Πρόταση για έκδοση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας από τη “Δημιουργία Αλληλεγγύη” για τη μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί

Νέα Ιωνία 13 Ιουλίου 2020

Η παράταξη “Δημιουργία Αλληλεγγύη” καταθέτει προς συζήτηση πρόταση για έκδοση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας στο επικείμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 13 Ιουλίου 2020 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η απόφαση του Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προκαλεί σε όλους μας αγανάκτηση και οργή. Ιδίως δε, στους κατοίκους της Νέας Ιωνίας, της πόλης που έφτιαξαν από τις στάχτες της Μικρασιατικής καταστροφής οι πρόσφυγες πρόγονοί μας.

Η ιστορία όμως ούτε ξαναγράφεται ούτε παραχαράσσεται. Ό,τι κι αν κάνουν οι Τούρκοι, όπως και να πουν την Αγιά Σοφιά, αυτή είναι καταγεγραμμένη στην παγκόσμια πολιτισμική συνείδηση ως ο μέγιστος Ναός της Ορθοδοξίας.

Με την προκλητική συμπεριφορά τους κραυγάζουν ότι ούτε νοοτροπία ούτε προθέσεις έχουν αλλάξει. Μοναδικός νόμος γι’ αυτούς είναι η παραβίαση και η περιφρόνηση των διεθνών συνθηκών και κανόνων.

Η διεθνής κοινότητα τους εγκαλεί λεκτικά κάθε φορά, αλλά παραβλέπει αυτό που έχει πει ο αείμνηστος Κωνσταντινουπολίτης καθηγητής Νεοκλής Σαρρής: «Η Τουρκία δεν έχει ιστορία, έχει ποινικό μητρώο».

Η νέα βάρβαρη και συμπλεγματική πρόκληση δεν αρκεί να καταδικαστεί μόνο λεκτικά από τη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να γίνει σαφές με συγκεκριμένες ενέργειες στους νοσταλγούς των Οθωμανικών ορδών και των επεκτατικών βλέψεων, ότι καμία θέση δεν μπορούν να έχουν στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο και δη στον Ευρωπαϊκό.

Η Αγιά Σοφιά δεν ανήκει ούτε σε καθεστώτα ούτε σε ηγεμόνες. Ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και στην πολιτισμική της κληρονομιά. Είναι ένα μοναδικού κάλλους θρησκευτικό, αρχιτεκτονικό και ιστορικό κόσμημα, που αποτελεί σύμβολο ελευθερίας της θρησκείας και παρακαταθήκη στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Αυτόν τον εμβληματικό της ρόλο όποιος τολμά να τον αμαυρώσει είναι υπόλογος απέναντι στην ιστορία της ανθρωπότητας και στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας για τροποποίηση του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να την τοποθετήσει κάτω από τη δικαιοδοσία της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων, ανοίγοντας έτσι ουσιαστικά το δρόμο για μουσουλμανική προσευχή στο απόλυτο σύμβολο της Ορθοδοξίας. 

Τέτοιου είδους πρακτικές δεν συνιστούν απλώς πρόκληση για τις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα αλλά είναι και προσβολή κάθε σύγχρονης λογικής που οικοδομεί κατανόηση και σεβασμό όλων των θρησκειών και των μνημείων τους.

Για τη Δημοτική Παράταξη Νέας Ιωνίας «Δημιουργία Αλληλεγγύη»

Ο Επικεφαλής
Παναγιώτης Μανούρης

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Χριστοδούλου Βασίλειος
Καναβός Μιλτιάδης
Τσομπάνογλου Φώτιος
Λάμπρου Χαράλαμπος
Λαζαρίδης Ιωάννης
Κλάρα Αναστασία
Παπαμαργαρίτης Ευθύμιος
Σκευοφύλαξ Σωτήριος
Αναμουρλόγλου Χρήστος
Τσιακαλάκης Γεώργιος
Αγγελακοπούλου Αναστασία Ελένη
Στέφας Γεώργιος
Ναϊσίδου Σοφία
Κουλουριώτη Μαρία Ελισάβετ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ