Συνάντηση συλλόγων & φορέων Νέας Ιωνίας με διεκδικήσεις για την Υγεία

Μια σημαντική συνάντηση συλλόγων και φορέων της Ν. Ιωνίας για την κατάσταση στην Υγεία πραγματοποιήθηκε (10/6) στο Συνεδριακό κέντρο της πόλης μας τηρουμένων των μέτρων ατομικής προστασίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας και πέριξ και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (παράρτημα Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου).

Η κεντρική εισήγηση έγινε από τον πρόεδρο των Συνταξιούχων κ. Νίκο Αθανασίου ο οποίος εξέφρασε την ανάγκη συμπαράστασης στον αγώνα των υγειονομικών και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας το οποίο στην χώρα μας με τον αγώνα ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού αντιμετώπισε με επιτυχία, παρ’ όλες τις ελλείψεις, την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου τα δημόσια συστήματα Υγείας είχαν αποδυναμωθεί.

Ο κ. Αθανασίου κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας που επιδιώκει όπως είπε «να μπουκώσει με χρήμα τους κλινικάρχες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα». Ο εισηγητής συνέχισε αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο «Αγία Όλγα» και στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. «Συνολικά λείπει από το νοσοκομείο περίπου το 30% των αναγκαίων μόνιμων γιατρών» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ «σε επίπεδο χώρας υπάρχει έλλειψη 30.000 γιατρών και νοσηλευτών». Όπως είπε ο ομιλητής «με τα παλαμάκια δεν ζει ούτε λειτουργεί ο γιατρός».

Ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί και στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΕΟΠΥΥ) της Νέας Ιωνίας το οποίο πάσχει από προσωπικό και «για να κλειστεί ένα ραντεβού, για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος μπορεί να περάσουν και μήνες». Η σημαντική πληροφορία που ανακοίνωσε είναι ότι η σύμβαση μίσθωσης με το σημερινό κτίριο του Κέντρου Υγείας στην Παναγούλη τελειώνει σε λίγους μήνες και είναι άγνωστο αν θα ανανεωθεί ή θα αναζητηθεί νέο κτήριο, άγνωστο που.

Ο κ. Αθανασίου μίλησε ακόμα για την συνταγογράφηση φαρμάκων και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν μπροστά σε νέο γύρο πανδημίας, ειδικά σε χώρους όπως είναι τα σχολεία. Τέλος πρότεινε να υιοθετηθούν από τα παρευρισκόμενα σωματεία αιτήματα, όπως ενδεικτικά:

Αιτήματα

  • Η άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να στηριχτεί αποφασιστικά το νοσοκομείο «Αγία Όλγα» που καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες πληθυσμού στη Νέα Ιωνία και τους γύρω δήμους.
  • Η στελέχωση του Κέντρου Υγείας της Νέας Ιωνίας με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών. Ο εξοπλισμός του με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, φυσικοθεραπευτήρια κλπ. Την 24ωρη λειτουργία του όλες τις μέρες του χρόνου.
  • Η δημιουργία δικτύου ουσιαστικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη την ευρύτερη περιοχή, με την ανάπτυξη Κέντρων Υγείας στην ευθύνη του κράτους, που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες κατοίκων και εργαζομένων.
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Να στηριχτεί αποφασιστικά το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών. Ούτε σκέψη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στις λαϊκές οικογένειες.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε από το Συνδικάτο Οικοδόμων ο κ. Κώστας Τούκας που τόνισε τη σημασία του δημόσιου συστήματος Υγείας και κατήγγειλε ότι στα εργοτάξια δεν υπάρχουν έλεγχοι για ατομικά μέτρα προστασίας, ενώ η κυβέρνηση αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις με αφορμή την πανδημίας κτυπώντας χρόνια κατεκτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Άλλες τοποθετήσεις

Ακολούθησε ο κ. Θανάσης Ζαπάντης, μέλος του ΔΣ του «Συλλόγου εργαζομένων στο Αγία Όλγα» που περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της περιοχής μας, μιλώντας για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, για κλειστή πτέρυγα λόγω κορωνοϊού, για προσλήψεις που δεν έγιναν, για την προτελευταία θέση στην Ευρώπη σε δαπάνες για την Υγεία, για τα απογευματινά πανάκριβα ραντεβού των ιατρών μέσα στο Νοσοκομείο, τα ΣΔΙΤ, καταλήγοντας ότι, «σε λίγο το Νοσοκομείο θα είναι επιχείρηση και δεν θα μπορείς να έχεις σωστή περίθαλψη αν δεν πληρώσεις».

Στη συνέχεια μίλησαν η κ. Ευαγγελάτου από το «Σωματείο εργαζομένων του δήμου Ν. Ιωνίας» που αναφέρθηκε στα αιτήματα για ποιοτική δημόσια Υγεία, εκπρόσωπος του «Συλλόγου Συνταξιούχων Αθήνας» που μίλησε επιπλέον για τις αυξανόμενες συμμετοχές σε φάρμακα και εξετάσεις, ο κ. Τάτσης από την «Ένωση Επαγγελματοβιοτεχνών Ν.Ιωνίας» που αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες  αυτή την περίοδο, ο κ. Ματθαίου ως πρόεδρος «του συλλόγου γονέων του 4ου δημοτικού», μέλος του ΔΣ της «Ένωσης Συλλόγων γονέων δήμου Ν.Ιωνίας» και δημ. σύμβουλος Ν.Ιωνίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφερόμενος στα προβλήματα των σχολείων λόγω της πανδημίας και τα μέτρα που πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξή του και εκπρόσωπος του «Συλλόγου Γυναικών Ν. Ιωνίας» λέγοντας χαρακτηριστικά «να μην πληρώσουμε εμείς τη δική τους κρίση».

Ο πρόεδρος του «Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Γ. Σεφέρης» κ. Κατιμερτζόγλου συνέχισε και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα σχολεία με την πανδημία, στάθηκε στο ζήτημα της καθαριότητάς τους και αναφέρθηκε στις κύριες επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι δημ. σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωσης Ν.Ιωνίας» κ.κ. Κατιμερτζόγλου, Τσουκαλάς και Ματθαίου, καθώς και άλλοι συμπολίτες.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ