Χρήστος Κανλής: αιχμές για Θωμαϊδου, Μανούρη, από Αριστερά

Παρακολουθώ αρκετό καιρό προβληματισμένος, όσα απίστευτα και απαράδεκτα διαδραματίζονται στα δημοτικά μας πράγματα και θεωρώ ότι πρέπει να πάρω θέση στην οξύτατη διαμάχη μεταξύ δημοτικής αρχής και μέρους της αντιπολίτευσης που δυστυχώς μαστίζει την πόλη μας οδηγώντας την στην παρακμή. 

Μέσα από τις ανακοινώσεις των δελτίων τύπων της δημοτικής αρχής, των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και πρόσφατα, άρθρο, δημοτικού  συμβούλου του κ. Μανούρη επισημαίνω:

1) Η Δήμαρχος μέσα από την πένα και τον λόγο στελεχών της παράταξής της καταφέρεται επανειλημμένα κατά της Αντιπολίτευσης ισχυριζόμενη ότι την εμποδίζουν να πράξει το έργο της. Αυτό δεν ισχύει γιατί η δημοτική αρχή έχει τη δυνατότητα, βάση του νόμου του Αυγούστου το 2019,  της Ν.Δ., να υλοποιεί κάθε πρότασή της. Αντίθετα, επιδιώκει να μην υπάρχει συναίνεση από την αντιπολίτευση για να το χρησιμοποιεί ως άλλοθι για τις περιορισμένες δυνατότητές της. 

Αντίστροφα η Αντιπολίτευση, ορθώς,  διαπιστώνει ότι η δημοτική αρχή οξύνει την αντιπαράθεση, πλέον και με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς,  υποβαθμίζει το θεσμό και δεν εφαρμόζει κάποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Επειδή οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου γίνονται με τηλεδιάσκεψη, ζητάμε, αφού έτσι κι αλλιώς μαγνητοσκοπούνται, να αναρτηθούν άμεσα στο site του δήμου, αλλά και να έχουν όσοι περισσότεροι τεχνικά είναι δυνατόν πρόσβαση κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής τους, για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να σχηματίσουν άποψη. Η δημοτική αρχή να δηλώσει άμεσα το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί, αλλιώς θα θεωρηθεί υπόλογη. 

Παράλληλα να φροντίσει με το  πέρας της πανδημίας να μεταδίδονται ζωντανά οι δια ζώσης συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, των επιτροπών και των νομικών προσώπων του δήμου.

2) Η δημοτική αρχή, να αναφέρει δημόσια,  ποιες προτάσεις της Αντιπολίτευσης έχει αποδεχθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της και ποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν εφαρμόζει και για ποιό λόγο, διαφορετικά αυτό θα το κάνει διαρκώς η αντιπολίτευση.

3) Να ενημερώσει η Δήμαρχος αν υιοθετεί την άποψη Αντιδημάρχου της ενάντια στην απλή αναλογική  (νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ευνοεί συνεργασίες και εκπροσώπηση στη διοίκηση ακόμα και μικρών παρατάξεων), που καταθέτει σε άρθρο του: «Σώθηκε μερικώς η κατάσταση με το πρόσθετο θεσμικό πλαίσιο, που καθόρισε η επόμενη Κυβέρνηση (δηλαδή της Ν.Δ.) με νόμους, παρέχοντας πλειοψηφίες και αρμοδιότητες, στην Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Νομικά Πρόσωπα. Διαφορετικά η απλή αναλογική του Νόμου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, καταρρακωμένη θα ακυρωνόταν στη πράξη μέχρι διαλύσεως της Τ.Α.».

Να θυμίσω ότι η Δήμαρχος σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. ευχαρίστησε τον υπουργό και τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για την αλλαγή του νόμου της απλής αναλογικής.

Επί θητείας όλων των προηγούμενων δημάρχων το Δημοτικό Συμβούλιο ανεξαρτήτως ποια παράταξη πλειοψηφούσε, ήταν το κυρίαρχο όργανο λήψης

αποφάσεων,  με διαφωνίες, αλλά και συνθέσεις απόψεων και ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήταν τόσο διακοσμητικό όσο με τον Νόμο Θεοδωρικάκου που δίνει τις εξουσίες στις Επιτροπές του δήμου, όπου η δημοτική αρχή ορίστηκε να έχει την πλειοψηφία. 

Ο θεσμός του  Δημάρχου είναι πολιτικός θεσμός και πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι πολιτικές απόψεις του εκάστοτε τοπικού άρχοντα, χωρίς υπεκφυγές.

4) Να δηλώσει η Δήμαρχος αν υιοθετεί την δημόσια θέση αντιδημάρχου της για τον κ. Γκότση ότι είναι “πολιτικός απατεώνας”, αφού όπως γράφει σε ανακοίνωσή του «Είπα πολιτικό απατεώνα τον επικεφαλής της Παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ» κ. Γκότση, γιατί για πολλά χρόνια εκμεταλλεύτηκε πρώτα το ΚΚΕ και αναδείχθηκε Δήμαρχος και μετά το ΣΥΡΙΖΑ που επίσης στηρίχθηκε για να γίνει Δήμαρχος»

Θα θυμίσω στην κυρία Δήμαρχο ότι ο κ. Γκότσης και η παράταξή μας ήταν πάντα στο χώρο της Αριστεράς, χωρίς μετακινήσεις και αμφιταλαντεύσεις. 

Στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια με περικοπές πόρων 60%, εργαστήκαμε σκληρά ως δημοτική αρχή, κάναμε βεβαίως και λάθη, αλλά καταφέραμε και κρατήσαμε τη Ν.Ιωνία όρθια. Ο κ. Γκότσης, με την υποστήριξη της παράταξής μας ήταν ο Δήμαρχος των μεγάλων έργων, όπως η δημοτική κατασκήνωση, το δίκτυο αλληλεγγύης με το κοινωνικό παντοπωλείο, η αποχέτευση της Νέας Ιωνίας, ο σχεδιασμός, η διεκδίκηση και εξασφάλιση χρηματοδότησης του υπόγειου parking, ο φωτισμός της πόλης με λαμπτήρες Led, η εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος θέρμανσης και ψύξης σε δημοτικά κτίρια, σχολεία, Κωνσταντοπούλειο Γεν. Νοσοκομείο , τα μεγάλα αντιπλημμυρικά  έργα, οι απαλλοτριώσεις (μόνο επί δημαρχίας Γκότση έχουν γίνει απαλλοτριώσεις στη Ν.Ιωνία Ο.Τ. 150, πλατεία Φρυγίας, Αλσούπολη σαπουνάδικα κ.α.), η εκπόνηση παλαιότερα τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος και ένα σωρό άλλα έργα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. 

Έχει αναγνωριστεί από τους περισσότερους πολιτικούς αντιπάλους του ως ένας Δήμαρχος που η πόρτα του ήταν ανοιχτή, που σεβόταν τις απόψεις τους, ένας άνθρωπος προσιτός που κυκλοφορούσε στην πόλη και είχε φίλους όλων των πολιτικών απόψεων. 

Στην Αριστερά λοιπόν διαρκώς ο κ. Γκότσης και η παράταξή μας στηρίχτηκε από Αριστερούς, Σοσιαλιστές και ανένταχτους δημοκράτες, ακουμπώντας κυρίως στο μεγάλο κύμα της δημοκρατικής και αριστερής στροφής της χώρας μας με τον ΣΥΡΙΖΑ που, παρά τα λάθη του, παρήγαγε ένα σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς με αντιπάλους τα Μέσα ενημέρωσης, τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ και τον ξένο παράγοντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα με την καταβαράθρωση της χώρας σε όλους τους τομείς. Ευελπιστώ ότι το άνοιγμά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις θα πραγματοποιηθεί και η εμπειρία του στην διακυβέρνηση της χώρας να ταιριάξει το οραματικό με το πραγματιστικό στοιχείο πάντα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. 

Άλλωστε στη Ν.Ιωνία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κόμμα και συνολικά οι προοδευτικοί πολίτες αποτελούν μια μεγάλη πλειοψηφία.

5) Προβληματίζομαι με τη στάση των  “παλαιών” σοσιαλιστών, δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής που αποτελούν μειοψηφία στο σύνολο των εκφραστών της παράταξής της  Συμμετέχουν και δυστυχώς υπερασπίζονται τη συντηρητική, δεξιά δημοτική αρχή της κας Θωμαϊδου. 

Μιας δημοτικής αρχής που λειτουργεί συγκεντρωτικά, αντιδημοκρατικά, αρνούμενη να δεχθεί οποιαδήποτε κριτική από την αντιπολίτευση, στα Δημοτικά Συμβούλια, αρνούμενη να υποστηρίξει ψηφίσματα ενάντια στην αστυνομική καταστολή του κ. Χρυσοχοΐδη και αρνούμενη να ακουμπήσει οτιδήποτε θα την φέρει σε αντίθεση με την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το παράδειγμα ότι αποκρύπτει τον σχεδιασμό παροχών της προηγούμενης Περιφερειακής διοίκησης προς τον Δήμο μας (η παροχή απορριμματοφόρου και καφέ κάδων είναι έργο της κα Δούρου και της προηγούμενης δημοτικής αρχής) , ενώ εξυμνεί τον δεξιότατο κ. Πατούλη. 

Θα ρωτήσω τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από το παλιό ΠΑ.ΣΟ.Κ.,  αν αληθεύει ότι, στελέχη της παράταξής της Δημάρχου και η κα Θωμαϊδου  έδωσαν μάχη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές για να πάρει το χρίσμα από την Νέα Δημοκρατία η οποία τελικά προτίμησε τον κ. Μανούρη. Ανάλογη προσπάθεια στήριξης έγινε και προς το ΚΙΝ.ΑΛ., χωρίς ισχυρά αποτελέσματα. 

Αυτή η πορεία της Δημάρχου, εύλογα, θυμίζει την αναζήτηση στήριξης για την οποία ο κος αντιδήμαρχος οικονομικών κατηγορεί τον κ.  Γκότση και τον χαρακτηρίζει δημόσια.

6) Τέλος, διάβασα με έκπληξη, τις άκαιρες και ανυπόστατες αναφορές δημοτικού συμβούλου του κ. Μανούρη  (προφανώς με τη συγκατάθεσή του επικεφαλής) ενάντια στον κ. Γκότση και  άλλα στελέχη της παράταξής μας, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας στον αντιδήμαρχο οικονομικών, έγραψε:  «Τι έγιναν άραγε εκείνες οι «χαριτωμένες» στιγμές που αγκαλιασμένοι στην εξέδρα πανηγυρίζατε, με τον κ. Γκότση και άλλα μέλη της «Ενότητας», τη μεγάλη «νίκη» σας»; Μιλώντας επίσης για «υπόγειες συμφωνίες» που εν τέλει δεν υλοποιήθηκαν, μεταξύ της παράταξης του κ. Γκότση με την νεοεκλεγείσα κα Θωμαϊδου. 

Επειδή αυτές οι άκαιρες και ανυπόστατες απόψεις έχουν ακουστεί και από άλλους δημοτικούς συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν  την τελευταία εκλογική ήττα της παράταξής τους, οφείλω να καταδικάσω τη διασπορά μη πραγματικών εικόνων. Συγκεκριμένα το βράδυ των εκλογών με την ανακοίνωση της νίκης της κας Θωμαϊδου ο κ. Γκότσης και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και μη,  επισκέφθηκαν διακριτικά το εκλογικό κέντρο της νέας Δημάρχου, ως ένδειξη πολιτικού πολιτισμού, ως είθισται και ως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν μετά από εκλογικές αναμετρήσεις, την συνεχάρησαν και αποχώρησαν μετά από ελάχιστα λεπτά. Ούτε σε εξέδρα ανέβηκαν, ούτε συμμετείχαν σε κανενός είδους εορτασμό.

Όσο για τις «υπόγειες συμφωνίες», έγιναν συζητήσεις όπως επιβάλλεται, θεσμικά, στην υπηρεσία του πάγιου αιτήματος της αριστεράς για αναλογική διακυβέρνηση του τόπου. Τελικά δεν υπήρξε σύγκληση απόψεων γιατί η κα Θωμαϊδου αρνήθηκε ουσιαστικά να μπολιάσει τη νέα δημοτική αρχή με προοδευτικό  πρόσημο. Προτίμησε να διοικήσει μόνη της βασισμένη στον αντιδημοκρατικό νόμο Θεοδωρικάκου της Ν.Δ.. 

Με αφορμή την επιστολή του κου δημοτικού συμβούλου του κ. Μανούρη, ρωτήστε

κ.κ. δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, ποιές κινήσεις έκανε η παράταξή σας μεταξύ των δύο γύρων για να στηριχτεί σε “άλλες” δυνάμεις. Ρωτήστε, επίσης, με πόσο πείσμα διεκδίκησε, η παράταξη σας,  την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ασφαλώς γνωρίζετε πόσοι υποψήφιοι μέλη της τοπικής Ν.Δ. ήταν στο ψηφοδέλτιό σας, καθώς και τις συνεχείς ανακοινώσεις της Τοπικής και άλλων οργάνων της Ν.Δ. υπέρ σας. Μέχρι και ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Καλογρέζα την Κυριακή των εκλογών.

Με ποια λογική περιμένατε, ότι η Αριστερά και οι προοδευτικοί πολίτες της Ν.Ιωνίας θα ψήφιζαν στον β’ γύρο το εκλεκτό ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. με γνωστές σχέσεις με τη δεξιόστροφη διακυβέρνηση; Αυτό εξηγεί κατά τη γνώμη μου, αγαπητοί κ.κ. δημοτικοί σύμβουλοι ότι στον β’ γύρο όλοι οι υπόλοιποι ψήφισαν την κα Θωμαϊδου που το έπαιξε, ανεξάρτητη με δήθεν άνοιγμα σε όλους τους δημοκράτες. 

Τα παραπάνω αφορούν το παρελθόν, αλλά εφόσον επανέρχονται στην πολιτική επικαιρότητα πρέπει να μπαίνουν στην σωστή τους διάσταση.

Και όσοι αναρωτιούνται τώρα τι γίνεται … 

Θα υπομείνουμε τη διαμάχη των κ. Θωμαϊδου – κ. Μανούρη, μελών του ΚΙΝ.ΑΛ. με δεξιές αναφορές που πυροδοτείται από την πρόχειρη και ανεπαρκή παρουσία της δημοτικής αρχής στα Δημοτικά Συμβούλια, τις δομές του Δήμου, τα σχολεία και την πόλη γενικότερα. 

Θα ανεχθούμε μία δημοτική αρχή που ηθελημένα και βάση πλάνου αγκαλιάζει συντηρητικούς χώρους, υποβαθμίζει δημοκρατικούς θεσμούς,  μπαλώνει τα προβλήματα της πόλης κάνοντας μικροεξυπηρετήσεις, προτάσσοντας χρώμα,  επικοινωνιολόγους και δελτία τύπου. 

Θα ανεχθούμε μία Δήμαρχο που διοικεί, απαξιώνοντας τους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους της, αφού τις περισσότερες φορές, δεν συναποφασίζει μαζί τους και ενημερώνονται εκ των υστέρων για τις αποφάσεις της για την πόλη.

Σε αυτό το τοπίο, ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να καθοδηγεί την δημοτική αρχή με προτάσεις (όπως για παράδειγμα την αγορά tablets σε μαθητές, τα Μ.Α.Π. των εργαζομένων του δήμου), να στηρίζει όποιες δράσεις οδηγούν στην εξέλιξη της πόλης και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Παράλληλα όμως έχει χρέος να ελέγχει τη δημοτική αρχή, να εξηγεί, με επιχειρήματα, τα λάθη, τις παραλείψεις, να διασφαλίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να καταγγέλλει συμπεριφορές έπαρσης και μικροπαραταξιακές πολιτικές. 

Αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουμε αταλάντευτα.

Χρήστος Κανλής

•Μαθηματικός,

Master in Logic and Algorithms UOA, NTUA

•Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας Αττικής, “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

————————————————-

Στοιχεία επικοινωνίας:

•Τηλ.: 6981458578

•Mail: ckanlis@hotmail.com

•Facebook: Χρήστος Κανλής

•Instagram: kanlis_chris

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ