Η προεκλογική συγκέντρωση των “Εκτός Σχεδίου” & “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική”

Μια ενδιαφέρουσα προεκλογική εκδήλωση-συζήτηση για τις ερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (17/5), στην Πλατεία Σημηριώτη που διοργανώθηκε από τη δημοτική παράταξη της Ν.Ιωνίας «εκτός σχεδίου – Αντικαπιταλιστική Ριζοσπαστική Κίνηση» και από την περιφερειακή παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική».

Η κ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Την εκδήλωση προλόγισε η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα Αττικής με το ψηφοδέλτιο της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική» κ. Αναστασία Γεωργακοπούλου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Από την πλευρά μας, σε αυτές τις εκλογές δίνουμε για άλλη μια φορά τη μάχη με αντικυβερνητικό, αντιευρωπαϊκό και αντιδιαχειριστικό πολιτικό περιεχόμενο, θέλοντας να εκφράσουμε την ανάγκη συγκρότησης ενός μαχητικού Κινήματος στην πόλη μας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και των αναγκών μας, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τοπική Περιφερειακή και Δημοτική Διοίκηση.» κι ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Οι Δημοτικές Εκλογές της 26ης Μαΐου θα διεξαχθούν σε ένα τοπίο, όπου τα σημάδια των επιθέσεων που δεχτήκαμε για 10 και πάνω χρόνια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την Ε.Ε. είναι κάτι παραπάνω από εμφανή σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας. Ανεργία, φτώχεια, πετσοκομμένοι μισθοί και συντάξεις, πλειστηριασμοί, φυγή των νέων στο εξωτερικό, μισή δουλειά, μισή ζωή, τελικά, είναι οι εικόνες που αντικρίζουμε και βιώνουμε, είναι η νέα κανονικότητα, που θέλουν να μας πείσουν ότι είναι μονόδρομος.».

Η κ. ΒΑΣΙΛΑ
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε η επικεφαλής(και υποψήφια δήμαρχος) της δημοτικής παράταξης «εκτός σχεδίου» στη Νέα Ιωνία, κ. Αγγελική Βάσιλα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Είναι αλήθεια πως οι εκλογές γίνονται σε μια πολύ ιδιαίτερη και πολύ δύσκολη περίοδο για τους περισσότερους από εμάς. Παρά την αφήγηση της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια, η πραγματικότητα που ζούμε στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα, είναι διαφορετική. Καταρχάς, ζούμε σε μια περίοδο που οι σταθερές όλων μας έχουν καταστραφεί και έχουν αλλάξει. Χιλιάδες νέοι έχουν φύγει και εξακολουθούν να φεύγουν από τη χώρα, σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, μιας καλύτερης ζωής. Οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουνε καθηλωμένοι. Η ανεργία βρίσκεται σε μεγάλα ποσοστά, η ελαστική εργασία στις ποικίλες μορφές της εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερους κλάδους, οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις αποτελούν καθημερινότητα. Οι πρόσφυγες, που έχουν φύγει από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον θάνατο και τον πόλεμο, συνεχίζουν να πνίγονται στις θάλασσές μας, και όσοι έχουν φτάσει εδώ ζουν εγκλωβισμένοι, σχεδόν σαν φυλακισμένοι, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.».

Στη συνέχεια, η κ. Βάσιλα άσκησε δριμύτατη κριτική στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, στη Ν.Δ. και στο ΚΙΝ.ΑΛ., τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν», κι ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η δύσκολη πραγματικότητα αποτυπώνεται και εδώ στην περιοχή μας, στη Νέα Ιωνία. Τη βλέπουμε καθημερινά στην εγκατάλειψη των γειτονιών μας, στη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, στην εγκατάλειψη των σχολικών κτηρίων, στα τροφεία που με δυσκολία καταβάλλουν οι περισσότεροι από τους γονείς, στη μείωση του προσωπικού με σταθερή εργασία στους δήμους και στην επέκταση της κάλυψης των αναγκών από ωφελούμενους. Τη ζούμε στις ουρές του τοπικού Ο.Α.Ε.Δ., στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων στις εμπορικές αλυσίδες και στα σούπερ μάρκετ της περιοχής μας, στα παιδιά που συνθλίβονται στο κάτεργο του νέου Λυκείου, στον κόσμο που δεν έχει λεφτά να στείλει τα παιδιά του στα φροντιστήρια, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα ΕΠΑ.Λ. και τη μαθητεία, στα «προκάτ» κτήρια, που θα φιλοξενηθούν τα νήπια της δίχρονης προσχολικής αγωγής, γιατί δεν υπάρχουν κτήρια. Βέβαια, η κ. Δούρου μπορεί να δώσει 5 εκ. Ευρώ για τον Μητροπολίτη της Νέας Ιωνίας για να χτίσει τον πολυχώρο στο Ο.Τ. 445, στον Περισσό, που θα έχει και παιδικό σταθμό.».

Ακολούθως, η κ. Βάσιλα άσκησε δριμεία κριτική και στη σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως και στον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Δεν έχει κάνει ίχνος αυτοκριτικής, αντίθετα έχει πάρα πολλά να δείξει σε αλαζονεία απέναντι στους κατοίκους της Νέας Ιωνίας και στους εργαζόμενους του Δήμου, αλλά και στις συλλογικότητες της περιοχής.», κι ακόμη τόνισε πως «η αλληλεγγύη που προτείνει η Δημοτική Αρχή είναι η αλληλεγγύη του μοιράσματος της φτώχειας μας». Επίσης, ιδιαίτερα καυστική ήταν αναφερόμενη και για τους κ.κ. Μανούρη και Θωμαΐδου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «…συναγωνίζονται μεταξύ τους στα προγράμματα της Ε.Ε. για την ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία, που μπορούν να εφαρμοστούν στον Δήμο, συναγωνίζονται μεταξύ τους και για το ποιος είναι πιο εκλεκτός του Μητροπολίτη…».

Ακόμη, η κ. Βάσιλα τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Όλοι τους: Γκότσης, Μανούρης, Θωμαΐδου και Κουκουλάρης διεκδικούν την ψήφο των πολλών για να τους εκμεταλλευτούν οι λίγοι και οι πλούσιοι. Συναγωνίζονται για την εύνοια της πραγματικής ανώτατης αρχής που κινεί τα νήματα στην πόλη μας. Ο κόσμος τους, που ντύνεται με τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» είναι τόσο ψεύτικος όσο και τα τεράστια χαμόγελά τους στις αφίσες τους και τόσο «πλαστικός» όσο και τα «ιλουστρασιόν» φυλλάδιά τους.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Όλοι αυτοί είναι οι «σωτήρες» μας, που αρκεί να τους ψηφίσουμε και θα αλλάξουν τη ζωή μας. Εμείς λέμε ότι είμαστε στον αντίποδα όλων αυτών. Καταρχάς δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να «σώσουμε» κανέναν. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε χορτάσει από σωτήρες.».

Επιπλέον, η κ. Βάσιλα διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Η «εκτός σχεδίου» μετρά ήδη 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Κίνημα στην περιοχή. Θεωρούμε πως με όλες μας τις αδυναμίες είμαστε μια μάχιμη κίνηση και όχι μια εκλογική φανέλα μιας χρήσης. Η παρουσία μας δεν έχει κριθεί μόνο στις εκλογικές μάχες, στις οποίες συμμετείχαμε και συμμετέχουμε και τώρα, αλλά στη συμβολή μας σε κάθε σημαντική Κινηματική διαδικασία στην περιοχή και στην προσπάθειά μας να σηκώσουμε μέτωπα, που πήγαιναν και πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, στην έμπρακτη συμβολή μας να συγκροτηθεί μια μαχητική αντιπολίτευση, χωρίς να μένουμε απλά σε γενικές καταγγελίες κοινοβουλευτικού τύπου.», επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε την πάλη χωρίς ταλαντεύσεις για μια άλλη κοινωνία.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Ζούμε σε μια περίοδο, που παντού, στην Ευρώπη και συνολικότερα, η ακροδεξιά και ο ανορθολογισμός σηκώνουν κεφάλι, ενώ όλο και περισσότερα υποτίθεται «δημοκρατικά» κόμματα υιοθετούν ακροδεξιές αντιλήψεις. Ζούμε σε μια περίοδο όπου προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, να ξεπλύνουν τους φασίστες δολοφόνους και τις πολιτικές τους. Στη χώρα μας γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει φασισμός από τη ναζιστική κατοχή. Και η Νέα Ιωνία έχει δώσει πολλά ποτάμια αίματος σε αυτόν τον αγώνα. Αυτή η νίκη έμεινε ανολοκλήρωτη κι αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Στη Νέα Ιωνία της προσφυγιάς και της αντίστασης στη φασιστική κατοχή, στα χνάρια της ιστορίας μας, μπορούμε να κάνουμε σήμερα ένα βήμα μπροστά και να δυναμώσουμε την ελπίδα για να γίνει η Νέα Ιωνία μια πόλη αλληλεγγύης, χωρίς αλλοτρίωση, αποξένωση ή ρατσισμό και ξενοφοβία. Για να κάνουμε τη γειτονιά μας μια ανυπότακτη πολιτεία. Για να ζήσουμε σε μια πόλη και μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια, χωρίς ανισότητες, χωρίς πολέμους.  Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η Ιστορία γράφεται με ρήξη και ανυπακοή. Γιατί όπως έγραψε και ο Κέρουακ, θα πω ένα «τσιτάτο» και θα τελειώσω μ’ αυτό: «Εκεί που κάποιοι βλέπουν τρελούς, εμείς βλέπουμε μεγαλοφυΐες. Γιατί οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν ότι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που στο τέλος το κάνουν.». Ας το τολμήσουμε κι εμείς, λοιπόν, αυτό.».

Ο κ. ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ
Η πολιτική αυτή εκδήλωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την ομιλία του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αττική», κ. Κώστα Τουλγαρίδη, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Συζητάμε τώρα σε ένα πλαίσιο όπου κυβέρνηση, Μ.Μ.Ε. και διάφορα κέντρα εξουσίας προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχουμε μπει σε μια καινούργια περίοδο, όπου τα μνημόνια τελείωσαν και εν πάση περιπτώσει αρχίζει μια ανάστροφη πορεία, που πολύ αργά αλλά σταθερά υπάρχει μία διαδικασία βελτίωσης και εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε αγόγγυστα να δουλεύουμε και να υλοποιούμε όλες τις κατευθύνσεις και τα όριά τους. Μ’ αυτή την έννοια μπαίνει ένα ερώτημα: Είμαστε όντως σε μια κατάσταση βελτίωσης; Εγώ θα έλεγα έστω και στασιμότητας. Ότι τέλος πάντων πιάσαμε τον πάτο και τώρα πια παρακάτω δεν έχει και πάμε σε μια άλλη κατάσταση. Εμείς λέμε ότι κάτω από αυτό το πέπλο αποδεικνύουνε η ίδια η ζωή και τα μέτρα τους ότι η κοινωνική καταβύθιση και βαρβαρότητα συνεχίζεται. Και αυτό είναι το βασικό και το πρωτεύον, το οποίο προσπαθούν να κρύψουν. Ότι επιδιώκουν αυτή τη μόνιμη ανασφάλεια, τη μόνιμη πορεία κοινωνικής καταστροφής, καταλήστευσης και λεηλασίας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, ότι πρέπει να τα αποδεχτούμε ως τη μόνιμη πλέον κατάσταση, με την οποία θα πρέπει να συμβιώσουμε για τα επόμενα 50 και 100 χρόνια, που έχουν προγραμματίσει να συνεχίζονται αενάως τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, τα μνημόνια και η μέγγενη της Ε.Ε., που θα μας καταδυναστεύει.».

Επίσης, ο κ. Τουλγαρίδης επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά.», αναφέρθηκε στον ρόλο του «Κλεισθένη Ι», που, σύμφωνα με τη γνώμη του, «επιτρέπει σε όλους τους υποψήφιους των αστικών παρατάξεων να βοηθούν με τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές τους τη στήριξη και την κερδοφορία του Κεφαλαίου», άσκησε κριτική στη σημερινή Περιφερειακή Αρχή για τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές των τελευταίων ετών στην Αττική, κάνοντας λόγο για «διάλυση όλων των δομών, με στόχο να περάσουν στους ιδιώτες», κι ακόμη αναφέρθηκε «στις σκόπιμες δυσλειτουργίες στη διαχείριση των απορριμμάτων, με τον ίδιο στόχο.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Ο ρόλος που επιφυλάσσουν για όλους εμάς στα παλάτια που χτίζουν και στα μεγάλα επιβλητικά τους σχέδια, είναι, δυστυχώς, ο ρόλος των σκλάβων που υπάρχουν σε όλα τα παλάτια και σε όλες τις «καλές» κοινωνίες.», ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε πως: «Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι απέναντι σ’ αυτό είναι η ώρα για να πούμε ότι δεν θα αποδεχτούμε τον ρόλο του σκλάβου. Δεν θα ζήσουμε έτσι εμείς και τα παιδιά μας. Εμείς μπορούμε να γίνουμε η φωνή της αντίστασης, της αντεπίθεσης και της ανατροπής. Αυτή τη λογική πρεσβεύσαμε και υλοποιήσαμε 10 χρόνια τώρα, που ήμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», αυτή τη λογική και αυτή την πρακτική κάναμε πράξη στους μεγάλους αγώνες του εργατικού Κινήματος, του αντιφασιστικού Κινήματος, του Κινήματος για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, την υπεράσπιση του πρασίνου, των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στους κατατρεγμένους κοινωνικά, σε κάθε φτωχό και αδύναμο. Αυτή τη λογική εμείς προκρίνουμε και προτείνουμε, μ’ αυτή θα συνεχίσουμε να συμμαχούμε και να ενωνόμαστε απέναντι σε έναν «Κλεισθένη», που θέλει να μας εμφανίσει όλους ως συνεργάτες την επόμενη μέρα, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα σχέδια. Γιατί όλοι αυτοί, που τώρα τσακώνονται προεκλογικά, μετά τις εκλογές θα γίνουν όλοι συνεργάτες στο κοινό πλαίσιο υλοποίησης αυτής της πολιτικής. Εμείς, λοιπόν, δηλώνουμε και ζητάμε γι’ αυτό την ενίσχυση του ρεύματός μας και σε επίπεδο Δήμου και σε επίπεδο Περιφέρειας, για να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεση, αντιπαλότητα και αντεπίθεση σ’ αυτή την ενότητα των «από πάνω», την ενότητα των κάθε είδους εξουσιαζόντων, για να μπορέσουμε να εκφράσουμε τη φωνή της ανάγκης για τα δικαιώματα του κόσμου και της εργασίας απέναντι στα σχέδιά τους. Για να βάλουμε εμπόδια και να υπερασπιστούμε τον τελευταίο ελεύθερο χώρο, την κοινωνική φροντίδα και τους όρους για αξιοπρεπή ζωή, το μεροκάματο, το δικαίωμα στη δουλειά, τη μόρφωση και την υγεία. Για να μπορέσουμε να εκφράσουμε αυτές τις ανάγκες, για να μπορέσουμε να δυναμώσουμε σε ένα συνολικό αντικαπιταλιστικό ρεύμα, που θεωρούμε ότι είναι και ο δρόμος για τη συνολική απελευθέρωση των εργαζόμενων. Και αυτό θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση αυτού του ρεύματος που λέμε, θα σηματοδοτήσει μια άλλη αυτοπεποίθηση, μια άλλη αντεπίθεση απ’ όλους εμάς. Γιατί πρέπει να ξανά πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, γιατί είναι και ο μόνος δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί μια καλύτερη αξιοβίωτη ζωή για όλους μας.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ