“Σταματήστε τα πλαστικά μιας χρήσης στα σχολικά γεύματα”, της Β. Στρατάκη

Σταματήστε τα πλαστικά μιας χρήσης στα Σχολικά Γεύματα!

Μετά την επιμορφωτική εκδήλωση για εκπαιδευτικούς (20-1-2021) « Ρύπανση από πλαστικά» που διοργάνωσαν σύγχρονα από απόσταση (webinar) 20 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και 19 Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει ξεκινήσει ένα ψήφισμα για την αλλαγή των προδιαγραφών των συμβάσεων παροχής γευμάτων, καθώς το πρόγραμμα πρέπει να περιορίσει το ‘οικολογικό του αποτύπωμα’ σύμφωνα με την πρόσφατη Οδηγία (ΕΕ) 2019/904 και το νόμο 4736/2020 για την απόσυρση από την αγορά των πλαστικών μιας χρήσης, όπως τα μαχαιροπήρουνα και τις συσκευασίες φαγητού που χρησιμοποιούνται στο εν λόγω πρόγραμμα”.

Η υπερκατανάλωση πλαστικού στο πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” που υλοποιείται σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Τα σχολικά γεύματα χρησιμοποιούν πλαστικά μιας χρήσης αυξάνοντας με τεράστιες ποσότητες πλαστικού τον όγκο των καθημερινών σχολικών απορριμμάτων και των απορριμμάτων της χώρας.

Φωτό: www.alfavita.gr

Η εφαρμογή της νομοθεσίας για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης αρχίζει από το σχολείο με την εκπαίδευση όλης της σχολικής κοινότητας.

Αυτή τη διαδικασία οφείλουμε να υποστηρίξουμε όλοι οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί καθώς και οι φορείς της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

Ενώνουμε τη φωνή μας για την εφαρμογή της νομοθεσίας στις συσκευασίες μιας χρήσης των σχολικών γευμάτων.

Το ψήφισμα μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/prothypoyrgos_tis_elladas_ypoyrgoi_paideias_ergasi_stamatiste_ta_plastika_mias_hrisis_sta_sholika_geymata_10/?fYzxIgb&fbclid=IwAR3_B_-das0mSb5csg5LXUeFsVEVg_bOJOKVNifFVVhQkGnnF9iuqpFMgwU

Παλαιότερα άρθρα για το θέμα των πλαστικών στα «Σχολικά Γεύματα» μπορείτε να δείτε παρακάτω:
• Τα πλαστικά μιας χρήσης κατακλύζουν το σχολείο μας(28-1-2019): ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ https://www.facebook.com/groups/324229761006401/permalink/1974082136021147
• Τα «Σχολικά Γεύματα» και η θάλασσα των πλαστικών(1-12-2019): ψηφιακή εφημερίδα ionianet.gr
https://www.ionianet.gr/ta-sxolika-gevmata-kai-h-thalassa-twn-plastikwn-ths-vassilikis-strataki

Βασιλική Στρατάκη, εκπαιδευτικός

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ