Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας τίμησε τον Ιωνιώτη σκηνοθέτη & λογοτέχνη Γιώργο Μιχαηλίδη

Σε μία σεμνή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (27/1), στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. τίμησε τον αείμνηστο Ιωνιώτη θεατρικό σκηνοθέτη και λογοτέχνη Γιώργο Μιχαηλίδη.

Φουέντε Οβεχούνα
Η ενδιαφέρουσα αυτή βραδιά μνήμης ξεκίνησε με το άκουσμα τραγουδιών από τη θεατρική παράσταση «Φουέντε Οβεχούνα», του Λόπε δε Βέγκα, την οποία είχε σκηνοθετήσει ο Γιώργος Μιχαηλίδης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε στίχους δικούς του και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας.

Ο κ. Χριστοδούλου
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ κ. Χριστοδούλου ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Σας καλωσορίζω σήμερα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. σε μια ιδιαίτερη βραδιά, που για μας τους Ιωνιώτες θυμίζει πολλά πράγματα, και είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Ιωνιώτη σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργο Μιχαηλίδη. Από αυτό το βήμα, το 2013, είχε παρουσιάσει την τελευταία έκδοση του λογοτεχνικού βιβλίου, την τριλογία του, μάλιστα: «Άγιοι Έρωτες». Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, δυο-τρεις μήνες μετά τον θάνατό του, έγραψε μεταξύ άλλων για τον Γιώργο Μιχαηλίδη στην εφημερίδα «Τα Νέα», σε ένα αφιέρωμα με τίτλο: «Εις μνήμη-Γιώργος Μιχαηλίδης: 1938-2018»: «Φεύγει η μεγάλη γενιά του ’60 και του ’70. Μετά την αποδημία του Μάτεσι, του Μουρσελά, της Αναγνωστάκη, του Βογιατζή, του Δεληβοριά πήρε σειρά για τις ουράνιες διαμονές και ο Γιώργος Μιχαηλίδης.» και τελειώνω: «Με την εκδημία του Γιώργου Μιχαηλίδη απωλέσαμε έναν ακόμα μπούσουλα και πλέουμε χωρίς πυξίδα.». Μεγάλα προφητικά λόγια.».

Ο κ. Πολενάκης
Στη συνέχεια προβλήθηκαν οπτικοακουστικά αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Μιχαηλίδης, σε επιμέλεια του ηθοποιού, σκηνοθέτη και θεατρολόγου κ. Πολύκαρπου Πολυκάρπου, και αμέσως μετά ο κριτικός θεάτρου και συγγραφέας κ. Λέανδρος Πολενάκης μίλησε για τον Γιώργο Μιχαηλίδη ως άνθρωπο του θεάτρου, μεταφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τον σπουδαίο θεατρικό σκηνοθέτη και συγγραφέα, ο οποίος έφυγε από κοντά μας τον προπερασμένο Οκτώβριο.

Μονόγραμμα
Κατόπιν, προβλήθηκε ένα απόσπασμα από την τηλεοπτική εκπομπή: «Μονόγραμμα», όπου ο Γιώργος Μιχαηλίδης είχε μιλήσει για τη ζωή και το έργο του.

Η κ. Αργυράκη
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε η φιλόλογος και θεατρολόγος κ. Ηρώ Αργυράκη, η οποία αναφέρθηκε στο πεζογραφικό έργο του Γιώργου Μιχαηλίδη.

Ο κ. Πολυκάρπου
Ακολούθως, προβλήθηκε κι άλλο απόσπασμα από την τηλεοπτική εκπομπή: «Μονόγραμμα» και στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Πολύκαρπος Πολυκάρπου, ο οποίος ανέπτυξε ενδελεχώς το θέμα: «Θέατρο Νέας Ιωνίας, το πρώτο λαϊκό Περιφερειακό Θέατρο», παραθέτοντας πολλές ενδιαφέρουσες σχετικές πληροφορίες, που κάλυπταν τη χρονική περίοδο από την ίδρυσή του μέχρι το κλείσιμό του από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Παρουσίες
Επίσης, οφείλουμε να σημειώσουμε πως την εκδήλωση παρουσίασε η Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Ξένια Παλιόγλου, ενώ στο κοινό διακρίναμε μεταξύ πολλών άλλων: τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο Μεντή, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ, τη Δήμαρχο Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Δημοτικής Συγκοινωνίας κ. Αγγελική Σακκαλόγλου, καθώς και τον γιο του Γιώργου Μιχαηλίδη, κ. Αντώνη Μιχαηλίδη, όπως και την αδερφή του εκλιπόντος κ. Κατερίνα Μιχαηλίδη-Κυριαζή.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here