Ταινία μικρού μήκους παραγωγής του Συνδέσμου Αλαγιωτών με τίτλο: “Η Παναγία η Πισιδιώτισσα”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ταινία είναι παραγωγής 2017 σε έρευνα του Προέδρου του Συνδέσμου Αλαγιωτών κ.Γιώργου Νουβέλογλου, μοντάζ κ. Βαγγέλη Παπαευαγγελίου και δραματουργική επεξεργασία, αφήγηση και σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Σόγια.

Σας προτείνουμε να δείτε την ταινία στο παρακάτω link.Προτεινόμενες μέρες: 3 Σεπτεμβρίου (ανήμερα του εορτασμού), 4, 5, και 6 Σεπτεμβρίου.

Το link για την ταινία. https://www.youtube.com/watch?v=0Cb4OD11Vzk&feature=youtu.be

Πληροφορίες

 Η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας, είναι από τις αρχαιότερες βυζαντινές εικόνες. Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η παράσταση της βρεφοκρατούσας Θεοτόκου είναι ότι βαστάζει τον Χριστό με το αριστερό χέρι, ενώ με το δεξί χέρι ευλογεί. Σύμφωνα με τις πηγές, από το χέρι που ευλογεί έρρεε άφθονο μύρο, το οποίο πραγματοποιούσε θαύματα.

Ο ναός στον οποίον βρισκόταν αποθησαυρισμένη ετιμάτο προς τιμήν της Θεοτόκου και ήταν στην Σωζόπολη της Πισιδίας, το σημερινό Uluborlu. Η ύπαρξη της εικόνας στη Σωζόπολη μαρτυρείται μέχρι και τον 8ο αιώνα, οπότε παύουν να υπάρχουν πληροφορίες γι’αυτήν. Πολλούς αιώνες αργότερα, υπάρχει η πληροφορία ότι αντίγραφο της εικόνας αποθησαυρίστηκε στην Νέα Μονή του Σωτήρος (Novospassky) στη Μόσχα, μέχρι το 1917. Η εικόνα χάθηκε μετά την εγκαθίδρυση του Σοβιετικού Καθεστώτος στην Ρωσία.

Το 2014, φιλοτεχνήθηκε στο ρωσικό αγιογραφείο της Ekaterina Ilynskaya, στη Μόσχα αντίγραφο της εικόνας.

Στις 15 Νοεμβρίου 2015, τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του Ορθόδοξου Πολιτιστικού Κέντρου και του Ιερού Ναού της Παναγίας της Πισιδιώτισσας στην Πισιδία από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με συμμετοχή του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πισιδίας κ.κ. Σωτήριου, πολλών Αρχιερέων και πολλών Ιερέων, Διακόνων, με σύσσωμο το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν.Ιωνίας Αττικής & Περιχώρων με επικεφαλής τον Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Λεωνίδα Τσισμετζόγλου, το τότε Πρόεδρο Κώστα Τσοπανάκη, τον Ταμία κ. Γιώργιο Μπακιρτζή, την κα Γκέλλυ Σακαλόγλου, τον  κ. Αναστάσογλου, πολυάριθμων μελών του Συνδέσμου, εκατοντάδων πιστών από διάφορα μέρη του εσωτερικού και εξωτερικού, αλλά και εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, του Επτάρχου (Καιμακάμη) του Δημάρχου, του Μουφτή και άλλων.

Η Ρωσική Εκκλησία και η Μητρόπολη Πισιδίας εορτάζει την Παναγία Πισιδιώτισσα, στις 3 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ημέρα κατά την οποία επετελέσθη το θαύμα της γεννήσεως του Πέτρου στη Σωζόπολη από τον πατριάρχη Ευτύχιο με το μύρο της εικόνας.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2017 η Παναγία η Πισιδιώτισσα εορτάστηκε από τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών Ν.Ιωνίας στον Ι.Ν.Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στη Ν.Ιωνία με τέλεση λειτουργίας και προβολή της λαογραφικής ταινίας μικρού μήκους παραγωγής του Συνδέσμου Αλαγιωτών σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό-αφηγήτρια και φίλη του Συνδέσμου κας Κωνσταντίνας Σόγια  με τίτλο: Παναγία η Πισιδιώτισσα.

Έκτοτε, η Θαυματουργή Εικόνα φυλάσσεται στον Ι.Ναό Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης μαζί με άλλα Ιερά Κειμήλια και εορτάζεται κάθε χρόνο από την Μητρόπολη Ν.Ιωνίας και τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών Ν.Ιωνίας Αττικής & Περιχώρων.

Ο εορτασμός  της Παναγίας της Πισιδιώτισσας είναι ιδιαιτέρως  σημαντικός  λόγω του ότι αποτελεί την επισφράγιση του τεράστιου έργου του Συνδέσμου μας  που έχει επιτελέσει  διατηρώντας καλή σχέση με τη μητρική γη μέσω της αδελφοποίησης των δύο Δήμων (Ν.Ιωνίας και Αλάνυας).

Η Χάρη της Παναγίας της Πισιδιώτισσας εορτάζεται και εδώ, αλλά και στην Τουρκία με γνώμονα την επισφράγιση της Φιλίας της οποίας Πρόδρομος υπήρξε ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών στο έδαφος του πρώτου Ναού μετά το 1922 όπου φέτος λειτουργεί προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιου.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ