“Πρωτοφανές! Κινδυνεύει η ελευθερία του Τύπου στη Νέα Ιωνία;”, γράφει ο Βασ. Μαγκαναδέλλης

Ως εκδότης της εφημερίδας μας ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr δέχτηκα πριν λίγες ημέρες κλήση να παρουσιαστώ στο Αστυνομικό τμήμα Ν. Ιωνίας στο πλαίσιο προανάκρισης για τη διάπραξη του εγκλήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου της πόλης μας.

Η εξέλιξη αυτή δεν μας βρήκε απροετοίμαστους ως εφημερίδα, αφού ο πρόεδρος του Συλλόγου μάς είχε ενημερώσει από τον Φεβρουάριο ότι θα υποβάλλει μήνυση… κάτι που έπραξε (20/02/19) σε σχέση με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας.

Για να καταλάβεις αγαπητέ συμπολίτη, η εφημερίδα μας δημοσίευσε ανακοίνωση (19/02/19) του ΚΚΕ Καλογρέζας – Αλσούπολης – ιδιαίτερα αιχμηρή όσον αφορά τις εκλογές στο Σύλλογο – χαρακτηρίζοντας τες νόθες και με πολιτικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου, αναφέροντάς τους ως φασιστοειδή.

Η υπόθεση είναι γνωστή και αφορά διαμάχη μέσα στο Σύλλογο που έχει λάβει και πολιτικές προεκτάσεις και που απασχόλησε το Δημοτικό συμβούλιο, το οποίο εξέδωσε σχετικό ψήφισμα (13/11/18) με ψήφους 24 υπέρ και 4 αποχές. Το ψήφισμα αναφέρεται σε χειραγώγηση των εκλογών του 2015 από τα παραπάνω μέλη του Συλλόγου και σε πολιτική δίωξη από τα ίδια πρόσωπα σε βάρος του τότε Προέδρου του. Η υπόθεση είχε και συνέχεια αφού στις 23/01/19 ζητείται από το Δ.Σ. του Συλλόγου, χωρίς επιτυχία, από το Δημοτικό συμβούλιο Ν. Ιωνίας η ανάκληση του ψηφίσματος.

Μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης του ΚΚΕ από την εφημερίδα μας, δέχθηκα το ίδιο βράδυ τηλεφώνημα στα γραφεία μας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μαρκάτο, ο οποίος σε κατάσταση οργής μου ζητούσε να πληροφορηθεί ποιο άτομο μας έστειλε την σχετική ανακοίνωση και απαιτούσε τη διαγραφή της συγκεκριμένης ανάρτησης από την εφημερίδα. Του απάντησα ότι η ανακοίνωση έχει ταυτότητα και δεν έχω υποχρέωση να τον ενημερώσω για οτιδήποτε άλλο, ούτε αποδέχθηκα τη διαγραφή της συγκεκριμένης ανακοίνωσης γιατί δεν είναι στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που υπηρετούμε να διαγράφουμε μια ανακοίνωση κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή επειδή το απαιτεί ένας αναγνώστης. Θεωρήσαμε όμως υποχρέωσή μας, στο πλαίσιο πάλι της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να αναφέρουμε κάτω από την ανακοίνωση ότι αρμόδιο για την ανακοίνωση είναι το ΚΚΕ Καλογρέζας – Αλσούπολης και όχι η ΙΟΝΙΑΝΕΤ μιας και δεν έχουμε κάνει σχετικό ρεπορτάζ και δεν μπορούμε να εκφέρουμε δημοσιογραφικά άποψη για την αλήθεια του περιεχομένου της ανακοίνωσης. Σημειώναμε μάλιστα ότι θα δημοσιεύσουμε κάθε επιστολή του Συλλόγου που θα αντικρούει την ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ερωτήματα που προκύπτουν:

  1. Γιατί η μήνυση του Συλλόγου γονέων στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στρέφεται κατά αγνώστων, αναφερόμενη όμως στην δημοσίευσή της ονομαστικά στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ; Δεν αντιλαμβάνονται ότι μας βάζουν στο κάδρο με συνέπεια να χρειάζεται να ετοιμάσουμε γραπτές εξηγήσεις εντός λίγων ημερών, να αναστείλουμε διακοπές, να παραμελήσουμε τις εργασίες μας και γενικώς να δημιουργηθεί θόρυβος στην πόλη με δυσμενείς για εμάς οικονομικές και άλλες επιπτώσεις, βάζοντάς μας καλοκαιριάτικα σε περιττές ταλαιπωρίες;
  2. Γιατί αυτή η επιλεκτική αναφορά στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ αφού η εν λόγω ανακοίνωση δημοσιεύθηκε και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης;
  3. Γιατί η μήνυση στέφεται κατ’ αγνώστων ενώ η ανακοίνωση γράφει ξεκάθαρα τον αποστολέα της, την Κ.Ο. του ΚΚΕ Καλογρέζας – Αλσούπολης; Πιστεύουν ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν το ΚΚΕ να αρνιόταν την πατρότητα της ανακοίνωσής του;
  4. Γιατί οι συμπολίτες μας μέλη του ΔΣ του Συλλόγου προβαίνουν σε μήνυση, ενώ θα μπορούσαν να στείλουν ανακοίνωση με τις απόψεις τους που βεβαίως θα την δημοσιεύαμε όσο αιχμηρή και να ήταν η απάντησή τους; Πιστεύουν άραγε ότι η μήνυσή τους θα βλάψει το ΚΚΕ ως κόμμα, αφού ως γνωστόν κάθε ενέργεια Τοπικής Οργάνωσης καλύπτεται από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος; Θα θιγεί δηλαδή σε κάτι ο Κουτσούμπας;

Συμπέρασμα:

Εκ των πραγμάτων λοιπόν μόνη θιγόμενη από την προανάκριση είναι η εφημερίδα μας επειδή στην ουσία δημοσίευσε την ανακοίνωση. Αναγνωρίζουμε ότι η ανακοίνωση περιέχει βαρείς πολιτικά χαρακτηρισμούς και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου θεώρησαν τον εαυτό τους και τον Σύλλογό τους προσβεβλημένο. Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι τέτοια ζητήματα δεν λύνονται με μηνύσεις, αλλά με παράθεση επιχειρημάτων και αποκατάσταση της κατά την γνώμη τους αλήθειας;

Αν τα Μέσα Ενημέρωσης αρνούνταν να δημοσιεύσουν ανακοινώσεις νομίμως λειτουργούντων πολιτικών κομμάτων και κινήσεων επειδή περιέχουν σκληρές εκφράσεις για την κυβέρνηση ή για την αντιπολίτευση, για πρόσωπα του πολιτικού μας βίου, τότε το 90% των ανακοινώσεων δεν θα έπρεπε να δημοσιεύονται επειδή κάποιοι θα το θεωρούσαν συκοφαντικό.

Μια απλή ανάγνωση του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, για να αναφερθούμε μόνο στα ταραγμένα χρόνια της οικονομικής κρίσης, βρίθει από χαρακτηρισμούς σε επίσημες ανακοινώσεις κομμάτων όπως, λαϊκιστές, ψεύτες, απατεώνες, προδότες, ταγματασφαλίτες, επικίνδυνοι κομμουνιστές ή φασίστες, Μερκελιστές, πράκτορες και τόσους άλλους που θα γέμιζαν μία σελίδα.

Τι πρέπει να κάνει ο Τύπος;

Στο όνομα της ελευθεροτυπίας και της ολόπλευρης ενημέρωσης κατά κανόνα δημοσιεύονται από τα ΜΜΕ όλα τα παραπάνω για να ενημερώνεται το αναγνωστικό κοινό και να κρίνει την αλήθεια των χαρακτηρισμών, αλλά και το ήθος και ύφος αυτών που τα γράφουν. Αν κάθε τέτοια ανακοίνωση συνοδευόταν από μια μήνυση, ζήτω που καήκαμε.

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ είχε λοιπόν υποχρέωση να δημοσιεύσει την ανακοίνωση του ΚΚΕ, όπως είχε υποχρέωση να δημοσιεύσει κάθε αντίθετη επιστολή του Συλλόγου γονέων που όμως ΔΕΝ ΕΣΤΑΛΗ.

Επιπλέον η εφημερίδα μας με την εν λόγω ανακοίνωση έδινε την ευκαιρία στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου να παρουσιάσουν την δική τους άποψη για σειρά κατηγοριών εναντίον τους σε βαθμό που μέρος τους απασχόλησε, όπως προαναφέραμε και το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας. Αν το έπρατταν αυτό με επιχειρήματα θα δημοσιεύονταν και η δική τους άποψη, ενώ τώρα τι θα κερδίσουν με τις μηνύσεις, θα αλλάξει άποψη το ΚΚΕ; Ή εμείς θα φοβηθούμε και δεν θα δημοσιεύουμε πλέον αιχμηρές ανακοινώσεις κομμάτων;

Και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ είναι μια πλουραλιστική εφημερίδα που παρουσιάζει όλες τις πολιτικές απόψεις, χωρίς διακρίσεις πλην όσων σπείρουν το μίσος και τον διχασμό ή προτρέπουν σε πράξεις εμφανώς αντιδημοκρατικές. Γι’ αυτή της τη στάση, την αδέσμευτη από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και όλων των πολιτικών δυνάμεων που κατά καιρούς έχουν δημοσιεύσει στις σελίδες μας σωρεία ανακοινώσεων, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Προσωπικά αισθάνομαι πολύ προβληματισμένος που για πρώτη φορά στα 29 χρόνια της εκδοτικής και δημοσιογραφικής πορείας μου στον Τοπικό τύπο καλούμαι σε προανάκριση για την ανάρτηση μιας ενυπόγραφης ανακοίνωσης πολιτικού κόμματος, που δεν αποτελεί κάποιο δικό μας ρεπορτάζ.

Αναρωτιέμαι αν το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου αντιληφθεί το σφάλμα του και το διορθώσει εγκαίρως ή επιθυμεί – αν δεν το κάνει – να θεωρηθεί ότι απολύτως συνειδητά και επιλεκτικά πράττει σε ενέργειες που είναι σε βάρος της τοπικής εφημερίδας, που αν μη τι άλλο με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις έχει αναδείξει και στηρίξει τις προσπάθειες του Συλλόγου τους για την επίλυση των προβλημάτων του σχολείου τους.

Θα δώσω σε λίγες μέρες τις αναγκαίες εξηγήσεις στο αστυνομικό τμήμα και θα περιφρουρήσω την υπόληψη της εφημερίδας μας, η οποία επιχειρείται να θιγεί.

Ελπίζω να γίνεται αντιληπτό ότι όλες οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις, κόμματα, δημοτικές παρατάξεις και κινήσεις, οφείλουν να πάρουν θέση στα ερωτήματα.

– Θεωρούν δημοσιογραφικά ορθό μια εφημερίδα να λογοκρίνει τις ανακοινώσεις τους επειδή κάποιοι θα ενοχληθούν;
– Υπερασπίζονται την ελευθεροτυπία ακόμα κι αν περιέχει σκληρές πολιτικές εκφράσεις;
– Πρέπει οι εφημερίδες να καλούνται σε προανακρίσεις επειδή απλά δημοσιεύουν τις ανακοινώσεις τους;

Ερωτήματα που πρέπει να πάρουν οριστικές απαντήσεις και η ΙΟΝΙΑΝΕΤ ευχαρίστως θα δημοσιεύσει κάθε σχετική επιστολή που θα λάβει από φορέα, σύλλογο ή πρόσωπο της τοπικής μας κοινωνίας.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ