Προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωση Νέας Ιωνίας για τη λήψη μέτρων ενάντια στον κορονοϊό

Ν. Ιωνία 20-03-2020

Προς τη Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κυρία Δ. Θωμαϊδου

Θέμα: Μέτρα προστασίας της υγείας και στήριξης των εργαζόμενων του δήμου και των δημοτών για την αποφυγή των συνεπειών και της εξάπλωσης του κορονοϊού

Κυρία Δήμαρχε,

Για να προστατευθεί ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν αρκεί η αναγκαία ατομική ευθύνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών. Αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κρατική ευθύνη ούτε την ευθύνη των διοικήσεων των Δήμων, οι οποίες με τη σειρά τους πρέπει να απαιτήσουν αλλά και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού.

Οι τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα υγείας, στα νοσοκομεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στα ΤΟΜΥ αλλά και στους Δήμους και γενικά στον Δημόσιο Τομέα είναι που δημιουργούν τον πραγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν προέκυψε ούτε ξαφνικά, ούτε τυχαία, ούτε και είναι αντικειμενικός. Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις με βάση και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε για την εμπορευματοποίηση της υγείας και άλλων κερδοφόρων τομέων του δημοσίου και των ΟΤΑ.

Κυρία Δήμαρχε,

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία του νέου κορονοϊού καθιστά ακόμα πιο επιτακτική και πιεστική την ανάγκη να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης υποδομών και λειτουργίας στο σύστημα υγείας και της περιοχής μας, αλλά και υπηρεσιών του ίδιου του Δήμου.

Συγκεκριμένα:

 1. Γίνεται πιο επιτακτικό από ποτέ το αίτημα για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους. Ουσιαστική κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικού. ΑΜΕΣΟ άνοιγμα των υπαρχόντων ΜΕΘ και δημιουργία νέων.
 2. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στο νοσοκομείο Αγ. Όλγα (γενικής ιατρικής, παθολόγων, καρδιολόγων, πνευμονολόγων, λοιμωξιολόγων, παιδιάτρων κ.ά.) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μην κλείσουν ή ιδιωτικοποιηθούν λειτουργίες του Νοσοκομείου. Σχετικά με τις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου συζητήσαμε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο και πήραμε αποφάσεις.
 3. Τα δύο ΤΟΜΥ και το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΙΕΙΑΣ πρέπει κι αυτά να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των χρόνια πασχόντων, των οποίων τα ραντεβού αναβάλλονται στα νοσοκομεία ή καθυστερούν να γράψουν τα φάρμακά τους και θα αποσυμφορηθεί τόσο η Αγία Όλγα όσο και τα άλλα νοσοκομεία.
 4. Να σταματήσει το χαράτσι για το κλείσιμο των ραντεβού.
 5. Απολυμάνσεις κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλους τους δημόσιους χώρους
 6. Τα σχολικά γεύματα να συνεχίσουν να δίνονται στις οικογένειες των μαθητών που τα δικαιούνται και ειδικά σε όσες έχουν χαμηλό εισόδημα ή έχουν απολυμένους από τις δουλειές τους.
 7. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 4 μήνες για τα λαϊκά νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ το έτος, προσαυξημένο κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί.
 8. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 4 μήνες για τους μικρούς ΕΒΕ του δήμου με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ το έτος.
 9. Καμιά διακοπή νερού και ηλεκτρικού από ΕΥΔΑΠ – ΔΕΗ.
 10. Καμιά αναγκαστική κατάσχεση για παλιότερα χρέη προς τον δήμο. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση χρεών προς τον δήμο λόγω καθυστέρησης πληρωμής δόσης.
 11. Απαλλαγή από τα τροφεία (που έχετε επιβάλλει) για όλες τις οικογένειες των οποίων τα βρέφη και τα νήπια φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου για όσο καιρό είναι κλειστά. Το ίδιο να ισχύσει και για τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου που έχουν ανταποδοτικό αντίτιμο.
 12. Επιτακτική γίνεται και η ανάγκη για προσλήψεις στους δήμους μόνιμου προσωπικού, σε απάντηση μάλιστα προς δημοτικές αρχές και Δημάρχους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις δραματικές συνθήκες που δημιουργεί η επιδημία και η έλλειψη προσωπικού, βρήκαν την ευκαιρία να ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες. ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των εργαζόμενων στο ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, για να τελειώσει η εδώ και χρόνια κοροϊδία τους για δήθεν διαγωνισμό που ποτέ δε γίνεται και να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, ώστε να υπάρχει επαρκής και ουσιαστική φροντίδα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Οι εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν σαν προσωρινές λύσεις, δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελέσουν μία ακόμη αφορμή για συνέχιση του καθεστώτος της μερικής απασχόλησης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι (ΕΣΠΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ κλπ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 13. Απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας στα δημοτικά μηχανήματα και οχήματα και μείωση του αριθμού των εργαζομένων στα γραφεία, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού εργασίας. Χορήγηση ειδών καθαριότητας και απολύμανσης καθημερινά προς όλους τους εργαζόμενους
 14. Μέσα Ατομικής Προστασίας. Εδώ φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα, όχι η ολιγωρίας σας, αλλά οι τεράστιες ευθύνες που έχετε με το να βρίσκεται το προσωπικό, σε μια τέτοια κατάσταση, χωρίς τα στοιχειώδη είδη ατομικής προστασίας. Σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις που θεσπίστηκαν, πάρτε τώρα όλα τα απαραίτητα είδη που υποδεικνύονται. Για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο, επισκευές, βοήθεια στο σπίτι κλπ) απαιτείται να χορηγούνται καθημερινά ολόσωμη φόρμα μιας χρήσης, γάντια μιας χρήσης, μάσκα μιας χρήσης, υγρό σαπούνι και αντισηπτικό.
 15. Αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι στις δομές που έχουν κλείσει (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, σχολικοί φύλακες – καθαρίστριες κλπ) δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσέρχονται σε αυτές ή να στοιβάζονται σε άλλες υπηρεσίες δίχως να υπάρχει συγκεκριμένο και παρεμφερές με την ειδικότητα τους αντικείμενο προσωρινής απασχόλησης.
 16. Χορήγηση Άδειας Ειδικού Σκοπού τόσο στους εργαζόμενους που προβλέπεται από τις υφιστάμενες διατάξεις (υψηλού κινδύνου) όσο και γι’ αυτούς που ο γιατρός εργασίας το κρίνει απαραίτητο (από τα στοιχεία που κατέχει αλλά και με τα νέα δεδομένα) με πλήρη μισθό και ασφάλιση και χωρίς χρήση κανονικής άδειας.
 17. Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους: α) παρουσιάσουν συμπτώματα ή αρρωστήσουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.
  β) έχουν μέλος της οικογένειάς τους που έχει συμπτώματα ή ανήκει στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους, υποκείμενα νοσήματα κτλ).

Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους εργαζόμενους, τους κατοίκους, τα σωματεία και τους φορείς του Δήμου μας να αγωνιστούν, να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ!!!

Καλούμε τη διοίκηση του δήμου να προχωρήσει τώρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Ιωνίας
Κ. Κατιμερτζόγλου , Π. Τσουκαλάς , Θ. Χαμαλίδης , Α. Ματθαίου , Ε. Μποτζιολή

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ