Τα σοβαρά προβλήματα του 4ου Δημοτικού, ξεχώρισαν κατά την 22η Συνεδρίαση του Δ.Σ. Νέας Ιωνίας (videos)

Μία ακόμη επεισοδιακή συνεδρίαση (21η Τακτική) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (21/10), η οποία διακόπηκε στις 3 η ώρα τα χαράματα της Τρίτης (22/10), όπου κυριάρχησε το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα (που έφερε η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση») για τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στο 4ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, λόγω των εργασιών για την ανέγερση του Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης Αυτοκινήτων, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 150, το οποίο γειτνιάζει με το συγκεκριμένο σχολείο.

Με δεδομένο το γεγονός της εισαγωγής 5 διαφορετικών ψηφισμάτων, σε συνδυασμό με τα 31 θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς πρότεινε να προταχθεί το θέμα του 4ου Δημοτικού Σχολείου, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης.

Ο κ. Ματθαίου
Έτσι, λοιπόν, μετά από 45 (!) λεπτά από την έναρξη της συνεδρίασης, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, κ. Αλέξανδρος Ματθαίου έκανε μια σύντομη παρουσίαση των προβλημάτων του εν προκειμένω σχολείου, ζητώντας μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση αυτή να αντιμετωπιστεί άμεσα» καθώς και «να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.»

Επίσης, ο κ. Ματθαίου κατήγγειλε πως: «Σε ώρα διαλλείματος ο τεράστιος κάδος του μηχανήματος εκσκαφών κατά την περιστροφή του μηχανήματος πέρασε πάνω από τον αύλειο χώρο του σχολείου, όπως ανέφερε και η δασκάλα, χωρίς, βέβαια, να γνωρίζουμε και πόσες άλλες φορές έχει συμβεί αυτό, δείγμα των πολύ επικίνδυνων εργασιών, που από τύχη δεν είχαμε κάποιο δυσάρεστο γεγονός.». Ακόμη έθεσε θέμα ασφάλειας και του κτηρίου του σχολείου.», τόνισε μεταξύ άλλων πως «Στον χώρο που στεγάζεται ο καυστήρας του σχολείου παρουσιάστηκε ρωγμή.» και ακόμη αναφέρθηκε στην «ύπαρξη ενός πυκνού σύννεφου σκόνης, το οποίο αναπνέουν μαθητές και δάσκαλοι.», και παράλληλα καταλόγισε «τεράστιες ευθύνες και ολιγωρία εκ μέρους της Περιφέρειας και  του Δήμου, διότι δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο.». (δείτε video εδώ)

Η κ. Ψαραδάκου
Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στην Αντιπρόεδρο του ίδιου συλλόγου γονέων, κ. Κατερίνα Ψαραδάκου, η οποία εξέθεσε την κατάσταση που επικρατεί στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, διάβασε ένα απόσπασμα εγγράφου του συλλόγου, που εστάλη στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, με το οποίο ο σύλλογος ζητούσε να λάβει κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια που διέπουν το πλαίσιο λειτουργίας ενός εργοταξίου, κι ακόμη είπε μεταξύ άλλων πως: «Σε συνάντησή μας με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, επειδή πήγαμε στο εργοτάξιο, μας ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει προφορικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να μην πλησιάζουν στα τρία μέτρα από τη μάντρα ούτε γάτα όχι παιδιά. Και η απάντηση από τον Δήμο ήταν ότι: «Θα το δούμε.». τόνισε την επικινδυνότητα της κατάστασης. και σημείωσε ότι «τα μηχανήματα έργου του εργοταξίου σταθμεύουν ακριβώς δίπλα από τη μάντρα του σχολείου. Έκανε λόγο για τον ενοχλητικό θόρυβο. (δείτε video εδώ)

Η κ. Θωμαΐδου
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, η οποία είπε μεταξύ άλλων πως: «Το συγκεκριμένο έργο έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο από όλες σχεδόν τις παρατάξεις. Είναι ένα έργο πνοής για την πόλη μας. Όπως ξέρετε πολλά χρόνια προσπαθούσαμε για το συγκεκριμένο έργο με κάθε τρόπο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή την πρόταση. Και να που η Περιφέρεια τελικά ανέλαβε να κάνει αυτό το πολύ  σημαντικό έργο, όπως είπα και προηγουμένως: έργο πνοής για την πόλη μας. Όλα αυτά που λέτε έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι ένα έργο πολύ μεγάλο, πολύ δύσκολο και σίγουρα σε τέτοια έργα δημιουργούνται πολλά προβλήματα πολλώ δε όταν υπάρχει δίπλα και ένα σχολείο. Σίγουρα αυτά που είπατε είναι, και πρέπει να καθιστούν σαν δημοτική αρχή τη δική μας τη διοίκηση, που παρακολουθούμε το έργο. Γιατί, όπως είπα, δεν είναι δικό μας το έργο. Το έργο το κάνει και το έχει αναλάβει η Περιφέρεια. Η διαχειριστική αρχή δεν είμαστε εμείς. Είναι η Περιφέρεια. Η εποπτεία δεν είναι δικιά μας. Η διαχειριστική και η επιβλέπουσα αρχή δεν είμαστε εμείς. Είναι η Περιφέρεια.», επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Σαν δημοτική διοίκηση παρακολουθούμε το έργο και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.», ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η διοίκηση έκανε εγγράφως τις προτάσεις σαν διοίκηση στην Περιφέρεια.» και ακόμη διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Είμαστε σε διαδικασία και με τον εργολάβο και τον παρακολουθούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το έργο το συγκεκριμένο.» (δείτε video εδώ)

Ο κ. Μανούρης
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ περιγραφικός ο τρόπος με τον οποίο φέρνει το θέμα η «Λαϊκή Συσπείρωση», αλλά και η τοποθέτηση που έγινε από την εκπρόσωπο των γονέων. Είναι προφανές ότι δεν περιμένει κάποιος ότι θα γίνονται τα έργα στην Ελλάδα με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται σε σοβαρές χώρες του εξωτερικού, προστατεύοντας κάθε φορά, ανάλογα με την επικινδυνότητα, και τη ζωή η οποία εξελίσσεται γύρω-γύρω.»

Επίσης, ο κ. Μανούρης διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Διαβάσαμε αναλυτικά και ξέρουμε ότι ο Δήμος πρέπει να έχει την επίβλεψη. Η Περιφέρεια είναι αυτή η οποία έχει συνάψει τη σύμβαση με τον εργολάβο. Από τη σύμβαση απορρέουν κάποιες ευθύνες και ρήτρες τις οποίες έχει ο εργολάβος.» και ακόμη τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει άμεση διακοπή των εργασιών. Δεύτερον, να τεθεί και στη γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και στη γνώση των ανθρώπων που εμπλέκονται (γονέων και του διευθυντή του σχολείου) από την κ. Δήμαρχο ποια είναι τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται και απορρέουν από τη σύμβαση με βάση τον νόμο (γιατί το προβλέπει ο νόμος), ποιες οι ρήτρες που προβλέπονται σε περίπτωση που παραβιάζεται ο νόμος περνώντας πάνω από τα κεφάλια των παιδιών αυτό που λέει η δασκάλα και οιοδήποτε άλλοι.»

Ο κ. Γκότσης
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Ηρακλής Γκότσης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Το έργο είναι μεγάλο και είναι και δύσκολο, αλλά θεωρώ ότι είναι πλεονέκτημα το ότι είναι σε περιορισμένο χώρο και δεν έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, παρά μόνο κυκλοφοριακές κατά την άποψή μου. Βέβαια, γειτνιάζει με το σχολείο.»

Επίσης, ο κ. Γκότσης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Το έργο δεν θα πλησιάσει ούτε καν τη μάντρα του σχολείου. Έχουν ληφθεί και μέτρα, έχουν γίνει εδαφολογικές μελέτες.» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως: «Υπάρχουν, αν δεν κάνω λάθος, ή 13 ή 16 αδειοδοτήσεις για να ξεκινήσει αυτό το έργο. Επομένως, υποθέτω, θεωρώ, το πιστεύω ότι έχουν ληφθεί και μέτρα ασφάλειας τα οποία είναι πολύ βασικά.», και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως: «Σαν παράταξη θεωρούμε ότι η μελέτη που έχει γίνει από τη δική μας υπηρεσία με την επίβλεψη της Περιφέρειας βασικά μέτρα ασφάλειας υπάρχουν. Το αν εφαρμόστηκαν είναι άλλο ζήτημα.».

Ο κ. Μπράτιμος
Κατόπιν, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη-21ος Αιώνας», κ. Νικόλαος Μπράτιμος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Αν πράγματι δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τίποτα, υπάρχει τρόπος οι γονείς να σταματήσουν τον Δήμο αν δεν σας ικανοποίησε αυτό που σας είπε η κ. Θωμαίδου. Αλλά μέχρι να κάνετε κάποιες ενέργειες νομίζω ότι θα σας έχει απαντήσει η κ. Θωμαΐδου.».

Η κ. Βάσιλα
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η επικεφαλής της παράταξης «εκτός σχεδίου», κ. Αγγελική Βάσιλα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη για το συγκεκριμένο έργο. Ούτε έργο πνοής είναι για τη Νέα Ιωνία και ούτε όλοι το είχανε ψηφίσει ή το είχαν υποστηρίξει.», τονίζοντας, παράλληλα, πως: «Εμείς έτσι κι αλλιώς είμαστε αντίθετοι με το έργο αυτό. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή αφορά το σχολείο και τα παιδιά, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η Δημοτική Αρχή είναι να συνδράμει στις απαιτήσεις των κατοίκων, να σταματήσει το έργο και να κοιτάξει εάν τηρούνται οι οποιεσδήποτε συμβάσεις.» (δείτε video εδώ)

Παρεμβάσεις
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Θεόδωρο Χαμαλίδη («Λαϊκή Συσπείρωση») και Μιλτιάδη Καναβό («Δημιουργία Αλληλεγγύη» να ζητούν «διακοπή εργασιών», ενώ αμέσως μετά ο κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος («Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη-21ος Αιώνας») χαρακτήρισε το έργο ως «στρατηγικής σημασίας» και επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η «Λαϊκή Συσπείρωση», διογκώνει τα προβλήματα», αναγνωρίζοντας μόνον «τη σκόνη και τον θόρυβο» ως προβλήματα.

Ο κ. Κατιμερτζόγλου
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Κωνσταντίνος Κατιμερτζόγου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Όταν ξεκινάει ένα έργο, οπωσδήποτε η πρόληψη για οποιοδήποτε ατύχημα είναι καλύτερο από το να θεραπεύσεις μετά το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί. Αυτή τη στιγμή κάποιοι το έχουνε ρίξει στη μαντική ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποια κατάρρευση ή καταστροφή ή να προκληθούν ρωγμές. Κάποιοι άλλοι εδώ λένε ότι διογκώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» το πρόβλημα, και κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν πρέπει να παρθούν πρόσθετα μέτρα.», αναρωτήθηκε «αν πάρθηκαν αρχικά μέτρα» και ζήτησε «να παρθούν μέτρα ασφαλείας και να σταματήσουν οι εργασίες μέχρι να ενεργοποιηθούν αυτά τα μέτρα.» (δείτε video εδώ)

Ο κ. Κουκουλάρης
Ακολούθως, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη-21ος Αιώνας», κ. Νικόλαος Κουκουλάρης, ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. «να προστατέψει τους συμβούλους από τον κόσμο και να εκκενώσει την αίθουσα», άποψη που κατόπιν έντονων διαμαρτυριών των παριστάμενων γονιών ανασκεύασε, λέγοντας πως δεν εννοούσε αυτό που όλοι άκουσαν, αλλά πως: «Εγώ δεν είπα να τους βγάλεις έξω, αλλά στα πλαίσια της προστασίας έχεις το δικαίωμα μέχρι και να αδειάσεις την αίθουσα.» (δείτε video εδώ)

Ο κ. Χατζησαββίδης
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αριστείδης Χατησαββίδης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Η δική σας η παρουσία και ο τρόπος που εκφράζεστε εδώ οφείλεται στον φόβο για τα παιδιά σας. Δεν οφείλεται κάπου αλλού. Μπορεί να οφείλεται και κάπου αλλού σε έναν βαθμό. Αλλά εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι το κυρίαρχο. Επομένως, την απόφαση, να το ξέρετε καλά, θα την πάρουν όσοι είναι παρόντες από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θα την πάρετε εσείς, όσο κι αν φωνάξετε.», ενώ στη συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η Δήμαρχος, που είναι και πολιτική μηχανικός, είπε ότι καταλαβαίνει, θα έχει επαφές με την Περιφέρεια, θα έχει επαφές και με τον εργολάβο. Επειδή η ιστορία στην πατρίδα μας, παρόλο που ψηφίζονται νόμοι, δεν εφαρμόζονται, και ο νόμος για την Υγιεινή και την Ασφάλεια, που ψηφίστηκε το ’85, και γίνεται της κακομοίρας σε εργοστάσια και σε χώρους που κινδυνεύει η ζωή των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί είναι ένα σημαντικό ζήτημα, που μας ευαισθητοποιεί, μας προβληματίζει, μας φοβίζει. Είναι μέσα στη ζωή αυτά τα προβλήματα.» και ακόμη πρότεινε πως: «Δεν είναι κακό να κλείσουμε και μια δυο μέρες το εργοτάξιο για να βάλει η Περιφέρεια τον εργολάβο να τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας. Θα είναι, μάλιστα, και μια σπουδαία αρχή για να καταλάβουν οι εργολάβοι, που θέλουν να αυξάνουν τα κέρδη τους, ότι πρέπει να εφαρμόζουν την υγεία και την ασφάλεια  για όλους τους ανθρώπους που επηρεάζει αυτό το έργο. Δεν είναι κακό. Εγώ, λοιπόν προτείνω να γίνει μια επιτροπή με επικεφαλής εσάς κ. Δήμαρχε, που να κάνετε τις επαφές και με την Περιφέρεια και με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, και να μπει και από μας, από τον Δήμο, ένας άνθρωπος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, που να μπορεί να επιβλέπει και να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει όταν βλέπει ότι δεν γίνονται καλά τα έργα μέσα στο πλαίσιο της ασφάλειας, και να καταλάβουν όλοι ότι εδώ δεν παίζουμε, ότι εδώ θα γίνει σοβαρή δουλειά.» (δείτε video εδώ)

Ο κ. Τσιακαλάκης
Κατόπιν, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Τσιακαλάκης («Δημιουργία Αλληλεγγύη») ρώτησε την κ. Θωμαΐδου πως: «Εδώ και μέρες βουίζει ο τόπος, πριν φτάσουμε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι όλοι αυτοί οι γονείς, και πολλοί άνθρωποι είναι απ’ έξω, γιατί δεν είναι μόνο αυτοί εδώ οι άνθρωποι, είναι και άλλοι, ότι έχουν πρόβλημα με το έργο αυτό και τα μέτρα προστασίας για τα παιδιά τους και για το περιβάλλον γύρω. Εγώ δεν κατάλαβα, ενώ ακούγεται και βουίζει ο τόπος, γιατί έπρεπε να φτάσουμε σήμερα στο Δ.Σ. και να πάτε αύριο να ρωτήσετε τους μηχανικούς και την Περιφέρεια τι μέτρα θα χρειαστεί να κάνουνε όλοι μαζί, και ως μηχανικός δεν λάβατε εσείς μια πρωτοβουλία και να πάτε να τους πείτε τι μέτρα χρειάζονται να κάνουνε; Δεν σας νοιάζουνε; Οι δημότες σας είναι. Τα παιδιά τους είναι. Χρειάζεται να δείτε τον εργολάβο;».

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου
Ακολούθως, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σάββας Χατζηκωνσταντίνου («Ενότητα για τη Νέα Ιωνία») ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας και όλοι μας το έχουμε ανάγκη. Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε από τους δικούς μας μελετητές και έχουν πάρει όλα τα μέτρα ασφάλειας.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Μπορεί η Τεχνική Υπηρεσία η δική μας σε συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, να ελέγξει αν ο εργολάβος ο συγκεκριμένος πληροί τους όρους. Αν δε, να γίνει μία συνάντηση, να πάρει όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγείας που χρειάζονται για το συγκεκριμένο έργο.»

Ο κ. Χριστοδούλου
Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλειος Χριστοδούλου («Δημιουργία Αλληλεγγύη») ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Σαν διοίκηση παρακολουθείτε το έργο. Με ποιον παρακολουθείτε το έργο; Με κανέναν. Ξέφυγε, λέτε, το μηχάνημα και θα φτιάξουμε το ρήγμα. Εάν είχατε κάποιο παιδί εσείς της Διοίκησης και όλα τα βλέπετε τέλεια μέσα, θα συζητάγατε για τσάπα, που πέρασε από πάνω και όλα καλά και θα δούμε τι θα συμβεί;», πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως: «Σε όλα απαντάτε: «Θα το δούμε.».», και ακόμη τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Πρέπει να παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος. Έκανε λάθος, φαίνεται, και ο κόσμος, που επέλεξε για Δήμαρχο.»

Ο κ. Κανλής
Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Χρήστο Κανλή («Ενότητα για τη Νέα Ιωνία») να λέει μεταξύ άλλων πως: «Κατ’ αρχήν όλοι οι γονείς έχουν έρθει γιατί όντως έχουν διαπιστώσει κάποια όχληση για τα παιδιά τους και είναι σημαντικό θέμα. Παρόλα αυτά θα πω ότι το πρόβλημα σε σκόνη ή ηχητικά ή το πρόβλημα ήχου δεν είναι τόσο σημαντικά για να μπορούμε να πούμε ότι θα σταματήσει ένα έργο. Πρέπει να δούμε ακριβώς τι προβλήματα έχουν δημιουργήσει στην πράξη κατά τη διαδικασία εκτέλεσης του έργου.», και ακόμη πρότεινε μεταξύ άλλων πως: «Να δούμε, λοιπόν, αρχής γενομένης από αύριο το πρωί, κι από χθες θα έλεγα, ακριβώς ποια θέματα είναι αυτά που απασχολούν στην πράξη και στην ουσία κι αυτά να τα λύσουμε.», προσθέτοντας πως: «Το θέμα είναι να δούμε πώς μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα άμεσα και αν χρειαστεί να γίνει και μια επιτροπή παρατάξεων και μηχανικών και να το δει.»

Η κ. Θωμαΐδου
Κατόπιν, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, έλαβε και πάλι τον λόγο, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Όπως εξήγησα και προηγουμένως είναι ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο. Από την πρώτης στιγμή που ήρθαμε σαν  Δημοτική Αρχή παρακολουθούμε κάθε έργο που έχει ξεκινήσει αυτό το χρονικό διάστημα. Και αυτά, βέβαια, και κάποια άλλα από τα έργα που είχανε σταματήσει. Έχουν οριστεί από την Τεχνική Υπηρεσία και το παρακολουθούμε από την αρχή. Και δεν είναι μόνο ένας μηχανικός που παρακολουθεί το έργο, αλλά το παρακολουθούν αρκετοί μηχανικοί από την Τεχνική Υπηρεσία. Παρά ταύτα δεν σημαίνει ότι δεν δείχνουμε ευαισθησία στα παιδιά. Σίγουρα πρέπει να προταχτεί αυτό και σίγουρα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όμως, για κάθε τέτοιο σημαντικό έργο κάθε βήμα, κάθε στάδιο εργασιών, έχει και μέτρα προστασίας και υγιεινής και προστασίας και ασφάλειας. Όπως εξήγησα και προηγουμένως, το συγκεκριμένο έργο δεν έχει καλά-καλά ξεκινήσει. Έχει γίνει η περίφραξη του κάτω κομματιού και αυτό γιατί έρχεται σε γειτνίαση με το άλλο το έργο, το μεγάλο και πολύ σημαντικό, που κι αυτό το κάνει η Περιφέρεια και είχε σταματήσει κι αυτό για ένα διάστημα.».

Επίσης, η κ. Θωμαΐδου είπε μεταξύ άλλων πως: «Δεν θα αφήσω, τουλάχιστον εγώ, όπως είπατε έχω και ‘γω μία ευθύνη ως μηχανικός. Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε ένα τέτοιο έργο, όπως και τόσα άλλα έργα, που έχουνε ξεκινήσει και θα ξεκινήσουνε στην πόλη μας. Και, δυστυχώς, γειτνιάζουνε με σημαντικούς θύλακες της πόλης μας.» (δείτε video εδώ και εδώ)

Ο κ. Ματθαίου
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε και πάλι ο κ. Αλέξανδρος Ματθαίου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Να ξεκινήσω με το εξής: Σε αντίθεση μερικών απόψεων, που ακούστηκαν εδώ μέσα και θυμίζουν άλλες εποχές, οι γονείς και οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να κινητοποιούνται, να διαμαρτύρονται και μέσω της παρέμβασής τους να επιδιώκουνε και να ωθούν σε θετικές γι’ αυτούς εξελίξεις.», επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η κ. Δήμαρχος και ορισμένες, ευτυχώς λίγες, από εδώ μέσα απόψεις και προτάσεις, προτάξανε το έργο ως πολύ σημαντικό σε αντίθεση με την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών. Ευτυχώς, οι περισσότερες απόψεις ήταν αντίθετες.», τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Για όσους είπανε ότι το έργο έχει ξεκινήσει ομαλά και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως και η κ. Δήμαρχος είπε ότι το έργο σε αυτό το στάδιο που είναι έχει όλα τα απαραίτητα μέτρα, τους διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα. Οι γονείς και η «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως έφερε το θέμα, στηριζόμαστε στην παρατήρηση αυτού που βλέπουμε καθημερινά.» και ακόμη πρότεινε μεταξύ άλλων πως: «Να τεθούν σε παύση οι εργασίες του έργου έως ότου ολοκληρωθούν και παρθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και για την επικινδυνότητα του προαυλίου και της μάντρας και για τη σκόνη και για την ηχορύπανση.». 

Προτάσεις-Ψηφοφορία
Στη συνέχεια, μετά από έναν ατέρμονο διάλογο όλων με όλους, άλλοτε με εντάσεις και άλλοτε με μεγαλύτερες εντάσεις, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κουλούρης διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Η άλλη πρόταση είναι: Να γίνει διαπαραταξιακή επιτροπή για ενημέρωση του έργου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να ληφθούν υπόψη αν τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας ασφάλειας και υγιεινής, και να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για τη συνέχισή τους.».

Τελικά, στη σχετική ψηφοφορία που ακολούθησε υπερψηφίστηκε η πρόταση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», λαμβάνοντας 17 ψήφους υπέρ (Μανούρης, Λαζαρίδης, Καναβός, Παπαμαργαρίτης, Χριστοδούλου, Λάμπρου, Σκευοφύλαξ, Κλάρα, Αγγελακοπούλου, Στέφας, Ναϊσίδου, Τσομπάνογλου, Κατιμερτζόγλου, Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Ματθαίου και Βάσιλα), 11 ψήφους κατά (Κουλούρης, Χατζησαββίδης, Βλασσάς, Σακκαλόγλου, Αλατσίδου, Χατζή, Καρβουνιάρης, Ιωάννου, Γρίβα, Αποστολόπουλος και Μπράτιμος), ενώ υπήρξαν και 6 Λευκές ψήφοι (Γκότσης, Κανλής, Χατζηκωνσταντίνου, Βανδώρος, Κατημερτζή και Ακιανίδου).

Άλλα θέματα
Θα ακολουθήσει σχετικό ρεπορτάζ με όλα όσα διαδραματίστηκαν στη συζήτηση για τα ψηφίσματα και τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ορισμός των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Σχολικών Επιτροπών (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας), καθώς και των Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Νέας Ιωνίας (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., Ο.Π.Α.Ν. και ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο.).

Υ.Γ.: Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας εκτελέσαμε υπό αντίξοες συνθήκες το λειτούργημά μας, όντας όρθιοι ή «περιφερόμενοι» για περίπου 7 ώρες και 30 λεπτά.

Παναγιώτα Σούγια, Απόστολος Σαλονικίδης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ