Σε εορταστική ατμόσφαιρα τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή του “Ιωνικού Κέντρου”

ΣΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΕΘΗΚΕ Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ «ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ» ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟ

Σε μία ιδιαίτερα εορταστική ατμόσφαιρα, το απόγευμα της Τετάρτης (8/5), παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, Μητροπολιτών, πλήθους ιερέων, πολιτικών, περιφερειακών και δημοτικών αρχόντων, λοιπών επισήμων και απλού κόσμου, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του «Ιωνικού Κέντρου», στον Περισσό∙ ενός σπονδυλωτού έργου, που αποτελεί, όπως ειπώθηκε, «ορόσημο για την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος και Ηρακλείου, για την πόλη της Νέας Ιωνίας, αλλά και για τον απανταχού Μικρασιατικό Ελληνισμό».


ΑΓΙΑΣΜΟΣ
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση αγιασμού, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτη κ.κ. Γαβριήλ και άλλων ιερέων, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε ένα μικρής διάρκειας βίντεο με τις δράσεις και την παρουσίαση όλου του έργου, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον συγκεκριμένο χώρο.


Ο π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Πρωτοσύγκελος της οικείας Μητρόπολης, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Αρβανίτης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Με ιδιαίτερη χαρά, τιμή και βαθιά συγκίνηση σας καλωσορίζουμε απόψε όλους θερμά εδώ, σε αυτήν την αναστάσιμη ατμόσφαιρα και σε αυτήν την ιερή σεμνή και ιστορική τελετή, που αφορά στον αγιασμό και στην κατάθεση του θεμελίου λίθου για την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης ενός έργου ορόσημου για την τοπική μας Εκκλησία, για την προσφυγούπολη της Νέας Ιωνίας, αλλά και για τον απανταχού Μικρασιατικό Ελληνισμό, του «Ιωνικού Κέντρου». Απόψε, ξεκινάει η υλοποίηση ενός μεγάλου και διαχρονικού οράματος για την ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος. Ενός έργου τιμής και μνήμης στους αλησμόνητους ήρωες Μικρασιάτες προπάτορες και αδελφούς μας∙ Ένα έργο που σηματοδοτεί όχι μόνο μία εμφανώς νέα περίοδο στην τοπική φυσιογνωμία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αλλά και μία νέα εποχή, μια νέα πραγματικότητα για κάθε κάτοικο των τριών δήμων μας, για κάθε Έλληνα, για κάθε Μικρασιάτη, για κάθε άνθρωπο.».


Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ κ.κ. ΓΑΒΡΙΗΛ
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδελφείας, Ν. Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Μέσα στο φως της αναστασίμου αυτής περιόδου, μέσα στη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα της νίκης επί του θανάτου από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, συναχθήκαμε απόψε όλοι μας εδώ σε μία ιστορική στιγμή για την πόλη μας, για την προσφυγική τοπική μας Εκκλησία της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και του Ηρακλείου, για τον αγιασμό και τη θεμελίωση του Ιωνικού μας Κέντρου∙ ενός μεγαλόπνοου έργου απότισης φόρου τιμής, ευγνωμοσύνης και προοπτικής για τον προσφυγικό λαό της Ιωνικής γης, της γης της Πισιδίας, των Ποντίων, των Καππαδοκών και του ευρύτερου Μικρασιατικού πνεύματος. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, που η Χάρις του Θεού με αξίωσε να διαποιμένω την όμορφη και ευλογημένη τούτη Μητρόπολη, αναζήτησα τον πλούτο της, τον ένδοξο Πολιτισμό της, την ιστορική της πορεία και τα στοιχεία που συνθέτουν την ισχυρή της ταυτότητα∙ Όλες οι προσωπικές μαρτυρίες, όλες οι διηγήσεις, όλα τα ονόματα των δρόμων, οι μυρωδιές και οι γεύσεις, είχαν έναν κοινό παρονομαστή: Τις αλησμόνητες πατρίδες. Το πνεύμα των νέων αυτών ηρώων, την προσφυγή ενός ξεριζωμένου λαού προς τη «Γη της Επαγγελίας», προς τη γη της ελευθερίας και των νέων ελπιδοφόρων προοπτικών, που ξετυλίγονταν μπροστά τους. Αισθάνθηκα βαθύτατο χρέος να μάθω, να ψάξω, να ερευνήσω, να συνεργαστώ, να διδαχθώ, να εμπνευστώ και να εμπνεύσω. Τα βήματά μου έφτασαν στην πόρτα του Αγίου Ευσταθίου, στον Περισσό, όπου με δέος αντίκρισα τη λειψανοθήκη του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου. Δάκρυα κύλησαν στα μάτια μου από τη συγκλονιστική μαρτυρική βιογραφία του και από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που μετέφεραν το τίμιο λείψανό του. Αυτές οι διηγήσεις εμπλουτίστηκαν από τα σύγχρονα πρόσωπα, από τους σύγχρονους ήρωες, που προσπαθούν άοκνα να διατηρήσουν τις μνήμες ζωντανές και τη συνέχεια των  ριζών Πολιτισμού και θρησκευτικού βιώματος.

Αλήθεια, τι να πω για τους Σπαρταλήδες; Τράπεζα μνήμης και Ιστορίας. Ο Πατάρων Μελέτιος, ο Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου και, σήμερα, μαζί με τον Χάρη Σαπουντζάκη, φούντωσαν την αγάπη μου και το αίσθημα ευθύνης να αγωνιστώ μαζί τους.

Ινεπολίτες και Κασταμονίτες, Σαφραμπολίτες, Καππαδόκες, εικόνες ακόμα ζωντανές, δημιουργικές και ελπιδοφόρες. Σμυρνιοί, Πόντιοι και Κωνσταντινοπολίτες, το επιστέγασμα μιας λέξης που κινητροδοτεί την πορεία μου: Παιδεία. Ανεξάντλητη, ελληνική, χριστιανική και δημιουργική Παιδεία, μέσα από το ασφαλές πλαίσιο της Μικράς Ασίας, το πλαίσιο των προσφύγων, της κοιτίδας του ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού, της άρρηκτης αυτής σύζευξης και της αρμονικής συνύπαρξης δύο κόσμων τόσο συγγενικών μεταξύ τους. Χρέος; Επιτακτικό. Απάντηση; Η δημιουργία. Υλοποίηση; Μόνο μέσα από τη συνεργασία. Και να, που με τη Χάρη του Θεού και τις πρεσβείες του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου φτάσαμε στο σήμερα. Στην ιστορική αυτή στιγμή δημιουργίας ενός χώρου ορόσημου για την ανάδειξη της Μικρασιατικής αρχοντιάς, που θα μπορεί να συνδυάζει πίστη, Παιδεία, μνήμη, ανάπτυξη, προσφορά, διάλογο, περιβάλλον και συνέχεια, προοπτική και όραμα, αποστολή και συνέπεια, όπως πολύ όμορφα ένας άλλος σύλλογος μεγάλος, οι Αλαγιώτες, έχουν, επίσης, προσθέσει στη δική μας Ιστορία.».

Κατόπιν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Μέσα, λοιπόν στα 7 στρέμματα, που βλέπετε γύρω μας, θα λάβουν σάρκα και οστά όλα τα ανωτέρω για τη δημιουργία του «Ιωνικού Κέντρου»-Πάρκου∙ Ενός πολυχώρου μοντέλου οικιστικής ανάπτυξης σε μία πρωτεύουσα τσιμέντου, που τόσο έχει ανάγκη από πράσινο και ποιότητα, από εναλλακτικούς τρόπους ανάπλασης με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, την προσφορά κοινωνικών δομών και την ασφαλή προσβασιμότητα σε όλους. Ένα όραμα για μια πιο ανθρώπινη πόλη. Ο Ιερός Ναός, ο Παιδικός Σταθμός, το Κέντρο Πολιτισμού και Διαλόγου, το μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, το Εντευκτήριο, ο Χώρος Υπόγειας Στάθμευσης και, τέλος, η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου θα αναδιαμορφώσουν ό,τι βλέπετε σήμερα γύρω σας.», προσθέτοντας πως: «Ο υπόσκαφος αρχιτεκτονικός χαρακτήρας των δομών, η φύλαξη και ασφάλεια του πάρκου, η προσβασιμότητα σε πρόσωπα με αναπηρία, η αρμονική χρήση των κοινωνικών υπηρεσιών, η δωρεάν πρόσβαση στους πολίτες των δήμων μας και η δημιουργία παραπλεύρως νέου σταθμού του «Αττικό Μετρό» θα αποτελέσουν την έμπρακτη εφαρμογή του οράματός μας για ένα εργαστήριο Παιδείας, Τέχνης, θρησκευτικής καλλιέργειας, διαλόγου και Πολιτισμού, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.».

Αμέσως μετά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ ευχαρίστησε όλες και όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου, τον τ. πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλα για την παραχώρηση της χρήσης του οικοπέδου, καθώς και τους ευεργέτες που συνέδραμαν οικονομικά σε αυτό, τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ιδρύματος Λάτση κ. Δημήτριο Αφεντούλη και την κ. Σοφία Σταϊκου. Επίσης έκανε ιδιαίτερη ευχαριστήρια αναφορά για τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση, κι ακόμη αναφέρθηκε στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και «Δύναμη προοπτικής» κ.κ. Παναγιώτη Μανούρη και Δέσποινα Θωμαΐδου αντίστοιχα, καθώς και στις άλλες δημοτικές παρατάξεις που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέας Ιωνίας, λέγοντας πως: «Οφείλω να ομολογήσω ότι το πρόσωπο του κ. Γκότση λειτούργησε καταλυτικά κάνοντας ένα πολύ βασικό εγχείρημα: Πίστεψε από την αρχή και κράτησε μέχρι τέλους τον λόγο του. Αυτό είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Ηρακλή, το οποίο και έχει καθορίσει τη μέχρι τώρα πορεία του. Από καρδιάς τον ευγνωμονώ, καθώς, επίσης, μεγάλες ευχαριστίες θα ήθελα τώρα να αναπέμψω προς τον κ. Παναγιώτη Μανούρη και την κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, οι οποίοι με τους δημοτικούς τους συμβούλους βοήθησαν τα μέγιστα και συνέβαλαν αποφασιστικά και πολύπλευρα, κάνοντας πράξη τη συνεργασία στον Δήμο μας. Ευχαριστώ, επίσης, και τις λοιπές δημοτικές παρατάξεις. Οι παρατηρήσεις τους έπιασαν τόπο.», ενώ με θερμά λόγια αναφέρθηκε και προς το Κ.Κ.Ε., λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Επιτρέψτε μου να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και στον Γενικό Γραμματέα του κόμματος κ. Δημήτριο Κουτσούμπα, τον οποίο και εκπροσωπεί σήμερα ο κ. Δημόπουλος. Κύριε Δημόπουλε, σας παρακαλώ θερμά να μεταφέρετε τις θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία και τη συναντίληψη. Θεωρώ τιμή μου να γειτνιάζω με ένα τόσο ιστορικά συνδεδεμένο πολιτικό κόμμα με την τοπική μας Εκκλησία και τον Περισσό.».

Επίσης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ απευθύνθηκε με θερμά λόγια και προς:
Τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως: «Επιτρέψτε μου εδώ κύριε πρώην Πρωθυπουργέ στο σημείο αυτό να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, λέγοντάς σας ένα μόνο. Εσείς γνωρίζετε το γιατί. Σας ευγνωμονώ που είστε δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια και πιστέψατε στο όραμά μας αυτό, καθώς, επίσης, για τη μεγάλη σας προσφορά στην Αγία μας Εκκλησία, στην Εκκλησία της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής σας θητείας. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο.»∙

Την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου, επισημαίνοντας πως: «Η κ. Δούρου πίστεψε, εξέτασε, όπως κάνει πάντα, και αποφάνθηκε θετικά κατόπιν εισηγήσεως του κ. Χρήστου Καραμάνου, τον οποίον και ευχαριστώ και αυτόν, Αντιπεριφερειάρχη επί των Οικονομικών, δημιουργώντας έτσι μία ασπίδα προστασίας για την πορεία του όλου εγχειρήματος. Η κ. Ρένα Δούρου είναι μία πραγματική αγωνίστρια. Την ευχαριστώ από καρδιάς για την όλη προσφορά της στο έργο και για την αμέριστη συμπαράστασή της. Θερμά σας ευχαριστώ κ. Δούρου.»∙

Προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τονίζοντας πως: «Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την υψηλή και τιμητική παρουσία σας. Εσείς μας διδάσκετε να πορευόμαστε θέτοντας στόχους και έχοντας οράματα για την Εκκλησία και την πατρίδα μας. Χωρίς διακρίσεις, όπως πάντοτε λέτε, παρά μόνο με αδόλευτη αγάπη και ανιδιοτελές πνεύμα προσφοράς για τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο. Σας ευχαριστώ ευγνωμόνως για όλα και σας ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου.», ενώ ολοκληρώνοντας είπε προς όλες και όλους πως: «Να γνωρίζετε τούτο: Το «Ιωνικό Κέντρο» είναι δικό σας, είναι δικό μας. Το «Ιωνικό Κέντρο» ανήκει σε όλους μας. Το «Ιωνικό Κέντρο θα κρατήσει ζωντανές τις μνήμες των προπατόρων μας. Αυτό μας αξίζει. Σας ευχαριστώ θερμά.».


Ο κ. ΓΚΟΤΣΗΣ
Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος είπε πως: «Σήμερα, θεωρώ ότι είναι μια σημαντική μέρα για τον Δήμο μας, γι’ αυτή τη γειτονιά, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Είναι μια μέρα που ξεκινάει ένα έργο, το οποίο το είχαμε κι εμείς σαν Δήμος στο μυαλό μας και γι’ αυτό «ζηλεύουμε» τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας γιατί κατάφερε κι απόκτησε τον χώρο και κάνει περίπου αυτά που κι εμείς οι ίδιοι θέλαμε να υλοποιήσουμε. Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αγκάλιασε αυτή την πρόταση, τη δέχτηκε, και προχωρήσαμε μαζί με τη Μητρόπολη για την υλοποίηση. Οι περισσότεροι Ιωνιώτες, τουλάχιστον, γνωρίζουν ότι η πόλη μας έγινε περίπου πριν από 100 χρόνια. Ήταν μια πόλη που έγινε από πρόσφυγες, από όλα τα μέρη της Μικράς Ασίας, οι οποίοι με την προκοπή τους, την τεχνογνωσία τους, τη δουλειά τους, έκαναν πολύ γρήγορα την πόλη μας ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της χώρας μας και ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα. Η πόλη μας πέρασε δύσκολες στιγμές στην κατοχή, πέρασε δύσκολες στιγμές και τα μετέπειτα χρόνια, όμως, διατηρήθηκε σαν ένα τέτοιο κέντρο και ήταν στην πρωτοπορία της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Στα χρόνια της κρίσης, στα τελευταία δύσκολα χρόνια, ο Δήμος, σε συνεργασία με τα σωματεία της περιοχής μας, σε συνεργασία με την Εκκλησία, ανέπτυξε ένα πολύ δυνατό και μεγάλο δίκτυο αλληλεγγύης και βοήθησε τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας να σταθούνε όρθιες. Βοήθησε όλους τους κατοίκους να αντιμετωπίσουνε την κρίση όσο πιο καλύτερα μπορούσαν. Παράλληλα, ο Δήμος προσπάθησε και με τη βοήθεια της Περιφέρειας ξεκίνησε και θα ξεκινήσει και αναπτυξιακά έργα για να συνεχίσει η ανάπτυξη της πόλης. Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο αναπτυξιακό έργο είναι κι αυτό το έργο, που γίνεται σε αυτόν εδώ τον χώρο. Είναι ένας χώρος, που πολλοί θα τον θυμούνται, και οι γείτονες και οι φίλοι των άλλων δήμων, φιλοξένησε για πολλά χρόνια τους σεισμόπληκτους. Αργότερα ήταν ένας χώρος ανεκμετάλλευτος. Θα έπρεπε να ξεκινήσει η αξιοποίησή του. Νομίζω ότι ο χώρος στο 70% του θα είναι πράσινος και οι χώροι υποδομής των κοινωνικών χρήσεων είναι αυτοί που είναι απαραίτητοι για τον Δήμο μας, είναι αυτοί που είναι απαραίτητοι για τις γύρω περιοχές. Θέλω να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο για τη συνεργασία του, γιατί οι μελετητές του δέχτηκαν και δούλεψαν με βάση τους όρους που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλω , επίσης, να ευχαριστήσω την Πολεοδομία και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, γιατί σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πολύ παράξενο για τέτοιο έργο, κατάφεραν και ολοκλήρωσαν την αδειοδότηση του έργου και αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, ώστε να είμαστε σήμερα εδώ για να θεμελιώσουμε αυτό το έργο.».


Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Επίσης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου του συγκεκριμένου έργου, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, είπε πως: «Νομίζω ότι συλλογικά εκφράζω τη συγκίνηση, την ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήρια για όλα αυτά που ακούσαμε απόψε, για όλα αυτά τα οράματα που χρειάστηκαν κόπο για να συλληφθούν και να υλοποιηθούν. Και εκπρόσωπος όλων αυτών των ευχών και των συγχαρητηρίων είναι ο Σεβασμιότατος και αγαπητός μου υιός και αδερφός Νέας Ιωνίας και της άλλης περιοχής Μητροπολίτης. Θα ήθελα να πω ότι ευκαιριακά αυτός ο μήνας και αυτή η εποχή θα φέρει στην επιφάνεια και άλλα εγκαίνια, που έχουνε μια σφραγίδα που πρέπει ιδιαίτερα να την προσέξουμε. Στις 23 Μαΐου θα γίνουν τα εγκαίνια ενός μεγάλου και πρωτότυπου έργου, που αναφέρεται στους ηλικιωμένους ανθρώπους σε Ωροπό και Δήλεσι της Αττικοβοιωτίας. Επίσης, ετοιμαζόμαστε για να θεμελιώσουμε ένα μεγάλο έργο εκεί που ήταν άλλοτε τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο Κολωνάκι, που έχει γίνει τόσος θόρυβος και αντιμαχίες γι’ αυτή την περιοχή. Κι εκεί θα γίνει ένα ανάλογο τέτοιο έργο σαν κι εδώ. Θα ήθελα με την ευκαιρία, βέβαια, δεν μου δόθηκε άλλοτε ευκαιρία, να ευχαριστήσω την κ. Δούρου, η οποία στάθηκε στο πλευρό μας και μας ενίσχυσε φοβερά για να προχωρήσουμε. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό το κοινό αυτών των έργων: Ότι γίνονται σε συνεργασία Πολιτείας, Εκκλησίας και ιδιωτών ανθρώπων. Αυτό είναι ένα περίεργο γεγονός όταν δούμε τα φαινόμενα της ελληνικής Πολιτείας και κοινωνίας γενικότερα. Και γιατί είναι σημαντικό, γιατί είναι ελπιδοφόρο: Γιατί η εκτέλεση τέτοιων έργων και με αυτόν τον τρόπο μας δίνει ένα στίγμα ότι μπορούμε όταν θέλουμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε έργα θαυμαστά, αξιόλογα και ωφέλιμα από κάθε πλευρά. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ μας δίνει απόψε το έναυσμα, το ξεκίνημα. Πολλά από αυτά τα έργα κοντεύουν να τελειώσουν, αλλά είναι και άλλα πολλά, που είναι στα θεμέλια. Θα ευχηθούμε, λοιπόν, με αυτό το πνεύμα να πορευτούμε, να εργαστούμε και σε ό,τι άλλο θεάρεστο χρειάζεται η κοινωνία μας. Σεβασμιότατε, καλό τέλος στο έργο αυτό, καλή δύναμη. Και να πω κάτι απ’ την εμπειρία μου: Όχι καλή υπομονή, αλλά καλές και πολλές υπομονές.».

ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ
Αμέσως μετά, ιερωμένοι, πολιτικοί, επίσημοι και απλοί πολίτες μετέβησαν στο ειδικά διαμορφωμένο σημείο του οικοπέδου, όπου τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του «Ιωνικού Κέντρου» και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά ενός κεράσματος προς όλες και όλους όσοι παραβρέθηκαν.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΑΝΕΤ
Επίσης, μιλώντας στη δημοσιογράφο της «ΙΟΝΙΑΝΕΤ», Παναγιώτα Σούγια, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ δήλωσε πως: «Είναι μια ιστορική μέρα. Είναι η μέρα που θα θεμελιώσουμε το Ιωνικό μας Κέντρο∙ ένα μεγάλο πάρκο προσφυγικής μνήμης και Πολιτισμού, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τόσες δομές, όπως έχω περιγράψει και περιγράφει και η οικοδομική άδεια, που εξεδόθη από την Πολεοδομία μας. Είναι ένα έργο, το οποίο περιλαμβάνει τη «μαγιά», την οποία έχει η τοπική μας Εκκλησία∙ την προσφυγική «μαγιά», τα δάκρυα, τις αγωνίες, τους πόνους, τις αναζητήσεις, τις προσδοκίες που έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όπου επί τόσες δεκαετίες κατάφεραν μέσα από συνθήκες πάρα πολύ μεγάλης φτώχιας να φτάσουν εδώ που φτάσανε την πόλη μας και όπου αυτή η πόλη πιστεύω ότι αξίζει έναν πολύ μεγάλο αγώνα για να γίνει ακόμα και ακόμα και ακόμα καλύτερη. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, η τοπική μας Εκκλησία εγκαινιάζει σήμερα το έργο αυτό. Ευελπιστούμε σε δυόμισι χρόνια από τώρα να είμαστε πάλι όλοι εδώ και να κάνουμε τα εγκαίνια πλέον όλων των χώρων, που θα έχουνε δημιουργηθεί. Θα είναι ένας χώρος προσβάσιμος σε όλους, ελεύθερος, να μπορούν να τον χαίρονται, να τον απολαμβάνουν οι οικογένειές τους, τα παιδιά τους, όλοι όσοι θέλουν να έχουν έναν χώρο που θα δίνει αξιοπρέπεια και, ταυτόχρονα, θα δίνει ένα στίγμα αρχοντιάς για όλους τους γύρω δήμους, να καταλάβουν ότι οι πρόσφυγες τις Νέας Ιωνίας μπορούν να δημιουργούν και να κάνουν έργα και πράγματα, που άλλες περιοχές στην Αττική, παρότι έχουνε μεγαλύτερες δυνατότητες από εμάς, δεν τις έχουνε κάνει. Αυτή, λοιπόν, είναι η αποψινή μέρα. Ευχαριστώ τον Θεό, τον Άγιο Γεώργιο τον Νεαπολίτη, που μας βοήθησε να φτάσουμε εδώ, όλους όσοι συνέβαλαν για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην ημέρα αυτή, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, όλους όσοι από την αρχή κατάλαβαν και αγκάλιασαν το έργο αυτό. Και όλοι όσοι έχουν ακόμα ενδοιασμούς και απορίες στο μυαλό τους, είμαστε εδώ στη διάθεσή τους να τους απαντήσουμε, να τους εξηγήσουμε μέσα από γόνιμο διάλογο, μέσα από καλή πίστη, χωρίς προσωπικές επιδιώξεις και άλλου είδους τοποθετήσεις.».


ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Επιπλέον, οφείλουμε να αναφέρουμε πως την εκδήλωση για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου του «Ιωνικού Κέντρου» παρακολούθησαν μεταξύ πολλών άλλων: Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αννέων κ.κ. Μακάριος, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς, η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου, οι Δήμαρχοι κ.κ. Ηρακλής Γκότσης (Νέας Ιωνίας), Άρης Βασιλόπουλος (Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας), Νικόλαος Μπάμπαλος (Ηρακλείου Αττικής» και Γιώργος Μαρκόπουλος (Γαλατσίου), ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου, η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών κ. Σοφία Κορωναίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Δύναμη Ζωής» κ.κ. Γιώργος Μπαλάφας και Φώτης Χρυσικός, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας κ. Φιλίππα Αθυμαρίτου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Όλγα Ακιανίδου (Κοινωνικής Πρόνοιας), Χρήστος Χατζηιωάννου (Παιδείας, Πολιτισμού και Σχολικών Επιτροπών) και Σάββας Χατζηκωνσταντίνου (Τεχνικών Υπηρεσιών), οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και «Δύναμη προοπτικής» κ.κ. Παναγιώτης Μανούρης και Δέσποινα Θωμαΐδου αντίστοιχα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ν. Ιωνίας με την παράταξη «Νέα Ιωνία Νέα Άποψη – 21ος Αιώνας» κ. Νίκος Κουκουλάρης με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Νίκο Μπράτιμο της ίδιας παράταξης και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Λαζαρίδης και Βασίλης Χριστοδούλου («Δημιουργία Αλληλεγγύη»), Ελισάβετ Γεωργιάδου («Δύναμη προοπτικής») και Φώτης Τσομπάνογλου (Ανεξάρτητος-υποψήφιος με την «Δημιουργία Αλληλεγγύη»), ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, η κ. Σοφία Στάικου (σύζυγος του πρώην Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα) και πολλοί άλλοι ιερωμένοι, πολιτευτές, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων.

Τέλος, να σημειώσουμε πως έξω από τον χώρο της εκδήλωσης υπήρξε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μελών και φίλων της δημοτικής παράταξης Ν. Ιωνίας «εκτός σχεδίου», οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, κρατώντας πανό διαμαρτυρίας και φωνάζοντας σχετικά συνθήματα.

Ρεπορτάζ – φωτό: Παναγιώτα Σούγια, Απόστολος Σαλονικίδης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ