Στηρίζουμε την κινητοποίηση των καθαριστριών

Το συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για την Πρωτομαγιά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ Ο.Τ.Α. Αττικής εκφράζει την αλληλεγγύη του και τη συμπαράσταση του στο δίκαιο αγώνα των καθαριστριών των σχολικών κτιρίων. Η κυβέρνηση με εξπρές διαδικασίες αποφάσισε να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς να λάβει υπόψη της την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί, εφησυχάζοντας γονείς και καθηγητές.

Γνωρίζουν ότι σε πολλά σχολεία ακόμα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες απολυμάνσεις;

Γνωρίζουν ότι σε πολλά σχολεία ακόμα και σήμερα δεν έχουν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα απολυμαντικά;

Γνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος των καθαριστριών δουλεύουν με τις επαίσχυντες συμβάσεις έργου, με μισθούς πείνας και με συνθήκες γαλέρας;

Γνωρίζουν ότι ο μισθός τους ξεκινάει από τα 170 ευρώ το μήνα;

Γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένες εργαζόμενες δεν μπορούν να αρρωστήσουν αλλά κι αν αρρωστήσουν είναι υποχρεωμένες να φέρουν συγγενικό τους πρόσωπο προκειμένου να βγάλει τη δουλειά;

Γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται ούτε κανονική άδεια;

Η απάντηση είναι ότι όλα τα γνωρίζουν και η κυβέρνηση αλλά και οι δήμαρχοι αλλά τους αντιμετωπίζουν ως κόστος που δεν θέλουν να σηκώσουν. Στόχος και εδώ είναι η πλήρης υποβάθμιση των υπηρεσιών προκειμένου να περάσουν στα χέρια των εργολάβων για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία τους. Ο μόνος τρόπος για να εξυπηρετηθεί η ανάγκη των μαθητών και καθηγητών στα σχολεία για καθαριότητα είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Την περίοδο της έναρξης της πανδημίας με απειλές και τρομοκρατία, ότι δεν θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους ή ότι δεν θα πληρωθούν, οι δημοτικές αρχές υποχρέωσαν τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες να μετακινηθούν από το χώρο εργασίας τους χωρίς να υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, χωρίς να γνωρίζουν τον μισθό και το ωράριο τους. Οι εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας είναι εκτός πραγματικότητας και πολύ περισσότερο επικίνδυνες, θεωρούμε αδιανόητο να μην γνωρίζει τις σοβαρές ελλείψεις τόσο σε κτιριακές υποδομές όσο και στην καθαριότητα των κτιρίων. Και αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού και στη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μεταφέρει προσωπικό από τις υπηρεσίες καθαριότητας. Στην ουσία τα μέτρα που προτείνει είναι ανεφάρμοστα. Επίσης ελλιπές είναι το μέτρο ότι οι σχολικές μονάδες θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα. Σε κατάσταση πανδημίας είναι αναγκαίο να υπάρχει καθαριότητα σε κάθε διάλειμμα.

Η κυβέρνηση να αναλάβει τώρα την ευθύνη της.

Έστω και τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, που είναι και πάγια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών – καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για ασφαλή και καθαρά σχολεία.
  • Να μην τολμήσουν να φέρουν εργολαβικά δουλεμπορικά συνεργεία στα σχολεία.
  • Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας όλης της σχολικής κοινότητας με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών.

Ο αγώνας των καθαριστριών είναι και δικός μας αγώνας, αφορά τα παιδιά μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους τα σωματεία του κλάδου να εκφράσουν την συμπαράσταση τους και την αλληλεγγύη τους και να πάρουν μέρος στη κινητοποίηση την ερχόμενη Παρασκευή στις 8 του Μάη στις 11:00 το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ