Τοπική Αγορά SOS: Συζήτηση με τον κ. Τζιρίτα, πρόεδρο της Ένωσης λογιστών – οικονομολόγων Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου

Η Τοπική Αγορά στενάζει και εκατοντάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οξύ ζήτημα επιβίωσης. Οι εμπορικοί και επαγγελματικοί φορείς ζητούν επέκταση των κυβερνητικών μέτρων, μιας και αυτά που ήδη εφαρμόζονται δεν κρίνονται επαρκή για να αντιμετωπιστεί το μέγεθος της κρίσης. Η επιστρεπτέα προκαταβολή και η μείωση των ενοικίων είναι τα δυο μέτρα που μέχρι στιγμής λειτούργησαν κι αυτά όχι για όλους, μιας και αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων δυστροπούν, ενώ χιλιάδες πληττόμενες επιχειρήσεις έμειναν εκτός της επιστρεπτέας.

Ο τραπεζικός δανεισμός αφορά μόνο λίγους και η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων παλεύει να αντιμετωπίσει τους λογαριασμούς που τρέχουν και τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους. Η Αγορά πλήττεται και ζητά άμεσα δραστικές λύσεις.

Πέρα όμως από τα γενικά αιτήματα που μόνο η Πολιτεία μπορεί να υποστηρίξει, αντιμετωπίζουμε ως πόλη και ζητήματα που αφορούν τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς. Υπάρχουν άραγε μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τον δήμο σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ανάσα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας που είναι ο αδύναμος κρίκος της επιχειρηματικότητας;

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr ανοίγει τον διάλογο με σκοπό να ακουστούν απόψεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τη δημοτική αρχή, αλλά και να εμπλουτίσουν τις προτάσεις των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων.

Αρχίζουμε με τις απόψεις του κ. Χαράλαμπου Τζιρίτα, λογιστή – φοροτεχνικού με έδρα τη Νέα Ιωνία και Πρόεδρο της Ε.Λ.Ο.Ν.Ι.Φ.Η. (Ένωση λογιστών – οικονομολόγων Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου). Μια επιστημονική Ένωση με μεγάλη προσφορά επί πολλά χρόνια και που τώρα η δράση της είναι σε μια μεταβατική διαδικασία. Ο κ. Τζιρίτας διακρίνεται για την επιστημονική του επάρκεια, τη συνδικαλιστική του δράση για τα αιτήματα του κλάδου του και την ανιδιοτελή προσφορά συμβουλών σε συναδέλφους του και συμπολίτες.

Συζητώντας…

Κύριε Τζιρίτα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο κλάδος του λογιστή-φοροτεχνικού πιέζεται ιδιαίτερα λόγω φόρτου εργασίας με σωρεία κρατικών αποφάσεων και οδηγιών που πρέπει να κατανοήσετε για να ενημερώσετε σωστά τις επιχειρήσεις-πελάτες σας. Πως εσείς βιώσατε αυτή την περίοδο;

Ο κλάδος μας από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα έχει τεράστια και συνεχόμενη πίεση και μάλιστα από δύο μεριές, τους κρατικούς φορείς και τους πελάτες μας. Τα αρμόδια υπουργεία και φορείς έβγαλαν και συνεχίζουν να βγάζουν πάρα πολλές εξαγγελίες, αποφάσεις και εγκυκλίους εφαρμογής τις οποίες με πολύ μεγάλη δυσκολία μπορούμε να παρακολουθήσουμε. Ακόμη και σήμερα περιμένουμε εφαρμοστικές αποφάσεις για την υλοποίηση των εξαγγελιών για ενίσχυση των πολιτών. Οι πολίτες από την άλλη μεριά και κυρίως οι επιχειρηματίες δεν ξέρουν τι να περισώσουν και πώς να καλυφθούν οικονομικά. Οι οικονομικές ενισχύσεις δεν αρκούν και η οικονομική αδυναμία μεγαλώνει. Οι επιχειρηματίες αγωνιούν και πιέζουν πάρα πολύ τους συνάδελφους λογιστές- φοροτεχνικούς για να τους εντάξουν στα ευεργετικά προγράμματα και τις οικονομικές  ενισχύσεις που ανακοινώνονται. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν επαφές και γίνονται κινήσεις προκειμένου οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ο χρόνος όμως φεύγει και όλοι μαζί πολίτες, επιχειρήσεις, λογιστές, περιμένουμε με αγωνία την λήξη της πανδημίας και την επαναφορά στην προηγούμενη οικονομική κατάσταση.

Ως επαγγελματίας στη Νέα Ιωνία, σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους σας και με τις τοπικές επιχειρήσεις, ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση στην Αγορά της πόλης μας;

Η κατάσταση των συμπολιτών μας και των επιχειρήσεων, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι πολύ άσχημη και δύσκολα αναστρέψιμη. Όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε για την επαναφορά, όσο γίνεται πιο γρήγορα, στην προηγούμενη ζωή μας. Τα καταστήματα της πόλης μας και κυρίως τα μικρά που οι ιδιόκτητες τους είναι μαχόμενοι επαγγελματίες χρειάζονται την υποστήριξη μας. Οι Ιωνιώτες καταναλωτές πρέπει να στηρίξουν τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά την τοπική αγορά με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν. Θα πρέπει για τις αγορές τους να προτιμούν τα τοπικά καταστήματα τηρώντας βεβαίως τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Πέρα από την Πολιτεία κι εμείς οι ίδιοι έχουμε ευθύνη να σεβόμαστε τον διπλανό μας και να φροντίζουμε την τήρηση των καλών συνθηκών υγιεινής  σε όλους τους χώρους κι αυτό όπως έχω διαπιστώσει το πράττουν οι τοπικές επιχειρήσεις. Η υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων θα αποτρέψει λουκέτα και ανεργία.

Πέρα από τα  μέτρα της Πολιτείας, μπορούμε εμείς ως δήμος και εμπορικοί-επαγγελματικοί φορείς να λάβουμε κάποια ιδιαίτερα μέτρα  στήριξης της τοπικής Αγοράς;

Η δημοτική αρχή έχει πολύ σοβαρό ρόλο στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που βρισκόμαστε. Κατ’ αρχήν σε επίπεδο πολιτών η εφαρμογή της τάξης και η εποπτεία των μέτρων είναι απαραίτητη. Η δημοτική αστυνομία θα πρέπει να είναι παρούσα και βοηθός στην εφαρμογή τους. Η τήρηση της καθαριότητας και των πρωτοκόλλων υγιεινής πρέπει να είναι καθημερινό μέλημα της δημοτικής αρχής. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους, δρόμους, πλατείες, πάρκα και παιδικές χάρες, μόνο έτσι ο πολίτης θα αισθάνεται ασφαλής και θα μπορεί να κινηθεί άφοβα για τις αγορές του στα καταστήματα της πόλης και τις άλλες δραστηριότητες του.

Η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να βοηθήσει και οικονομικά τις τοπικές  επιχειρήσεις. Έχουν αναγγελθεί διάφορα μέτρα,  αλλά δυστυχώς δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις περιμένουν την μείωση ή ακόμη και την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος  για την περίοδο της πανδημίας. Για τα καταστήματα της εστίασης θα πρέπει να γίνει άμεσα μείωση και αν είναι δυνατόν μηδενισμός των τελών για την κατάληψη των δημοσίων χώρων. Ο δήμος στα πλαίσια της δράσης του κοινωνικού παντοπωλείου θα μπορούσε να αγοράσει από τα μικρά καταστήματα της πόλης διάφορα είδη, ρούχα, παπούτσια, είδη σπιτιού, τα όποια  θα διέθετε δωρεάν στους απόρους. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με τους εμπόρους θα μπορούσαν να μοιράσουν εκπτωτικά κουπόνια για αγορές διαφόρων ειδών μόνο από τα μικρά καταστήματα της πόλης. Ο δήμος θα μπορούσε να υποστηρίξει το κόστος για την διαφήμιση των μικρών επιχειρήσεων προβάλλοντας, σε εφημερίδες και σε ηλεκτρονικά μέσα, λίστες με τα καταστήματα αυτά και τα βασικά είδη πάνω στα οποία δραστηριοποιούνται.

Οι δύσκολες μάχες και η αντιμετώπιση των προβλημάτων έχουν θετικό αποτέλεσμα όταν βασίζονται στην συλλογική προσπάθεια. Η ζωή στην πόλη μας και η τοπική αγορά θα ανακουφιστεί, εφόσον όλοι μαζί οι πολίτες τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας, σεβόμαστε τον διπλανό μας και προσφέρουμε ότι μπορούμε για το κοινό καλό. Η μάχη με τα δείνα της πανδημίας θα είναι δύσκολη και μεγάλης διάρκειας,  αλλά οι Ιωνιώτες θα βγούμε νικητές.

Χαράλαμπος Τζιρίτας, λογιστής - φοροτεχνικός στη Νέα Ιωνία

Λίγα λόγια για τον κ. X.Τζιρίτα

Με έδρα τη Νέα Ιωνία από το 1989 έως σήμερα εργάζεται ως Λογιστής – Φοροτεχνικός, σύμβουλος επιχειρήσεων σε οικονομικά και εργατικά θέματα. Είναι Πτυχιούχος Οικονομικού τμήματος σχολής Νομικών – Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Έχει επαγγελματική πιστοποίηση από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ με εξειδίκευση σε όλα τα ασφαλιστικά θέματα, καθώς και από το ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ, με μακροχρόνια πρακτικά σεμινάρια σε λογιστικά, φοροτεχνικά και εργατικά θέματα. Είναι μέλος του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ. Κάτοχος άδειας ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος και ειδικής άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού Α’ Τάξης. Έχει σημαντική συμμετοχή σε τηλεοπτικές εκπομπές με θέματα λογιστικά- φοροτεχνικά με εξειδίκευση στα ακίνητα και το έντυπο Ε9. Συμμετέχει από το 2004 σε επαγγελματικές οργανώσεις – συλλόγους λογιστών/φοροτεχνικών, στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ως Υποψήφιος. Διατελεί εισηγητής σε σεμινάρια συλλόγων λογιστών φοροτεχνικών και ως εισηγητής επιμόρφωσης σεμιναρίων ΛΑΕΚ – ΟΑΕΔ.  

Για την ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr:Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ