ΣΕΠΕ “Γ. Σεφέρης”: Τιμή και δόξα στους νεκρούς της Καλογρέζας

mail: segseferis@gmail.com, gseferis.edu@gmail.com
site: www.syllogos-seferis.gr

Αρ. πρωτ. 41

Ν. Ιωνία 14/3/2020

Προς: τα μέλη μας, τον τύπο, τη ΔΟΕ

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ

76 χρόνια από τη μέρα που οι της Eιδικής Ασφάλειας με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Λάμπου, των Ταγμάτων Ασφαλείας με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Νικόλαο Πλυτζανόπουλο, της Χωροφυλακής με αρχηγό τον υποστράτηγο Γκίνο έζωσαν την ηρωική ανταρτομάνα, εργατούπολη των κλωστοϋφαντουργών και των ανθρακωρύχων, τη Νέα Ιωνία και την Καλογρέζα και αφού συνέλαβαν γύρω στα 500 άτομα, από μια λίστα εξήντα μαχητικών ανθρακωρύχων στα ανθρακωρυχεία του μαυραγορίτη Αναστάσιου Πεζά, εκτέλεσαν στο ρέμα του Ποδονύφτη 21 μέλη του ΚΚΕ και της εργατικής ΕΠΟΝ και έναν Ιταλό αντιφασίστα.

Οι αντιστασιακές συνοικίες της Νέας Ιωνίας και της Καλογρέζας, από τις κύριες αιμοδότριες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, είχαν μπει στο μάτι, σε όλη τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, του διοικητή των Ες-Ες Βάλτερ Σιμάνα, του διοικητή της Μυστικής Αστυνομίας Βάλτερ Μπλούμε και της προδοτικής κυβέρνησης του δοσίλογου πρωθυπουργού Ι. Ράλλη. Η συντονισμένη, δολοφονική επίθεση Γερμανών και δοσίλογων οργανώθηκε όχι μόνο ως αντίποινα απέναντι στον αντιφασιστικό αγώνα κατά των κατακτητών αλλά και ως απάντηση της ντόπιας εργοδοσίας ενάντια στο αγωνιστικό, ταξικό φρόνημα των εργατών των ανθρακωρυχείων που οι δυναμικές κινητοποιήσεις τους ξεσκέπαζαν τη δράση της, από την οποία εξακολουθούσε να κερδίζει τεράστια ποσά σε βάρος του υποσιτιζόμενου λαού.

Σήμερα 76 χρόνια από το μπλόκο της Καλογρέζας τιμάμε τον αγώνα των εργατών και του λαού της Καλογρέζας συνεχίζοντας τον δρόμο της τιμής που διάλεξαν οι 21 ήρωες Ιωνιώτες κομμουνιστές εργάτες και ο Ιταλός αντιφασίστας συνοδοιπόρος τους.

Μέρες σαν αυτή προβάλλεται από πολλούς έντονα το στοιχείο της “εθνικής ενότητας και ομοψυχίας”. Η Ιστορία όμως σε πείσμα όσων επιχειρούν να την παραχαράξουν, βρίσκει τρόπο να φανερώσει την αλήθεια. Από τη μία μεριά ήταν αυτοί που συνεργάστηκαν με τους φασίστες κατακτητές που για τις “καλές” τους υπηρεσίες αρκετοί επιλέχτηκαν αργότερα και από το ελληνικό κράτος για τη στελέχωση διοικητικών θέσεων. Από την άλλη μεριά ήταν η πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού που με στυλοβάτη το ΕΑΜ πάλευε να διώξει τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, για μια Ελλάδα λεύτερη και ανεξάρτητη, με τους εργαζόμενους κυρίαρχους του πλούτου που παράγουν. Τους αγωνιστές αυτούς τους περίμεναν στρατοδικεία και ξερονήσια.

Οι σημερινές εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο όσο ποτέ το ιστορικό δίδαγμα ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από την πάλη ενάντια στην εξουσία που γεννά τον πόλεμο, τις κρίσεις, τη φτώχεια, το τέρας του ναζισμού και του φασισμού.

Η πλούσια πείρα που έχουμε, δείχνει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε όλους τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο όνομα της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” της χώρας, όχι μόνο δεν αποτελεί καμία εγγύηση σταθερότητας, αλλά, όπως αποδεικνύεται, το “πράσινο φως” που έδωσαν αυτές οι δυνάμεις για τη νέα τουρκική εισβολή στη Συρία και τα σχέδια για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, εμπλέκουν τους λαούς της περιοχής μας σε νέο αιματοκύλισμα και στη δημιουργία νέων στρατιών ξεριζωμένων προσφύγων.

Στηριγμένος στην ιστορική πείρα ο λαός χρειάζεται να αποκτήσει εμπιστοσύνη στη δύναμη του παλεύοντας για έναν κόσμο που να ικανοποιεί τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» μας τιμώντας τους νεκρούς αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης στο μπλόκο της Καλογρέζας καταθέτει ως ενίσχυση στο τοπικό παράρτημα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Ν. Ιωνίας το χρηματικό των 50 ευρώ αντί για στεφάνι.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ