Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών από τις “Μνήμες Παράδοσης”

Διοργάνωση 1ου Σεμιναρίου Παραδοσιακών Χορών από το σύλλογό μας.

1η ενότητα: Ήθη και Έθιμα, Παραδοσιακά Τραγούδια και χορούς από την Εύβοια.

Εισηγητής: Νικόλαος Φρυγανιώτης

Ο Νίκος Φρυγανιώτης γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1989 και ζει εκεί μόνιμα μέχρι και σήμερα. Κατάγεται από την Εύβοια και την Ήπειρο και ήρθε σε επαφή με τον παραδοσιακό χορό από τα πρώτα του παιδικά χρόνια.

Έχει υπάρξει μαθητής στον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ευβοίας και στον Σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ’ αλωνάκι», όπου από το 2013 πήρε την θέση του χοροδιδασκάλου.

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές εκδηλώσεις όπως: «σκοποί στο γρηπονήσι» το 2017 και «Μάνα με τους εννιά σου γιούς» το 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά και στο διεθνές φεστιβάλ «eartdancers” από το 2008-2016.

Το 2010 στην εκπομπή «ο τόπος και το τραγούδι του» και το 2017 στην εκπομπή «το αλάτι της γης», συμμετείχε στην παρουσίαση της ευβοιώτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης.

Έχει διδάξει ελληνικό χορό σε διάφορα δημοτικά σχολεία της πόλης από το 2009-2016. Στο πέρασμα του αυτό, οργάνωσε και πραγματοποίησε διάφορες εκδηλώσεις όπως: «ελλήνων δρώμενα» το 2018, «μουσικοχορευτικό σεριάνι στην Ελλάδα» το 2017, «όποιος ελεύθερα συλλογάται…συλλογάται καλά..» το 2016 κα.

Από την ηλικία των 15 ασχολείται με την μουσική σαν οργανοπαίχτης (μπουζούκι-λαούτο) συμμετέχοντας σε πολλές συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες όπως: «Σταύρος Ξαρχάκος, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη κα».

Έχει πτυχίο μουσικής από το δημοτικό ωδείο Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας» και είναι τελειόφοιτος μεταπτυχιακός Μουσικός Παιδαγωγός ΜSc από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

2η ενότητα: Ήθη και Έθιμα, Παραδοσιακά Τραγούδια και Χορούς από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από το Κεντρικό και Δυτικό Ζαγόρι

Εισηγήτρια: Αλεξάνδρα Νικολάου

Η Αλεξάνδρα Νικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Κατάγεται από την Πλατανούσα Ιωαννίνων και Βήσσανη Πωγωνίου, όπου από πολύ μικρή βίωσε την αυθεντικότητα των παραδοσιακών χορών και σκοπών του τόπου της.

Υπήρξε μαθήτρια στο Λύκειο Ελληνίδων, στο θέατρο ελληνικών χορών Δορα Στράτου και σε πολλούς χορευτικούς ακόμα συλλόγους.

Έχει διδάξει στην Πανειπηρωτικη Αθηνών σε σχολεία και δημοτικά στέκια του Δήμου Γαλατσίου, για 20 χρόνια 1984 – 2004. Στο σύλλογο Ηπειρωτών Γαλατσίου από το 2002 – 2016 καθώς και στον σύλλογο Πελοποννησίων Γαλατσίου από το 2016 μέχρι σήμερα.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ