Τα προβλήματα της προσχολικής αγωγής κυριάρχησαν στην 21η συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Νέας Ιωνίας

Φόρος τιμής στον Α. Καφετζή
Στο ξεκίνημα της 21ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (30/9), στο Δημαρχιακό μέγαρο της πόλης, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ανακοίνωσε πως: «Με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του πρώην Δημάρχου του κυρίου Ανδρέα Καφετζή θα προσπαθήσουμε να αποτελέσουμε φόρο τιμής διαβάζοντας σύντομο βιογραφικό.», το οποίο διάβασε και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ασχολήθηκε με τα κοινά του Δήμου Νέας Ιωνίας, όπου κατάφερε να εκλέγεται επί τέσσερις συνεχόμενες τετραετίες. Διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημαρχίας του κυρίου Περτσεμλίδη και εξελέγη Δήμαρχος Νέας Ιωνίας από τη Δημοτική Ομάδα, μετά την ασθένεια και παραίτηση του τότε Δημάρχου, για έξι μήνες το 2004 (Σημ.:2002 το σωστό). Σίγουρα είναι απώλεια, σίγουρα ο Ανδρέας Καφετζής έχει προσφέρει και ως γιατρός στην πόλη μας. Και θα ακολουθήσει η τιμητική ενός λεπτού σιγή.».

Πράγματι, ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του εκλιπόντος και στη συνέχεια το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα το θέμα: «Ορισμός ανώτατου ορίου εξόδων κηδείας Δημάρχου».


Επιστολή Μανούρη για προσχολική αγωγή
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης, αναφέρθηκε σε μία επιστολή της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», σχετικά με τη μη εισαγωγή ως θέμα της ημερήσιας διάταξης την πρότασή της για συζήτηση που να αφορά στα προβλήματα λειτουργίας της Υποχρεωτικής Δίχρονης Δωρεάν Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Νέας Ιωνίας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η επιστολή δεν αναφερόταν ως αποδέκτη στο πρόσωπό του κάτι που στη συνέχεια ο κ. Μανούρης επανόρθωσε: Μεταξύ άλλων ο κ. Κουλούρης ανέφερε: «Θέματα στο Δ.Σ μπορούν να φέρνουνε ο Δήμαρχος, οι Υπηρεσίες, οι Αντιδήμαρχοι, η Εκτελεστική, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η Οικονομική Επιτροπή και οι επικεφαλής των παρατάξεων. Φυσικά, και οι δημότες, μετά από 25 υπογραφές και πάνω».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Παναγιώτης Μανούρης, υποστήριξε την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση λόγω της σοβαρότητάς του.

Κατόπιν, ο κ. Κουλούρης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Επειδή η Δημοτική Αρχή αυτό που οφείλει να κάνει, και δεν κάνει χάρη σε κανέναν, έχει λιώσει πολλά παπούτσια αυτές τις μέρες για να δώσει μια λύση σ’ αυτό το πρόβλημα που έχει εμφανιστεί, να είστε σίγουροι ότι το μόνο που δεν έχει θέμα είναι να κάνει ενημέρωση. Ίσα-ίσα, η Δήμαρχος, είμαι βέβαιος, χωρίς να την έχω ρωτήσει, ότι θα ήθελε με μεγάλη χαρά να κάνει ενημέρωση για το τι έχει κάνει μέχρι τώρα και τι προτίθεται να κάνει για αυτά τα παιδιά.». 


Η κ. Θωμαΐδου
Στη συνέχεια, η κ. Θωμαΐδου προέβη σε μια αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση των σχολείων που φιλοξενούν παιδιά της προσχολικής αγωγής, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Σήμερα, η πόλη μας αντιμετωπίζει το καίριο αυτό πρόβλημα, στερούμενη βασικών υποδομών, όλοι σας το γνωρίζετε αυτό, κάτι που είχαμε επισημάνει και ως αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και ως αντιπολίτευση είχαμε ζητήσει την εξαίρεση του Δήμου από την εφαρμογή αυτού του μέτρου μέχρι και την τελευταία στιγμή.», «Υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση όλων όσων είναι υπεύθυνοι. Και, μάλιστα, είχαμε πει στο τελευταίο συμβούλιο ότι ό,τι δεν είχε γίνει τα τελευταία τρία χρόνια, είχε γίνει μέσα σε δύο μήνες μετά τις εκλογές. Και, μάλιστα, είχα ευχαριστήσει και τον κ. Αντιδήμαρχο. Αναλαμβάνοντας τη 2 Σεπτέμβρη βρεθήκαμε στο ότι έπρεπε να λειτουργήσουν 10 τμήματα. Και, βέβαια, διαπιστώσαμε ότι δεν είχανε γίνει οι απαραίτητες εργασίες για τη δημιουργία τους. Ξαναζήτησα τη 2 Σεπτέμβρη, όταν αναλάβαμε, από την Περιφέρεια και από το υπουργείο Παιδείας την αναστολή και την αναβολή της όλης διαδικασίας. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και, φυσικά, δεν έγινε το ίδιο που έγινε σε άλλους Δήμους. Η προσχολική έπρεπε ντε και καλά να εφαρμοστεί. Και ποιο ήταν το ζητούμενο και το αποτέλεσμα; Γιατί αν τυχόν γυρνάγαμε πίσω, δεν θα υπήρχανε «βάουτσερ» για να μπορούσανε να πάνε τα παιδιά ξανά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αντ’ αυτού, βέβαια, ζήτησα και πήρα από το υπουργείο Παιδείας «βάουτσερ». Όμως, σε συζήτηση και σε συνεννόηση με τους γονείς, οι γονείς δεν δέχτηκαν κάτι τέτοιο, λόγω των διαφόρων ηλικιών που υπήρχαν. Αναλαμβάνοντας, λοιπόν, τη 2 Σεπτέμβρη βρεθήκαμε στο ότι έπρεπε να λειτουργήσουν δέκα τμήματα. Και, φυσικά, από την πρώτη κιόλας μέρα, ενώ υποτίθεται ότι δεν θα υπήρξε κανένα πρόβλημα, στηρίξαμε και την απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ., όπως σας είπα προηγουμένως, στις 27/8, και κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μην υπάρξει πρόβλημα με τα παιδιά.»

Επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, η κ. Θωμαΐδου αναφέρθηκε στα προβλήματα που συνάντησε η Δημοτική Αρχή αφότου ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα πως: «Εμείς μιλάμε με έργα και όχι με λόγια», επιδεικνύοντας παράλληλα κάποιες φωτογραφίες που κατά τη γνώμη της ενίσχυαν τα λεγόμενά της.

Ακόμη, η κ. Θωμαΐδου μέμφθηκε τον κ. Μανούρη για την απουσία του από παλαιότερο δημοτικό συμβούλιο, ανάμεσα στα θέματα του οποίου ήταν και η συζήτηση για την προσχολική αγωγή, λέγοντας ότι κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια, «γιατί το πρώτο έγγραφο που έστειλε ο κ. Μανούρης ήτανε αν έχουμε χώρους κατάλληλους να του δώσουμε για γραφεία της παράταξής τους.», και στη συνέχεια διάβασε το σχετικό έγγραφο.

Επιπλέον, η κ. Θωμαΐδου ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Μέσα σε 20 μέρες, από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, έχω φέρει εις πέρας και μπορώ να σας διαβάσω αναλυτικά τι έχουνε γίνει στα 10 τμήματα. Και, φυσικά, όλα λειτουργούν. Και λειτουργούν πολύ καλά. Και αυτό θα σας το αποδείξω.» και στη συνέχεια αναφέρθηκε λεπτομερώς στις ενέργειες που έγιναν από τις υπηρεσίες του Δήμου για την επίλυση των προβλημάτων στα σχολεία.


Ο κ. Μανούρης
Αργότερα, ο κ. Μανούρης ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού θέματος, λέγοντας μεταξύ άλλων πως (Σημ.: δείτε βίντεο): «Όσον αφορά το ότι είστε έτοιμοι να χτίσετε σχολεία, προς το παρόν αυτό που ετοιμάζεστε να χτίσετε είναι Δημαρχείο.». 

Ο κ. Καναβός
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Μιλτιάδης Καναβός, ο οποίος, αφού επέρριψε ευθύνες τόσο στη νυν όσο και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αναφέρθηκε σε προβλήματα παιδικών σταθμών και σχολείων της Νέας Ιωνίας, όπως του μεταφέρθηκαν σε ενεστώτα χρόνο από τους διευθυντές τους, πρότεινε τι πρέπει να γίνει και τι αιτήματα πρέπει να διεκδικηθούν άμεσα, και ολοκλήρωσε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Κυρία Δήμαρχε, θα ήθελα να πω σε όλους τους συναδέλφους ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα, για να τα διαχειριστούμε. Δεδομένα που απαιτούν: Σύνθεση, συναίνεση, όσμωση απόψεων, ανοχή στη διαφορετική άποψη και, ουσιαστικά, σοβαρή συζήτηση επί των θεμάτων. Μην βάζετε με τον τρόπο σας την κοινωνία στο περιθώριο και την αντιπολίτευση απέναντί σας.». 


Ο κ. Γκότσης
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Ηρακλής Γκότσης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω να αιτηθούμε να εξαιρεθούμε από την προσχολική εκπαίδευση, γιατί θα είχαμε πού σοβαρό πρόβλημα με το ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο.. Επομένως, ήταν μονόδρομος.» και ακόμη ισχυρίστηκε μεταξύ πολλών άλλων πως: «Τουλάχιστον από μας έγινε μια πολύ σημαντική προσπάθεια και ήτανε το 90% έτοιμα όταν εμείς παραδώσαμε τον Δήμο.». 

Ο κ. Κατιμερτζόγλου
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Κωνσταντίνος Κατιμερτζόγλου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» είχαμε βάλει επί τάπητος από την αρχή, που ψηφίστηκε το μέτρο της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής, την ουσία του προβλήματος. Δηλαδή, της έλλειψης χώρων, την υποχρηματοδότηση, την αδιοριστία μόνιμου διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού. Τα βάζαμε όχι τώρα, τα βάζαμε χρόνια πριν. Και τα βάζανε και τα Σωματεία των Εκπαιδευτικών, τα έβαζαν και οι Σύλλογοι Γονέων. Και παρόλα αυτά δεν έγινε τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση.».

Ακόμη, ο κ. Κατιμερτζόγλου άσκησε δριμύτατη κριτική στη Δημοτική Αρχή για τις εργασίες που έγιναν στα σχολεία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Άφησαν σωρεία προβλημάτων ανεπίλυτα.», στα οποία αναφέρθηκε, ενώ ολοκληρώνοντας ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι πραγματικά όλοι οι χώροι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι ελεύθεροι, κάποιοι που ανήκουνε στον Δήμο, με την πρέπουσα σοβαρότητα να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, να εξεταστούνε ως μελλοντικές ανεγέρσεις σχολικών κτηρίων, και με απόφαση του Δ.Σ. να χρηματοδοτηθούν όλα αυτά.». 

Η κ. Βάσιλα
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «εκτός σχεδίου» κ. Αγγελικής Βάσιλα, η οποία έκανε ειδική μνεία «στην παράδοση χώρων σε ιδιώτες, που μπορεί να γίνει μέσα σε μία νύχτα», φέρνοντας ως παράδειγμα «το Ο.Τ. 445, στον Περισσό, όπου θα κατασκευαστεί το «Ιωνικό Πάρκο» από την οικεία Μητρόπολη, με τις ψήφους σχεδόν όλων των παρατάξεων», και ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Τα τελευταία 16 χρόνια στη Νέα Ιωνία χτίστηκαν 1 νηπιαγωγείο και 1 παιδικός σταθμός.». 


Ο κ. Χατζηιωάννου
Στη συνέχεια, τον λόγο ζήτησε και έλαβε με τη σύμφωνη γνώμη του Σώματος του Δ.Σ. ο αμέσως προηγούμενος Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Σχολικών Επιτροπών, κ. Χρήστος Χατζηιωάννου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Σε ό,τι αφορά σε ζητήματα της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και γενικά της εκπαίδευσης υπάρχουν τρεις αρμόδιοι με διαφορετικές αρμοδιότητες ο καθένας οριοθετημένες. Ο Δήμος σε ό,τι αφορά στην κτηριακή υποδομή και στη συντήρησή της, η ΚΤ.ΥΠ. (Σημ.: Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) σε ό,τι αφορά την παροχή του απαραίτητου προσωπικού, και το υπουργείο Παιδείας για όλα τα υπόλοιπα, το εκπαιδευτικό έργο, τους δασκάλους και οτιδήποτε αφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Χατζηιωάννου είπε μεταξύ άλλων πως: «Σε ό,τι αφορά στον Δήμο: Ναι μεν η προσχολική αγωγή θεσμοθετήθηκε νομοθετικά τον Σεπτέμβρη, αν θυμάμαι καλά, του ’17. Και φαίνεται ότι είναι πολλά τα χρόνια. Αλλά οι όροι και οι προϋποθέσεις, οι εφαρμοστικές διατάξεις μας ήρθαν τον Μάιο. Ο χρόνος που είχαμε ήταν πολύ λίγος. Το πού χρειαζόμαστε ακριβώς σχολεία είχαμε κάνει εμείς μια έρευνα με πρωτοβουλία δικιά μας, επιβεβαιώθηκε εν μέρει. Μας ήρθαν τον Ιούνιο οι αλλαγές. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι κάτι που ξέρουνε όσες παρατάξεις ασχολήθηκαν και ήταν στις συσκέψεις που κάναμε προεκλογικά. Στις περιοχές που θέλαμε τις περισσότερες αίθουσες δεν υπήρχαν διαθέσιμοι χώροι. Κανένας. Αναφέρομαι στις περιοχές Νεάπολη, Σαφράμπολη, Ινέπολη, Περισσός. Αντίθετα, σε περιοχές όπου δεν είχαμε ανάγκες, είχαμε αίθουσες. Αναφέρομαι σε Αλσούπολη, Καλογρέζα και Κέντρο.», εξήγησε τους λόγους που επιλέχτηκαν οι συγκεκριμένες 10 αίθουσες για να λειτουργούν ως παραρτήματα νηπιαγωγείων, διευκρίνισε μεταξύ άλλων «την προσωρινότητα των μέτρων» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Το Δ.Σ. στην τελευταία συνεδρίασή του πήρε ανάσα ενός χρόνου, για να μπορέσει να τρέξει και να υλοποιήσει λύσεις τέτοιες, που θα είναι ακόμα καλύτερα.». 

Η κ. Θωμαΐδου
Δύο ώρες μετά από την έναρξη της συνεδρίασης, η συγκεκριμένη συζήτηση για την προσχολική αγωγή ολοκληρώθηκε με την εκ νέου επίδειξη φωτογραφιών από την κ. Θωμαΐδου, προκειμένου να υπερασπιστεί τα αρχικώς λεγόμενά της και να απαντήσει σε όλα όσα αντίθετα ακούστηκαν από τον κ. Καναβό, ενώ ολοκληρώνοντας ανέφερε πως: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύση και να προσπαθήσουμε να βρούμε όλοι μαζί τις λύσεις και να αγωνιστούμε και να βρούμε οικόπεδα και επιχορηγήσεις. Είμαστε σε αυτή εδώ την κατεύθυνση.».

Ακολούθησε η διαδικασία υποβολής ερωτήσεων, καθώς και η συζήτηση των εκτός και εντός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, που θα συμπεριληφθούν σε επόμενο σχετικό ρεπορτάζ.

Απόστολος Σαλονικίδης


Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ