Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Καλογρέζας γιόρτασε τη λήξη της χρονιάς

Κυριακή απόγευμα (16/06), το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Καλογρέζας γιορτάζει τη λήξη της Οδηγικής χρονιάς και η δροσερή αυλή της Εστίας του στην Βοσπόρου 20 περιμένει παιδιά, γονείς και φίλους του Οδηγισμού. Η πρόσκληση δελεαστική, σπιτικό μενού και καλή μουσική. Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ διαρκής υποστηρικτής της αξιόλογης δουλειάς που πραγματοποιεί στην πόλη μας ο Οδηγισμός, παρευρέθηκε και φέτος ως προσκεκλημένη και με χαρά μας μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις μας με τους συμπολίτες μας.


Η ΕΣΤΙΑ
Φτάσαμε λοιπόν σχετικά νωρίς, οι υπεύθυνες του Τμήματος μας υποδέχτηκαν με πολύ θετική διάθεση και μας ξενάγησαν στους χώρους της Εστίας τους. Ένα ισόγειο οίκημα, μια δροσερή αυλή με δενδράκια, ένα υπόστεγο. Κτίριο παλιό, με ανάγκη επισκευών, αλλά τόσο φιλικό, τόσο ανθρώπινο, όπως τα παλιά σπίτια της Καλογρέζας. Οι καλεσμένοι άρχισαν να έρχονται, κυρίως μικρά παιδιά με τους γονείς τους, όλα με τη στολή τους, παιδιά χαρούμενα, με έξυπνη ματιά, αυτοπειθαρχημένα.


ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ
Θελήσαμε αμέσως να μάθουμε περισσότερα. Κοντά μας η Πρόεδρος κ.Θεοδώρα Κούτρα, η Αντιπρόεδρος κ. Έρη Παπαργύρη και η Έφορος κ. Παναγιώτα Μιμίκου. «Καλωσορίζουμε το καλοκαίρι» μας λένε, «καλέσαμε τα παιδιά εδώ να παρουσιάσουν κάτι καλοκαιρινό για να έχουν ωραίες αναμνήσεις το καλοκαίρι».

Ρωτάμε να μάθουμε περισσότερα για το Τμήμα Καλογρέζας, Συμμετέχουν μας ενημερώνουν  40 παιδιά και 10 ενήλικες , κυρίως από την Καλογρέζα. Το τμήμα έχει ζωή 42 ετών και στόχος του είναι να προτείνει έναν τρόπο ζωής γεμάτο χρήσιμες δραστηριότητες, φιλία και αλληλεγγύη. «Ο Οδηγισμός είναι μια άλλη προσέγγιση» λένε χαρακτηριστικά. Και η υποδομή σας, τι ανάγκες έχετε, ρωτάμε; «Το κτίριο είναι δικό μας, το οικόπεδο του δήμου , θέλουμε βοήθεια από τον δήμο να κλείσει το υπόστεγο, να φτιαχτεί η στέγη που στάζει, να στρωθεί ο χώρος με ειδικές πλάκες για να μην χτυπάνε τα παιδιά, να κλαδευτούν τα δένδρα». Αιτήματα λογικά που τα μεταφέρουμε στην παρούσα και τη νέα δημοτική αρχή. Συνεχίζουμε, θέλουμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτές τις κυρίες που έχουμε μπροστά μας, χαμογελαστές και δυναμικές, με τόση όρεξη για κοινωνική προσφορά. «Από τα 8 μου είμαι ενεργή στον Οδηγισμό, μας λέει η κ. Παπαργύρη που είναι μέσης ηλικίας, έχω πάρει πολλά από τον Οδηγισμό, έχω κάνει πολλούς φίλους, είναι για μένα τρόπος ζωής». Ρωτάμε την κ. Μιμίκου, «είμαι στον Οδηγισμό από 5 ετών, θα θέλαμε πολύ να συμμετάσχουμε περισσότερο στα κοινά της Ν.Ιωνίας, θέλουμε συνεργασίες. Προτείνουμε να οργανώσουμε μαζί με τον δήμο μια Αιμοδοσία, να κάνουμε μαζί πράγματα». Ρωτάμε για τα μελλοντικά τους σχέδια, «έναν ανθρώπινο χώρο ζητάμε» μας λένε «για να τον πλαισιώσουμε με περισσότερα παιδιά και να αναπτύξουμε το μοναδικό παιδαγωγικό μας πρόγραμμα». Και οι γονείς πως σας αντιμετωπίζουν; «Μας στηρίζουν απεριόριστα και συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας» απαντούν με μια έκδηλη ικανοποίηση. Τρεις κυρίες ώριμες , τόσο όμορφες εσωτερικά και εξωτερικά που αναρωτιέσαι πόσο διαμορφώνει τον άνθρωπο η ανιδιοτελής κοινωνική προσφορά, η διαρκής νεότητα μέσα από χρήσιμες και δημιουργικές δραστηριότητες με πολύ χαρά και αγάπη.


ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Δεν αρκεστήκαμε όμως μόνο στα στελέχη του Τμήματος. Η κ. Ειρήνη γονέας με δύο παιδιά στον Οδηγισμό μάς εξέπληξε όταν μας ενημέρωσε ότι μετά τα παιδιά της κι εκείνη με τη σειρά της εντάχτηκε στο Τμήμα της Καλογρέζας. Την κοιτάμε με απορία και θαυμασμό. Γύρω τα παιδιά της, ο  Στέλιος που τελείωσε την 4η δημοτικού και η Βασιλική που τελείωσε την 1η.Τι βρήκατε στον Οδηγισμό ρωτάμε και τους τρεις; «Τα παιδιά μου βρήκαν μια νέα οικογένεια, φίλους , κοινωνικοποιήθηκαν, δεν κάνουν απλά κατασκευές, βρήκαν έναν ωραίο τρόπο ζωής. Κι εγώ ενθουσιάστηκα και πλέον συμμετέχω», μας λέει η κ. Ειρήνη και τα παιδιά της επιβεβαιώνουν με ικανοποίηση. Πάμε σιγά-σιγά να ολοκληρώσουμε, αλλά οι μικροί μας φίλοι δεν μας αφήνουν, ο Λάμπρος που τελείωσε την 4η δημοτικού και ο Νίκος που τελείωσε την 3η μάς μιλούν με πολλή χαρά για τις δραστηριότητες και τους φίλους που απόκτησαν στον Οδηγισμό.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Τα τραπέζια στην αυλή έχουν γεμίσει με μικρούς και μεγάλους και τα στελέχη του Τμήματος καλωσορίζουν τους παρευρισκόμενους ενημερώνοντάς τους για το παγκόσμιο έργο του Οδηγισμού σε 140 πόλεις στην Ελλάδα, σε 144 χώρες, με πάνω από 10 εκατομμύρια μέλη. Μιλάνε για τα προβλήματα του Τοπικού τμήματος και ζητάνε την συμμετοχή όσων το επιθυμούν για να ενισχυθεί ο ρόλος του Οδηγισμού στα παιδιά ηλικίας 5-17 ετών. Η ενημέρωση ολοκληρώνεται με κλίμα έντονης συγκίνησης. Παρούσα η κ. Ελένη Σακκαλόγλου ιδρύτρια το 1977 του Τμήματος Καλογρέζας και σεβαστό πρόσωπο της πόλης μας που χειροκροτείται. Οι ομιλήτριες αναφέρονται επίσης με ζεστά λόγια και στην εφημερίδα μας την ΙΟΝΙΑΝΕΤ για τη στήριξη που παρέχει. Αισθανόμαστε λίγο αμήχανα, είναι σημαντικό όταν κάποιος τόσο ζωντανός χώρος αναγνωρίζει τη δημοσιογραφική δουλειά μας και τους ευχαριστούμε.

Η γιορτή είναι σε εξέλιξη και εμείς αποχωρούμε μ’ ένα αίσθημα πληρότητας, ότι εδώ κάποιοι εργάζονται εθελοντικά, με πρόγραμμα και αξίες, προσφέροντας τόσα πολλά σε μια εποχή έντονα καταναλωτική με τόση αλλοτρίωση στην καθημερινότητα της ζωής μας.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ