Το νέο της βιβλίο παρουσίασε με επιτυχία στη Νέα Ιωνία η συγγραφέας Μαριλένα Παππά

Η Ιωνιώτισσα συγγραφέας Μαριλένα Παππά επέστρεψε με ένα εξαιρετικό βιβλίο, «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ», που αποτελεί το έβδομό της κατά σειρά και το οποίο παρουσιάστηκε σε γνωστό café της πόλης μας (22/7), παρουσία πολλών φίλων της. Ως Ιωνιώτικη εφημερίδα η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr θεωρεί ότι η ανάδειξη του λογοτεχνικού πλούτου της πόλης μας είναι υποχρέωση και ευχαρίστηση ταυτόχρονα και ο τοπικός τύπος οφείλει να αναδεικνύει το πολιτιστικό δυναμικό της Ν. Ιωνίας και να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Με χαρά μας λοιπόν ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της συγγραφέως να παραστούμε στην παρουσίαση του βιβλίου της.

Η παρουσίαση

Η συγγραφέας ευχαρίστησε κατ’ αρχήν στην εισαγωγή της τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους και αναφέρθηκε συνοπτικά στο βιβλίο της, για το οποίο μίλησαν επίσης οι: Δημήτρης Βουρλιωτάκης, φιλόλογος και Μαρία Μπακάρα, κοινωνιολόγος. Αποσπάσματα διάβασε η κ. Λουκία Σουγιά, αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών και διηγηματογράφος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο καλλιτέχνης Τέντυ.

Συζητώντας…

Η κ. Μαριλένα Παππά είναι μια νέα σε ηλικία συγγραφέας. Έχει γράψει βιβλία για παιδιά και ενήλικες και είναι κατά τη γνώμη μας χαρισματική, ως προσωπικότητα. Διαθέτει ένα επικοινωνιακό χάρισμα και το φωτεινό της χαμόγελο σε προδιαθέτει για μια συζήτηση από καρδιάς.

Τη ρωτήσαμε αν η συγγραφή είναι η αποκλειστική της απασχόληση. Μας ενημέρωσε ότι εργάζεται σε Διεθνή Οργανισμό, αν και προτεραιότητά της αποτελεί η λογοτεχνία. Η εργασία έρχεται παράλληλα. Ξεκίνησε να γράφει από πολύ μικρή ηλικία (7 ετών), ενώ ήδη στα 11 της χρόνια ήξερε πως ήθελε να γράψει το πρώτο της βιβλίο.

Η συγγραφέας είναι Ιωνιώτισσα και συνεπώς συζητήσαμε  για τη σχέση της με την πόλη μας. «Με εμπνέουν οι άνθρωποι της Ν.Ιωνίας  και η καθημερινότητά της»,  μας απαντά. «Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου γίνεται στην πόλη μου, τη Ν. Ιωνία που είναι ο τόπος που μεγάλωσα, όλες μου οι αναμνήσεις και οι άνθρωποι που αγαπώ είναι σε αυτή την πόλη. Πολλές φορές η Ν. Ιωνία αποτελεί έμπνευση για τα βιβλία μου. Το προηγούμενο βιβλίο μου είχε να κάνει με το κέντρο της πόλης».

Και τι θέλετε να δώσετε στο αναγνωστικό κοινό με «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ», την ρωτάμε;

«Αυτό έχει να κάνει με την απομόνωση, τον εγκλεισμό που ο καθένας από εμάς επιβάλλει στον εαυτό του και με το ταξίδι της ψυχής, το οποίο μέχρι να υλοποιηθεί, περνάει από κάποια εμπόδια, ώσπου φτάνει στο τελευταίο.  Έτσι προκύπτει και ο τίτλος αυτού του βιβλίου», μας εξηγεί.

Το εμπόδιο όμως ξεπερνιέται, και τότε το τέλος είναι αισιόδοξο, της απαντάμε και συμφωνεί μαζί μας.

Και συνεχίζουμε, η απομόνωση έχει σχέση με την εσωτερική αναζήτηση του καθενός μας κι αυτή οδηγεί στην απελευθέρωση;

«Νομίζω ότι όλες οι καταστάσεις της ζωής μας συνδέονται πάρα πολύ με αυτό που ζούμε τη δεδομένη στιγμή. Επειδή εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια περίοδο κρίσης, στη γενιά που έφυγε, η αναζήτηση του εαυτού μας είναι απαραίτητη αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα τόσα εμπόδια που βιώνουμε», μας απαντά λίγο μελαγχολικά.

Ως Ιωνιώτισσα τι θα θέλατε να κάνετε για την πόλη μας; τη ρωτάμε προκαλώντας την να απαντήσει.

«Θα με ενδιέφερε πολύ στο μέλλον να ασχοληθώ με τα κοινά της πόλης», απαντά και μας κοιτάει στα μάτια, μ’ ένα χαμόγελο και μια αποφασιστικότητα.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης


Για το βιβλίο της

 «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Είναι μία ξεχωριστή νουβέλα που αποτελεί ένα μείγμα ποιητικού λόγου και υπερρεαλισμού, με σκηνές βγαλμένες από ελληνικά τοπία. Οι λέξεις που χρησιμοποιεί έχουν γεύσεις και μνήμες από αλμύρα, γαλάζιους ουρανούς και λευκά βότσαλα.

Στις σελίδες της συναντάμε την Αχώ που βρίσκεται στον Κάτω Κόσμο. Η γη βράζει. Είναι Τετάρτη. Και όπως κάθε δεύτερη Τετάρτη, κάθε μήνα εδώ και τριάντα χρόνια, η Αχώ στέκεται δίπλα στο μεγάλο τραπέζι, ανακατεύει το βαρύ χαρμάνι του καφέ και κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Προσδοκώντας, περιμένοντας. Για πόσο ακόμα;`

Η Μαριλένα Παππά ισορροπεί ανάμεσα στο σύγχρονο ελληνικό λογοτεχνικό ρεύμα και σε επιρροές από κλασικούς Έλληνες πεζογράφους, δημιουργώντας ένα δικό της απόκοσμο σύμπαν: Μια μικρή σύγχρονη αρχαία τραγωδία.

H κ. Μαριλένα Παππά, δεξιά.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ