Σεμινάριο Ιστορίας: Το μάνατζμεντ στη Μικρασιατική Εκστρατεία

Ζητήματα Ηγεσίας & Διαχείρισης της Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ. ξεκινά ο 12ος κύκλος του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ιστορίας στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Δήμου Κηφισιάς.

Η ενακτήρια εισήγηση θα γίνει από την Ντόρα Βακιρτζή, η οποία θα προσεγγίσει το θέμα από μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη σκοπιά, επιχειρώντας να δει το ζήτημα υπό το πρισμα του μάνατζμεντ ( στοχοθεσια, λήψη αποφάσεων, διαχείριση κρίσεων, διοίκηση αλλαγών, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, ηγεσία).

Η Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 είχε αναμφίβολα τραγικές συνέπειες για τον Ελληνισμό:
– μεγάλους αριθμούς νεκρών και αιχμαλώτων στρατιωτών και αξιωματικών,
– απώλειες στρατιωτικού υλικού από την άναρχη οπισθοχώρηση,
– γενοκτονία και ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τις εστίες του,
– απώλειες περιουσιών.

Επιπλέον ο αφελληνισμός της εγγύς Ανατολής σηματοδότησε διαχρονικές αρνητικές γεωπολιτικές επιπτώσεις στο Αιγαίο, αντιληπτές όσο ποτέ άλλοτε και σήμερα.

Η διερεύνηση αυτών των γεγονότων με εργαλεία διαφόρων επιστημονικών πεδίων, μπορεί να δώσει πληρέστερη εικόνα και αντικειμενικότερη προσέγγιση στην τραγική αυτή εμπειρία του Ελληνισμού, που παραμένει παιδαγωγικά αναξιοποίητη. Την Παρασκευή 25/10 επιχειρείται η προσέγγιση υπό το επιστημονικό πρίσμα Διοίκησης.

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο αποτελεί μια σημαντική τοπική πρωτοβουλία που δίνει βήμα σε ιστορικούς αλλά και κοινωνικούς επιστήμονες να παρουσιάσουν διάφορα θέματα, που άπτονται της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας κ.λπ. Η έναρξη του Σεμιναρίου Ιστορίας και η παρέμβαση στον κοινωνικό χώρο με την παρουσίαση ιστορικών θεμάτων ξεκίνησε το 2008. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη….

Γίνεται μια φορά το μήνα, ημέρα Παρασκευή (7.10-9 μ.μ.) στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς (Έπαυλη Δροσίνη) Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού. 

Βάση του Σεμιναρίου Ιστορίας –στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάζεται ένα θέμα ανά μήνα- αποτελεί η πεποίθηση ότι η καλή γνώση της ιστορίας και ο έλεγχος του νοήματός της, έχει θεμελιώδη σημασία για την ορθή κατανόηση των συνθηκών που διαμόρφωσαν το σύγχρονο περιβάλλον.

Tο πρόγραμμα του Σεμιναρίου Ιστορίας για το Α’ τρίμηήνο:
25-10-2019 
εισηγήτριαΝτόρα Βακιρτζή, σύμβουλος Εταιρικής Ανάπτυξης,
θέμα: “Αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή. Ζητήματα Ηγεσίας & Διαχείρισης της Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922″

15-11-2019 
εισηγήτριαΛήδα Ιστικοπούλου, ιστορικός
θέμα: “Αφιέρωμα στην Κωνσταντινούπολη. Εκδόσεις και βιβλιοθήκη”

13-12-2019 
εισηγητής: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας
θέμα: “Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Η ζωή, η δράση του και η συμβοη στην ανάπτυξη της επιστήμης”  

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ