SOS για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου, της Χ. Παπαηλιοπούλου

Το Πάσχα πέρασε και καιρός είναι να ασχοληθούμε με τα προβλήματα των παιδικών σταθμών που παραμένουν . Θα μιλήσω για σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και που τόσο εγώ ως τότε Αντιπρόεδρος όσο και η πρόεδρος του ΚΕΒΡΕΦΟ είχαμε αναφέρει και προφορικά και γραπτά στην δήμαρχο και στους συνεργάτες της.

Θα προσπαθήσω να σας αναφέρω τα προβλήματα που είχαμε επισημάνει:

1)πρέπει οι αίθουσες των βρεφονηπιακών σταθμών να απεγκλωβιστούν από τα νηπιαγωγεία. Και μιλάμε για 2 αίθουσες στον 2ο παιδικό σταθμό και 1 αίθουσα στον 4ο-7ο. Πρέπει να γίνει άμεσα γιατί εάν δεν επιστραφούν κινδυνεύουμε να μη αδειοδοτηθούν οι σταθμοί και να κλείσουν βάσει του π.δ.97/2017.Με την αποχώρηση λοιπόν των νηπιαγωγείων μπορούμε να καλύψουμε και τις 70 αιτήσεις που εκκρεμούν, γιατί με την αποχώρηση των νήπιων από τους παιδικούς σταθμούς δημιουργήθηκαν και κενά που δυστυχώς συμπληρώθηκαν με τα νηπιαγωγεία που εγκαταστάθηκαν.

Ο σχεδιασμός του νομικού πρόσωπου ήταν η δημιουργία βρεφικών τμημάτων στο 2ο , 4ο και 7ο παιδικό σταθμό (υπάρχει και η σχετική μελέτη από την τεχνική υπηρεσία) και ενός βρεφικού τμήματος στον 1ο παιδικό σταθμό στην θέση ενός νηπιακού. Με αυτές τις ενέργειες θα καλύπταμε στο μεγαλύτερο ποσοστό τις ανάγκες μας και αν προχωρούσε και η ανακατασκευή του παλαιού παιδικού σταθμού του 1ου επί της Άγιου Κωνσταντίνου θα μιλάγαμε για πλήρη κάλυψη των αναγκών όπως ενημερωνόμασταν από την υπηρεσία.

Φτάνουμε στο διά ταύτα λοιπόν που είναι το χρηματικό. Για να αντιμετωπιστούν όλες οι δαπάνες που θα δημιουργηθούν, αν απελευθερώνονταν οι αίθουσες που έχουμε παραχωρήσει στα νηπιαγωγεία(2 ος παιδ. σταθ., 4 ος-7 ος), σας ενημερώνω ότι έχουν εγκριθεί: α) 200.000 ευρώ για 1ο , 2ο , 3ο και 4ο-7ο από το πρόγραμμα του υπουργείου εσωτερικών «επιχορήγηση των δημοτικών , βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις π.δ. 99/2017» για τις απαραίτητες εργασίες που αναφέρονται στα τεχνικά δελτία έργου που έχει συντάξει η τεχνική υπηρεσία, και β) 82.560 ευρώ για την αναβάθμιση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Νέας Ιώνιας από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αττική 2014 -2020» της Περιφέρειας αττικής. Για όλες αυτές τις χρηματοδοτήσεις που έχουν ημερομηνία λήξης υπάρχουν μελέτες από την τεχνική υπηρεσία του δήμου και από το ΚΕΒΡΕΦΟ.

Πάμε στα μεγάλα κτιριακά προβλήματα :

1ος βρεφονηπιακός σταθμός: α) πρέπει να στεγανοποιηθεί η ταράτσα γιατί στάζει ακόμα και τώρα και τα νερά μπαίνουν στις πλαφονιέρες και επίσης στεγανοποίηση κάποιων παράθυρων, β)βελτίωση της αυλής και δημιουργία ενός σκάμματος με άμμο, γ)τοποθέτηση τέντας και βάψιμο σταθμού.

2ος παιδικός σταθμός: α)αλλαγή ντουλαπιών του πάγκου και του νεροχύτη, β) τοποθέτηση τέντας, γ)αλλαγή ηλιακού θερμοσίφωνα, δ)αγορά κουρτινών, ε)βάψιμο σταθμού, πορτών, παράθυρων και εξωτερικού χώρου.

3ος-6ος βρεφονηπιακός: α) βάψιμο του σταθμού, β) αντικατάσταση δαπέδου του σταθμού με λινόλεουμ, γ) συντήρηση στα πόμολα όλων των πορτών του σταθμού, δ) νέα διαμόρφωση της αυλής του ισογείου γιατί μετά από μελέτη δημιουργούνται πλημμύρες στο ισόγειο και έχει γίνει και υποχώρηση του χώματος, ε) συντήρηση και επιδιόρθωση όλων των κερκίδων στο εξωτερικό θεατράκι, καθώς και του σιδερένιου σκελετού του, στ) ενίσχυση του φράχτη προς την πλευρά του πάρκου για να εμποδίζει την είσοδο των εξωσχολικών -έχουν βρει σύριγγες, ζ) έλεγχος δεξαμενής αυτόματης πυρόσβεσης, η) επισκευή ή αντικατάσταση της σιδερένιας πόρτας προς το πάρκο «βασική έξοδος σε περίπτωση φωτιάς και σεισμού», θ)άνοιγμα περισσότερων υδρορροών γιατί λόγω της βροχής βουλώνουν και πλημμυρίζει η ταράτσα και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, ι) άνοιγμα εξαερισμού σε βρεφικό τμήμα .

SOS για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου, της Χ. Παπαηλιοπούλου

4ος – 7ος παιδικός σταθμός: α) αντικατάσταση ηλεκτρικής κουζίνας , αντικατάσταση φθαρμένων ερμαριών , κατασκευή νέων ερμαριών στους πάγκους κουζίνας, β) τροποποίηση και ασφαλής τοποθέτηση ηλεκτρολογικών προεκτάσεων για σύνδεση των συσκευών, γ] εγκατάσταση ντουζ στα παιδικά και παροχή ζεστού νερού, δ) άυλη ολοκληρωμένη μελέτη για διαμόρφωση όλου του αύλειου χώρου, εξομάλυνση εδάφους, κιγκλιδώματα κ.τ.λ., ε) αντιμετώπιση μούχλας σε τοίχους και βάψιμο σταθμού, στ)αντιμετώπιση προβλημάτων δυσοσμίας εντόμων από τα φρεάτια αποχέτευσης εντός του σταθμού.

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με τις χρηματοδοτήσεις που προανάφερα. Ερωτώ, θεωρείτε δηλαδή κα δήμαρχε ότι κακώς κάναμε που σας ενημερώσαμε τότε εγκαίρως για όλα αυτά και ιδιαίτερα για το σοβαρό θέμα της παύσης λειτουργίας 2 π.σταθμών (2ου, 4ου-7ου )* αν δεν πάρετε τα νηπιαγωγεία από τις αίθουσες των παιδικών; ** Και εσείς δυστυχώς απαξιώσατε και εμάς και το ΚΕΒΡΕΦΟ.

Λεφτά υπάρχουν λοιπόν και είναι για τους παιδικούς σταθμούς και πρέπει να φτιαχτούν με διαφάνεια .

Μετά τιμής,


Χριστίνα Παπαηλιοπούλου
Ενεργή ανεξάρτητη πολίτης

Σημειώσεις:

*στην κατοχή του το ΚΕΒΡΕΦΟ έχει ένα κτήριο 270 τ.μ. στην οδό Κοραή 32. Αυτό έχει γίνει δωρεά από τους Ινεπολίτες και εκεί στεγάστηκε μέχρι την δεκαετία του 1990 η Εθνική αντίσταση και ο Εξωραϊστικός σύλλογος Περισσού που στην κατοχή του είχε ιστορικές φορεσιές, κειμήλια κ.ά. που χάθηκαν…(να ευχαριστήσω έναν καλό μου φίλο, ένα ιστορικό βιβλίο όπως τον αποκαλώ  για τις πληροφορίες).Το κτήριο από τότε παραμένει άδειο, καταστράφηκε, είναι επικίνδυνο και εστία μόλυνσης. Θα μπορούσε λοιπόν να γκρεμιστεί και να φτιαχτούν 2 αίθουσες για βρέφη βάσει του προεδρικού διατάγματος και να μην στοιβάζονται τα παιδιά του 4ου παιδικού σταθμού στου 7ου την είσοδο.      

**και ο 2ος παιδικός σταθμός φιλοξενεί παράνομα στο κτήριό του 2 αίθουσες νηπιαγωγείου πού αν αυτές δεν απομακρυνθούν κινδυνεύει η αδειοδότησή του (έχουν πει από την επιτροπή για τις άδειες να γίνουν κάποιες εργασίες για να πάρει την οριστική άδεια) . Άλλα εκεί που πρέπει να γίνουν εργασίες αναμόρφωσης φιλοξενούνται τα νήπια. Κλείνοντας ρωτώ, με τον καινούργιο 5ο σταθμό τι γίνεται με το ηλεκτρικό ρεύμα;

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ