση. Σε ό,τι μας αφορά εμάς, την «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», ζητούμε 4 θέσεις, τις ίδιες όπως περιγράφονται στο πρακτικό, δηλαδή: 1 στη διασταύρωση Μικράς Ασίας, 1 στη συμβολή των οδών Μουταλάσκη και Ζωοδόχου Πηγής, 1 στη γωνία της οδού Μηδείας στην Πλατεία Τσαλδάρη και 1 στην Πλατεία του Σταθμού Η.Σ.Α.Π. του Περισσού στην οδό Αβέρωφ. Και καλούμαστε τώρα σαν Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από την κουβέντα που θα κάνουμε, να μοιράσουμε θέσεις, τι θα ζητήσει η κάθε παράταξη και πού, βάσει της υπουργικής απόφασης.».

Ο κ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργίας Αλληλεγγύη», κ. Γιάννης Λαζαρίδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Εμείς θα ήμασταν σύμφωνοι εάν εισηγηθεί εδώ το Δ.Σ. να βάλει ένα πλαφόν εκλογικών περιπτέρων και από εκεί και πέρα εάν υπάρχει καλή πρόθεση κι από τους άλλους θα πάμε όμορφα. Εάν δεν υπάρχει ομόφωνη απόφαση εμείς θα ζητήσουμε να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος.».

Η κ. ΘΩΜΑΪΔΟΥ
Στη συνέχεια, η επικεφαλής της παράταξης Δύναμη προοπτικής» και υποψήφια Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, είπε μεταξύ άλλων πως: «Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση από τις προηγούμενες εκλογές. Δεν είχαμε θέσει περιορισμό γενικά στα περίπτερα. Και, βέβαια, δεν νομίζω ότι στη διαπαραταξιακή τουλάχιστον από τη δική μας παράταξη έγινε ιδιαίτερο πρόβλημα. Εμείς ζητήσαμε περισσότερα, γιατί, θα το τονίσω για άλλη μια φορά, είμαστε μια ανεξάρτητη δημοτική παράταξη, που όντως δεν έχουμε κανέναν από πίσω μας, γι’ αυτό ζητήσαμε παραπάνω. Και είπαμε από εκεί και πέρα αν τυχόν τόσο μεγάλο θέμα σας δημιουργούμε, εμείς δεν έχουμε θέμα και θα κρατήσουμε όποιον αριθμό αποφασίσουμε τελικά εδώ μαζί. Αλλά… αλλά. Υπάρχει ένα «αλλά».».

Ο κ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΙΔΗΣ
Κατόπιν, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία-Π.Α.Κ.» και εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη «Δύναμη προοπτικής», κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, έλαβε τον λόγο, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Το θέμα κυρία Πρόεδρε, λέει: «Καθορισμός τρόπου χρήσης των χώρων», όχι πόσους χώρους θα δώσουμε. Ο νόμος λέει «για την προβολή των παρατάξεων». Δεν μπορεί να βγει περιοριστικός ρόλος από απόφαση Δ.Σ., κατά την άποψή μου, ερμηνεύοντας σωστά και την εγκύκλιο και τους νόμους. Θα είχε τέτοιο νόημα, και σ’ αυτό συμφωνήσαμε, όπως ζητάνε πολλές παρατάξεις να έχουνε στον ίδιο χώρο περίπτερα, το εμβαδόν να μικρύνει, όπως είναι η πλ.Σημηριώτη, και το συμφωνήσαμε αυτό την άλλη φορά. Λοιπόν, δεν υπάρχει περιορισμός, αλλά τρόπος χρήσης. Και αυτή όλη η διαδικασία γίνεται για να περιοριστεί η αφισορύπανση και η ηχορύπανση. Ένα είναι αυτό. Δεύτερο σημείο: Στην εγκύκλιο που δίνει ο υπουργός, λέει: «Με τον όρο «αναλογικό» -στην πρώτη παράγραφο που καταλήγει- νοείται η έκταση των χώρων που διατίθενται.». Δεν μπορεί να πάρει απόφαση, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη και του υπουργού και των νόμων, ένα Δ.Σ. να περιορίσει τον προεκλογικό αγώνα των δημοτικών παρατάξεων. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν το προβλέπει πουθενά ο νόμος. Πάμε παρακάτω. Στο β΄ λέει: «Προκειμένου για περιφερειακές και δημοτικές εκλογές σε συνδυασμούς με μεγάλη εκλογική δύναμη σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών εκλογών θα διατεθούν περισσότεροι.». Πουθενά δεν μιλάει για λιγότερους, λέει για περισσότερους. Όποιος θέλει να πάρει περισσότερους, θα πάρει. Αν εμείς ζητάμε 7, δηλαδή, και θέλει η «Ενότητα» ή η «Αλληλεγγύη» 10, ας πάρει 10. Εμείς δεν βάζουμε τέτοιους περιορισμούς. Δεν μπορεί, δηλαδή, το Δ.Σ. να περιορίζει τον πολιτικό λόγο των παρατάξεων στην προεκλογική περίοδο για είκοσι μέρες. Αν καταλήξετε σ’ αυτό θεωρώ πως είναι συμπαιγνία δύο παρατάξεων. Και της «Ενότητας» και της «Αλληλεγγύης».

Επίσης, ο κ. Χατζησαββίδης κατήγγειλε παρερμηνεία των λεγομένων του στις συνεδριάσεις των επιτροπών, όπως αυτά διατυπώθηκαν στα σχετικά πρακτικά, απόσπασμα των οποίων ανέγνωσε, λέγοντας πως: ««Ο κ. Ιωάννης Λαζαρίδης διατυπώνει τη διαφωνία του, λέγοντας ότι διαφωνεί με το ζήτημα της διάθεσης χώρων, διότι ο ισχυρισμός του Αριστείδη Χατζησαββίδη ότι η παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» επειδή στηρίζεται από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. πρέπει να πάρει λιγότερους χώρους, όπως αναφέρει.». Εγώ δεν είπα ποτέ λιγότερους χώρους.».

Ο κ. ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Στη συνέχεια, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη «Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη-21ος Αιώνας», κ. Νικόλαος Μπράτιμος, έλαβε τον λόγο, αναφέροντας πως: «Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η κάθε παράταξη έχει ζητήσει κάποιους χώρους. Το πρόβλημα ποιο είναι; Ποιος δεν συμφωνεί, μπορώ να ξέρω; Υπάρχει κάποια ένσταση;». Των ερωτημάτων του κ. Μπράτιμου ακολούθησε ο παρακάτω χαρακτηριστικός της περιρρέουσας ατμόσφαιρας διάλογος:

Φιλιππα Αθυμαρίτου (Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Νέας Ιωνίας): «Στη διαπαραταξιακή συμφώνησαν σχεδόν όλοι και θα είχε λυθεί το θέμα, αλλά διαφώνησε στο τέλος ο κ. Λαζαρίδης.».
Νικόλαος Μπράτιμος: «Ως προς τι, δηλαδή; Να πάρει λιγότερα η παράταξη της κ. Θωμαΐδου;».
Γιάννης Λαζαρίδης: «Θα το εξηγήσω.».
Νικόλαος Μπράτιμος: «Απαντήστε βρε παιδιά. Να πάρει λιγότερα;».
Δέσποινα Θωμαΐδου: «Ναι. Ναι, κύριε Μπράτιμε, ναι.».
Νικόλαος Μπράτιμος: «Ωραία. Ζητώ εγώ σαν εκπρόσωπος της παράταξης 7 περίπτερα.».

Ακολούθως, ο κ. Λαζαρίδης διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Να μπει ένα ανώτατο πλαφόν, το οποίο η παράταξη η πρώτη αν θέλει το χρησιμοποιεί, κι από εκεί και πέρα θα δεχτούμε και το επί ίσοις όροις.» και κατόπιν ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Κατ’ αρχήν, υπάρχει η αναλογικότητα, ανεξάρτητα πώς τα ερμηνεύει ο συνάδελφος Χατζησαββίδης. Άλλες φορές τα ερμηνεύει έτσι, άλλες έτσι, άλλες η δημοκρατία είναι από δω, άλλες η δημοκρατία είναι από κει. Ανάλογα τι συμφέρει τον συγκεκριμένο συνάδελφο. Λοιπόν, την περασμένη φορά είχαμε μεγάλο πρόβλημα με το κέντρο της πόλης. Πολύ μεγάλο πρόβλημα.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Να μιλήσουμε για το κέντρο, που είναι πρόβλημα σοβαρό και έχουμε πρόβλημα με τους καταστηματάρχες, και από εκεί και πέρα στις γειτονιές λύνεται πολύ πιο απλά το ζήτημα. Δεν έχουμε την ίδια αντίρρηση. Αν ο ένας θέλει να κάνει 10, ας κάνει 10. Αλλά να λύσουμε το πρόβλημα του κέντρου.».

Ο κ. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
Στη συνέχεια της συνεδρίασης έλαβε και πάλι τον λόγο ο κ. Χατζηιωάννου, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Πρώτα από όλα να πούμε δυο πραγματάκια περί αυτών που είπε ο κ. Χατζησαββίδης. Τα περί συμπαιγνίες και ιστορίας με αρκούδες, έτσι το λέω, τα αποδεικνύει το πρακτικό. Ποιοι συνέπραξαν, σε τι. Οι εκπρόσωποι της «Ενότητας» και της Δημοτικής Αρχής συνέπραξαν με τη «Δύναμη προοπτικής», γιατί συμφωνήσανε. Και την ακούμε κι από πάνω. Πλήρης διαστροφή της πραγματικότητας. Συμφωνήσαν όλοι. Αυτοί που διαφώνησαν ήταν οι εκπρόσωποι της «Δημιουργίας Αλληλεγγύης», ο κ. Λαζαρίδης, του ΚΙΝ.ΑΛ. και της Ν.Δ.. Και μας τη λέει ότι εμείς συμπράξαμε μ’ αυτούς που διαφωνήσαμε. Για να ακούμε και τι λέμε εδώ μέσα, για να ξέρουμε τι γίνεται.». 

ΔΙΑΛΟΓΟΙ
Ακολούθησαν διάλογοι μεταξύ δημοτικών συμβούλων και τοποθετήσεις (όχι κατά σειρά) των κ.κ. Ηρακλή Γκότση, Χρήστου Χατζηιωάννου, Όλγας Κατημερτζή («Ενότητα για τη Νέα Ιωνία»), Βασίλειου Καλογερόπουλου («Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», Πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο.), Γιάννη Λαζαρίδη, Δέσποινας Θωμαΐδου, Κωνσταντίνου Κουλούρη (ανεξάρτητου, νυν υποψήφιου με τη «Δύναμη προοπτικής»), Αριστείδη Χατζησαββίδη, Νικόλαου Μπράτιμου, Βασίλη Χριστοδούλου («Δημιουργία Αλληλεγγύη») και Φώτη Τσομπάνογλου (ανεξάρτητου, νυν υποψήφιου με τη «Δημιουργία Αλληλεγγύη»), και αμέσως μετά αποφασίστηκε ομόφωνα να οριστεί ως μέγιστος αριθμός χρήσης από κάθε δημοτική παράταξη 6 περιπτέρων, εκ των οποίων μόνον το 1 στο κέντρο της πόλης.

13η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Ακολούθησε η διεξαγωγή της 13ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Δήμου Νέας Ιωνίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν και τα 4 ζητήματα, που υπήρχαν στην Ημερήσια Διάταξη, με πρώτο το θέμα: «Αναμόρφωση Πίνακα Στοχοθεσίας Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης Οικονομικού Έτους 2019», το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, λαμβάνοντας 16 ψήφους υπέρ, επί 21 παρόντων δημοτικών συμβούλων, ενώ υπήρξαν και 5 λευκές ψήφοι (Θωμαΐδου, Βλασσάς, Χατζησαββίδης, Κουλούρης, Μπράτιμος).

Στη συνέχεια ομόφωνα εγκρίθηκε η «Τριμηνιαία Έκθεση Αποτελεσμάτων Εκτέλεσης Προϋπολογισμού Εσόδων-Δαπανών 1ου Τριμήνου Έτους 2019», και ακόμη εγκρίθηκαν η Τριμηνιαία Έκθεση Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού Εσόδων-Δαπανών 1ου Τριμήνου 2019 του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία: «ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.» (ομόφωνα) και η Τριμηνιαία Έκθεση Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού Εσόδων-Δαπανών 1ου Τριμήνου 2019 του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία: «Ο.Π.Α.Ν.» (κατά πλειοψηφία: 20 ψήφοι υπέρ και 1 Λευκή από τον κ. Μπράτιμο.), με την οποία ολοκληρώθηκε η 13η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Απόστολος Σαλονικίδης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ