3 ζητήματα της Νέας Ιωνίας ζητούν άμεσα λύσεις – Θα τολμήσετε;

Καθαριότητα, τοπική αγορά & σχολεία είναι τρία επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τη Ν. Ιωνία

Υπάρχουν άραγε επείγοντα ζητήματα στην πόλη μας που πρέπει να δρομολογήσει άμεσα η δημοτική αρχή και να εστιαστεί η Αντιπολίτευση στην τακτική της; Υποστηρίζω ότι η Νέα Ιωνία έχει προβλήματα και αυτά είναι πολλά, άλλα μπορούν να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, άλλα θέλουν μακροχρόνιο σχεδιασμό. Είναι γνωστό, και κάποιοι το έχουν παρεξηγήσει, ότι υποστηρίζω σταθερά τις συναινετικές διαδικασίες μεταξύ των παρατάξεων γιατί τα μέτωπα είναι τόσα πολλά που μόνο ενωμένη η πόλη μπορεί να αντιμετωπίσει. Οι κραυγές και η εύκολη κριτική χωρίς προτάσεις δεν ήταν και δεν είναι του γούστου μου. Η συναίνεση βεβαίως, έχω διευκρινίσει, δεν υποστέλλει την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων, αρκεί αυτή να γίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου.

Αυτές οι προτάσεις που κατά καιρούς δημοσιοποιώ μέσα από την εφημερίδα μας και τα social media, τείνουν να αποκτούν όλο και περισσότερους υποστηρικτές απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις που αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα σε δημοτικό επίπεδο οδηγούνται σε αδιέξοδο, αν συνεχιστεί αυτή η κόντρα στο δημ. συμβούλιο, χωρίς ουσία, χωρίς διάλογο, χωρίς πολιτικό πολιτισμό. Και έχουν βρεθεί αρκετοί φίλοι αναγνώστες που μου επαναλαμβάνουν «δεν βλέπεις ότι η Δήμαρχος φταίει» και άλλοι, «η Αντιπολίτευση φταίει, είναι ολοφάνερο». Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω, δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η επίλυση (σε πρώτη φάση) των άμεσων προβλημάτων της πόλης που σε αυτά θα κριθεί Δημοτική αρχή και Αντιπολίτευση, γι’ αυτά αγωνιούν οι συμπολίτες μας και από τις λύσεις που θα επιλεχτούν θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους για όλους.

Προτείνω λοιπόν να εστιαστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση της πόλης μας στα παρακάτω επείγοντα θέματα που δεν σηκώνουν αναβολή:

Συγκεκριμένα:

1) Η καθαριότητα της πόλης: Η έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας, ειδικά την περίοδο της καραντίνας, οδήγησε σε σοβαρά προβλήματα στην καθαριότητα της πόλης παρόλη την αυταπάρνηση των εργαζομένων. Τα παράπονα είναι πολλά και δικαιολογημένα και πρέπει να δοθούν λύσεις μέσα στο καλοκαίρι. Η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Σακκαλόγλου είναι ένας άνθρωπος καλοπροαίρετος και εργατικός σ’ ένα πολύ δύσκολο τομέα. Για να μπορέσει η πόλη μας να γίνει καθαρή θα πρότεινα:

α) να προχωρήσει η δημ. αρχή στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, έστω και προσωρινές(όπως έχει δρομολογηθεί), με στόχο πάντα τις μόνιμες θέσεις εργασίας,

β) να ιεραρχηθούν οι ανάγκες (κι όχι όποιος κάτοικος διαμαρτυρηθεί περισσότερο) και,

γ) να καλέσει η κ. Σακκαλόγλου σε μια συνάντηση όλους τους προηγούμενους Αντιδημάρχους Καθαριότητας που υπηρετούν ως δημοτικοί σύμβουλοι στο σημερινό δημ. συμβούλιο, ώστε συμβουλευτικά να ακούσει τη γνώμη τους και να κρίνει ότι νομίζει ότι μπορεί να εφαρμοστεί.

2) Η Τοπική Αγορά: Ως 30 χρόνια επαγγελματίας στον εκδοτικό – δημοσιογραφικό χώρο γνωρίζω προσωπικά, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες εμπόρους και επαγγελματίες της πόλης μας, σε όλες τις συνοικίες της Ν. Ιωνίας. Βιώνω όπως και εκείνοι την αγωνία της επιβίωσης σ’ ένα περιβάλλον αντίξοο που από παντού πέφτουν σφαλιάρες που η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα ζει σε θάλαμο εντατικής, που οι οικονομικές πολιτικές που επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία στη χώρα κυριολεκτικά την τσάκισαν φέρνοντας συρρίκνωση των εργασιών, λουκέτα και ανεργία. Η μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων και των επαγγελματιών της πόλης μας δεινοπαθεί και προσπαθεί με πείσμα να σηκωθεί λίγο ψηλότερα κάτι που τώρα με τις επιπτώσεις της πανδημίας φαίνεται όλο και πιο δύσκολο. Η κάποτε ανθούσα αγορά της Ν. Ιωνίας με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα σταδιακά έχει συρρικνωθεί, ενώ οι μεγάλες αλυσίδες κατοικοεδρεύουν πλέον στα πιο καίρια σημεία.

Ως επαγγελματίας και οπαδός μιας Αγοράς που θα σέβεται το αγοραστικό κοινό και τους εργαζόμενούς της που συμμετέχει στα τοπικά δρώμενα, που υπακούει σε κανόνες, φωνάζω εδώ και πολύ καιρό με όλη μου τη δύναμη για να υιοθετηθούν ριζοσπαστικές προτάσεις που μπορούν να δώσουν στην τοπική Αγορά μια νότα αισιοδοξίας, ειδικά τώρα, άμεσα, πριν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού αποτελειώσουν ότι κινείται. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης αναγνωρίζεται από όλες τις παρατάξεις για την διαυγή διαχείρισή του, περιμένουμε όμως να δούμε άμεσα τα αποτελέσματα της «διαπαραταξιακής επιτροπής για τη στήριξη της τοπικής αγοράς λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας».

Θέλω λοιπόν κι εγώ με την ιδιότητά μου και ως εκδότης επί 20 χρόνια της ετήσιας οικονομικής έκδοσης της IONIANET.gr, «ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΟΡΑΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ» να ενώσω τη φωνή μου με άλλους επαγγελματικούς φορείς και συλλογικότητες, με κάθε ζωντανό επαγγελματία της πόλης που δεν παραιτείται, που διεκδικεί, αλλά ταυτόχρονα προτείνει επιλογές που μπορούν να εφαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες της τοπικής αγοράς. Συζητάω με πολύ κόσμο, με επαγγελματίες από όλη την πόλη, περιμένω υπομονετικά να μας καλέσουν ως εφημερίδα, η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης να συζητήσουμε τις προτάσεις μας.

3) Τα σχολεία μας: To φθινόπωρο πλησιάζει, 2,5 μήνες μένουν για να ανοίξουν τα σχολεία. Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχει θέληση από τη δημ. αρχή και την αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας να είναι όλα έτοιμα, αλλά θα μπορέσουν; Το μέγα πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων σίγουρα πρέπει να αποτιμηθεί, αλλά όχι με άκομψες «αξιολογήσεις» καθαριστριών που δημιουργούν αντιδράσεις, η προσχολική αγωγή που τόσα προβλήματα συνάντησε πέρσι, η μεταφορά των νηπιαγωγείων από τους παιδικούς σταθμούς και η εύρεση κτιρίων, η λειτουργία και τα οικονομικά των σχολικών επιτροπών, η ανάγκη σε κονδύλια για υποστήριξη των σχολικών υποδομών.

Παρόλο ότι έχω περιστασιακά διδάξει ή έχω παρουσιάσει σεμινάρια δεν είμαι εκπαιδευτικός και συνεπώς ακούω με προσοχή πολλές προτάσεις από τους αξιόλογους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων που είναι ενδιαφέρουσες. Ας ακούσουμε επίσης και τους μαθητές και μαθήτριες των σχολείων μας, γι’ αυτά τα παιδιά άλλωστε όλοι μας προσπαθούμε. Θα προτείνω λοιπόν και εδώ μια συμβουλευτική επιτροπή υποστήριξης από τέως Αντιδημάρχους Παιδείας, από συλλόγους διδασκόντων και γονέων, μαζί με τα μαθητικά συμβούλια που θα συνδράμουν με προτάσεις το έργο της Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Αλατσίδου που θα συζητήσουν και θα προτείνουν ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμο.

Σε αυτό τον αγώνα για την πόλη μας όλοι πρέπει να συμμετάσχουν, όλοι έχουν λόγο, πρωτίστως η δημοτική αρχή, ακολουθεί η Αντιπολίτευση, αλλά και η κοινωνία των συμπολιτών μας που φιλοδοξεί ένα σημαντικό μέρος της να εκφράσει η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr, ως Ιωνιώτικη καθημερινή εφημερίδα με χιλιάδες αναγνώστες που μας δίνουν το προνόμιο να αφουγκραζόμαστε πολύ καλά τη φωνή αυτής της πόλης, βιώνοντας  την καθημερινότητά της. Και η πόλη θέλει λύσεις, επειγόντως και… πολύ σχολαστικά.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ