Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) πραγματοποιεί κάθε χρόνο μια ιδιαίτερη εκδήλωση την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. Το δραστήριο Παράρτημα Καλογρέζας με στελέχη γεμάτα ζωντάνια και δημιουργικότητα γιόρτασε την Ημέρα (22/2) στην πολυγωνική αίθουσα του 7ου Γυμνασίου και του 5ου Λυκείου για τους κλάδους των Αστεριών (παιδιά ηλικίας 5-7 ετών) και των Πουλιών (παιδιά 7-11 ετών), και στα γραφεία του Παραρτήματος στην Καλογρέζα οι Οδηγοί (παιδιά ηλικίας 11-14 ετών).
Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ επισκέφθηκε την εκδήλωση με αληθινή περιέργεια να πληροφορηθούμε για την αινιγματική αυτή «Ημέρα Σκέψης». Συναντήσαμε μια μεγάλη χαρούμενη παρέα παιδιών που με την καθοδήγηση μεγαλύτερων Οδηγών μάθαιναν μέσα από δημιουργικά παιχνίδια να αποδέχονται την διαφορετικότητα.
Δηλώσεις στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ
Στην εφημερίδα μας μίλησαν τα στελέχη του Παραρτήματος οι κυρίες Θεοδώρα Κούτρα (πρόεδρος), Φαίη Παπαργύρη (αντιπρόεδρος) και Βασιλική Χριστοφορίδου (Υπεύθυνη δημ. σχέσεων). Ζητήσαμε κατ’ αρχήν να μάθουμε τι είναι αυτή η «Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης». Τα στελέχη του ΣΕΟ μας είπαν:
“Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου, Οδηγοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. Η «Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης» δημιουργήθηκε το 1926 στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οδηγών, που φιλοξενήθηκε από τις Οδηγούς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην κατασκήνωση Edith Macy. Οι συμμετέχοντες του Συνεδρίου αποφάσισαν ότι πρέπει να υπάρχει μια ειδική ημέρα που οι Οδηγοί σε όλο τον κόσμο σκέφτονται ο ένας τον άλλον και προσφέρουν την ευχαριστία και την εκτίμησή τους για την Παγκόσμια φιλία που βρίσκουν στο Κίνημά μας. Οι απεσταλμένοι επέλεξαν την 22α Φεβρουαρίου σαν Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, καθώς ήταν τα κοινά γενέθλια του Λόρδου Baden Powel, ιδρυτή του Προσκοπισμού, και της γυναίκας του Olave, που υπήρξε η Παγκόσμια Αρχιοδηγός. Από το 2009, κάθε Ημέρα Σκέψης έχει θέμα έναν από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ. Στοχεύοντας στους Στόχους αυτούς, προκαλούμε το ενδιαφέρον για το θέμα και ενθαρρύνουμε τους Οδηγούς όλων των ηλικιών να δεσμευτούν για ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Κάθε θέμα Ημέρας Σκέψης έχει διάρκεια για όλη τη χρονιά και οι Οδηγοί μπορούν να κερδίσουν ένα πτυχίο Ημέρας Σκέψης οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όταν ολοκληρώσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο εκάστοτε θέμα.».
Σκοπός φετινής Ημέρας Σκέψης
Όπως μας ενημέρωσαν τα Στελέχη του Παραρτήματος οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στο να μάθουν τα παιδιά -μέλη του ΣΕΟ την αποδοχή της διαφορετικότητας και την απόρριψη του ρατσισμού. Ρωτήσαμε πως αυτό θα επιτευχθεί και ενημερωθήκαμε ότι τα παιδιά θα χωριστούν σε ομαδούλες οι οποίες διαδοχικά θα περάσουν από κάποιες δραστηριότητες που η κάθε μια θα τους διδάσκει τη φιλία μεταξύ όλων των ανθρώπων. Έννοιες όπως η ισότητα και η ισονομία εμπεδώνονται σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, ώστε να κατανοήσουν τη σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας στη σημερινή πολύπαθη κοινωνίας μας.
Τα στελέχη του Παραρτήματος τόνισαν επίσης ότι κατά τη διάρκεια της «Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης» πραγματοποιούνται έρανοι για να βοηθηθούν οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί σε φτωχές χώρες.
Συμπέρασμα
Αποχωρήσαμε με την αίσθηση ότι στη τόσο απρόσωπη τεχνοκρατική εποχή μας όπου το μίσος απέναντι στον διαφορετικό μολύνει ανθρώπους και κοινωνίες, όπου κυριαρχεί ο φόβος για τον άγνωστο και εν πολλοίς για τον φτωχό ξένο, τον κατατρεγμένο πρόσφυγα που κτυπά τις πόρτες μας, για τον διπλανό μας μιας διαφορετικής θρησκείας ή πολιτικών πεποιθήσεων που αρνιόμαστε να αποδεχτούμε το δικαίωμά του να είναι διαφορετικός. Μιλάμε για την κοινωνία μας που ελλοχεύει το μίσος και ο ρατσισμός, που κρίνουμε τον άλλον όχι από την εντιμότητα και την ποιότητα του χαρακτήρα του, αλλά από την καταγωγή του, τη θρησκεία του, τις σωματικές ή διανοητικές δυνατότητές του, την κοινωνική του θέση και πάει λέγοντας.
Σ’ αυτό τον κόσμο το μήνυμα της «Ημέρας Παγκόσμιας Σκέψης» είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.
Βασίλης Μαγκαναδέλλης