Συζήτηση για τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Νέας Ιωνίας

Το μεσημέρι του Σαββάτου (21/9), στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Νέας Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε συζήτηση ανάμεσα στη Δήμαρχο Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου και σε εκπροσώπους συλλόγων γονέων, εκπαιδευτικών και μεμονωμένων γονιών, για τα προβλήματα στην Υποχρεωτική Δωρεάν Προσχολική Αγωγή, στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά Σχολεία της πόλης. Η συζήτηση ήταν δυστυχώς και αυτή σε κλίμα έντονης έντασης με αδυναμία τις περισσότερες φορές να ακουστεί ο ομιλητής (δείτε παρακάτω video).

Η Δήμαρχος κ. Θωμαΐδου με τις Αντιδημάρχους, κ.κ. Αλατσίδου (δεξιά) και Σακκαλόγλου, Χατζή. Αριστερά και η δημ. σύμβουλος, κ. Γρίβα

Πανό
Πριν από την έναρξη της συζήτησης δημιουργήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Δημάρχου κ. Δέσποινας Θωμαΐδου, της Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Συγκοινωνίας κ. Αγγελικής Σακκαλόγλου και της Αντιδημάρχου Ψηφιακής Πολιτικής κ. Ελένης Χατζή με μέλη των παριστάμενων φορέων, καθώς τα μέλη της Δημοτικής Αρχής ζητούσαν επίμονα να κατεβεί πανό με αιτήματά τους, το οποίο είχε αναρτηθεί στην αίθουσα.

Αντιπαράθεση
Ακολούθως, αφού ηρέμησαν τα πράγματα και το πανό παρέμεινε στη θέση του, η κ. Θωμαΐδου ρώτησε τον κ. Ματθαίου γιατί ζήτησε να τη δει και ποιοι φορείς παρίστανται. Ο κ. Αλέξανδρος Ματθαίου (πρόεδρος του συλλόγου γονέων παιδικών σταθμών δήμου Ν.Ιωνίας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση») ανέφερε ότι η κ. Δήμαρχος ήταν ενημερωμένη και κατηγόρησε την κ. Θωμαϊδου ότι ψεύδεται, φράση η οποία έφερε την αντίδραση της κ. Θωμαΐδου, η οποία απαιτούσε -με απειλή αποχώρησής της- να ανακαλέσει τα λεγόμενά του ο κ. Ματθαίου.

Μετά από αρκετά λεπτά διακοπής και έντασης συνεχίστηκε η σχετική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν αρκετά ζητήματα που άπτονται υπαρκτών προβλημάτων των σχολείων, που χρήζουν άμεσων λύσεων.


Προβλήματα
Μεταξύ άλλων, λοιπόν, ειπώθηκε πως: «Πρέπει η Δημοτική Αρχή να εξασφαλίσει εγκαταλελειμμένους χώρους στη Νέα Ιωνία και να ξεκινήσουν να γίνονται νηπιαγωγεία.», τονίστηκε πως: «Σε πολλά σχολεία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας τους.», τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και κτηριακές υποδομές, και ακόμη έγινε ιδιαίτερη μνεία για την ανυπαρξία αντισεισμικών ελέγχων και την ακαταλληλότητα πολλών σχολικών αιθουσών.

Επίσης, γονείς του 10ου Δημοτικού Σχολείου κατάγγειλαν πως στον προαύλιο χώρο του σχολείου επιχειρήθηκε να γίνουν εργασίες με ανυψωτικά μηχανήματα σε ώρες λειτουργίας του και ακόμη ζήτησαν να πληροφορηθούν το χρονοδιάγραμμα των συγκεκριμένων εργασιών, λαμβάνοντας την απάντηση της κ. Θωμαΐδου πως: «Οι εργασίες τελειώνουν αύριο και τα παιδιά του Νηπιαγωγείου θα πάνε κανονικά τη Δευτέρα, όπως το είπαμε.».

Επιπλέον, οι ίδιοι γονείς ζήτησαν εγγράφως τις μελέτες για τις εργασίες και τις αλλαγές που γίνονται στο 10ο Δημοτικό, με την κ. Θωμαΐδου να δεσμεύεται πως θα τις δώσει, ενώ στον προβληματισμό τους σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας, που κατά τη γνώμη τους υπάρχουν στο 10ο Δημοτικό, η κ. Θωμαΐδου είπε μεταξύ άλλων πως: «Ξέρετε πολύ καλά ότι η Περιφέρεια είναι αρμόδια  για όλα αυτά.». 

Ο κ. Κατιμερτζόγλου
Όμως, το παραπάνω σχόλιο της κ. Θωμαΐδου έφερε την αντίδραση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Κωνσταντίνου Κατιμερτζόγλου, ο οποίος παρενέβη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Μη λέτε ότι δεν έχετε ευθύνη. Τη λύση τη συγκεκριμένη την ψηφίσατε μαζί με την παράταξη του κ. Γκότση.», ενώ η κ. Θωμαΐδου ανταπάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Φυσικά, τι να ψηφίσω; Να μην πάνε τα παιδιά στο σχολείο;». 

Ο κ. Τσεκούρας
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Σχολικών Μονάδων του Δήμου Νέας Ιωνίας, κ. Παναγιώτης Τσεκούρας, μιλώντας εκ μέρους του φορέα που εκπροσωπεί, περιέγραψε τις ενέργειες που είχαν γίνει από τον περσινό Μάιο για τα σχολεία, παρέθεσε τις θέσεις της «Ένωσης» τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Ο ρόλος μου εμένα ως Ένωση ξέρετε τι είναι; Πώς θα γίνει να μην υπάρξει κοινωνικός αυτοματισμός. Να μπούνε γονείς απέναντι σε γονείς.» και ολοκλήρωσε διαβάζοντας ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν πως: «Η «Ένωση» δεν είναι αντίθετη με την προσχολική αγωγή. Είναι, όμως, κάθετα αντίθετη στην πρόχειρη και χωρίς κανέναν σχεδιασμό εφαρμογή της. Είναι ομόφωνη απόφασή της. Ο Δήμος της Νέας Ιωνίας δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες δομές: Χώρους, κτήρια, αίθουσες, για να στεγάσουν τα προνήπια, παρότι η φοίτησή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση για τον Σεπτέμβριο του ’19 είχε αποφασιστεί από το ’17.». 

Κι άλλα προβλήματα των σχολείων
Επίσης, ανάμεσα στα πολλά άλλα προβλήματα που αναφέρθηκαν στη συζήτηση, η οποία σε πάρα πολλά σημεία της υπήρξε ιδιαίτερα έντονη, ήταν: Το πρόβλημα καθαριότητας που έχει παρατηρηθεί στο 6ο Δημοτικό∙ η έλλειψη αιθουσών και τουαλετών στο 23ο Δημοτικό∙ η ύπαρξη τουαλετών για μεγάλους στο 11ο Νηπιαγωγείο και το γεγονός πως τα παιδιά του 9ου Νηπιαγωγείου αναγκάζονται να ανεβαίνουν σκάλες προκειμένου να πάνε στις τουαλέτες∙ η έλλειψη αίθουσας στο 11ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 15ο Δημοτικό∙ η απουσία μεταφορικού μέσου για τη μετακίνηση προνηπίων και νηπίων προς το 10ο Δημοτικό, αλλά και η αναρμοδιότητα βάσει νόμου των νηπιαγωγών και των δασκάλων να παρέχουν πρώτες βοήθειες στα παιδιά, εάν προκύψει οποιαδήποτε σχετική ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη πολλές φορές η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ελένη Αλατσίδου (κάποιες φορές σε ένταση) σημειώνοντας τα προβλήματα λέγοντας ότι θα αναζητηθούν οι καταλληλότερες λύσεις.», όπως πολλές φορές και η κ. Θωμαΐδου τόνισε πως: «Η Δημοτική Αρχή ανέλαβε στις 2 Σεπτεμβρίου.».

Ακόμη, μεταξύ άλλων ζητήθηκε να δοθεί λύση για τα 84 παιδιά που μένουν εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, με την κ. Θωμαΐδου να απαντάει σχετικά, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Φταίμε και γι’ αυτό; Που δεν πήρε άδεια ένας παιδικός σταθμός;».

Κατόπιν, επισημάνθηκαν και άλλα προβλήματα, που αφορούν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως το γεγονός πως δύο τμήματα παιδικών σταθμών έκλεισαν και παραχωρήθηκαν οι αίθουσες, ώστε να στεγαστούν τα τμήματα Νηπιαγωγείων, με την κ. Θωμαΐδου να σχολιάζει λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Ωραία, βρήκαμε εμείς αυτό. Τι να κάνουμε σε μία εβδομάδα;» και ακόμη να τονίζει μεταξύ άλλων πως: «Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση. Παλεύουμε εδώ και δέκα μέρες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν μας νοιάζει αυτό. Προσωπικά σας λέω ότι δεν μας νοιάζει ότι δουλεύουμε τόσο. Θέλουμε να είμαστε μαζί σας να βρούμε λύσεις.».  

Ο κ. Καρβουνιάρης
Τέλος, η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Αντώνη Καρβουνιάρη, να λέει χαρακτηριστικά πως: «Ούτε ένας δεν ήρθε δίπλα μου, σαν πρώην Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο., και το λέω επίσημα να καταγραφεί: Σαν Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο. έκανα αγώνα πολύ έντιμο, γύριζα όλα τα σχολεία, κατέγραφα όλα τα προβλήματα, κοντραρίστηκα με κατασκευαστές, κοντραρίστηκα με τη Δημοτική Αρχή που ανήκα, ένας δίπλα μου συμπαραστάτης δεν βρέθηκε από καμία παράταξη. Ένας να μου πει: «Μπράβο ρε παλικάρι, που είπες δέκα πράγματα.». Ούτε ένας. Αναγκάστηκαν και με διαγράψανε, γιατί έκανα αγώνα έντιμο για όλη τη Νέα Ιωνία. Ένας δεν βρέθηκε να μου πει: «Προχώρα παλικάρι, έχεις δίκιο. Και αγωνιζόμουνα για όλον τον κόσμο.».

Απόστολος Σαλονικίδης

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ