Πρόσφυγες, μετανάστες, ο Κορωναϊός και το πινγκ-πονγκ των ευθυνών μεταξύ δημοτικών παρατάξεων

Όλα τα είχαμε λοιπόν, ο νέος ιός μας προέκυψε. Οι οδηγίες προστασίας γνωστές, αλλά βλέπω εκδηλώσεις συλλόγων της πόλης μας να αναβάλλονται, τα ΚΑΠΗ να κλείνουν, κάποιες απολυμάνσεις μαθαίνω θα γίνουν. Το σίγουρο είναι ότι ο Δήμος μας πρέπει να κρατήσει ψύχραιμη στάση, με προνοητικότητα χωρίς όμως υπερβολές, μιας και ο ιός θα χτυπάει κάθε μέρα περισσότερους, αλλά ελπίζω στην ήπια μορφή του. Η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης πρέπει να συνεχιστεί με τις δέουσες προφυλάξεις.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό κυριαρχεί στην επικαιρότητα με νέα μορφή και φαίνεται ότι αιφνιδίασε τους πολλούς αν και η εχθρική ενέργεια σε βάρος της χώρας μας είχε προαναγγελθεί. Δυστυχώς ο φανατισμός από διάφορες πλευρές επικρατεί και πέσαμε εύκολα στη λακκούβα που μας στήσανε. Ακραίες απόψεις ακούγονται και βρήκαμε αφορμή να εκδηλώσουμε έναν εύκολο πατριωτισμό ή να προτείνουμε αντίθετα ανεφάρμοστες λύσεις.

Σε αυτό το θέμα χρειάζονται ξεκάθαρες και ψύχραιμες απόψεις, αλλιώς θα βγούμε πολλαπλά χαμένοι και εκτεθειμένοι στη διεθνή κοινότητα νομιμοποιώντας τον φιλόδοξο σουλτάνο της γείτονος χώρας. Κατά τη γνώμη μου η Τουρκία χρησιμοποιεί την αγωνία των προσφύγων και των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή, ως επιθετική ενέργεια σε βάρος της χώρας μας και ως πίεση στην Ε.Ε. για υποστήριξη στο μέτωπο της Συρίας και χρηματοδοτήσεις. Πως αυτό αντιμετωπίζεται; Πάντως όχι με νέο διχασμό, ούτε να ζωστούμε τα φυσεκλίκια εναντίον αόπλων, αλλά με όσο είναι εφικτό συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ισχυρή πολιτική και διπλωματική πίεση σε Ε.Ε και Τουρκία, αντιμετώπιση των ροών με σύνεση και με συνεργασία διεθνών Οργανισμών, με αντιπληροφόρηση των προσφύγων/μεταναστών, ενάντια στην Τούρκικη προπαγάνδα που λειτουργεί σε βάρος όλων αυτών των ανθρώπων για δήθεν ανοικτά σύνορα.

Ας συνέλθουμε, η Τουρκία του Ερντογάν  και η Ευρωπαϊκή Ένωση των κλειστών συνόρων μάς φταίνε, τα παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων που προκαλούν πολέμους και φτώχια σε λαούς και χώρες της περιοχής μας φταίνε, ας μην στρέφουμε αλλού την οργή μας σε βάρος ταλαιπωρημένων ανθρώπων απεμπολώντας τον Ανθρωπισμό μας, τη λογική μας, αλλά και την χριστιανική για τους πολλούς παρακαταθήκη. Τα πέρασε και η χώρα μας, προσφυγιά και μετανάστευση βίωσε ο Έλληνας και μην το ξεχνάμε ιδιαίτερα ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, οι χιλιάδες συμπατριώτες μετανάστες στα πέρατα της γης, μέχρι και σήμερα που μισό εκατομμύριο παιδιά μας αναζήτησαν την τύχη τους μακριά από την Ελλάδα της φτώχιας και της ανεργίας.

Θα μου πείτε να ανοίξουμε τα σύνορα, να μπουν ανεξέλεγκτα χιλιάδες, πόσους μπορεί να θρέψει η κακόμοιρη Ελλάδα κι αν κάποιοι είναι εγκληματικά στοιχεία; Υποστηρίζω ότι η χώρα μας μπορεί να σηκώσει συγκεκριμένο μόνο αριθμό προσφύγων πολέμου οι οποίοι βεβαίως δικαιούνται ασύλου και συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών,  με κανόνες όμως νόμιμης εισόδου γιατί μια ανεξέλεγκτη είσοδος πολλών χιλιάδων ταλαιπωρημένων ανθρώπων με πολλές ανάγκες και άλλη ιδιοσυγκρασία όντως θα διαλύσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, με πλήρη αδυναμία ενσωμάτωσης, κινητοποιώντας τα πιο ακραία ρατσιστικά αντανακλαστικά σε βάρος ντόπιων και ξένων. Η χώρα δεν μπορεί να ανοίξει ελεύθερα τα σύνορά της όπως υποστηρίζουν κάποιες απόψεις αν δεν έχει εξασφαλιστεί η διέξοδος αυτών των ανθρώπων στην Ευρώπη.

Δεν είμαστε βεβαίως σε πόλεμο με τακτικό στρατό για να μεγιστοποιήσουμε την κρίση σε επίπεδο πολεμικών συρράξεων με δικαιολογία την οργίλη αντίδραση μικρής μερίδας μεταναστών στον Έβρο παρασυρμένων από την Τούρκικη προπαγάνδα που ρίχνει τις ευθύνες στην Ελλάδα που δήθεν τους κλείνει τα σύνορα προς την Ευρώπη, στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί πάνω σε αυτή τη βάση χωρίς η χώρα να κατρακυλήσει σε ολοκληρωτικές, απάνθρωπες απόψεις που βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν εκμεταλλευόμενες τον αγνό πατριωτισμό των περισσοτέρων Ελλήνων, που δεν είναι φασίστες και ρατσιστές, που απλά φοβούνται την ανατροπή της ήδη καθημαγμένης καθημερινότητάς τους με τα τόσα προβλήματα, σε μια χώρα που δοκιμάστηκε άγρια την τελευταία δεκαετία. Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί κάποιους σκατόψυχους, γεμάτους μίσος για τον αδύναμο συνάνθρωπο, πρόθυμους γονυκλινείς σε κάθε ισχυρό νταβατζή της χώρας μας.

Κι όσον αφορά την παρέμβαση των ΜΑΤ στα νησιά  οι νησιώτες τους αντιμετώπισαν σαν να είναι στρατός κατοχής. Διέπραξαν καταγεγραμμένες  βιαιότητες σε βάρος των κατοίκων των νησιών μας, οι οποίοι αντέδρασαν δικαιολογημένα, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανή βία, αρνούμενοι να γίνουν αποθήκες ψυχών της Ε.Ε. Και για να εξηγούμαστε δεν συμφωνώ με τις  επιδρομές στα ξενοδοχεία των Ματατζήδων, αλλά με τις συλλογικές και αποφασιστικές αντιδράσεις των κατοίκων.

Κι όσον αφορά τα δικά μας, το βασικό είναι να αποφασίσουν οι δημοτικές παρατάξεις ως  που θα πάει η κόντρα, γιατί η πρόοδος της πόλης μας δεν μπορεί να περιμένει. Εμείς καταθέτουμε τις προτάσεις μας στο editorial, ως μίνιμουμ αναστροφής της πολιτικής κρίσης στην πόλη μας. Η συνέχιση της κάκιστης πορείας στα πολιτικά μας πράγματα έχει οδηγήσει σε απογοήτευση των συμπολιτών μας, το πινγκ-πονγκ των ευθυνών μεταξύ Δημοτικής αρχής και Αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις τους δεν αποδίδει  και οι ευθύνες θα βαραίνουν όσους αρνηθούν να αποδεχτούν κάποια μέτρα εξομάλυνσης. Εμείς ως εφημερίδα έχουμε καταθέσει κατά καιρούς την αυστηρή δημοσιογραφική κριτική μας και τις προτάσεις μας, ας αναλάβουν οι δημ. παρατάξεις μια λύση στο αδιέξοδο.

Πιπεράτα σχόλια: Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ