Σχέδιο επιδότησης εργασίας: Τι προβλέπει και πότε ξεκινά

Το «κύμα» που αναμένεται να πλήξει τους εργαζόμενους των ιδιωτικών επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού θα προσπαθήσει να ανασχέσει η κυβέρνηση με το σχέδιο επιδότησης εργασίας.

Του Γιώργου Δημοσθένους

Με το σχέδιο αυτό θα στηριχθούν όσοι εργαζόμενοι κληθούν από τις επιχειρήσεις να εργαστούν με μειωμένα και ευέλικτα ωράρια.

Το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Ιουνίου και βασίζεται τόσο σε κρατικούς πόρους όσο και στο πρόγραμμα Support mitigating Unemployment Risks in Emergency (SURE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το οποίο η χώρα μας ευελπιστεί να εξασφαλίσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει αυτό το ποσό λόγω της υψηλής ανεργίας που έχει η χώρα αλλά και των σημαντικών τομέων της οικονομίας που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας όπως είναι η εστίαση ,ο τουρισμός και η βιομηχανία.

Η επιδότηση της εργασίας θα στηριχθεί στο ξεκίνημα του προγράμματος στους πόρους του προϋπολογισμού και στη συνέχεια αφού καθοριστούν επακριβώς οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το πρόγραμμα SURE.

Με βάση το πρόγραμμα οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων τους από πλήρες σε μερικής απασχόλησης ή σε εκ περιτροπής εργασία. Όταν θα συμβαίνει αυτό τότε θα παρεμβαίνει το κράτος και θα καταβάλει ένα μέρος της διαφοράς του μισθού που δεν θα πληρώνει η επιχείρηση. Το ποσοστό της διαφοράς του μισθού που θα καλύπτεται από το κράτος στην Ελλάδα θα κυμαίνεται από 40% έως 60%. Το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί αφού γίνει γνωστό ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα εξασφαλίσει η χώρα μας μέσω του προγράμματος SURE.

Για παράδειγμα αν κάποιος εργαζόμενος λαμβάνει σήμερα μισθό 900 ευρώ με την μετατροπή της σύμβασης τους σε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής θα πάει στο ήμισυ της αμοιβής δηλαδή στα 450 ευρώ.

Η επιχείρηση θα καταβάλει τα 450 ευρώ και το κράτος θα πληρώνει το 60% των 450 ευρώ, δηλαδή 270 ευρώ κάτι που σημαίνει πως ο εργαζόμενος θα λαμβάνει 720 ευρώ τον μήνα από 900 ευρώ που έπαιρνε πριν.

Το επιπλέον ποσό ο εργαζόμενος θα το λαμβάνει κατευθείαν από το κράτος μέσω ειδικής εφαρμογής και σε καμία περίπτωση δεν θα μεσολαβεί ο εργοδότης.

Σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις για την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης μισθού είναι:
– Η δυνατότητα χρήσης του προγράμματος να γίνεται μόνο από επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα πλήττονται από την επιδημία.
– Ρήτρα απαγόρευσης ένταξης του συνόλου του προσωπικού στο καθεστώς της επιδότησης (και αυτό το μέτρο ισχύει στο εξωτερικό).
– Αυστηρά πρόστιμα για όσους εργοδότες εντοπιστούν να απασχολούν εργαζομένους που έχουν μπει σε καθεστώς επιδότησης.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ