Τί τρέχει με τα γήπεδα τένις της Δεμιρδεσίου;

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ν. Ιωνίας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου της πόλης, κ. Παναγιώτης Τσεκούρας, η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του 3ου Λυκείου Ν. Ιωνίας, κ. Σαλώμη Παναγιωτίδου και ο Διευθυντής του 3ου Λυκείου Ν. Ιωνίας, κ. Μιλτιάδης Καναβός

Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα δεχτήκαμε καταγγελίες από τον Διευθυντή του 3ου Λυκείου Νέας Ιωνίας κ. Μιλτιάδη Καναβό, την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του ίδιου σχολείου κ. Σαλώμη Παναγιωτίδου, καθώς και τον Πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Νέας Ιωνίας και του Συλλόγου Γονέων του 3ου Λυκείου κ. Παναγιώτη Τσεκούρα, σχετικά με την απροειδοποίητη απομάκρυνση των μπασκετών από δύο γήπεδα μπάσκετ του Ο.Π.Α.Ν., που βρίσκονται κοντά στο 4ο Γυμνάσιο και στο 3ο Λύκειο Νέας Ιωνίας και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των αθλητικών δραστηριοτήτων των σχολείων, καθώς και για τις ώρες λειτουργίας κυλικείου που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στον χώρο των ανοιχτών γηπέδων, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κυλικεία των σχολείων.

Ο κ. ΚΑΝΑΒΟΣ
Αναλυτικότερα, ο Διευθυντής του 3ου Λυκείου Νέας Ιωνίας, κ. Μιλτιάδης Καναβός, μας ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Από τότε που έχουν αλλάξει ουσιαστικά οι χρήσεις των γηπέδων έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων. Ουσιαστικά μας εκτοπίζουν, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε χρήση για τις αθλητικές δραστηριότητες. Και κυρίως η παρουσία και η εμφάνιση του κυλικείου δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα, δεδομένου ότι οι μαθητές κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ή πιθανών κενών ωρών έρχονται εδώ και δεν παρευρίσκονται στον χώρο του σχολείου τους.», κι ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Εμείς, σαν σχολικό συμβούλιο, αλλά και εγώ ως διευθυντής, θεωρούμε ότι κακώς αλλάζουν οι χρήσεις κάποιων γηπέδων. Κατά συνέπεια, ζητάμε να σταματήσει η χρήση των συγκεκριμένων γηπέδων σε οποιονδήποτε τρίτο και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες των δύο σχολικών μονάδων. Επίσης, θεωρώ πως είναι αναγκαίο, ιδιαίτερα με την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς, το συγκεκριμένο κυλικείο να σταματήσει τη λειτουργία του τις πρωινές ώρες και να αρχίζει να λειτουργεί μόνο μετά από τη λήξη του ωραρίου της λειτουργίας των σχολείων.». 

Η κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ
Επίσης, η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του 3ου Λυκείου Νέας Ιωνίας, κ. Σαλώμη Παναγιωτίδου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Οι χώροι αυτοί (3 γήπεδα μπάσκετ και 1 τένις) είχαν φτιαχτεί επί δημαρχίας του κ. Μπουρδούκου για να είναι τα πρωινά στη διάθεση των δύο σχολείων και ανήκαν στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων. Μετά από την ολοκλήρωση της λειτουργίας των σχολείων, από το μεσημέρι και μετά, λειτουργούσε εδώ ο Ο.Π.Α.Ν. και όποιοι πολίτες ήθελαν έπαιζαν ελεύθερα στα γήπεδα. Όλα λειτουργούσαν μια χαρά μέχρι πριν από ενάμισι χρόνο, που οι υπεύθυνοι του Δήμου, με πρόσχημα ότι υπήρξε αύξηση των αθλουμένων στο τένις, αποφάσισαν να γίνουν περισσότερα γήπεδα τένις. Τότε, μετά από δικές μας πιέσεις, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη μιας γυμνάστριας του Ο.Π.Α.Ν., είχε αποφασιστεί να λειτουργούν κανονικά σαν γήπεδα μπάσκετ το πρωί και μετά να συνεχίζουν σαν γήπεδα τένις. Όμως, φέτος, λίγο πριν από το Πάσχα, χωρίς να ενημερώσουν κανέναν από τους διευθυντές των σχολείων μας, ξηλώθηκαν οι μπασκέτες. Στην τότε επικοινωνία μας με τον Ο.Π.Α.Ν. μας δηλώθηκε άγνοια, ενώ ο κ. Αμανατίδης την πρώτη μέρα μας είχε πει ότι «δεν ξηλώθηκαν οι μπασκέτες» και την επόμενη μέρα μας είπε πως εννοούσε ότι «του ενός γηπέδου από τα δύο τις βγάλαμε με απόφαση Δημάρχου».».

Επίσης, η κ. Παναγιωτίδου, αφού ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Μετά από αίτημα ενός συλλόγου τένις του παραχωρήθηκε ο χώρος για να κάνει προπονήσεις.», συμπλήρωσε πως: «Εμάς αυτό δεν μας ενοχλεί καθόλου και ούτε μπαίνω στη λογική αυτή. Παρότι μπορεί να διαφωνώ ως πολίτης, όμως δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει ότι μας αφήρεσε τη δυνατότητα να λειτουργούμε εμείς το πρωί εδώ μετά από την αφαίρεση των μπασκετών.», ενώ άφησε αιχμές και για τη λειτουργία του κυλικείου που λειτουργεί στον χώρο των ανοιχτών γηπέδων, επισημαίνοντας και αυτή τον αθέμιτο ανταγωνισμό του, όπως είπε, με τα κυλικεία των σχολείων. 

Ο κ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ
Ακόμη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Νέας Ιωνίας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου της πόλης, κ. Παναγιώτης Τσεκούρας, σχολίασε μεταξύ άλλων πως: «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιος κάνει χρήση το πρωί. Μας ενδιαφέρει αποκλειστικά να κάνουν χρήση τα δύο σχολεία και να έχουν την αποκλειστική χρήση.», αναρωτήθηκε: «Ποιος είναι αυτός, ο οποίος έδωσε όλες αυτές τις αρμοδιότητες στο κυλικείο να κάνει χρήση, και το κυλικείο να δίνει άδεια ποιος θα μπει μέσα στα «κορτ» και να μην έχουμε εμείς κλειδιά για να μπαίνουμε μέσα; Με ποιο δικαίωμα δίνει ρακέτες το κυλικείο;» και ακόμη τόνισε ξεκάθαρα πως: «Από την πλευρά μας δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα της χρήσης των γηπέδων.», προαναγγέλλοντας δυναμικές αντιδράσεις με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 

Ο κ. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
Αφού αφήσαμε να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τις παραπάνω καταγγελίες για να έχουμε απαντήσεις όλων των μερών, και αφού υπήρξε μια συνάντησή τους με τον Ο.Π.Α.Ν. για τα συγκεκριμένα ζητήματα, μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν. κ. Σπύρο Αμανατίδη, ρωτώντας τον αρχικά: «Γιατί σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουμε ξηλώθηκαν αυθαίρετα οι μπασκέτες από δύο γήπεδα μπάσκετ στην περιοχή της οδού Δερμιδεσίου, τα οποία μετατράπηκαν σε γήπεδα τένις;», λαμβάνοντας την απάντηση πως: «Κατ’ αρχήν, δεν είναι κάτι αυθαίρετο όταν το κάνεις στον χώρο που σου ανήκει. Ο χώρος ανήκει στον Δήμο και ο Δήμαρχος αποφάσισε, μετά από συζήτηση που κάναμε με την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (Ε.Φ.Ο.Α.), ότι μέσα στους χώρους των γηπέδων τένις οι μπασκέτες είναι επικίνδυνες για να χτυπήσει κάποιο παιδί και γι’ αυτό βγήκανε. Άλλωστε, δίπλα ακριβώς υπάρχει γήπεδο μπάσκετ. Μετά από έρευνα που κάναμε εμείς, διαπιστώσαμε πως στα γήπεδα του μπάσκετ έπαιζαν μόνον ποδόσφαιρο και στα γήπεδα που ήταν για μπάσκετ και για τένις δεν έμπαινε κανένας να παίξει μπάσκετ. Αλλά μέχρι το μεσημέρι που τα έχει το σχολείο, όποτε τα χρειαζότανε η γυμνάστρια πήγαινε εκεί και μόνο μπάσκετ δεν παίζανε. Ποδόσφαιρο παίζανε κι εκεί μέσα. Άρα, λοιπόν, διαπιστώσαμε ότι δεν θα αποτελούσε έλλειψη το να φύγουνε οι συγκεκριμένες μπασκέτες, όταν υπάρχει γήπεδο μπάσκετ και μέσα στο σχολείο και έξω από το σχολείο. Έτσι, λοιπόν, βγήκε πρόγραμμα από τον Ο.Π.Α.Ν., ώστε στα γήπεδα του τένις από τις 3 η ώρα και μετά μέχρι τις δέκα το βράδυ να μπαίνουν και να παίζουν τένις οι δημότες του Δήμου Νέας Ιωνίας. Υπήρξε μία συζήτηση, την οποία μάλιστα την προκάλεσα εγώ, μαζί με τον κ. Καναβό, ο οποίος υπήρξε ευγενέστατος, τον Πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων κ. Τσεκούρα και της γυμνάστριας κ. Παναγιωτίδου. Στη συνάντηση αυτή εξηγήσαμε γιατί έφυγαν οι μπασκέτες και, μάλιστα, βάλαμε και μία ακόμη διάσταση, ότι θα πρέπει από το ένα γήπεδο του τένις, το ακριανό, πρέπει να φύγουν και οι προβολείς από μέσα και να πάνε στις άκριες όσο μπορούμε. Και είπαμε ότι εν ευθέτω χρόνο θα το κάνουμε.» και ακόμη τόνισε ιδιαίτερα πως: «Με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου γινήκανε ότι γινήκανε. Και μάλιστα τον πήγα και στον χώρο και τον είδε.».

Επίσης, στο ερώτημά μας για τη λειτουργία του κυλικείου των γηπέδων σε ώρες λειτουργίας των κυλικείων των σχολείων, ο κ. Αμανατίδης απάντησε πως: «Το κυλικείο ανήκει στον Δήμο. Τον διαγωνισμό τον έκανε ο Δήμος και δεν ανακατεύτηκε πουθενά ο Ο.Π.Α.Ν.. Απλώς τα παιδιά σηκώνονταν και φεύγανε από τα σχολεία και πηγαίνανε παρακάτω σε μια καφετέρια. Τώρα, φαίνεται ότι πάνε σε αυτό το κυλικείο. Ο ανταγωνισμός είναι, από ό,τι κατάλαβα, στο γεγονός πως μέσα στο κυλικείο δίνεται καφές στους μαθητές, καθώς ο άνθρωπος δεν έχει την υποχρέωση να μη δώσει καφέ. Πάντως πρόκειται για συνεργάσιμο άνθρωπο, με τον οποίο την εβδομάδα αυτή πρόκειται να συζητήσουμε σχετικά με το αν μπορεί τις ημέρες που λειτουργούν τα σχολεία να μη δίνει καφέ στα παιδιά κατά τις πρωινές ώρες.».

Τέλος, στην ερώτησή μας αν έχει αλλάξει η χρήση του χώρου από τα σχολεία και αν έχει παρθεί απόφαση για κάτι τέτοιο, ο κ. Αμανατίδης μας απάντησε κατηγορηματικά πως: «Δεν έχει αλλάξει καμία χρήση. Πάντοτε υπήρχε και τένις στους χώρους. Απλά, βλέποντας ότι αυξάνεται η ζήτηση του τένις, αποφάσισε ο Δήμος να δώσει μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το άθλημα.».

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ