Σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

 ΑΘΗΝΑ 12/12/2019

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 072

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 12:30 μ.μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ.

Συνάδελφισσες/ φοι

Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση. Μετά το μαζικό συλλαλητήριο στις 14/11 που ήταν η πρώτη απάντηση, καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο νέο συλλαλητήριο που καλούν συνταξιουδοτικές οργανώσεις, φορείς, ομοσπονδίες και συνδικάτα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας πάνω στο δρόμο που έστρωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) έχει κάνει ξεκάθαρες δηλώσεις των προθέσεών της. Η ώρα της ιδιωτικής ασφάλισης έχει έρθει αναφέρουν στελέχη της δημόσια και καθαρά. Οι εξαγγελίες για τους τρεις πυλώνες άλλωστε δεν είναι κάτι καινούργιο, διατρέχει την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, είναι πάγιο αίτημα του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων. Η αναμονή οδηγεί μόνο σε ήττα το εργατικό κίνημα. Πρέπει ακόμα πιο δυναμικά να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων. Να μην τολμήσουν να γκρεμίσουν ακόμα και τα τελευταία απομεινάρια της κοινωνικής ασφάλισης.

Η κοινωνική ασφάλιση δεν υπήρχε πάντα. Κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες από τους εργαζόμενους. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την κατάργησή της. Άλλωστε η κοινωνική ασφάλιση δεν αφορά μόνο τη σύνταξη. Αφορά ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων και κατά τον εργάσιμο βίο τους. Αφορά την υγεία, τα φάρμακα, τις εξετάσεις, την περίθαλψη, την μητρότητα, την προστασία από εργατικά ατυχήματα και πολλά άλλα.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν υπόψη τους το ποιος φταίει γι’ αυτή την κατάσταση. Οι διαχρονικά κυβερνήσεις υλοποιούν μια πολιτική που έχει σαν αποτέλεσμα την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Οι πρόσφατες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Γαλλία για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν στο ασφαλιστικό δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι συνολική πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από το πρόσημο που έχει κάθε κυβέρνηση.

Ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος στην υγεία, στην ασφάλιση και παντού έχει κριτήριο το κέρδος. Όσο αντέχει η τσέπη του κάθε εργαζόμενου θα έχει και την αντίστοιχη υγεία και σύνταξη. Αυτό είναι το «σύγχρονο και το προοδευτικό».

Στους χώρους μας υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, πώς αυτός ο εργαζόμενος λοιπόν, θα μπορεί να πληρώνει κανονικά και στην ώρα του οποιοδήποτε ιδιωτικό ασφάλιστρο; Πώς θα μπορεί να πληρώνει αυξημένα ασφάλιστρα σε μια ιδιωτική ασφαλιστική γιατί όταν είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου; Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κυριολεκτικά θα φτύνουν αίμα για να πληρώνουν το ασφάλιστρο.

Η ιδιωτική ασφάλιση συνάδελφοι δεν είναι έξω από το σύστημα που γεννάει κινδύνους. Τα παραδείγματα και διεθνώς και στην Ελλάδα δεν είναι λίγα. Τι έχουν να πουν στους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ που όχι μόνο δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί αλλά έχουν υποστεί και το κόστος των δικαστηρίων; Η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη δεν είναι όπως ένα παρμπρίζ ή ένας καθρέπτης ενός αυτοκινήτου. Δεν μπορεί να μπαίνει στο τζόγο.

Λένε τα ταμεία «δεν έχουν φράγκο». Γιατί άλλωστε; Μα ακριβώς επειδή τα έχουν καταληστέψει. Μόνο για την περίοδο 1951-1975 οι απώλειες υπολογίζονται σε 58 δις ευρώ. Τα 3,5 δις που «χάθηκαν» στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2002. Τα πάνω από 13 δις που «έκαναν φτερά» με το τελευταίο κούρεμα. Δεκάδες δις είναι τα χρέη μεγάλων εταιριών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα δεν είναι «βιώσιμο» με τα μέτρα και σταθμά των ομίλων και του κράτους τους. Γιατί δε θέλουν να δίνουν ούτε τα ψίχουλα που μέχρι τώρα έδιναν για τους απόμαχους της δουλειάς, τους σακατεμένους από την εντατικοποίηση εργάτες, τους νέους και τις νέες, παρά την τεράστια φοροληστεία και τις εισφορές στα ταμεία. Θέλουν να μετατοπίσουν περεταίρω τις ευθύνες από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζομένων.

Τώρα χρειάζεται να ενισχυθεί η πάλη, μακριά από συντεχνιασμούς και σκοπιμότητες. Μακριά από κατηγοριοποιήσεις και την προπαγάνδα που θέλει να μας διαιρέσει ώστε να μας αφοπλίσει. Να βάλουμε στο επίκεντρο τις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες μας, την ουσιαστική αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση, συνολικά τα δικαιώματά μας.

Δεν πρέπει να τους δώσουμε ούτε άλλο χώρο, ούτε άλλο χρόνο. Καμιά αναμονή και καμιά αυταπάτη.  Όσο αυτοί θα μιλάνε για «δικαιότερα» συστήματα τόσο ο λαός θα πρέπει να είναι πιο κουμπωμένος.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ καλεί σε γενικό συναγερμό.  Άμεσα τα σωματεία του κλάδου να προχωρήσουν σε συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, γενικές συνελεύσεις προκειμένου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 12:30 μ.μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ