“Θα μείνουμε θεατές στις εξελίξεις στην πόλη μας;”, γράφει ο Βασ. Μαγκαναδέλλης

Ορκίστηκε το Σάββατο (31/08) η νέα δήμαρχος της Ν. Ιωνίας και το νέο 41μελές δημοτικό συμβούλιο. Η κ. Θωμαΐδου μετά από μία σκληρή εκλογική μάχη αναλαμβάνει τα ηνία του δήμου σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε σ’ αυτές τις εκλογές το σύστημα της απλής αναλογικής που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα, όπως και αρκετά μειονεκτήματα.

Θεωρώ ότι η απλή αναλογική δίνει ίση αξία σε κάθε ψήφο και άρα είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Υπάρχει όμως μία προϋπόθεση, η ύπαρξη κουλτούρας συναίνεσης, ώστε οι συνεργασίες που θα δημιουργηθούν, εφόσον δεν εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, να είναι βιώσιμες και να παράγουν έργο. Η δυσλειτουργία της απλής αναλογικής είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε συναλλαγές χωρίς προγραμματική βάση, σε παζάρια θέσεων και σε ακυβερνησία σε περίπτωση διαφωνιών μεταξύ των συνεργαζομένων στη διοίκηση παρατάξεων.

Πρόσφατα η κ. Θωμαΐδου ως νέα δήμαρχος έκανε μια πρόταση συνεργασίας στις άλλες δημοτικές παρατάξεις η οποία συνάντησε την αρνητική θέση του κ. Μανούρη και τη θετική του κ. Γκότση για τους δικούς τους λόγους η κάθε παράταξη, τους οποίους ανέλυσαν με δελτία τύπου και με δηλώσεις τους στο δημοτικό συμβούλιο. Γνωρίζουμε επίσης ότι λόγω πολιτικών θέσεων η «Λαϊκή συσπείρωση» και η «Εκτός σχεδίου» είναι αρνητικές, ενώ ο κ. Κουκουλάρης δεν έχει πάρει ακόμα θέση.

Σε όλα αυτά υπάρχει μία πρό(σ)κληση η οποία αγγίζει τη νέα δήμαρχο, αλλά και τις άλλες παρατάξεις πρωτίστως όμως αγγίζει όλους εμάς τους πολίτες αυτής της πόλης που βιώνουμε μια καθημερινότητα με πολλά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, που η ανεργία ανθεί, η φυγή αρκετών Ιωνιωτών στο εξωτερικό, κυρίως νέων, συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν ζωτικά θέματα επιβίωσης, η τοπική αγορά, οι έμποροι και οι επαγγελματίες στην πλειονότητά τους στενάζουν από τη στασιμότητα της ήδη χαμηλής αγοραστικής δύναμης των περισσοτέρων, την υψηλή φορολογία, τα ακριβά ενοίκια, τη γραφειοκρατία, την έλλειψη χρηματοδότησης κι τόσα άλλα, ενώ η άλλοτε κραταιά βιοτεχνία της πόλης είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η Κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, η Εκπαίδευση, τα σημαντικά μικρά και μεγάλα έργα δεν περιμένουν και το φορτίο της κ. Θωμαΐδου και των συνεργατών της είναι πολύ βαρύ.

Θεωρώ ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Γκότση προσπάθησε, παρήγε έργο σε αρκετούς τομείς, όμως λόγω εσωτερικών της προβλημάτων και μεγάλων περικοπών χρηματοδότησης από τα διάφορα μνημόνια, τομείς της δημοτικής πολιτικής δεν καλύφθηκαν επαρκώς. Επίσης η Αντιπολίτευση μέσα από την κριτική της είχε προσφέρει ενδιαφέρουσες απόψεις.

Η κ. Θωμαΐδου κατέθεσε πριν λίγες μέρες μία πρόταση συνεργασίας που προφανώς δεν θα πρέπει να απευθυνθεί  μόνο στις δημοτικές παρατάξεις, αλλά και στους φορείς και στους πολίτες αυτής της πόλης γιατί αυτούς τελικά αφορά. Οφείλουμε λοιπόν να τοποθετηθούμε και εμείς ως ΙΟΝΙΑΝΕΤ – Εφημερίδα της Ν. Ιωνίας, αλλά και ως ενεργοί πολίτες που ζούμε και εργαζόμαστε εδώ στην αγαπημένη μας πόλη και βιώνουμε καθημερινά τις χαρές και τις λύπες της. Μια υποχρέωση που έχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το παρόν και το μέλλον της Ν. Ιωνίας.

Η πρόταση της κ. Θωμαΐδου έχει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία, χρειάζεται όμως χρόνος για να μελετηθεί, ώστε να εμπλουτιστεί με συγκεκριμένα προγραμματικά μέτρα για να έχει νόημα. Μιλάμε για την ανάγκη ενός ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ για την πόλη μας, προϊόν ουσιαστικού διαλόγου φορέων και κατοίκων της τοπικής κοινωνίας.

Η νέα δημοτική αρχή μπορεί να ανοίξει τους επόμενους 2 μήνες ένα επίσημο FORUM ΔΙΑΛΟΓΟΥ, μια συζήτηση ουσίας με πολίτες, δημ. παρατάξεις, τοπικούς φορείς και συλλόγους, που θα κινητοποιήσει όλη την πόλη, θα ενθουσιάσει και θα διαπαιδαγωγήσει στην συμμετοχή της κοινωνίας στη λήψη των αποφάσεων.

Η υιοθέτηση των ωφέλιμων συμπερασμάτων αυτού του διαλόγου θα είναι η καλύτερη προίκα για τη δημοτική αρχή που θα οδηγήσει την πόλη σε μια νέα νοοτροπία υπευθυνότητας, θα θέσει τους πολίτες συμμέτοχους στην εφαρμογή του ΣΧΕΔΙΟΥ για την πόλη μας και θα δώσει στην Αυτοδιοίκηση το πραγματικό της περιεχόμενο.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ