Τιμήθηκαν τα «γελαστά παιδιά» των γηπέδων που έδωσαν τη ζωή τους στα κατοχικά χρόνια

Τιμήθηκαν τα «γελαστά παιδιά» των γηπέδων που έδωσαν τη ζωή τους στα κατοχικά χρόνια

Υπό τους ήχους ορχηστρικών κομματιών (όπως το γελαστό παιδί) του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων συνθετών, γινόταν τη Δευτέρα 6/5/2019 η προσέλευση στο δημοτικό γήπεδο Καισαριανής «Μιχάλης Κρητικόπουλος», για την τελευταία ημέρα του τετραήμερου εκδηλώσεων για τους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο.

Δήμος Καισαριανής και παλαίμαχοι του Εθνικού Αστέρα (συμπληρώνει 92 χρόνια δράσης) συνεργάστηκαν για να αναδείξουν τη συμβολή του αθλητισμού στους κοινωνικούς αγώνες και να τιμήσουν τέσσερις ποδοσφαιριστές και έναν διοικητικό παράγοντα που εκείνες τις δύσκολες εποχές, έχασαν τις ζωές τους συμμετέχοντας στους αγώνες ενάντια στους κατακτητές.

Στο χώρο υπήρχε έκθεση αρχειακού υλικού. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Δημάρχου Καισαριανής Ηλία Σταμέλου, που αναφέρθηκε τόσο στο γενικό πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, όσο και συγκεκριμένα στον αθλητισμό στην περίοδο της κατοχής και τα μηνύματά του που παραμένουν επίκαιρο και στη σημερινή περίοδο, ειδικά στο θέμα της καταπολέμησης των φασιστικών ομάδων που επιχειρούν να συγκροτηθούν μέσα από τα γήπεδα και διάφορες κινήσεις οπαδών. Τόνισε επίσης τη σημασία εκδηλώσεων όπως η συζήτηση της Κυριακής 5/5 για την Εθνική Αντίσταση και τον αθλητισμό στα χρόνια της κατοχής, που φωτίζουν σημαντικές ιστορικές πτυχές.

Στη συνέχεια εκ μέρους των παλαιμάχων του Εθνικού Αστέρα, μίλησε ο Γιάννης Γεωργαράς, που έκανε ειδική αναφορά στους αθλητές για τους οποίους θα ακολουθούσε η τελετή ονοματοδοσίας στις θύρες του γηπέδου, ενώ ευχαρίστησε και την ομάδα του Απόλλωνα Σμύρνης για τη συμμετοχή της, τονίζοντας τις κοινές ρίζες που έχουν Εθνικός Αστέρας και Απόλλωνας, αφού προέρχονται από το Μικρασιατικό στοιχείο.

Στη συνέχεια έγινε η τελετή ονοματοδοσίας με την αποκάλυψη της σχετικής επιγραφής σε κάθε θύρα, ενώ έγινε προσκλητήριο των πεσόντων αθλητών, με τον κόσμο να φωνάζει «παρών».

Ακολούθως έγινε ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων ενάντια στο φασισμό.

Ρεπορτάζ & φωτο: Nάσος Μπράτσος
Πηγή: www.ert.gr

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ