Πρωτοποριακά μέτρα στήριξης δημοτών & επιχειρήσεων από τον Δήμο Ηρακλείου

Συνέντευξη τύπου έδωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Μπάμπαλος για να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας στον δήμο του. Αυτό που είναι σημαντικό και προέκυψε και από τις ερωτήσεις των ΜΜΕ είναι ότι ο δήμος Ηρακλείου έχει εκπονήσει ένα Σχέδιο μελετημένο και κοστολογημένο, απολύτως εφαρμόσιμο στην μετά κορωνοϊό εποχή, ικανό να μετριάσει τις επιπτώσεις της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Ιδιαίτερη εντύπωση δημιούργησε η αναλυτική αναφορά σε μέτρα που κρίνονται επαρκή για να δώσουν μια ανάσα σε επιχειρήσεις και δημότες, ώστε το Ηράκλειο να βρει γρήγορα τον βηματισμό του σε όλους τους τομείς. Ο κ. Μπάμπαλος τόνισε ότι το Σχέδιο είναι ρεαλιστικό και στηρίζεται στις δυνατότητες του δήμου, αποφεύγοντας εύκολους λαϊκισμούς. Το σημείο που έδωσε έμφαση είναι ότι θα επιδιώξει η εφαρμογή του να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση πολιτών και φορέων του Ηρακλείου, μια ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, όπως χαρακτηριστικά την ονόμασε, προσδίδοντας στην κίνησή του ένα χαρακτήρα συστράτευσης και ομόνοιας όλων των δυνάμεων του Ηρακλείου.

Ο κ. Μπάμπαλος αναφέρθηκε στην επιτυχία των μέτρων που πήρε ο δήμος κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης προστατεύοντας την υγεία των κατοίκων και στηρίζοντας τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ο δήμαρχος αναγνώρισε τις βαθιές επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομική ζωή της πόλης, η οποία ως γνωστόν διαθέτει και ανεπτυγμένο τομέα καφεστίασης, ο οποίος επλήγη ιδιαίτερα. Η στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου θα γίνει, είπε, με αναπλάσεις περιοχών, απαλλαγή από δημοτικά τέλη, παραχώρηση χώρου, δωρεάν προβολή των τοπικών επιχειρήσεων και άλλα μέτρα στήριξης. Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν με τις υπηρεσίες του δήμου και με την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, με πολίτες-εθελοντές που θα συμβάλλουν στην ενημέρωση των κατοίκων για τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στην υποβοήθηση των αδύναμων πολιτών και σε άλλες δράσεις, ώστε η εφαρμογή του Σχεδίου να ξεκινήσει εντός Ιουνίου.

Ο κ. Μπάμπαλος δήλωσε ότι ο δήμος έχει πλέον την εμπειρία να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα του ιού το φθινόπωρο, ενώ περιέγραψε ένα διεκδικητικό πλαίσιο έναντι της Πολιτείας, ώστε ο δήμος να ενισχυθεί περαιτέρω στη φάση αντιμετώπισης των επιπτώσεων του ιού. Ο Δήμαρχος στην εισαγωγή του αναφέρθηκε σε προσεχείς συνεργασίες , όπως η Συνεργασία Δήμου Ηρακλείου Αττικής και Επιτροπής 2021 σε σχέση με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση, καθώς και στην διευκόλυνση των κατοίκων του Ηρακλείου με μία σειρά ψηφιακών υπηρεσιών που θα μειώσουν αισθητά τις μετακινήσεις.

Ο κ. Μπάμπαλος απαντώντας σε ερωτήσεις της ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr η οποία είχε προσκληθεί, ενημέρωσε ότι ενδιαφέρεται για μια ουσιαστική συνεργασία με τον δήμο Ν. Ιωνίας και θα επιδιώξει να επισκεφθεί την κα Θωμαΐδου για να συζητήσουν για όλα τα κοινά θέματα. Σε δεύτερη ερώτησή μας για το αν η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ πέρα από τους κοινωνικούς της στόχους έχει και πολιτικές αναφορές, ο κ. Μπάμπαλος απάντησε θετικά θεωρώντας ότι η πολιτική του επιδιώκει συναινέσεις και μια τόσο μεγάλη και κοινή προσπάθεια είναι φυσιολογικό να έχει θετικές εξελίξεις στην πολιτική ζωή της πόλης και στα δημοτικά δρώμενα. Τέλος ευχαρίστησε τα ΜΜΕ που παρίσταντο και ζήτησε τη συμβολή τους στην ενημέρωση των κατοίκων του Ηρακλείου.

Ενδεικτικά ο κ. Μπάμπαλος αναφέρθηκε στις παρακάτω δράσεις ανά τομέα:

Λήψη – μέγιστη εφαρμογή μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας
– Διενέργεια τεστ για τον κορονωιό σε δομές και μαζικούς χώρους της πόλης
– Απολύμανση δημόσιων κτιρίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα,
– Διάθεση μασκών σε συμπολίτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
– Δημιουργία «σταθμών  ενημέρωσης και αντισηπτικών» σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Παρακίνηση για εθελοντική συμμετοχή σε δράσεις στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. 
– Καμπάνια προσέλκυσης εθελοντών μέσω του ρ/σ Επικοινωνία 94FM.
– Δημιουργία microsite στην ιστοσελίδα του Δήμου, για δήλωση εθελοντικής προσφοράς, ανά δράση.
– Προσδιορισμός δράσεων για εθελοντική προσφορά.

Στήριξη των επαγγελματιών και εμπόρων με παράλληλα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου χώρου.
– Παροχή επιπλέον χώρου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με παράλληλη διασφάλιση της δυνατότητας κίνησης των κατοίκων της πόλης.
– Πεζοδρόμηση των οδών γύρω από την Πλατεία ΗΣΑΠ κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 18.00-24.00 και έως την 30η Σεπτεμβρίου.

Ενημέρωση των πολιτών και σεβασμός μέτρων και κανόνων  συμπεριφοράς. 
– Έκδοση ειδικού ενημερωτικού εντύπου.   
– Ειδικό πεντάλεπτο στον Επικοινωνία 94FM. 
– Χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου.
– «Σταθμοί ενημέρωσης» σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης, Γιώτα Τζώρτζη

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ