Τρεις Μαραθωνοδρόμοι της “Ανατολής” στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Τρεις Μαραθωνοδρόμοι της ΑΝΑΤΟΛΗΣ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της 8ης Νοεμβρίου 2020

Ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε ότι η φετινή η διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος του Μαραθωνίου, θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου 2020, στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά Μαραθώνα, στις 8:00 για τους άνδρες και 8:05 για τις γυναίκες.

Λόγω των κρουσμάτων του KOVID 19 και για τη μη περαιτέρω διάδοση του ιού, δεν θα πραγματοποιηθεί ο 38ος Διεθνής Μαραθώνιος, στη μνήμη του Ειρηνιστή και Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, επί της κλασικής, αρχέγονης και αυθεντικής διαδρομής: Μαραθώνας – Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι φετινές συμμετοχές αναμένονταν να ξεπεράσουν τις 20.000.

Ο ΣΕΓΑΣ, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, κατάφερε και διοργάνωσε όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου με απόλυτη επιτυχία. Τώρα για το συγκεκριμένο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του Μαραθωνίου, μετέφερε τη διαδρομή στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, σε μία απόλυτα φυλασσόμενη και ελεγχόμενη διαδρομή. Βέβαια για τους Μαραθωνοδρόμους θα είναι λίγο πιο κουραστική, γιατί, παρ’ ότι είναι επίπεδη, οι δρομείς θα είναι αναγκασμένοι να διατρέξουν την ίδια διαδρομή ΟΚΤΩ φορές. Συγκεκριμένα, κατά την προκήρυξη του ΣΕΓΑΣ, η διαδρομή είναι κυκλική, περιμετρικά του κυρίως υδάτινου στίβου του κωπηλατοδρομίου, ασφαλτοστρωμένη. Η απόσταση κάθε γύρου είναι 4.971 μ. Οι αθλητές και οι αθλήτριες θα διατρέξουν οκτώ στροφές, συνολικής απόστασης 39.768 μ. και στο τέλος θα διανύσουν επί πλέον 2.427 μ., επί της ίδιας κυκλικής διαδρομής, για να συμπληρωθεί η γνωστή μας απόσταση των 42.195 μ.

Ένα επί πλέον πρόβλημα της συγκεκριμένης διαδρομής είναι ότι βάλλεται από ανέμους, οι οποίοι κάνουν τους αθλητές να δεινοπαθούν. Το ίδιο είχε συμβεί κατά τη διεξαγωγή του Πανελληνίου πρωταθλήματος του Ημιμαραθωνίου, που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 

Ο αριθμός συμμετοχής θα είναι αρκετά περιορισμένος. Με τα σημερινά δεδομένα, θα επιτραπεί η συμμετοχή εκατό (100) συνολικά αθλητών: 70 ανδρών και 30 γυναικών. Για να δηλωθεί ένας αθλητής πρέπει να έχει επιτύχει μία επίδοση (όριο), η οποία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέσα στα τρία χρόνια 2018, 2019, 2020. Βάσει της επίδοσής του θα γίνει η κατάταξη και η τελική επιλογή των αθλητών.

Ο Σύλλογός μας έχει δηλώσει ΤΡΕΙΣ αθλητές του – μαραθωνοδρόμους: το Διονύση Διονυσόπουλο, τον Ιωάννη Αλεξανδρόπουλο και τον Άγη Πίσχο, οι οποίοι έχουν επιτύχει τις προβλεπόμενες επιδόσεις και είναι πανέτοιμοι για τη φετινή «μάχη του Μαραθωνίου».

Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο είχαμε (σαν Σύλλογος ΑΝΑΤΟΛΗ) πολύ μεγάλη συμμετοχή στο Διεθνή Μαραθώνιο (και τους παράλληλους αγώνες δρόμου) του Νοεμβρίου, με αθλητές μας, μέλη μας και δρομείς μαραθωνοδρόμους από το φυτώριο των Μαραθωνοδρόμων. Δυστυχώς η φετινή επιδημιολογική κρίση μάς στερεί αυτή τη δυνατότητα και χαρά. Έτσι νοερά θα παρακολουθήσουμε τον αγώνα των αθλητών και αθλητριών μόνο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας σας υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος μαραθώνιος δρόμος πραγματοποιήθηκε στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, στον οποίο νικητής είχε αναδειχθεί ο θρυλικός ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ.

Η διαδρομή του Μαραθωνίου επί της κλασικής, αρχέγονης, αυθεντικής διαδρομής θεωρείται από τις πιο δύσκολες στον κόσμο, λόγω των υψομετρικών διαφορών. Στη διαδρομή αυτή: Μαραθώνας- Παναθηναϊκό Στάδιο έχουν διεξαχθεί οι περισσότεροι αγώνες Μαραθωνίου. Στο παρελθόν όμως, λόγω έργων επί της διαδρομής, είχαν διοργανωθεί μαραθώνιοι από το Παναθηναϊκό Στάδιο μέχρι το Πικέρμι και επιστροφή στο Στάδιο και από το Στάδιο μέχρι τη Γλυφάδα και πάλι επιστροφή.

Σήμερα διοργανώνονται ανά τον κόσμο, περισσότεροι από 5.000 Μαραθώνιοι και οι συμμετοχές ξεπερνούν κατά πολύ τα πέντε εκατομμύρια. Οι πολυπληθέστερες συμμετοχές εμφανίζονται στο Παρίσι, στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη ( είναι ο αρχαιότερος Μαραθώνιος μετά το Μαραθώνιο της Αθήνας του 1896), στο Λονδίνο και στο Βερολίνο.

Οφείλουμε να αναφέρουμε τη μεγάλη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, το 1946, αμέσως μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος κατάφερε και νίκησε τον αμερικανό μαραθωνοδρόμο πρωταθλητή Johnny Kelley,  μέσα στη χώρα του. Η νίκη του Στέλιου Κυριακίδη αναπτέρωσε το ηθικό όλων των Ελλήνων, οι οποίοι μόλις είχαν βγει (χωρίς να έχουν συνέλθει) από  τις χιλιάδες θανάτους, την πείνα και τις κακουχίες του πολέμου. Ο Στέλιος Κυριακίδης αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την φανταστική νίκη του, αλλά και την αγάπη του για την Ελλάδα. Όταν ο Πρόεδρος της Αμερικής τον ερώτησε τι θα ήθελε σαν δώρο για τη νίκη του, απάντησε τρόφιμα για τους λιμοκτονούντες Έλληνες πατριώτες μου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη μας εύχονται καλό αγώνα και επιτυχία των στόχων εκάστου αθλητή μας.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ