Σύσκεψη συλλογικοτήτων για την κλιματική αλλαγή

Ανοιχτή σύσκεψη με θέμα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (14/9), στο Πολιτιστικό Κέντρο «Βίλα Στέλλα» στο Ηράκλειο Αττικής, με τη συμμετοχή ακτιβιστών, φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων των Βορείων Προαστίων των Αθηνών.

Ο κ. Ράγκος
Πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Κόκκινη Ρωγμή-Αγώνας, Ρήξη, Ανατροπή στο Ηράκλειο» κ. Γιώργος Ράγκος, ο οποίος έκανε μια σύντομη εισαγωγή για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ακόμη τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Οι ίδιες οι επιστημονικές επιτροπές του Ο.Η.Ε. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι εάν δεν παρθούν άμεσα και σκληρά μέτρα τα επόμενα 12 χρόνια, τότε η κατάσταση θα γίνει μη αντιστρέψιμη. Και μη αντιστρέψιμη κατάσταση στο κλίμα σημαίνει σταδιακή καταστροφή του περιβάλλοντος και άρα της ίδιας της ζωής.».

Επίσης, ο κ. Ράγκος γνωστοποίησε τις ανθρώπινες ενέργειες με την αλόγιστη χρήση καυσίμων που οδήγησαν στη σημερινή τάση κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε στο «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου» και στις επιπτώσεις του στην αλλαγή αυτή, επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Αυτοί που μας κυβερνάνε δεν νοιάζονται για το περιβάλλον και τις συνέπειές τους, αλλά το μόνο που ουσιαστικά νοιάζονται είναι να μπορούν να κερδίζουν.», προσθέτοντας πως: «Ζούμε σε ένα σύστημα που είναι τυφλό, και γι’ αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε, ένα σύστημα ανταγωνιστικό, που δεν ενδιαφέρεται ακόμα και για την ίδια του την ύπαρξη, προκειμένου ο κάθε καπιταλιστής, ο κάθε βιομήχανος ή η κάθε χώρα να έχει κέρδος.», διευκρίνισε πως: «Δεν περιμένουμε από αυτούς που καταστρέφουνε τον πλανήτη να πάρουν μέτρα. Άρα, ή θα αντισταθούμε και θα παλέψουμε και θα διεκδικήσουμε από τα κάτω, το Κίνημα, ή δεν θα υπάρξει σωτηρία. Αυτή είναι η ανάγκη να υπάρχει η «Πρωτοβουλία», να μπορεί να κινητοποιήσει έναν κόσμο.» και επιπλέον μίλησε για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να αντιστραφεί η καταστροφική πορεία της κλιματικής αλλαγής.

Η κ. Παπαδέ
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε το μέλος της Πρωτοβουλίας «Ποδονίφτης SOS» κ. Νατάσσα Παπαδέ, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Ένα από τα σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα που αυτή τη στιγμή είναι στην επικαιρότητα στην περιοχή μας είναι το ρέμα του Ποδονίφτη και ο παραπόταμός του Γιαμπουρλάς.», στη συνέχεια αναφέρθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες στο ζήτημα του Ποδονίφτη και στη σημασία του για το τοπικό οικοσύστημα και ακόμη μίλησε για τα γενικότερα πλεονεκτήματα των ρεμάτων στο εκάστοτε τοπικό περιβάλλον, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Εμείς, αυτό που επιπλέον προσπαθούμε είναι το να γίνονται κάποιες εκδηλώσεις, έτσι ώστε να κοινοποιηθεί το θέμα για να γνωρίσει όλος ο κόσμος την ομορφιά αυτού του μέρους.».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις μελών και άλλων συλλογικοτήτων, με τις οποίες ολοκληρώθηκε η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση-σύσκεψη για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στις ζωές μας.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ