Συνέλθετε κύριοι, σταματήστε την βλακεία του click away, του Βασ. Μαγκαναδέλλη

Είμαι απ’ αυτούς που δύσκολα γκρινιάζουν για την απίστευτα δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας, αυτές που απαρτίζουν την ραχοκοκαλιά της Οικονομίας. Προτιμώ να επιχειρηματολογώ και να προτείνω, αλλά μερικές φορές αγανακτώ.

Θεωρώ ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα διολισθαίνει σιγά-σιγά προς μια μεγάλη συρρίκνωση που θα είναι απολύτως ορατή μέσα στο 2021. Οι απανωτές σφαλιάρες των μνημονίων με την σοβαρή μείωση του εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων, τα χιλιάδες λουκέτα και η εκτόξευση της ανεργίας, έδωσαν ένα πολύ δυνατό χτύπημα στους Μικρομεσαίους. Ωστόσο πολλές επιχειρήσεις με χίλια βάσανα και χρέη επιβίωσαν, αρκετές νέες δημιουργήθηκαν, η ανεργία μειώθηκε και πάνω που είδαμε φως στον ορίζοντα μάς προέκυψε η πανδημία.

Έχω δηλώσει ότι εμπιστεύομαι την επιστημονική κοινότητα και ακολουθώ τις συμβουλές της, όχι βεβαίως άκριτα, γιατί πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση εξελισσόμενη, νέα δεδομένα προκύπτουν, επιστημονικές γνώμες τροποποιούνται. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κοινωνία και στην Αγορά. Αναπόφευκτοι κάποιοι πειραματισμοί και λάθη και αναγκαία η κριτική για να πάμε μπροστά.

Είμαι επίσης απ’ αυτούς που συντάσσομαι με τα αιτήματα των Επιμελητηρίων, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που ζητά γενναία μέτρα υποστήριξης μέχρι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία. Μέχρι στιγμής κρίνω τα κυβερνητικά μέτρα θετικά, αλλά ανεπαρκή. Οι τράπεζες δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο, οι ιδιοκτήτες τσακώνονται με τους ενοικιαστές για τη μείωση του ενοικίου, όλοι οι λογαριασμοί τρέχουν και το δάνειο από το Κράτος μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι πολύ λίγο για να αντιμετωπιστεί η αγοραστική καθίζηση. Αν δεν υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης σύντομα τα λουκέτα θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας και η ανεργία θα επανέλθει στα παλιά της επίπεδα. Αποτέλεσμα, το κράτος θα χάσει έσοδα από φόρους και επιδόματα ανεργίας, τα κοινωνικά προβλήματα θα ενταθούν, ενώ ωφελημένοι θα βγουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που μπορούν να αντέξουν οικονομικά, ενώ έχουν άνετη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Η χαραμάδα φωτός που όλη η Αγορά περίμενε τώρα τις γιορτές μήπως και μειώσει κάπως τη ζημιά και πάρει ανάσα, δυστυχώς κλείνει πριν καν ανοίξει. Η επινόηση του click away αποδεικνύεται ανεφάρμοστη έως βλακώδης και έχει εξοργίσει επιχειρήσεις και αγοραστικό κοινό, με πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση. Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να λειτουργήσει αυτό το γραφειοκρατικό σύστημα παραγγελίας και παραλαβής χωρίς επαφή με το αντικείμενο αγοράς, με ουρές μέσα στη βροχή και το κρύο. Δεν είναι λογικό ο καταναλωτής να περιμένει για τις αγορές του το τέλος του lockdown για να επιλέξει όπως πρέπει τις αγορές του;

Και οι επιχειρήσεις γιατί να ανοίξουν, για να φορτωθούν λειτουργικά έξοδα και κόπο; Αποτέλεσμα πολλά καταστήματα δεν άνοιξαν ούτε στην αγορά της Ν. Ιωνίας και πολύ λίγος κόσμος βγαίνει για ψώνια. Δύσκολο θα ήταν π.χ. να ψωνίζει κάποιος έστω με ραντεβού, με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως είναι στα κομμωτήρια; Μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο για συγκεκριμένα είδη είναι αυτό που μπορεί να κινηθεί σήμερα με όλες τις καθυστερήσεις των ταχυμεταφορών. Και το πράγμα δεν τελειώνει εδώ, το μέλλον αβέβαιο για πολλούς τομείς πέρα από το λιανεμπόριο, όπως η Καφεστίαση, η Ψυχαγωγία και ο Πολιτισμός, παρασύροντας δεκάδες άλλους κλάδους.

Υπάρχει άμυνα στον Αρμαγεδδώνα; Υποστηρίζω πως ναι. Ενδεικτικά θα προτείνω:

  1. Γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης από το Κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Τράπεζες. Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας έχουν χαλαρώσει, επιδοτήσεις και δάνεια έρχονται μέσα στο επόμενο έτος, υπάρχει και το μαξιλαράκι.
  2. Δραστική φορολογική μείωση και επιδότηση εισφορών για επιχειρήσεις που προβαίνουν σε προσλήψεις,
  3. Περισσότερα κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
  4. Πέρασμα στην ψηφιακή εποχή με ενίσχυση των προγραμμάτων χρηματοδότησης και εκπαίδευσης,
  5. Προγράμματα εκπαίδευσης των μικρομεσαίων σε θέματα Marketing /Διαφήμισης και συνεργασία για την ανάδειξη των τοπικών αγορών. Ειδικά για τη Νέα Ιωνία η εφημερίδα μας  χρόνια φωνάζει σε ώτα μη ακουώντων.
  6. Διαγραφές τόκων και μακροχρόνιες ρυθμίσεις με περίοδο χάριτος για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Θα μπορούσα να προσθέσω και άλλα, άλλωστε αρκετά από τα παραπάνω και άλλα επιπλέον έχουν ανακοινωθεί από τα Επιμελητήρια και τους φορείς της Μικρομεσαίας επιχειρηματικότητα που με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης
Εκδότης εφημερίδας ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr  & Οικονομικής έκδοσης «ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΟΡΑΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ»

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ