Τί αλλάζει στη Νέα Ιωνία μετά τις δημοτικές εκλογές;

Γράφει ο Εκδότης - Διευθυντής της Ionianet.gr, Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Οι εκλογές τελείωσαν και η Δέσποινα Θωμαΐδου κατάφερε να ανατρέψει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Πρόκειται αναμφίβολα για μια μεγάλη επιτυχία που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προσωπική της δημοφιλία, αλλά και σε επιτυχημένες κινήσεις της κρίσιμης εβδομάδας ανάμεσα στους δύο γύρους.

Η κ. Θωμαΐδου και οι συνεργάτες της ακολούθησαν μια πολιτική στάση ανοίγματος στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα στους κ.κ. Γκότση και Κουκουλάρη, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους στήριξαν έμμεσα την υποψηφιότητά της, αποφεύγοντας να πάρουν ξεκάθαρη θέση, κινητοποιώντας όμως τα στελέχη τους υπέρ της ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ.

Η πολιτική συμμαχιών που ακολούθησε η κ. Θωμαΐδου και τα έμπειρα στελέχη της που προσχώρησαν σ’ αυτήν αρκετά πριν τις εκλογές (με καθοριστική τη συμβολή τους) κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο εναντίον του κ. Μανούρη.

Η πολιτική συνεργασίας  αυτών των παρατάξεων θα εκδηλωθεί και στο νέο δημοτικό συμβούλιο όπου η ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ της κ. ΘΩΜΑΪΔΟΥ με τις 9 έδρες θα χρειαστεί τις 8 του κ. Γκότση και τις 3 του κ. Κουκουλάρη για να μπορέσει να διοικήσει, στηριζόμενη ότι η υπόλοιπη αντιπολίτευση που θα διαθέτει 21 έδρες (15 Μανούρης, 5 ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ 1 ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ), δεν θα έχει ενιαία θέση, λόγω των ισχυρών πολιτικών διαφορών της.

Η κ. Θωμαΐδου έκανε επιπλέον μερικές επιτυχημένες κινήσεις. Επέλεξε να κάνει ακόμη μία ανοικτή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Π. Π. Γερμανού δύο μέρες πριν την κρίσιμη Κυριακή, με αποτέλεσμα να συσπειρώσει τον κόσμο της και να του μεταδώσει ένα ισχυρό τόνο αισιοδοξίας και εγρήγορσης.

Πόνταρε επίσης σε δύο σημεία που λειτούργησαν αποτελεσματικά. Το πρώτο ότι είναι γυναίκα και «η Ν. Ιωνία χρειάζεται μια γυναίκα για Δήμαρχο». Ένα σύνθημα που θεωρώ ότι ψυχολογικά λειτούργησε σε πολλούς συμπολίτες μας, κινητοποιώντας το αρχέτυπο της θηλυκής παρουσίας στη ζωή μας. Ένα αρχέτυπο φορτωμένο με έντονο συναίσθημα, ηπιότητα, τρυφερότητα, φροντίδα όλα αυτά που ομορφαίνουν τη ζωή μας.

Από την άλλη η κ. Θωμαΐδου τόνισε πολλές φορές ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά πολιτικός μηχανικός. Εστιάστηκε δηλαδή σε ένα τεχνοκρατικό προφίλ, σ’ένα συνδυασμό γνώσεων, αλλά και αισθητικών παρεμβάσεων στην πόλη. Θεωρώ ότι στη στεγνή εποχή μας το αυτοκινητάκι στον Τροχονόμο φορτωμένο λουλούδια, σύμβολο της αισθητικής παρέμβασης της κ. Θωμαΐδου, όσο και να φαίνεται σε πολλούς παρατραβηγμένο, έφερε τα αποτελέσματά του. Οι Ιωνιώτες περιμένουν από την κ. Θωμαΐδου λίγη ομορφιά στην πόλη τους, πεζόδρομους, αισθητικές παρεμβάσεις ουσίας, νοικοκυριό, φιλική διάθεση επικοινωνίας με τους δημότες, φροντίδα για το παιδί και την οικογένεια, αυτά για τα οποία οι άλλες παρατάξεις δεν εστιάστηκαν αρκετά, μιας και έδωσαν έμφαση σε μεγάλα έργα υποδομής ή έξυπνες τεχνολογικές εφαρμογές.

Η κ. Θωμαΐδου έδειξε ένα τεχνοκρατικό προφίλ σε συνδυασμό με μια εξαιρετική φιλική προσέγγιση σε όλους, έγινε για τον κόσμο ο δικός τους άνθρωπος που νοιάζεται για τα προβλήματά τους γι’ αυτό η νίκη στις εκλογές ανήκει κυρίως στην μεγάλη προσωπική της δημοφιλία και στην ηπιότητά της που δεν δημιουργούσε αρνητικά αντανακλαστικά στους ψηφοφόρους των άλλων παρατάξεων. Αυτή είναι η βασική αιτία που πολύ εύκολα οι ψηφοφόροι των κ.κ. Γκότση και Κουκουλάρη ψήφισαν στο δεύτερο γύρο την ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ.

Από την άλλη πλευρά η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΗ του κ. Μανούρη αιφνιδιάστηκε. Είχε την βεβαιότητα της νίκης και η απογοήτευση του κ. Μανούρη και των στελεχών του είναι ισχυρή. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα δείξει τι επιπτώσεις θα έχει η ήττα στο εσωτερικό της, πόσο ο κ. Μανούρης θα επιμείνει με το ίδιο πάθος στην ενασχόλησή του με τα δημοτικά πράγματα της πόλης μας και τι αντιπολιτευτική τακτική θα ακολουθήσει.

Ερωτήματα που αγγίζουν και την ΕΝΟΤΗΤΑ του κ. Γκότση, όπου είναι έντονος ο προβληματισμός για την τρίτη θέση και αναζητούνται τρόποι αναδιοργάνωσης της παράταξης. Εδώ ο ρόλος του κ. Γκότση είναι σημαντικός, αν θα οδηγήσει τις εξελίξεις στη μετεκλογική εποχή συντεταγμένα συμβάλλοντας προοπτικά στην ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας μιας και η ΕΝΟΤΗΤΑ θα λειτουργήσει συμμαχικά με την κ. Θωμαΐδου σε αρκετές περιπτώσεις και η γνώση και η εμπειρία του ιδίου κατά γενική ομολογία θα είναι πολύ χρήσιμη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Κουκουλάρης μετά το λιτό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής πέτυχε τον στόχο του να καταγραφεί με 3 συμβούλους ως μια πολιτική δύναμη στον συντηρητικό χώρο με την κεντροαριστερή συνεργασία του κ. Μπράτιμου. Συσπείρωσε ένα συντηρητικό ακροατήριο συμπολιτών μας, πολέμησε σφόδρα τον κ. Μανούρη, υποστήριξε έμμεσα την κ. Θωμαΐδου και σίγουρα με κάποιον τρόπο θα έχει λόγο στη διοίκηση του δήμου. Παράλληλα ευελπιστεί να συσπειρώσει περισσότερο τους δεξιών πεποιθήσεων συμπολίτες μας, μιας και οι τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. υποστήριξαν με πάθος τον κ. Μανούρη. Μπροστά στις εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. στη Ν. Ιωνία αναπόφευκτα θα συζητήσει και θέματα τοπικής πολιτικής για την επόμενη χρονικά εποχή.

Τέλος, ένα ζήτημα πολύ σημαντικό που το αποφεύγουν οι παρατάξεις. Μιλάμε για την αποχή με 55% που δείχνει την απογοήτευση και την αδιαφορία των περισσότερων συμπολιτών μας για τα αυτοδιοικητικά δρώμενα. Πολλοί συμπολίτες μας αρνήθηκαν να ψηφίσουν ή ψήφισαν λευκό / άκυρο για πολιτικούς λόγους (Λαϊκή συσπείρωση – Εκτός σχεδίου, κλπ), αλλά και πολλοί αντιδρούν στην αισθητική και στις πολιτικές των υπαρχόντων δημοτικών σχημάτων. Αν αυτό δεν το λάβει υπόψη της η νέα δημοτική αρχή και οι άλλες παρατάξεις πολύ γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωπες με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Κι επειδή μας ρωτούν, η πολιτική αδέσμευτης δημοσιογραφίας της ΙΟΝΙΑΝΕΤ δεν αλλάζει. Δεν καταφέραμε στην προεκλογική περίοδο να ικανοποιήσουμε τις δημοτικές παρατάξεις με τον τρόπο που θα ήθελαν κάνοντάς τους όλα τα χατίρια μιας και οι αρχές της δημοσιογραφίας που υπηρετούμε είναι αδιαπραγμάτευτες.

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ κάλυψε πιστεύω άψογα τις δημοτικές εκλογές με αντικειμενικό τρόπο ενημερώνοντας σωστά τους συμπολίτες μας. Με το ίδιο πνεύμα θα εξακολουθήσουμε την εργασία μας συμβάλλοντας δημιουργικά με τις προτάσεις μας, με κριτική για όσα στραβά παρατηρήσουμε από τη νέα δημοτική αρχή και με επιβράβευση των θετικών πολιτικών της για την πόλη μας.

Από τη νέα δημοτική αρχή, αλλά και από τις υπόλοιπες παρατάξεις αναμένουμε να δούμε αν αντέχουν μια αδέσμευτη τοπική δημοσιογραφία ή προτιμούν τους συνηθισμένους αυλοκόλακες.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ