Πραγματοποιήθηκε η ετήσια γιορτή του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας για τον εορτασμό του Αγ. Γεωργίου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το πρωί της Κυριακής (19/5), στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ελευθερούπολη, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Εορτή του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Αλάγιας.

Αρχικά, τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας, καθώς και πλήθος μελών και φίλων του συλλόγου, παρέστησαν στη θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας το μέλος και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του συλλόγου κ. Ευγενία Χατζόγλου προλόγισε την εκδήλωση και αμέσως μετά ο Πρόεδρος του «Συνδέσμου», κ. Γιώργος Νουβέλογλου μίλησε για την ίδρυση, την ιστορική πορεία και την προσφορά του «Συνδέσμου» από το 1945 έως και σήμερα.

Ο κ. ΝΟΥΒΕΛΟΓΛΟΥ
Ο κ. Νουβέλογλου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως: «Καλημέρα σας και καλώς ανταμωθήκαμε. Η χάρη του Αγίου βοήθειά μας. Πρόδρομος του Συνδέσμου Αλαγιωτών ήταν η «Ένωσις Ατταλειωτών-Αλαϊωτών», το 1945, στα Πετράλωνα.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Μέσα από την περιπέτεια της προσφυγικής εγκατάστασης στις περιοχές του Πύργου της Ηλείας, το Κατάκωλο, την Ερμιόνη, τις Σπέτσες, την Κύπρο και μετέπειτα στα Άνω Πετράλωνα, στην περιοχή Ασύρματο, στον σημερινό Ταύρο, δηλαδή, και στη Νέα Ιωνία, διοικούταν από 9μελές Συμβούλιο. Σκοπός της ήταν να ενώσει 12.000 Ατταλειώτες και 2.000 Αλαγιώτες, τους ξεριζωμένους πρόσφυγές, που κατέφυγαν στην Ελλάδα και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης (επαγγελματική αποκατάσταση, υγεία, πνευματική καλλιέργεια κ.τ.λ.). Κύριο επίτευγμα η ίδρυση «Ιατρείου Απόρων», το 1946, στα Άνω Πετράλωνα, λόγω του μεγάλου αριθμού Ατταλειωτών και Αλαγιωτών, που είχαν εγκατασταθεί στον συνοικισμό Ασύρματου.».

Στη συνέχεια, ο κ. Νουβέλογλου αναφέρθηκε σε διάφορες δράσεις του συλλόγου «Ένωσις Ατταλειωτών-Αλαϊωτών» και ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η Ένωση αυτή αργότερα περιέπεσε σε αδράνεια, με αποτέλεσμα ένα τμήμα από τους Αλαγιώτες, που ήδη είχαν εγκατασταθεί στη Νέα Ιωνία, να ιδρύσουν το 1963 τον «Σύνδεσμο Αλαγιωτών Μικράς Ασίας -Ο Άγιος Γεώργιος», και ακολούθως αναφέρθηκε στα διοικητικά συμβούλια από το 1963 και μετά καθώς και στις δράσεις των μελών του.».

Επίσης, ο κ. Νουβέλογλου ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Μετά τη δεκαετία του ’80 ο Σύνδεσμος δραστηριοποιήθηκε με πλήθος εκδηλώσεων. Καθιέρωσε την ετήσια εκδρομή στην αξέχαστη πατρίδα, την Αλάγια. Παράλληλα, εξέδωσε το ιστορικό έργο για την Αλάγια, του Βάσου Βογιατζόγλου, που μεταφράστηκε και στα τουρκικά, και το βιβλίο: «Από την Αλάγια στη Νέα Ιωνία», του Μουράτ Κοτσάκ, με Πρόεδρο τον Κώστα Τσοπανάκη, τον μακροβιότερο και με πολύ σημαντικό έργο.», έκανε μνεία για την αδελφοποίηση των Δήμων Νέας Ιωνίας και Αλάγιας, με πρωτοβουλία του «Συνδέσμου», και συνέχισε μνημονεύοντας τα επόμενα Διοικητικά Συμβούλια και τις δράσεις του συλλόγου στον πολιτιστικό, ιστορικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό τομέα μέχρι και σήμερα.

Κατόπιν, η Κοσμήτορας του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας, κ. Ελισάβετ Κουράκου, μίλησε εν συντομία για τα κειμήλια (ένα πετραχήλι και δύο «ιερά βιβλία’ του 18ου αιώνα), που εκτίθεντο σε ειδικές προθήκες στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, και αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο π. Άγγελος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πισιδίας, μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιότατου κ.κ. Σωτηρίου.

Η όμορφη αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση μικρασιατικών και ποντιακών χορών στον προαύλιο χώρο του ναού από το χορευτικό τμήμα του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος κ. Ηρακλής Γκότσης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη προοπτικής» και υποψήφια Δήμαρχος κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μιλτιάδης Καναβός («Δημιουργία Αλληλεγγύη»-εκ νέου υποψήφιος με την ίδια παράταξη), Ελισάβετ Γεωργιάδου («Δύναμη προοπτικής» και Πρόεδρος του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε.), Κωνσταντίνος Κουλούρης (Ανεξάρτητος, υποψήφιος με τη «Δύναμη προοπτικής») και Φώτης Τσομπάνογλου (Ανεξάρτητος, υποψήφιος με τη «Δημιουργία Αλληλεγγύη»), ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Χάρης Σαπουντζάκης.

Απόστολος Σαλονικίδης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ