Σενάρια για την δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών

Γράφει ο Εκδότης - Διευθυντής της Ionianet.gr, Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Οι προβλέψεις όσων είχαν ανοικτά αυτιά και μάτια επαληθεύτηκαν.

Ο κ. Παναγιώτης Μανούρης με πολύμηνη, επιτυχημένη όπως αποδείχτηκε, στρατηγική επικοινωνίας και με πολύπλευρες κινήσεις προσέγγισης πολιτικών χώρων, γνωστών μελών της τοπικής κοινωνίας και με σειρά συγκεντρώσεων γνωριμίας με δημότες, κατάφερε να έρθει πρώτος στην υποστήριξη των Ιωνιωτών. Σε όλα αυτά συνετέλεσε βεβαίως η δημοφιλία που ανέπτυξε, η γνωστοποίηση ενός τεχνοκρατικού προγράμματος και η αφοσίωση των συνεργατών του.

Τώρα, μετά την αρχική ικανοποίηση για το αποτέλεσμα θα πρέπει να πλησιάσει κάποιον ή κάποιους εκ των άλλων υποψηφίων και να συμμαχήσει για να μπορέσει να κερδίσει στον β’ γύρο και να διοικήσει την πόλη. Για να το κάνει αυτό χρειάζεται και τις 8 έδρες του κ. Γκότση ώστε στο 41 μελές δημοτικό συμβούλιο να έχει πλειοψηφία 23 συμβούλων ή και 26 αν συμφωνήσει και ο κ. Κουκουλάρης. Είναι ικανός γι’αυτή την διαπραγμάτευση; Κατηγορηματικά ναι. Αντίπαλός του σε αυτή την προσέγγιση ή έντονη κόντρα του με τον Νίκο Κουκουλάρη για την πολιτική ηγεμονία των συντηρητικών συμπολιτών μας κι από την άλλη ο Ηρακλής Γκότσης που μετά την ήττα της ΕΝΟΤΗΤΑΣ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα υποστηρίξει τον κ. Μανούρη, ώστε να δημιουργηθεί πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο ή θα ακολουθήσει την έντονη πόλωση λόγω εθνικών εκλογών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αλλά και ΚΙΝΑΛ κάτι που θα ακυρώσει μια τέτοια προσέγγιση. Τι θα επικρατήσει; Σύντομα θα έχουμε την απάντηση.

Από την άλλη η κ. Δέσποινα Θωμαϊδου πιθανόν δεν έμεινε αρκετά ικανοποιημένη, όπως θα έπρεπε, από τη σοβαρή επιτυχία της να διεκδικεί τη δημαρχία παραμερίζοντας τον κ. Γκότση. Πίστευε ότι θα είχε υψηλότερο ποσοστό στηριζόμενη κατά κανόνα στην προσωπική της δημοφιλία και στην αγάπη των ψηφοφόρων της, καθώς και στο σύνθημά της ότι «η Ιωνία χρειάζεται γυναίκα ως Δήμαρχο» κάτι που εν μέρει απέδωσε. Κατάφερε να έχει ισχυρή παρουσία σε ένα χώρο, πέρα από κόμματα, με αναφορές στην κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά, ενσωματώνοντας στην παράταξή της και 3 ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους με οργανωτικές και πολιτικές ικανότητες.

Συνταγή βεβαίως που δεν ζήλεψε ο Παναγιώτης Μανούρης, αφού ενέταξε στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ αρκετούς συμβούλους που αποχώρησαν από την ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ του δημάρχου κ. Γκότση. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι προσχωρήσαντες και στις δύο παρατάξεις σε ικανοποιητικό βαθμό εκλέχτηκαν.

Η Δέσποινα Θωμαϊδου λοιπόν με τη ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ θα επιχειρήσει να συμμαχήσει με τον κ. Γκότση και τον κ. Κουκουλάρη, ώστε να εκλεγεί Δήμαρχος στο δεύτερο γύρο των εκλογών με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουν αυτοί να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους τους και με τη βεβαιότητα για λευκό ή αποχή των δύο άλλων παρατάξεων, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ. Αν η κ. Θωμαϊδου εκλεγεί με την υποστήριξη των Γκότση και Κουκουλάρη θα διαθέτει συνολικά 20 από τις 41 ψήφους στο δημοτικό συμβούλιο και θα δημιουργείται πλειοψηφία όταν η «Λαϊκή συσπείρωση» και η «Εκτός σχεδίου» δεν θα συντάσσονται με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, θα απέχουν ή θα ψηφίζουν λευκό κάτι που συμβαίνει συχνά.

Όσον αφορά την Αριστερά, η εκλογική πτώση της (σε όλες τις αποχρώσεις της) στην πόλη μας από το 49% περίπου των προηγούμενων δημοτικών εκλογών σε μόλις 34% περίπου στις τωρινές δημοτικές εκλογές ή από το 56% των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στο 47% στις τωρινές ευρωεκλογές (είχαν χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών), θα φέρει γκρίνιες, αλλά λόγω απλής αναλογικής την αναδεικνύει, ανεξαρτήτως συμμαχιών, ως ρυθμιστή των εξελίξεων στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ιδιαίτερα η ΕΝΟΤΗΤΑ θα πρέπει να προβληματιστεί γιατί οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη μας στις τωρινές ευρωεκλογές (28,55%) δεν εμπιστεύτηκαν την ΕΝΟΤΗΤΑ στις δημοτικές που έλαβε μόλις 20,67%. Ένας προβληματισμός που θα αγγίξει και τη «Λαϊκή συσπείρωση» που δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει την πτώση της εκλογικής δύναμης της ΕΝΟΤΗΤΑΣ με μικρή μείωση του ποσοστού της και αύξηση των εδρών της, αλλά και την ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ που έχασε μέρος της δύναμής της, αλλά θα εκπροσωπείται πάλι στο δημ. συμβούλιο με τον διακριτό της ρόλο. Η Αριστερά με την παράδοση που διαθέτει στην πόλη μας, τα έμπειρα στελέχη και τον κόσμο της αν προχωρήσει σε μια δημιουργική αυτοκριτική, γρήγορα θα βρει τον βηματισμό της στα δημοτικά μας πράγματα.

Όσον αφορά τον κ. Κουκουλάρη πέτυχε μερικώς το στόχο του που ήταν να επανέλθει μετά από απουσία ετών στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου με ακόμα δύο συμβούλους, τον ανεξάρτητο δημ. σύμβουλο Νίκο Μπράτιμο (πρώην ΕΝΟΤΗΤΑ), αλλά και τον γιατρό Θανάση Αποστολόπουλο. Το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποίησε, αλλά τα χρονικά περιθώρια και οι πόροι της παράταξής του ήταν συγκεκριμένα, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει όπως θα ήθελε τους άλλους υποψηφίους.

Όπως και να έχει θα περιμένουμε να δούμε ποιο σενάριο θα επικρατήσει για το καλό της πόλης μας.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ