Σφιχτός και φέτος ο προϋπολογισμός του Δήμου Νέας Ιωνίας

Την προτελευταία ημέρα του χρόνου, μία ημέρα πιο καθυστερημένα σε σχέση με το 2018, εγκρίθηκε με 9 θετικές ψήφους ο προϋπολογισμός του Δήμου Νέας Ιωνίας για το οικονομικό έτος 2020 ύψους 38.812.974 ευρώ, δίχως για ακόμα μία φορά να είναι εμφανής σε αυτόν ο αναπτυξιακός χαρακτήρας, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η πόλη, εξακολουθεί δηλαδή να είναι προϋπολογισμός λιτότητας με ανελαστικά τα έξοδα στο μεγαλύτερο μέρος του και περιορισμένα κονδύλια για αναπτυξιακό έργο. Παράλληλα εξακολουθεί ο σοβαρός περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης και ο ασφυκτικός έλεγχος από την Πολιτεία πάνω στις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της.

Η συζήτηση
Η 28η Ειδική Συνεδρίαση, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (30/12), στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης, ξεκίνησε με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Αριστείδη Χατζησαββίδη να κάνει μια περιεκτική εισήγηση του προϋπολογισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας για το οικονομικό έτος 2020 (δείτε αναλυτικά τον προϋπολογισμό εδώ).

Της σύντομης εισήγησης του κ. Χατζησαββίδη ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις, οι οποίος υποβλήθηκαν κατά σειρά από τους κ.κ. Παναγιώτη Μανούρη, Παναγιώτη Τσουκαλά, Νικόλαο Μπράτιμο, Φώτη Τσομπάνογλου, Γιάννη Λαζαρίδη, Σωτήριο Σκευοφύλακα, Βασίλειο Χριστοδούλου, Χρήστο Αναμουρλόγλου και Σοφία Ναϊσίδου.

Στις υποβληθείσες ερωτήσεις απάντησαν ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Νίκος Παπαδόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, ενώ σε επιμέρους ερωτήματα απάντησαν ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. Ν. Ιωνίας κ. Ιωάννης Ιωάννου, η Πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο. κ. Ελένη Γρίβα, αλλά και η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου.

Κλειστή η Πάρσης και τμήμα της Κ. Βάρναλη
Μάλιστα, ανάμεσα στα λεγόμενα της κ. Θωμαΐδου ενδιαφέρον και πολλές απορίες προκάλεσαν οι απαντήσεις της για τα αντιπλημμυρικά έργα στο κέντρο της Ν.Ιωνίας και τα προβλήματα που δημιουργούν, λέγοντας πως: «…Από τις 15 Γενάρη και μετά θα υπάρχει γενικά πρόβλημα κυκλοφοριακό γιατί ξεκινάει η οδός Πάρσης. Τελείωσε το κομμάτι εκείνο και θα ξεκινήσει από την Ελευθερίου Βενιζέλου το κομμάτι του αγωγού. Και αυτό, βέβαια, επειδή θέλω να το συνδυάσω με το κομμάτι που είπε ο κ. Μανούρης, όσον αφορά τον συγκεκριμένο κύριο που ήρθε όταν εγώ κάλεσα την Αντιπεριφερειάρχη για να ξεκινήσει το έργο, το οποίο ήταν σταματημένο το έργο των ομβρίων, στον μεγάλο αγωγό, όταν, λοιπόν, ήρθε από μόνος του ο συγκεκριμένος. Και, βέβαια, υπήρχε και κάλυψη, δεν ξέρω πώς. Εγώ δεν είχα καλέσει κανέναν.(Σημ. ΙΟΝΙΑΝΕΤ: η εφημερίδα μας κάλυψε την επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη κ. Κεφαλογιάννη που είχε επισκεφθεί μαζί με μηχανικούς τα αντιπλημμυρικά της οδού Πάρσης, αφού ειδοποιηθήκαμε από καταστηματάρχες της περιοχής και τρέξαμε όπως- όπως, αφού δεν μας είχε ενημερώσει ο Δήμος όπως θα έπρεπε). Και ειπώθηκαν και κάποια πράγματα. Τέλος πάντων. Ο συγκεκριμένος κύριος έχει μια ιδιοκτησία επί της Αλατσάτων. Και, βέβαια, το 2005, όταν πήγε να οικοδομήσει, εγώ ήμουνα η αιτία που ζήτησα να γίνει αυτή όλη η διαδικασία. Δηλαδή, δεν είχε δοθεί, δεν μπόρεσε να πάρει άδεια οικοδομής επί Αντιδημαρχίας μου, διότι είχα δει ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε ο αγωγός των ομβρίων και έπρεπε να γίνει ειδική μελέτη για το συγκεκριμένο σημείο. Δεν ξέρω πώς, βγήκε οικοδομική άδεια. Και, βέβαια, έχω μάθει ότι πρέπει να στραφεί το κομμάτι του αγωγού σε εκείνο το σημείο για να ενωθεί με την Αλατσάτων. Από ‘κει και πέρα σίγουρα έχει κάποιο όφελος. Φυσικά, είναι ιδιοκτησία του. Γι’ αυτό προφανώς καταλαβαίνω ότι ήρθε για ν’ ακούσει και να μάθει για το συγκεκριμένο έργο. Αν θα γίνει, εγώ δεν έχω διαβάσει, δεν έχει έρθει κάτι επίσημα στον Δήμο, κάποιο επίσημο έγγραφο, που αφορά αυτό που διαβάσατε προηγουμένως από τον συγκεκριμένο κύριο. Αν έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο καλώς έχει. Δεν ξέρω κάτι επίσημα εγώ. Από ‘κει και πέρα, καμία σχέση με τον συγκεκριμένο κύριο…».

Ο κ. Κουκουλάρης
Στη συνέχεια, επειδή έπρεπε να αποχωρήσει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του, επί του προϋπολογισμού τοποθετήθηκε πρώτος ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη-21ος Αιώνας» κ. Νικόλαος Κουκουλάρης, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Πάντοτε, όλα τα χρόνια έλεγα ότι επειδή ο προϋπολογισμός είναι το νοικοκύρεμα, τα έσοδα και τα έξοδα, μεγαλύτερη σημασία έχει τι κάνουμε με τα χρήματα που έχουμε και πολύ λιγότερο το πόσα χρήματα έχουμε. Ειδικά σε αυτή την περίοδο, αλλά και πάντα σε όλες τις περιόδους, θεωρώ ότι τα χρήματα του φορολογούμενου είναι ιερά και πρέπει να τα διαχειριζόμαστε σωστά. Είχα μία αρχή. Θα την τηρήσω και τώρα. Σε κάθε καινούργια θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου που υπηρέτησα, πάντοτε τον πρώτο προϋπολογισμό τον υπερψήφιζα. Και στην περίοδο του κ. Χαραλάμπους και στην περίοδο του κ. Γκότση. Ο λόγος είναι ότι έχω την άποψη ότι η αντιπολίτευση πρέπει να είναι καλόπιστη. Και όσον αφορά το πρακτικό θέμα, ότι είτε με τον προηγούμενο νόμο, είτε με αυτόν τον νόμο, πάντοτε η συμπολίτευση έχει τη δυνατότητα να περνάει τον προϋπολογισμό.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Κύριε Πρόεδρε, υπερψηφίζω την πρόταση και ζητώ την άδεια από το Σώμα να αποχωρίσω. Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και απόψε.».

Όμως, πριν αποχωρήσει ο κ. Κουκουλάρης, η επιμονή του κ. Τσουκαλά στην τήρηση της απόφασης του Δ.Σ. πως θα ψηφίζουν μόνον όσοι δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για οποιοδήποτε θέμα, αρχικά οδήγησε τον κ. Κουκουλάρη να παραμείνει στην αίθουσα, αλλά λίγη ώρα αργότερα αποχώρησε χωρίς η εκφρασθείσα πρόθεση ψήφου του να συμπεριληφθεί στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Μανούρης
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Παναγιώτης Μανούρης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Νομίζω ότι προσπαθούμε να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθείτε για πράγματα, τα οποία δεν έχετε ακόμα τον χρόνο να πραγματοποιήσετε, γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός ουσιαστικά δείχνει κάποια βούληση. Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Ζήτησα τοποθέτηση για το ψηφιακό κομμάτι, για τις τεχνολογίες, που ήταν η αιχμή του δόρατος στο δικό μας πρόγραμμα. Και νομίζουμε ότι θα έπρεπε πολλά από αυτά τα πράγματα να έχουνε ξεκινήσει (επικοινωνία με τον κόσμο κ.τ.λ.) από τέτοιου είδους εφαρμογές, χωρίς να σας ρουφήξει η καθημερινότητα των προβλημάτων, που παγιώθηκε με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.».

Επίσης, ο κ. Μανούρης τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.», στην οποία άσκησε έντονη κριτική και στηλίτευσε το γεγονός πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» δεν παρευρίσκοντο στη συζήτηση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Σήμερα, θα έπρεπε να είναι εδώ να απαντήσουνε για πολλά ζητήματα.», και ακόμη επισήμανε πως: «Ουσιαστικά μας παραδώσατε έναν προϋπολογισμό, που θα μπορούσε να τον φέρει και ο κ. Γκότσης, ίσως, λέγοντας περισσότερα φληναφήματα σχετικά με το κομμάτι του Κοινωνικού Παντοπωλείου και ότι επί των ημερών του δεν θα πεινάσει ο κόσμος ή δεν πείνασε. Αυτό θα το προσέθετε εκείνος, δεν το ‘πατε εσείς. Η πόλη έχει προβλήματα πολύ συγκεκριμένα, τα οποία τα πιστοποιείται εσείς.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μανούρης είπε μεταξύ άλλων πως: «Η Δημοτική Αρχή ανέλαβε μία πόλη η οποία ρημάζει.», επέρριψε ευθύνη στον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνο Κουλούρη για την μη εύρυθμη λειτουργία των συνεδριάσεων του Δ.Σ., επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Ο Πρόεδρος είναι του Δ.Σ. και δεν είναι ο Πρόεδρος, ο επιτετραμμένος της Δημάρχου, η οποία όταν διακόπτει είναι στο απυρόβλητο και ανά πάσα στιγμή διακόπτει.».

Ακολούθως, ο κ. Μανούρης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Δεν θέλω να μιλήσω για τις παραμέτρους του προϋπολογισμού, γιατί κατάλαβα ότι έγινε μία σοβαρή δουλειά για να μαζέψετε τα πράγματα και να δοθούνε με πολύ εύγλωττο τρόπο. Και δόθηκαν. Είδα και εικόνα από προηγούμενες χρονιές: ’18, ’19. Το ζητούσαμε αυτό. Πρέπει να στηρίξουμε τις επιλογές σας με βάση το νομικό πλαίσιο. Δηλαδή, ψηφίζουμε λευκό. Ό,τι και να ψηφίζαμε αυτό το έρμο νομοσχέδιο, που ήρθε να καλύψει εδώ αυτή την ελλιπή προσπάθεια, σας έκανε να γίνετε πολύ-πολύ απολυταρχικοί.», διευκρίνισε πως: «Παρόλα αυτά στην απραξία αυτή θα κάνουμε κριτική. Σας είπα, λοιπόν, ότι υπάρχουν δυο όψεις. Έχουμε έναν μεγάλο εμπορικό Δήμο μπροστά μας, στον οποίο δεν δείχνουμε καμία συγκεκριμένη τοποθέτηση όσον αφορά πώς θα αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του. Υπάρχουν Δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα από αυτά, και ψάχνουν εναγωνίως να τοποθετηθούν μέσα στο γίγνεσθαι, όπως αυτό διαμορφώνεται με πολιτικές γενικότερες, ευρωπαϊκές ή ελληνικές. Με τα «μισαδάκια» θα έλεγα, και παρόλα αυτά επιχειρούν να κάνουν κάποιες κινήσεις. Εμείς δεν αξιοποιούμε τίποτε.», τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Έχουμε την απογοήτευση, λοιπόν, με τη δικιά μας αισθητική, να βλέπουμε το Δημαρχείο να φτιάχνεται, να ξαναφτιάχνεται και να ξαναφτιάχνεται, να μην παίρνει κανείς απάντηση γιατί αυτή η βυζαντινή σημαία είναι απ’ έξω, που εσείς το θεωρείτε πολύ φυσιολογικό. Δεν ξέρω σε ποιον το έχετε τάξει. Σας είπα ότι το θρησκόληπτο ακροατήριό σας δεν είναι η πλειοψηφία της πόλης. Το έχουμε πει 75 φορές ότι δεν έχει κανένα νόημα αυτό που κάνετε. Δεν υπάρχει σε κανένα Δημαρχείο του κόσμου. Μόνο στο Ιράν μπορεί να το δείτε.» και ακόμη ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Εγώ θα ήθελα μ’ αυτόν τον προϋπολογισμό, γιατί προϋπολογισμό κάνει ο καθένας, να μας πείτε ποια είναι η περιβόητη ελπίδα για τη Νέα Ιωνία, εκτός από το να της αλλάξουμε τα χρώματα. Πέστε μου. Δηλαδή, προκαλώ να μου πείτε ένα πράγμα μέσα στον προϋπολογισμό, το οποίο είναι πολύ κραυγαλέο. Του προγράμματός σας λέω. Γιατί εγώ μπορώ να σας πω δέκα πράγματα τώρα, άμεσα. Τι θα έκανα τον πρώτο χρόνο.».

Ακόμη, ο κ. Μανούρης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Το μεγάλο μας πρόβλημα τώρα, λοιπόν, είναι ότι πρέπει να μείνουμε λόγω του ότι έχετε το προνόμιο, αλλά τελικά θα σας γυρίσει πολύ ανάποδα αν δεν το δείτε σοβαρά, ενός νόμου, που σας έδωσε τη δυνατότητα να διοικείτε και δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι είσαστε πολύ λίγοι, όχι λίγοι σαν προσωπικότητες, λίγοι στο πλήθος ως επί το πλείστον, με μία Δήμαρχο, η οποία είναι εμπαθής προσωπικά. Προσπάθησα να μην απευθύνω τον λόγο ποτέ, και μιλάω στον Πρόεδρο, αντ’ αυτού, χωρίς να ξέρω, υπάρχει αυτό μονίμως. Είσαστε λίγοι και είσαστε σε όλες τις επιτροπές. Έχετε την εντύπωση ότι και δυνατότητα να σας δίνει ο νόμος θα αλλάξετε στοιχειωδώς την πόλη, αν δεν αλλάξετε στοιχειωδώς το φέρσιμο στον καθένα, στη μείζονα αντιπολίτευση και στην υπόλοιπη αντιπολίτευση, που κατά σύμπτωση είναι η πλειοψηφία του Ιωνιώτικου λαού; Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι σας εψήφισαν και σας έβγαλαν, σας έχουν όχι γυρίσει την πλάτη σήμερα, αλλά σας άφησαν. Όπως είπε η κ. Δήμαρχος, την είχε πειράξει που πήγα διακοπές. Μήπως πρέπει να ψάξετε σε ποιο χιονοδρομικό κέντρο είναι ο κ. Γκότσης; Δεν είδα να σας ενόχλησε σήμερα. Διότι τη συμφωνία με τον κ. Γκότση κ. Θωμαΐδου την είχατε κάνει την πολιτική. Απλά δεν είχατε ενημερώσει σοβαρά τα στελέχη σας. Αυτό το λένε οι ίδιοι. Και δεν είχατε ενημερώσει ανθρώπους, οι οποίοι, εν πάση περιπτώσει, έχουν μία αξιοπρέπεια. Και μη μου χαμογελάτε εμένα έτσι, γιατί όταν θα τελειώσετε την τετραετία θα κριθείτε.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Μην μας ξαναπείτε, και το λέω στην κ. Δήμαρχο, ότι εμείς έχουμε τάξει. Εμείς δεν είμαστε Δημοτική Αρχή, δεν κρινόμαστε. Μέχρι να καταλάβετε ότι κρίνεστε εσείς, θα έχει τελειώσει η τετραετία.¨.

Η κ. Βάσιλα
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «εκτός σχεδίου» κ. Αγγελικής Βάσιλα, η οποία είπε μεταξύ άλλων πως: «Για τον προϋπολογισμό, λοιπόν, ακόμα και γι’ αυτό το θέμα εμένα μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση που περιλαμβάνει και άλλα πράγματα τρεις ώρες τώρα. Γιατί και ο προϋπολογισμός αυτός δεν διαφέρει και πάρα πολύ και από τον περσινό, τον προπέρσινο, τον παρα-προπέρσινο κ.τ.λ.. Ακολουθεί την πεπατημένη των τελευταίων 8-10 χρόνων, ώστε να πάρει την έγκριση από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α., το οποίο, όπως όλοι ξέρουμε, είναι αρμόδιο για την αξιολόγηση, τη διατύπωση γνώμης επί των σχεδίων των προϋπολογισμών των Δήμων, τη συνεχή παρακολούθηση και τη διασφάλιση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τα όρια που έχει θέσει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής του ’14.», διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Είναι ξεκάθαρα ταξικός και ενισχύει περαιτέρω τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης. Είναι πλασματικός, με την έννοια ότι αποτελεί κυρίως μία λογιστική κατάσταση μη πραγματικών προβλέψεων εσόδων και εξόδων, στηρίζεται στον έλεγχο λογιστικής ορθότητας, νομιμότητας και οικονομικής ασφυξίας και πέρα από το ότι στερείται οποιασδήποτε ορθολογιστικής αντίληψης βάσει των αναγκών της κοινωνίας, την οποία υποτίθεται ότι πρέπει να εξυπηρετεί.» και ολοκλήρωσε τονίζοντας πως: «Και αυτός ο προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του δημοσιονομικού συμφώνου του 3ου μνημονίου, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, της πλήρους εναρμόνισης γενικά στις πολιτικές αυτές. Είναι αστείο να μπορεί να ισχυριστεί ο οποιοσδήποτε ότι ένας τέτοιος προϋπολογισμός μπορεί να ασκήσει οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική υπέρ των φτωχών, των ανέργων, γενικά της πλειοψηφίας του κόσμου. Σ’ αυτή τη λογική εμείς είναι αδύνατον να ψηφίσουμε οποιονδήποτε προϋπολογισμό.». (Σημ.: Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε η εκφρασθείσα πρόθεση ψήφου της κ. Βάσιλα προσμετρήθηκε στο τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς είχε αποχωρήσει από την αίθουσα λίγο πριν αυτή πραγματοποιηθεί.)

Ο κ. Τσουκαλάς
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Νομίζω ότι το πρόβλημα που πρέπει να διαπιστώσετε και να αποδεχτείτε είναι ότι ο τρόπος που έρχονται οι προϋπολογισμοί, και εννοώ ότι απλά συντάσσονται οι προϋπολογισμοί, με συγκεκριμένη κατεύθυνση που δίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, μόνο για αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μιλάνε. Δεν είναι αυτοδιοίκηση αυτό το πράγμα και δεν μπορεί να είναι αντικειμενικά, διότι είναι τόσο βαθύς ο έλεγχος, ο οποίος υπάρχει στη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης, που δεν μπορείς να παρεκκλίνεις ούτε κατά κεραία.», επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος επιβάλλεται για να υπηρετήσει μία συγκεκριμένη πολιτική. Εγώ δεν λέω ότι θα μπορούσατε αν είχατε έναν διαφορετικό προσανατολισμό να την ανατρέψετε, αλλά θα μπορούσατε, αν υπήρχε τέτοια πολιτική βούληση από την πλευρά σας, η οποία δεν υπάρχει, να καταγραφεί το κομμάτι εκείνο, ο προσανατολισμός αυτός, ο οποίος πραγματικά θα αναδείκνυε ότι αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και σταθερά δίπλα στο Κίνημα (ούτε και αυτό είναι μέσα στις επιλογές σας), μπορεί ή παλεύει, εν πάση περιπτώσει, να αναδείξει ότι οι προϋπολογισμοί αυτοί, οι οποίοι είναι κομμένοι και ραμμένοι συγκεκριμένα, με μαθηματική ακρίβεια. Δηλαδή, όλα αυτά τα οποία λέει η εισηγητική έκθεση, άμα τα διαβάσει κανείς ένα-ένα, θα διαπιστώσει ότι κάνει προσθέσεις-αφαιρέσεις και οι διαφορές που προκύπτουνε συνθέτουν τον καινούργιο προϋπολογισμό για όλους τους κωδικούς, για όλα τα ζητήματα.» διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Εκείνο που φαίνεται καθαρά είναι το πού δίνονται τα λεφτά. Κοιτάξτε, λεφτά δίνονται για το Ο.Τ. 445, δοθήκανε στην Εκκλησία, δοθήκανε στον ιδιοκτήτη της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. για να κάνει την υπογειοποίηση για συγκεκριμένους λόγους κ.τ.λ.» και ακόμη τόνισε πως: «Δίνονται χρήματα για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα και προοπτικές οι οποίες ανοίγουν.».

Επίσης, ο κ. Τσουκαλάς είπε μεταξύ άλλων πως: «Ο Μητσοτάκης έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, που είναι συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Ότι πρέπει να απαλλαγεί το κράτος από βαρίδια που έχει, που θεωρεί ότι είναι βαρίδια, και θέλει να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς, βεβαίως, όπως έκανε μέχρι τώρα, να δίνει ούτε μία δραχμή, δηλαδή να μεταφέρει ταυτόχρονα και τα κονδύλια, που εξυπηρετούσαν αυτές τις αρμοδιότητες.», τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Σε ό,τι μας αφορά, εμείς παλεύουμε ενάντια σε αυτή την πολιτική, για να μπορέσει να δει κάτι καλύτερο αυτός ο κόσμος. Χωρίς να συγκρουστείς με αυτή την πολιτική, δυστυχώς, τα πράγματα θα χειροτερεύουνε για τον κόσμο. Και τα ανταποδοτικά θα αυξάνονται, και μια σειρά φόροι θα αυξάνονται, για να μπορέσει να επιβιώσει η Τοπική Διοίκηση.» και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ξεκαθαρίζοντας πως: «Εμείς θα καταψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος δεν διαφοροποιείται σε τίποτα από τη λογική που υπάρχει.».

Τοποθετήσεις συμβούλων
Ακολούθως, τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Φώτης Τσομπάνογλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Ο κ. Γκότσης δεν χρειαζόταν να έρθει εδώ, γιατί θα αναγκαζόταν να τον ψηφίσει, γιατί είναι ακριβώς ο ίδιος με τον περσινό δικό του. Γι’ αυτό δεν ήρθε.».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των κ.κ. Χρήστου Αναμουρλόγλου, Βασίλειου Χριστοδούλου και Ιωάννη Λαζαρίδη από την παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη», καθώς και η γενική τοποθέτηση της Δημάρχου Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινας Θωμαΐδου.

Στη συνέχεια ακολούθησε η σχετική ψηφοφορία, με βάση το αποτέλεσμα της οποίας εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νέας Ιωνίας για το οικονομικό έτος 2020, λαμβάνοντας 9 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Μποτζιολή), ενώ υπήρξαν και 12 λευκές ψήφοι, επί 24 παρόντων δημοτικών συμβούλων.

Παναγιώτα Σούγια, Απόστολος Σαλονικίδης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ