Τα 96 χρόνια από την ίδρυση της πόλης της Νέας Ιωνίας γιόρτασε η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας

Τα 96 χρόνια από την ίδρυση της πόλης της Νέας Ιωνίας γιόρτασε η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας με μια πολύπτυχη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου (επίσημης ημέρας της ιδρύσεως της Νέας Ιωνίας) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του συλλόγου, και περιελάμβανε την εξαιρετική παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Ένωσης Σπάρτης και Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας, κ. Λουκά Χριστοδούλου, συγκλονιστικών ιστορικών γεγονότων, που σχετίζονται με την ίδρυση της πόλης, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «30 Ιουνίου 1923-9 Δεκεμβρίου 1923: Από τους Ποδαράδες… στην Ιωνία», καθώς και από ένα όμορφο μουσικό πρόγραμμα με μικρασιάτικα τραγούδια, που τραγούδησαν η ταλαντούχα ερμηνεύτρια κ. Μαρία Σουλτάτου και η υπό τη Διεύθυνσή της Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Λειβαδιάς, συνοδεία εκλεκτών μουσικών.


Ο κ. Χατόγλου
Την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση προλόγισε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Κοσμάς Χατόγλου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως, σας καλωσορίζουμε στην αποψινή εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στα 96 χρόνια από την ίδρυση της πόλης μας, της Νέας Ιωνίας. Χθες το πρωί, στον Ναό των Αγίων Αναργύρων, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας κ.κ. Γαβριήλ και ακολούθησε τρισάγιο υπέρ των αειδήμων ιδρυτών της πόλεως και συμπατριωτών μας. Σήμερα, η βραδιά θα έχει πιο χαρούμενο χρώμα. Και θα θέλαμε να την απολαύσουμε μαζί.».


Ο κ. Γαβριήλ
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος και Ηρακλείου, κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος απευθύνοντας έναν χαιρετισμό στην εορταστική αυτή εκδήλωση είπε πως: «Νομίζω ότι την ημέρα, την οποία ο Θεός επιφυλάσσει για κάθε άνθρωπο, φυσικό ον, να εορτάζει τα γενέθλιά του, είναι μια ημέρα σημαντική για όλους μας. Και, ξέρετε, κάθε φορά που εορτάζουμε την ημέρα αυτή πόσο χαρά μας δίνει και πόσο αισιοδοξία. Έτσι, όπως είπε ο κ. Χατόγλου πολύ όμορφα, και τον ευχαριστώ, είναι ημέρα χαράς απόψε, διότι εορτάζουμε τα γενέθλια της πόλεώς μας. Συμπληρώθηκαν ήδη 96 χρόνια, και σε αυτά τα 96 χρόνια, στην πορεία αυτή, προσετέθησαν πολλές δραστηριότητες, πολλές αναμνήσεις, πολλές προσπάθειες για να μπορέσει να γίνει η Νέα Ιωνία αυτό που είναι σήμερα και αυτό το οποίο μας κάνει όλους να την καμαρώνουμε και να αισθανόμαστε υπερήφανοι, που είμαστε Ιωνιώτες και ζούμε σε αυτήν ακριβώς την όμορφη πόλη.

Έχουμε μεγάλη παράδοση και, ταυτόχρονα, μεγάλη ευθύνη. Έχουμε μία ταυτότητα Μικρασιάτικη προσφυγική, η οποία ταυτότητα αποτελεί και το μοναδικό στοιχείο, το οποίο στην πόλη μας, μαζί με την εφευρετικότητα, μαζί με το «επιχειρείν», μαζί με όλα τα μέτρα ανάπτυξης, τα οποία παρουσίασε και προσέφερε η Νέα Ιωνία όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Αττική και σε ολόκληρη την Ελλάδα,, δίδουν ακριβώς μερικά από αυτά. Αλλά, όμως, το προσφυγικό κομμάτι είναι αυτό το οποίο αποτελεί την ταυτότητα  αυτής της πόλης και, ταυτόχρονα, την ευθύνη την οποία έχουμε όλοι μας για να μπορέσουμε αυτό να το διαφυλάξουμε, να το αναδείξουμε και να το κάνουμε να γίνει, επίσης, ένα υπαρκτό στοιχείο ταυτότητος για τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας, τα οποία πρέπει και έχουμε χρέος όλοι μας, ο καθένας από τον δικό του τομέα, να κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να γνωρίσουν την ταυτότητα και την Ιστορία της πόλης τους.

Έτσι, λοιπόν, η ευκαιρία αυτή του εορτασμού των 96 χρόνων είναι ευκαιρία για να πούμε τα λόγια αυτά και να ευχηθούμε χρόνια πολλά στην πόλη μας, να ευχηθούμε χρόνια πολλά στη Νέα Ιωνία μας, η οποία συνεχίζει να πορεύεται. Και με τη Χάρη και την Ευλογία του Θεού θα συνεχίσει να πορεύεται. Και όλοι μας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, μέσα από το δικό του μετερίζι, θα έρθει να προστεθεί και να συμβάλλει σ’ αυτό το οποίο λέγεται ανάπτυξη, πολιτιστική, πνευματική, επιχειρηματική, δημοτική, σε όλα τα επίπεδα, τα οποία η Νέα Ιωνία μέχρι τώρα έχει θριαμβεύσει και έχει δώσει τόσους πολλούς εύσχημους καρπούς.

Να συγχαρώ τον κ. Χριστοδούλου, ως Πρόεδρο της Ενώσεως Σπάρτης, αλλά και ως Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., γι’ αυτήν την πρωτοβουλία, την οποία ανέλαβε με χαρά, ούτως ώστε να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις. Και να ευχηθώ σε όλους σας να έχουμε υγεία για να συνεχίσουμε όσα χρόνια περισσότερα μπορούμε να εορτάζουμε τα γενέθλια της πόλεώς μας. Και να είσαστε υπερήφανοι, που είσαστε Ιωνιώτες και Ιωνιώτισσες. Χρόνια πολλά στην πόλη μας.».


Ο κ. Χριστοδούλου
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας και Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας, κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος, προλογίζοντας την παρουσίαση των ιστορικών ντοκουμέντων, που σχετίζονται με την ίδρυση της Νέας Ιωνίας, ανέφερε πως: «Σήμερα, νιώθω λίγο περίεργα. Ξέρετε γιατί; Εμφανίζομαι ενώπιόν σας για πρώτη φορά ως Πρόεδρος στον ιστορικό αυτόν σύλλογο, που κόσμησε με την παρουσία του ως Πρόεδρος ο κ. Χάρης Σαπουντζάκης για 35 ολόκληρα χρόνια. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά με τη βοήθεια όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για το καλό του συλλόγου και των συμπατριωτών μας, και ότι θα ανταποκριθούμε και στις δικές σας προσδοκίες και στις δικές μας προσδοκίες. Σήμερα, είναι 9 Δεκεμβρίου 2019,και όπως είπε και ο Σεβασμιότατος, γιορτάζουμε τα εγκαίνια της πόλης.».

Ακολούθησε η συναρπαστική παρουσίαση του κ. Χριστοδούλου, που συμπεριελάμβανε δημοσιεύματα εφημερίδων, φωτογραφίες και έγγραφα της εποχής λίγο πριν και λίγο μετά από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας, και ολοκλήρωσε εμφανώς συγκινημένος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «96 χρόνια πριν, λοιπόν. Σήμερα, όλοι μαζί ας πούμε: Χρόνια πολλά Νέα Ιωνία. Σε αγαπούμε.».


Η κ. Θωμαϊδου
Κατόπιν, χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε και η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, λέγοντας πως: «Η συγκίνηση είναι μεγάλη πραγματικά μετά από τα ιστορικά στοιχεία, που ανέφερε ο Πρόεδρος, ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου. Τιμούμε σήμερα τα 96 χρόνια της πόλης μας, εδώ, σ’ αυτή την κοιτίδα των απογόνων της Σπάρτης της Μικράς Ασίας. Πράγματι, κάθε φορά που βρίσκομαι σ’ αυτή την ιστορική αίθουσα για μένα είναι πολύ μεγάλη τιμή και μπορώ να πω ότι ο χρόνος της πόλης μας δεν ήταν σκληρός για την πόλη μας. Τα χρόνια αυτά που πέρασαν ήταν χρόνια μοναδικά δημιουργίας, ζωμένα με κόπο, μόχθο και θυσίες πολλών αγαπημένων μας ανθρώπων, που σήμερα δεν είναι εδώ. Και, βέβαια, άλλοι είναι εδώ και πρέπει να τους τιμήσουμε όπως τους αξίζει. Από τα πρώτα πρόσωπα ζητούμε τη συνδρομή να προχωρήσουμε μπροστά την πόλη μας. Από τα δεύτερα πρόσωπα έχουν αποθησαυριστεί και στην καρδιά μας και στη μνήμη μας. Εκείνοι που έζησαν πριν από μας και έκαναν πολλά είναι απλοί άνθρωποι. Αυτοί γράψανε την ιστορία της πόλης μας, της μοναδικής πόλης μας, με ένα φορτίο συνδυασμένο μνήμης. Και εμείς είναι αυτό που καλούμαστε σήμερα να υπηρετήσουμε και να δώσουμε δύναμη και προοπτική στην πόλη μας. Σήμερα, λοιπόν, αποτιμούμε φόρο, φόρο τιμής, και αναλαμβάνουμε την υποχρέωση και το καθήκον και τη δέσμευση να φανούμε αντάξιοι στους αγέννητους ακόμα Ιωνιώτες και Ιωνιώτισσες. Αισθανόμαστε δυνατοί και περήφανοι για το αύριο της πόλης μας. Παίρνουμε από τους βωμούς των προγόνων μας τη φλόγα και το φως που μας έχουνε δώσει, για να φωτίζει κυρίως το αύριο της πόλης μας.  Μια φλόγα, που την οφείλουμε και στους δασκάλους μας, αγαπητέ κ. Σαπουντζάκη. Στους δασκάλους του ήθους, της αξιοπρέπειας, της εντιμότητας, της δουλειάς, που φωτίζουν από χθες και σήμερα και το αύριο. Σ’ αυτό το σημείο να σταθώ και να πω στον αγαπημένο μας φίλο και Πρόεδρο, τον κ. Λουκά Χριστοδούλου, πραγματικά του αξίζει ένα μεγάλο χειροκρότημα, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, με τη δύναμη της ψυχής του και τον ακούραστο αγώνα του, έχει καταφέρει πάρα πολλά. Και θα καταφέρει κι άλλα. Είμαι σίγουρη.  Γιατί το πάθος που έχει μας το μεταδίδει σε όλους εμάς, τους λίγο πιο νέους. Αλλά να ‘στε σίγουροι ότι όλοι μαζί θα παλέψουμε και θ’ αγωνιστούμε γι’ αυτή την πόλη, την αγαπημένη. Γι’ αυτή την ιστορική κληρονομιά των Σπαρταλήδων, όλων αυτών των προγόνων και των προσφύγων μας, με τους οποίους έχουμε να δώσουμε και να πάρουμε πολλά. Σας ευχαριστούμε κ. Χριστοδούλου. Υποκλίνομαι εγώ στην αγαπημένη μου πόλη και αισθάνομαι δέος που την υπηρετώ ως δήμαρχος. Δεσμεύομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, εγώ, οι συνεργάτες μου και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, να παλέψουμε, να αγωνιστούμε προσηλωμένοι σ’ αυτές τις προσδοκίες όλων για την προοπτική αυτή, που ανέφερα προηγουμένως, και που είμαστε σε θέση να δώσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ σε όλους. Χρόνια πολλά. Και εύχομαι την επόμενη φορά κ. Χριστοδούλου να μας συγκινήσετε ακόμα πιο πολύ. Να ‘στε καλά. Ευχαριστώ πολύ.».

Ιστορικά ντοκουμέντα
Αμέσως μετά, ο κ. Χριστοδούλου, απευθυνόμενος στον υπογράφοντα, προσκόμισε στην καθημερινή διαδικτυακή εφημερίδα «ΙΟΝΙΑΝΕΤ» συγκεκριμένα ντοκουμέντα, από αυτά που με μοναδικό τρόπο παρουσίασε, λέγοντας πως: «Κύριε Σαλονικίδη, εδώ είναι τα έγγραφα, για να τα δημοσιεύετε. Είναι απ’ το Γενικό Αρχείο του Κράτους, που ήρθαν στην κατοχή μου μετά από προσπάθειες πολλών μηνών.».


Η κ. Βασιλεία Κλαύση-Ζαχαράκη
Στη συνέχεια, η Ταμίας της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, κ. Βασιλεία Κλαύση-Ζαχαράκη αναφέρθηκε εν συντομία σε πληροφορίες σχετικά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Λιβαδειάς, καθώς και για την κ. Μαρία Σουλτάτου, η οποία, μαζί με τα μέλη της Χορωδίας του συγκεκριμένου συλλόγου, παρουσίασαν ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι, γιορτάζοντας με τον υπέροχο αυτόν τρόπο τα 96α γενέθλια της Νέας Ιωνίας, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας.

Παρουσίες
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε πως ανάμεσα στους πολυπληθείς  παρευρισκόμενους διακρίναμε μεταξύ άλλων: την Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Συγκοινωνίας κ. Αγγελική Σακκαλόγλου, τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ.κ. Γεώργιο Τσιακαλάκη και Σωτήριο Σκευοφύλακα, την Πρόεδρο του Ενιαίου Παραρτήματος Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου, και, φυσικά, σύσσωμο το Δ.Σ. του συλλόγου, όπως και πολλούς Προέδρους και εκπροσώπους προσφυγικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και σωματείων της πόλης.

Απόστολος Σαλονικίδης

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ