Ως αντιεκπαιδευτικό καταγγελλει το ΚΚΕ Νέας Ιωνίας το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Αλέξανδρος Ματθαίου - Κατερίνα Παπαλυμπέρη

Την εκδήλωση του ΚΚΕ Ν. Ιωνίας “άνοιξε” με ομιλία του ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Ιωνίας» κ. Αλέξανδρος Ματθαίου, ενώ την δική τους τοποθέτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία έκαναν οι κ. Κατερίνα Παπαλυμπέρη (μέλος του ΚΚΕ και Ειδική γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής) και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Ιωνίας» και δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Κατιμερτζόγλου.

Με φόντο το υπαίθριο θεατράκι Μελίνα Μερκούρη στη Νεάπολη πραγματοποίησαν οι οργανώσεις του ΚΚΕ Ν. Ιωνίας εκδήλωση για την Εκπαίδευση και τα προβλήματά της (25/5), με τους παρευρισκομένους να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Το ΚΚΕ Ν. Ιωνίας και η δημοτική του παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα εκπαίδευσης θέτοντας στο δημοτικό συμβούλιο σειρά προτάσεων και ψηφισμάτων που αφορούν το σύνολο των ζητημάτων της Παιδείας και των μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων της. Τελευταία το ΚΚΕ συμμετέχει δυναμικά και στις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για το νέο νομοσχέδιο της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως, χαρακτηρίζοντάς το αντιδημοκρατικό και αντιεκπαιδευτικό.

Ο κ. Ματθαίου

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια εισαγωγική ομιλία του δημ. συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Ιωνίας» κ. Ματθαίου, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι: «να αναδειχθεί το τι Παιδεία θέλουμε και να ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα για τα τρέχοντα ζητήματα, ώστε να διεκδικήσει λύσεις». Ο κ. Ματθαίου αναφέρθηκε στα θέματα που θέτει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δημ. συμβούλιο Ν. Ιωνίας, όσον αφορά την έλλειψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων  και θεώρησε ότι οι συνθήκες που ανοίγουν τα σχολεία, όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, δεν είναι ικανοποιητικές. Μίλησε επίσης για τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση,  που όπως είπε δεν το έχει διεκδικήσει η δημοτική αρχή για όλα τα παιδιά που δεν  τον διαθέτουν. Τέλος αναφέρθηκε στα ψηφίσματα που θέτει η παράταξή του στο δημ. συμβούλιο, ώστε να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου αντιεκπαιδευτικό, ενώ κατηγόρησε τις άλλες δημοτικές παρατάξεις ότι ψηφίζουν τα αιτήματα των γονέων κάτω από την πίεσή τους και στη συνέχεια τα ξεχνούν.

Η κ. Παπαλυμπέρη

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κύρια ομιλήτρια κ. Κατερίνα Παπαλυμπέρη, μέλος του ΚΚΕ και Ειδική γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Η κ. Παπαλυμπέρη μίλησε κατ’ αρχήν για το σύστημα Υγείας καταγγέλλοντας ότι έγιναν την περίοδο της πανδημίας ελάχιστες βελτιώσεις: «και ενώ εφαρμόστηκαν τα περιοριστικά μέτρα με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά για να κερδηθεί χρόνος και να θωρακιστεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δύο μήνες μετά ας δούμε τις ελάχιστες οι βελτιώσεις στην υγεία, όπως:

  • Μικρή αύξηση κρεβατιών στις ΜΕΘ
  • Μόλις 3000 προσλήψεις εκ των οποίων 380 επικουρικοί γιατροί, δηλαδή συμβασιούχοι, αντί τον 30.000 σε υγειονομικούς και 6.000 σε μόνιμους γιατρούς που ήταν οι καταγεγραμμένες ανάγκες πριν την πανδημία».

Επίσης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της εργασίας:

«Καθημερινές ήταν οι καταγγελίες εργαζομένων για άθλιες συνθήκες εργασίας, πάσης φύσεως εργοδοτικές πρακτικές, απειλές, εκβιασμοί. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον πάγο με αναστολή συμβάσεων, ενώ για τους εργοδότες το εργαλείο της εκ περιτροπής εργασίας, η απασχόληση λίγων ημερών, η πίεση των εργαζομένων με εντατικοποίηση της εργασίας είναι τα μεγάλα τους πλεονεκτήματα», θεωρώντας ότι «η οικονομική κρίση η οποία δεν δημιουργήθηκε από την πανδημία, αλλά χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσουν αυτή την κατάσταση», όπως χαρακτηριστικά είπε και συνέχισε:

«Η διάλυση της Δημόσιας Υγείας, τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η τεράστια στρατιά ανέργων και οι πλειστηριασμοί, οι μεγάλες ελλείψεις υποδομών στην Εκπαίδευση, οι ελαστικές μορφές εργασίας, οι μισθοί πείνας, τα λουκέτα των αυτοαπασχολούμενων δεν εμφανίστηκαν με τον κορονοϊό. Προϋπήρχαν ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Η παρέμβαση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή προσαρμόστηκε σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες και με μεγάλη πολυμορφία εκδηλώθηκε με δράση για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων», και απαρίθμησε σειρά αναγκαίων μέτρων για την Εκπαίδευση.

Η κ. Παπαλυμπέρη μίλησε επίσης για το ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία:     

«Να αναφέρουμε εδώ ότι η κυβέρνηση πέταξε για ακόμα μια φορά στους δήμους το μπαλάκι για τη λύση του προβλήματος για την καθαριότητα και τους έλυσε προσωρινά τα χέρια με συγκεκριμένη ΠΝΠ όπου δίνει την δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού από άλλους τομείς καθαριότητας του Δήμου έως 30/9, καθώς και με την μετακίνηση των καθαριστριών από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους Παιδικούς σταθμούς».

Δριμεία κριτική άσκησε επίσης, «στην ψήφιση τροπολογίας όπου προκειμένου τα παιδιά που τώρα δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία να μπορούν να παρακολουθούν μέσα από στημένη κάμερα μέσα στην τάξη», και στην τηλεκπαίδευση: «Όμως ακόμα και αν βλέπουμε μια σχετική αναδίπλωση στο θέμα της τηλεμετάδοσης των μαθημάτων μέσα από τις αίθουσες, για τους μαθητές που εξακολουθούν να μένουν σπίτι και δεν παρακολουθούν διά ζώσης τα μαθήματα, η επιμονή της κυβέρνησης σε τέτοια αντιπαιδαγωγικά μέτρα υπηρετεί βαθύτερους σχεδιασμούς, που δεν πρόκειται να αποσυρθούν από την ατζέντα των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων στην Εκπαίδευση, ακόμα και όταν εκλείψει η άμεση απειλή του κορονοϊού».

Τέλος η ομιλήτρια αναφέρθηκε στον  χαρακτήρας και οι στοχεύσεις που υπηρετεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την Παιδεία λέγοντας χαρακτηριστικά:

Είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακριά αλυσίδα των αστικών – καπιταλιστικών προσαρμογών στη δομή, το περιεχόμενο και τη λειτουργία του σχολείου. Προσαρμογές στην κατεύθυνση της πιο άμεσης σύνδεσής του με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, της προετοιμασίας του εργαζόμενου όσον αφορά τις ικανότητες – δεξιότητες αλλά και την ιδεολογία του με βάση αυτές τις ανάγκες» και καταλήγοντας: «Με βάση όλα τα παραπάνω το νομοσχέδιο πρέπει να απορριφθεί όχι ως συντηρητικό και οπισθοδρομικό αλλά ως βαθιά ταξικό, αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, καλεί τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, απαξιώνοντας τον παιδαγωγικό τους ρόλο».

Κώστας Κατιμερτζόγλου

Παρεμβάσεις

Την ομιλία της κ. Παπαλυμπέρη ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις παρευρισκομένων μεταξύ των οποίων του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Ιωνίας» και δημοτικού συμβούλου κ. Κατιμερτζόγλου ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης Γ. Σεφέρης». Ο κ. Κατιμερτζόγλου στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την Παιδεία αναλύοντας πτυχές του, όπως η τηλεκπαίδευση, οι κάμερες στις σχολικές αίθουσες που τις χαρακτήρισε «πολιτική της κλειδαρότρυπας» και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι όροι για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Ο κ. Κατιμερτζόγλου μίλησε για ταξικές διαφορές στην Εκπαίδευση, θεώρησε ότι κύριο υπεύθυνο για τα δεινά του λαού είναι το καπιταλιστικό σύστημα και όρισε το πλαίσιο των διεκδικητικών αγώνων εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και συνδικαλιστικών για Υγεία και Παιδεία απαιτώντας από την Πολιτεία κονδύλια, λέγοντας χαρακτηριστικά, «είναι ζήτημα επιβίωσης του λαού».

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ