Χρήστος Κανλής: Ερωτήματα για τις προσλήψεις στο δήμο

Η δημοτική αρχή της κυρίας Θωμαίδου επέλεξε να προχωρήσει πριν λίγες ημέρες με διαδικασίες express σε προσλήψεις 73 συμβασιούχων για τις υπηρεσίες του Δήμου.

Στις Οικονομικές Επιτροπές του Φεβρουαρίου συζητήθηκε το θέμα των προσλήψεων όπου ρώτησα τη δημοτική αρχή τα ακόλουθα:

  1. αν οι προσλήψεις των συμβασιούχων θα γίνουν με κριτήρια Α.Σ.Ε.Π.,
  2. αν όχι, με ποιο τρόπο θα γίνει η επιλογή,
  3. αν υπάρχουν τα χρήματα στον προϋπολογισμό του Δήμου για να υποστηρίξουν τις συγκεκριμένες προσλήψεις.

Για τις δύο πρώτες ερωτήσεις οι απαντήσεις που δόθηκαν (από την υπηρεσία) ήταν ότι ο νόμος δίνει στη Δήμαρχο το δικαίωμα να επιλέξει προσωπικά ποιοι θα προσληφθούν και η δημοτική αρχή θα ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο. 

Όσον αφορά για το οικονομικό κομμάτι, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά επειδή η πόλη μας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του τυφώνα του Οκτωβρίου, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στη Δήμαρχο να προχωρήσει τη διαδικασία express, ενώ υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Σήμερα 1η Μαρτίου ανακοινώθηκαν οι επιλογές της Δημάρχου. Μέσα στα ονόματα μπορεί κάποιος να διακρίνει μέλη της παράταξής της, συγγενείς αιρετών και μελών της δημοτικής αρχής. Είναι καθαρό ότι η Δήμαρχός επιλέγει τη “συνταγή” του κ. Πατούλη με τις 400 και πλέον προσωπικές προσλήψεις συμβασιούχων στην Περιφέρεια Αττικής πριν λίγες ημέρες.

Στην αποδοχή από τη δημοτική αρχή όλων των αποτυχημένων και νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών, όπως η διαχείριση της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη στην Εκπαίδευση και της μη καταδίκης κατασταλτικών νόμων ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα, προστίθενται τώρα και οι ρουσφετολογικές μέθοδοι. Το αφήγημα της κας Θωμαϊδου περί δήθεν ανεξάρτητης παράταξης και ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτών έχει πλέον ξεθωριάσει και έχει αποκαλυφθεί η πρόσδεσή της στις κυβερνητικές επιλογές σε πολιτικό επίπεδο και οι ψηφοθηρικοί μέθοδοι σε τοπικό.

Ξεπερνώντας την ασάφεια που δημιουργείται στο οικονομικό σκέλος των προσλήψεων εστιάζω επίσης στο πολιτικό και ηθικό σκέλος. Η Δήμαρχος, ορίζει νέα ήθη και έθιμα στην πολιτική παράδοση της Νέας Ιωνίας αποφασίζοντας για όλα μόνη της, παρακάμπτοντας συστηματικά το δημοτικό συμβούλιο, στήνοντας παράλληλα έναν προσωπικό της, ψηφοθηρικό μηχανισμό.

H κριτική μου δεν στρέφεται βεβαίως προς τους προσληφθέντες που παλεύουν για την καθημερινότητα μέσω ενός ολιγόμηνου προγράμματος, αλλά απέναντι στις μεθόδους της δημοτικής αρχής.

Να ευχηθώ καλή αρχή στους νέους συμβασιούχους του Δήμου, με ασφαλή και παραγωγική εργασία.

Όσον αφορά τη δημοτική αρχή και τη Δήμαρχο θα πρέπει να συνειδοτοποιήσουν πως ότι είναι νομότυπο, δεν είναι απαραίτητα ηθικό.

O επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» Χρήστος Κανλής


Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ