Σε εκδήλωση του ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία μίλησε ο κ. Παφίλης για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για τις θέσεις του Κ.Κ.Ε. μίλησε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. και βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθήνας κ. Θανάσης Παφίλης σε πολιτική εκδήλωση των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης Νέας Ιωνίας του Κ.Κ.Ε., που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (9/3), παρουσία πλήθους μελών και φίλων του κόμματος, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Παναιτώλιο» του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Ομιλία κ. Παφίλη
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Θανάσης Παφίλης ανέφερε πως: «Σύντροφοι και συντρόφισσες, μπαίνουμε απευθείας στην κουβέντα, γιατί ο κορωναϊός είναι μέσα στο κέντρο της επικαιρότητας και οι εξελίξεις που ζούμε το τελευταίο διάστημα με τα οξυμένα κύματα των προσφύγων και η όξυνση της κατάστασης γενικότερα στην περιοχή, φυσικό είναι να προκαλούνε μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στους λαούς της περιοχής μας, αλλά και ευρύτερα.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παφίλης τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Αυτή τη στιγμή, η αστική τάξη της Τουρκίας χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να αποσπάσει μεγαλύτερη στήριξη από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επέμβασή της στη Βόρεια Συρία, καθώς, επίσης, τους χρησιμοποιεί και για λόγους οικονομικούς, επειδή υπάρχουν και οικονομικά προβλήματα στην Τουρκία, και προσπαθεί να αποσπάσει κάποια μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από την Ε.Ε..», προσθέτοντας πως: «Τώρα, σε αυτή την έντονη ανησυχία και προβληματισμό του λαού μας και άλλων λαών, αυτό που επιχειρείται με ένα πυκνό δίκτυο παραπληροφόρησης και αλλοίωσης των πραγματικών στοιχείων, που χρησιμοποιεί η προπαγάνδα, και, μάλιστα, τα Μαζικά Μέσα Πληροφόρησης, όλοι οι κονδυλοφόροι του «συστήματος» προσπαθούνε να αποπροσανατολίσουν τον λαό τον δικό μας, αλλά και τους λαούς γενικότερα, από τις αιτίες της όξυνσης της κατάστασης, ώστε να τους χειραγωγήσουν. Να μην δει, δηλαδή, τι κρύβεται πίσω από αυτές τις εξελίξεις και να τα αντιμετωπίσει ως κάποιο συνηθισμένο φαινόμενο.».

Επίσης, ο κ. Παφίλης διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Το Κ.Κ.Ε., όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τώρα ιδιαίτερα, πέρα από τις εξελίξεις που έχουμε, ενημερώνει τον κόσμο, τον εξοπλίζει, προσπαθεί να τον κινητοποιήσει. Και εκεί που -κυρίως- δίνουμε και πρέπει να δώσουμε τη μάχη είναι να αντιληφθεί ο λαός τις αιτίες αυτών των γεγονότων, που δεν είναι άλλο από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, από τη βαρβαρότητα του συστήματος. Οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο δεν είναι κάτι διαφορετικό από τις εξελίξεις σε εσωτερικό επίπεδο, που αφορούν στην Οικονομία, που αφορούν συνολικότερα στα κοινωνικά προβλήματα, και χαρακτηρίζονται από μια αχαλίνωτη, κυριολεκτικά, επίθεση του κεφαλαίου.».

Ακολούθως, ο κ. Παφίλης επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να το δώσουμε και στον κόσμο να το καταλάβει είναι ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα αυτά που ζούμε, ούτε για κάποιες περιοδικές κρίσεις-αντιπαραθέσεις, ή όπως λέμε: κάποιες θερμές εστίες, που κάνουν τον κύκλο τους και σβήνουν. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη κατάσταση, και παγκόσμια, αλλά ιδιαίτερα στην περιοχή μας.», υπενθύμισε τις διαχρονικές τοποθετήσεις του Κ.Κ.Ε. για τα συγκεκριμένα ζητήματα και τις εντάσεις που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα, που κατά τη γνώμη του «αποκαλύπτουν τη διεξαγωγή ενός ανηλεούς οικονομικού πολέμου», γνωστοποίησε τις πολιτικές που ασκεί η τουρκική αστική τάξη σε όλα αυτά εκφράζοντας «μια επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου», τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Αποκορύφωμα σε έναν βαθμό ήταν η συμφωνία του Ερντογάν με τη Λιβύη, με τον Αλ Σάρατζ, μια μαριονέτα δηλαδή, για την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ., που, ουσιαστικά, διαγράφει και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και πηγαίνει παραπέρα την κατάσταση, πέρα και από τις λεκτικές ανακοινώσεις.».

Κατόπιν, ο κ. Παφίλης αναφέρθηκε στις πράξεις από ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά στην επιθετικότητα των λαών της περιοχής, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Εκείνο που δεν πρέπει να το ξεχάσει κανένας, όχι αριστερός, όχι κομμουνιστής, όχι προοδευτικός άνθρωπος, είναι ο βρώμικος ρόλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αυτής της ΝΑΤΟϊκής Αριστεράς,, που στην πραγματικότητα προσπάθησε να ξεπλύνει τον αμερικάνικο και τον ΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλισμό.», καθώς και πως: «Οι εξελίξεις κάθε μέρα επιβεβαιώνουν την πολιτική του Κ.Κ.Ε.. Επιβεβαιώνουν ότι δεν γίνεται φίλος ο λύκος. Οι Αμερικάνοι, η Ε.Ε. και όλοι οι υπόλοιποι υπερασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα και δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Έχει καταρρεύσει όλη αυτή η ιστορία. Και αυτό φάνηκε σε όλη την κρίση που υπάρχει με την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ, π.χ., δεν έχει βγάλει άχνα και για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και για την οξύτητα της κατάστασης.», ενώ δεν δίστασε να επισημάνει μεταξύ άλλων πως: «Σ’ αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, διαπραγματεύονται Η.Π.Α.-ΝΑΤΟ με Τουρκία για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Έχει ανοίξει το θέμα για συνεκμετάλλευση και τριχοτόμηση, ουσιαστικά, του Αιγαίου, και, φυσικά, για τη συνδιαχείριση της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.».

Επίσης, ο κ. Παφίλης αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του προσφυγικού θέματος, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Πρέπει να κάνουμε λογαριασμό για το τι έκανε το κάθε κόμμα και η κάθε κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και με αυτά να μιλήσουμε.», διευκρινίζοντας πως: «Οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι συμμέτοχες στον ξεριζωμό των λαών μέσω των πολέμων.», και ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η θέση του Κ.Κ.Ε. για το προσφυγικό: Αν δεν φύγει η Ελλάδα, μονομερώς, από τη συμφωνία, δηλαδή από το «Δουβλίνο-2», δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση. Γιατί θα εγκλωβίζονται στα νησιά, θα υπάρχει αυτή η άθλια κατάσταση που υπάρχει, και θα έχουμε την Ε.Ε. να βγάζει λόγους.», συμπληρώνοντας πως: «Αντί να δείχνει πυγμή στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, και να παίρνει όλα αυτά τα μέτρα, ας κάνει αυτόν τον τσαμπουκά με την Ε.Ε. και με το ΝΑΤΟ. Ας πούνε ένα όχι. Ας διαπραγματευτούν. Δεν έχουν καμία αυταπάτη, δηλαδή, γιατί το σύστημα υπηρετούν και καταλαβαίνουν πολύ καλά. Δεύτερον, να ακυρωθεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Γιατί εγκλωβίζει στα νησιά, πέρα από όλα τα υπόλοιπα,  και μετατρέπει την χώρα σε αποθήκη ψυχών.».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Παφίλης είπε μεταξύ άλλων πως: «Επίσης, σε όλα αυτά τα οποία εξελίσσονται πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος, και αυτή είναι δουλειά που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κομμουνιστές, οι φίλοι, οι οπαδοί, οι προοδευτικοί άνθρωποι, ότι οι εχθροί δεν είναι οι μετανάστες. Αυτοί είναι τα θύματα. Εχθροί είναι αυτοί που θέλουν τις επεμβάσεις, τους πολέμους κ.λπ., και, φυσικά, τους στηρίζουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σε ό,τι αφορά στα σύνορα, εμείς λέμε ότι είναι αναγκαία η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, αλλά δεν μπορεί αυτή να χρησιμοποιείται (και εδώ θέλει μια μεγάλη προσοχή) για να νομιμοποιούνται ακροδεξιές φωνές και δράσεις.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Εμείς λέμε, επίσης, ότι πρέπει να παλέψει ο ελληνικός λαός να σταματήσει να συμμετέχει η χώρα μας στις πολεμικές επιχειρήσεις, να ματώνει άλλους λαούς, γιατί θα ματώσει αργά ή γρήγορα και ο ίδιος. Και μαζί με τα κοινωνικά προβλήματα που ζούμε (Ασφαλιστικό, μεροκάματα κ.λπ.), όλη αυτή η τραγική κατάσταση που υπάρχει με την επίθεση του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων για να φτηναίνει την εργατική δύναμη για να βγάλει μεγαλύτερα κέρδη, να συνδυαστεί, γιατί είναι ίδιος ο αγώνας και με τις διεθνείς και με τις εσωτερικές εξελίξεις.».

Ερωτήσεις
Της ομιλίας του κ. Παφίλη ακολούθησαν επίκαιρες ερωτήσεις και διευκρινίστηκαν ζητήματα που τέθηκαν από το ακροατήριο στο οποίο διακρίναμε και τους δημ.συμβούλους της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Ιωνίας», καθώς και στελέχη σωματείων και συλλόγων της πόλης μας.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ